Tujina

Obama: Ne želimo si vojaškega spopada z Rusijo

Washington/Moskva, 29. 08. 2014 08.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Obama je Rusijo obtožil, da namerno krši suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine. Z Merklovo sta se strinjala, da je Rusija tista, ki vzpodbuja nasilje v Ukrajini ter da financira, uri in oborožuje separatiste.

Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je danes sporočil, da si vlada v Kijevu, soočena z rusko agresijo, želi članstva v Natu. Zato je v parlament vložila predlog zakona, ki bo končal uradno neblokovsko držo Ukrajine. V skladu s sklepi vrha zveze Nato leta 2008 v Bukarešti bo Ukrajina članica zavezništva, če bo to želela in če bo izpolnila pogoje. Vsaka država ima pravico, da sama odloča o svoji varnostni politiki in zavezništvih, je poudaril generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen v odzivu na novico, da si bo Ukrajina prizadevala za članstvo v Natu.

Spopadi v Ukrajini se nadaljujejo, vse več pa je očitkov, da so na območju tudi ruski vojaki. Tako je ameriški predsednik Barack Obama dejal, da je jasno, da se ruska vojska bori v Ukrajini, a kljub temu je izključil možnost vojaškega posredovanja, saj si ne želi vojaškega spopada z Rusijo. Dal je jasno vedeti, da bivše sovjetske republike, članice Nata, lahko računajo na ameriško vojaško obrambo, teh zagotovil pa ne morejo dati Ukrajini, ki ni članica zavezništva.

Rusijo je obtožil, da namerno krši suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine, kar na "novih satelitskih posnetkih ruskih sil v Ukrajini lahko jasno vidi ves svet". Vdori ruske vojske v Ukrajini bodo prinesli le še več posledic za Rusijo, je dejal in napovedal možnost novih sankcij. V telefonskem pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel sta se nato strinjala, da je Rusija tista, ki vzpodbuja nasilje v Ukrajini ter da uri, oborožuje in financira separatiste.

Ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin je zatrdil, da "nihče ne skriva, da so na vzhodu Ukrajine ruski prostovoljci". Kijev je obsodil, da vodi vojno proti lastnemu narodu, ZDA pa, da se vmešavajo v notranje zadeve suverenih držav.

Putin: Odprite humanitarni koridor za ukrajinske vojake

Proruski separatisti v bližini Donecka
Proruski separatisti v bližini Donecka FOTO: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je upornike v Ukrajini pozval, naj odprejo humanitarni koridor za ukrajinske vojake, ki so obkoljeni v kraju Novoazovsk. Ta strateško pomemben kraj ob Azovskem morju, 100 kilometrov južno od uporniške trdnjave Doneck, so po trditvah Kijeva zavzele ruske enote. "Pozivam uporniške sile, naj odprejo humanitarni koridor za ukrajinske enote, ki so obkoljeno, da bi se izognili nepotrebnim žrtvam in jim dali priložnost za umik z območja operacij," je Putin izjavil v sporočilu za javnost, objavljenem ponoči.

Ukrajinski vojaki so ostali ujeti po "pomembnem uspehu proti vojaški operaciji Kijeva", je nadaljeval Putin, ki je pozval ukrajinske oblasti, naj ustavijo spopade, vzpostavijo prekinitev ognja in se pogajajo s predstavniki Doneškega bazena. Proruske separatiste je tudi pozval, naj zagotovijo zdravniško pomoč ranjenim vojakom, in dodal, da je Rusija pripravljena zagotoviti humanitarno pomoč prebivalcem Doneškega bazena.

Samooklicani premier Donecka se je že odzval na Putinov poziv in dejal, da so pripravljeni odpreti koridor za ukrajinske enote pod pogojem, da jim predajo svoje orožje in strelivo.

ZN: Ubitih najmanj 2593 ljudi

Krvavi konflikt na vzhodu Ukrajine med ukrajinskimi silami in proruskimi uporniki je od sredine aprila terjal že skoraj 2600 smrtnih žrtev, so danes v poročilu razkrili Združeni narodi. Znaten porast žrtev je po navedbah ZN posledica bojev na gosto poseljenih območjih. "V Ukrajini je bilo od sredine aprila do 27. avgusta ubitih najmanj 2593 ljudi," se glasi poročilo ZN, v katerem dodajajo, da kršitve človekovih pravic, kot so na primer ugrabitve in mučenje, izvajajo predvsem oborožene skupine, ki se bojujejo proti ukrajinski vojski.

Ravno proruski separatisti so v regijah Doneck in Lugansk redno prebivalcem preprečevali beg in streljali na bežeče civiliste, opozarjajo ZN. A tudi ukrajinskim vojakom očitajo, da so obstreljevali civilne tarče.

