Tujina

Obama: Poštene bomo pustili pri miru, lovili bomo kriminalce! Republikanci: Še žal mu bo!

Washington, 21. 11. 2014 09.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Med republikanci in njihovimi podporniki vlada histerija. Ameriški predsednik Obama je napovedal spremembe imigracijskega sistema. Do konca njegovega mandata oblasti ne bodo zapravljale časa z ljudmi, ki so v ZDA prišli nezakonito, vendar pa so tam že več let, pošteno delajo in ne kršijo zakonov. Prav tako ne bodo ločevali družinskih članov.

Ameriški predsednik Barack Obama je v četrtek v neposrednem televizijskem nagovoru napovedal nekaj sprememb imigracijskega sistema. Republikanci v predstavniškem domu kongresa predloga celovite reforme, ki ga je senat podprl, niso dali na glasovanje, zato bo spremembe izpeljal z izvršnim ukazom, ki ga podpisuje danes v Las Vegasu.

Kakšne so spremembe in prioritete?

Bistvo Obamovih sprememb je, da imigracijske oblasti do konca njegovega mandata ne bodo zapravljale časa z ljudmi, ki so v ZDA sicer prišli nezakonito, vendar pa so tu že več let, pošteno delajo in ne kršijo zakonov. Prioriteta za izgon bodo kriminalci. Reforma naj bi neposredno pomagala petim od skupaj 12 milijonov nezakonitih priseljencev v ZDA, med katerimi jih je velika večina latinsko-ameriškega izvora.

Posebna pozornost namenjena družinam

Reforma naj bi neposredno pomagala petim od skupaj 12 milijonov nezakonitih priseljencev v ZDA, med katerimi jih je velika večina latinsko-ameriškega izvora. Med nezakonitimi priseljenci je največ Mehičanov, 58 odstotkov.
Reforma naj bi neposredno pomagala petim od skupaj 12 milijonov nezakonitih priseljencev v ZDA, med katerimi jih je velika večina latinsko-ameriškega izvora. Med nezakonitimi priseljenci je največ Mehičanov, 58 odstotkov. FOTO: Reuters

Prav tako se je odločil, da ne bo razbijal družin nezakonitih priseljencev, če ne gre za kriminalce. Tistim, ki imajo otroke ali zakonce, ki so ameriški državljani, se ne bo potrebno bati izgona. Morali se bodo prijaviti, prestati pregled morebitne kriminalne preteklosti, začeti plačevati davke in dobili bodo delovno dovoljenje za tri leta.

Vzpodbujali bodo zakonito priseljevanje

Obamove spremembe zajemajo še vzpodbujanje zakonitega priseljevanja z odpravljanjem administrativnih birokratskih ovir ter zamud in celo bolj človeški odnos do upravičencev do državljanstva, ki si ne morejo privoščiti plačila stroškov. Podrobnosti tovrstnih "popustov" še niso povsem jasne. Bolj človeško se bodo obnašali tudi do imetnikov poslovnih delovnih viz in sicer tako, da bodo zaposlitev v ZDA hitreje omogočili tudi njihovim zakoncem.

Republikanci na nogah

Republikanci so seveda zagnali strašanski vik in krik. Obamo obtožujejo, da trga ustavo na kose, da se obnaša kot diktator ali cesar in grozijo s posledicami, kot je odpoved sodelovanja v zakonodajnem procesu, ki ga pa tako ni bilo in Obama ne bo veliko izgubil.

"Tistim članom kongresa, ki postavljajo pod vprašaj moja pooblastila za izboljšanje imigracijskega sistema lahko povem le eno: Potrdite zakon," je dejal Obama, ki je skoraj do kongresnih volitev 4. novembra zatrjeval, da nima ustavnih pooblastil za samostojno spreminjanje sistema.

Obama je znova obljubil, da njegovi ukazi ne bodo veljali takoj, ko bo kongres uvedel reformo z zakonom in glavni deli njegovih sprememb sistema ne bodo stopili v veljavo do pomladi prihodnjega leta, kar pomeni, da je kongresu spet omogočil dovolj časa za potrditev zakona o reformi.

Med govorom ameriškega predsednika so številni jokali. Prisljenci so namreč vsa ta leta trepetali, da bodo imigracijske oblasti nasilno ločile njihove družine.
Med govorom ameriškega predsednika so številni jokali. Prisljenci so namreč vsa ta leta trepetali, da bodo imigracijske oblasti nasilno ločile njihove družine. FOTO: Reuters

Reakcije republikancev so bile predvidljivo ostre. "Še žal mu bo," je povedal bodoči vodja senatne večine Mitch McConnell iz Kentuckyja, ki se bo po republikanskem prevzemu večine v senatu prihodnje leto zavihtel na položaj, ki ga sedaj zaseda demokrat iz Nevade Harry Reid.