Visoka komisarka ZN za človekove pravice Navi Pillay je pojasnila, da je vsak dan konflikta na vzhodu Ukrajine umrlo 36 ljudi. A ZN opozarjajo, da so to konservativne ocene in da je število ubitih verjetno še veliko višje. V štirih mesecih spopadov v regijah Doneck in Lugansk je bilo sicer ranjenih 5956 ljudi.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je danes že izrazil globoko zaskrbljenost nad stopnjevanjem konflikta. Pri tem je izpostavil razmere na ukrajinsko-ruski meji, od koder prihajajo poročila, da v Ukrajino iz Rusije redno priteka orožje. "Nujno potrebno je zagotoviti varno mejo med državama z mednarodno potrditvijo," je dejal. Sam meni, da je ključno, da v Ukrajini 26. oktobra, kot je načrtovano, izvedejo parlamentarne volitve. "Moramo okrepiti svoje napore za rešitev konflikta v Ukrajini, saj so ogrožena življenja. Mir v Ukrajini pomeni mir v regiji," je še dodal generalni sekretar.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (573)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Robinhut
31. 08. 2014 10.23
+4
''Ravno proruski separatisti so v regijah Doneck in Lugansk redno prebivalcem preprečevali beg in streljali na bežeče civiliste, opozarjajo ZN. A tudi ukrajinskim vojakom očitajo, da so obstreljevali civilne tarče'' POP TV ;a vi mislite da smo mi ovce brez pameti oz brez dostopa do pravih informacij,ne me j..bat s takimi forami,še eno tako laž preberem, vas (novinarja ) ovadim za klevetanje ,ne morš verjet kaka propaganda,,Poslušam vsak dan izjave prebivalcev Donecka in Luganska;edini morilec tam je Ukrajinska vojska,'Separatisti' so pa očetje,matere,sinovi in hčerke prebivalcev omenjenih regij!! Me zanima kaj bi bilo če bi leta 91 nas tako opisoval??Ampak nas niso ker so Amer ški i m orilci lepe vsote nakazal očku Mil.anu da razpade Yugoslavija da se NATO še bolj razširi,zdej pa imamo drek na krožniku kajneda?
mulc113
30. 08. 2014 13.26
+0
Vsi ste tako pametni v komentiranju konflikta, o katerem nimate pojma. Interpretirate tisto kar nam je servirano s strani "neodvisnih medijev", a žal daleč od resnice. Skozi zgodovino se je izkazalo, da Amerika laže bolj kot pes teče, Rusija pa molči. Obe strani sta krvavi do komolcev, razlika je le v tem, da Amerika z lažjo išče podporo ljudi, Rusija se pa na mnenje ljudi požvižga.
Lublančan
30. 08. 2014 16.12
+3
Zahvali se Rusom, da lahko danes pišeš v slovenščini namesto v nemščini.
iGURT
30. 08. 2014 13.07
+1
...imam vprašanja ..... ali je normalno da na mestu kamor je padlo telo, ni krvi?, oseba je mrtva telo raztreščeno.. .. pri sosednjem odprti zlomi, utrgani udi, utrganine brez krvi, zemlja ni krvava, pri tretjem, polovica hrbta manjka, gnilo meso, manjkajo noge, nobene krvi ne na trupu ne na zemlji okoli trupa, pri vseh ostalih zmaličenih enako, ni sledu krvi, veliko jih že gnije, in to tako da manjkajo veliki deli telesa (ptiči če se spravijo na truplo gnilega ne jedo, jedo samo zdrave dele trupla), ..no, a je normalno da imamo iznakažena trupla, nikjer krvi, veliko trupel že v fazi gnitja, fotografije pa posnete 25 do 30 min po nesreči ? .....da, govorim o truplih ob razbitinah malezijskega letala v Ukrajini.
kure bedne
30. 08. 2014 12.47
+3
Važno, da je SLO v teroristični organizaciji NATO. Ni nam rešitve, smo že proti Rusiji, hočeš ali nočeš.
Lublančan
30. 08. 2014 10.46
+9
V tistem trenutku ko bo Ukrajina postala članica NATA, moramo Slovenci takoj začeti priprave na izstop iz NATA. Ker proti Rusom se menda ne bomo šli borit samo zaradi ameriških kapric.
Robinhut
31. 08. 2014 10.28
+2
++++++++++++++ že zdej bi se moral ,js sm takoj za to
iGURT
30. 08. 2014 10.40
+4
Ukrajina aretirala vso osebje Ruske ambasade v Kijevu (???) - Ukrajinska vojna napoved ?
iGURT
30. 08. 2014 10.13
Ukrajinska vojska oznanila da bo zapustila/da se umika iz mest Novosvitlivka in Khraschuvate
vertex
30. 08. 2014 09.54
+4
obama je pameten človek, ne samo da si ne želijo, tudi upajo si ne kar je razumljivo, ukrajinci in rusi se bodo morali pobotati, tam kjer so rusi v večini bodo dobili avtonomijo,druge možnosti ni in je tako stvar rešena
ServerAUTOMATIC
30. 08. 2014 09.09
-10
Ruska federacija razpada.
Robinhut
31. 08. 2014 10.28
+2
ServerAUTOMATIC
30. 08. 2014 09.05
-6
A so Putinovi teroristi še v Ukrajini?
tomy33
30. 08. 2014 05.49
+8
Vstop v NATO so samo mokre sanje Čokoladnega in Jacenjuka. In tudi če bi bili v NATU se ne bi zgodilo nič. ZDA in NATO so v preteklosti posredovali samo v tretjerazrednih državah pa še to samo v tistih kjer so si lahko v prvih 24 urah zagotovili popolno prevlado v zraku in s tem pozneje tudi na bojišču. Tudi razgiban in gozdnat teren jim zaradi satelitske slepote ne diši najbolj. Tako da, Rusija je tukaj povsem drug faktor kot pa so bile države v preteklosti in tega se Obama kljub temu da na veliko gobca tudi zaveda.
dreko123
30. 08. 2014 10.04
+6
ni fora v tem - problem je da bi amerika s tem kršila čisto vse dogovore warševskega pakta - in da bi nato prismradil do meje z Rusijo kar pa je za slednjo nesprejemljivo - to je tako kot bi Rusija prišla na mejo z Ameriko! - Edina stvar ki preostane da Rusija dobi na svojo stran Mehiko - jo morda povabi med države BRICS in na meji z ameriko postavi protiraketne ščite, in druge sisteme kateri bi vsak dan živcirali mirno spanje kavbojev... - milo za žajfo
Jaka014
30. 08. 2014 00.37
+15
Merkel je že malo zmatrana, ne ve, kaj dela. So pa v Kijevu demonstracije in mislim, da bodo Porošenko, Jajcenjuk))) in Turčinov kmalu zbežali v Ameriko, kot Sakašvili. Amerika dela zdraho v Evropi, raje naj doma svoje konflikte rešujejo. Preveč je že Ukrajinskih vojakov umrlo, matere zahtevajo svoje sinove nazaj. Obkroženih je v kotlu skoraj 7000. Svoji svoje tepejo. So pa pri upornikih Srbi taglavni, ukrajinska vojska pa ima Poljake in Hrvate.
StrikeOne
30. 08. 2014 01.52
+6
Sej zato pa jim tako gre v kateri so pa hrvati ali poljaki zmagali razen ko jim nekdo močnejši hrbet čuva!
velesperun
29. 08. 2014 23.48
+4
Rusi so že začeli izdelovati lesene baušjke za Američane v Ukrijinić1
velesperun
29. 08. 2014 23.47
+4
Te je a strah kličeviprostozidarskizamurc!
dado_alexy@yahoo.com
29. 08. 2014 22.42
+5
Ni neumen tisti ki nezna pisati...temvec tisti ki verjame vsemu kar je napisno..!!;)
mes
30. 08. 2014 09.13
+1
ServerAUTOMATIC
29. 08. 2014 21.44
-24
Ruska federacija se bo razpadla.
emilzapata
29. 08. 2014 22.51
+12
Robinhut
31. 08. 2014 10.29
+2
ServerAUTOMATIC
29. 08. 2014 21.39
-17
Rusija največja grožnja svetovnemu miru.
glej ovega
29. 08. 2014 21.41
+16
takoj za ameriko,natom,isis-om,severno korejo in kitajsko..potem je šele rusija ;)
ServerAUTOMATIC
29. 08. 2014 21.35
-19
Ruska armada bo ujeta v Ukrajini, ko Ameriška vojska blokira mejo z Rusijo.
glej ovega
29. 08. 2014 21.47
+18
ameriška vojska bo odšla domov v lesenih škatlah.. ;)
bozicki
29. 08. 2014 21.34
+2
ales alless 29.08.2014 11:08:36 -2 ti vsi podatki da lažejo ste dobli na ruskih medijih? vi niste normalni več--božički in ponovnorojen vidva pa sta tak adijo že od vsega začetka...kreml vama dobro plačuje ali sta oba uvožena direktno iz rusije? marš s takimi nesnagami iz slovenije... NESNAGA JE TISTI, KI DOPUŠČA TAKŠNO ŽALJENJE!!!
bozicki
29. 08. 2014 21.35
-1
Prijava pa je bila podana ob 16.42 URI. Spletno Oko pravi, da je to ŽALJENJE !!!!
ServerAUTOMATIC
29. 08. 2014 21.30
-18
Ruska armada je mačji kašelj za Ameriško armado.
Jaka014
30. 08. 2014 00.41
+9
Amerikanci znajo samo dobro bombardirat, na zemlji pa jih Rusi za malco pojejo))) 2 čečenska bataljona, Vzhod in Zahod.
StrikeOne
30. 08. 2014 02.05
+11
A bosonoge talibane so že premagal skupaj z celim natom? HAHAHAHA
mes
30. 08. 2014 09.15
+5