Predsednik predstavniškega doma John Boehner iz Ohia je dejal, da je Obama izgubil še tisto malo kredibilnosti, ki jo je imel. Vendar je Obama slišal bolj vzpodbudne komentarje izpred Bele hiše, kjer so se zbrali podporniki reforme in so navdušeno ploskali. Obamova odločitev je politična zmaga za demokrate pred prihodnjimi volitvami leta 2016.

Volivci latinsko-ameriškega izvora, ki so bolj konservativni kot ne, volijo za demokrate zaradi reforme. Njihovo število narašča in kmalu brez njih več ne bo mogoče osvojiti Bele hiše, zato republikanci z napadi na reformo dolgoročno pljuvajo v lastno skledo. To je bil glavni razlog zakaj Boehner ni dal reforme na glasovanje. Če bi glasovali proti reformi, bi demokratom prepustili velik del volilnega telesa, če bi glasovali za reformo, bi izgubili lastno volilno bazo.

Razen glasnih kritik Obame so zato njihove opcije za odgovor omejene. Nekateri napovedujejo postopek za odstavitev predsednika oziroma impeachment, drugi zagovarjajo tožbe, tretji blokado dela zvezne vlade, četrti pa bolj prefinjen pristop zavračanja financiranja tistih delov vlade, ki imajo opravka z imigracijskimi spremembami. Obama in demokrati se tega spopada veselijo, kljub nekaj težavam, ki jih bodo imeli s sindikati. Večina Američanov reformo imigracijskega sistema podpira, kmalu pa bo jasno, ali tudi Obamovo soliranje.

Mehika pozdravlja spremembe

Mehiška vlada je danes pozdravila spremembe ameriškega imigracijskega sistema, ki jih je napovedal Obama. Kot je sporočilo mehiško zunanje ministrstvo, bodo spremembe prinesle večjo varnost številnim družinam mehiškega porekla, ki živijo v ZDA. Ministrstvo je ob tem napovedalo, da bodo mehiške oblasti natančno spremljale, ali ZDA ob nadzoru meje upoštevajo varnost in človekove pravice migrantov.

Ukrepe so pozdravili tudi v Salvadorju in Gvatemali. Salvadorski zunanji minister Hugo Martinez je izrazil zadovoljstvo vlade ob ukrepih, ki bodo mnogo njihovim rojakom prinesli začasno olajšanje. Gvatemalski predsednik Otto Perez pa se je zahvalil Obami. Vse omenjene države so tudi sporočile, da se nezakoniti priseljenci iz njihovih držav lahko obrnejo na njihova konzularna predstavništva v ZDA za informacije.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

velesperun
21. 11. 2014 20.52
+1
Laže tako, da sma sebi verjame!
Strelja?ko
21. 11. 2014 17.33
+2
Tipični "repmednoge" mehičani, raj grejo h bogatemu in lepo žvijo. kot da bi delal... (ja ker so pač pogoji lepši vsaj na pogled). Ni čudno da mehika propada...
Infraping
21. 11. 2014 12.04
+0
Podpiram ga! Pošteni tja, kriminalci in zahojenci ven. Podpiram to že 10 let.
24uric
21. 11. 2014 12.10
+4
lol kaj ti ni jasno on je volk preoblečen v ofco
brownhorse
21. 11. 2014 12.03
-3
ok ce je kdo nelegalno v tvoji drzavi ,ga posle nazaj v njegovo drzavo pa naj pride legalno ( cez 5 let), kaj je tu za govorit izi ko pasulj
lolipoly
21. 11. 2014 22.17
+0
To je izi, morda za Slo, ne pa za ZDA kjer je cez 11 mililjonov nelegalnih priseljencev in neateri so tam ze cez 20 let .
a-rod
21. 11. 2014 10.55
+21
Kaksno clovesko ravnanje z imigranti, nej se raj prvo naucijo obnasati s turisti. Prides na mejno kontrolo na letaliscu pa te officer Hidalgo Ramirez, k slabs govori anglesk k ti, obravnava k najvecjiga terorista, zravn pa officer michael Chang Li preverja tvoj background, to ti je to amerisko sprenevedanje in miselnost da so glavni na svetu
Ramzess
21. 11. 2014 11.36
-1
+3
To ni povezano s tvojo angleščino, taka so pravila v ZDA... Ko vstopiš na ozemlje ZDA te preiščejo, poberejo prstne odtise in slikajo...
a-rod
21. 11. 2014 19.18
+2
Razumem pravila, ampak ne razumm pa agresivno govorico in obnasanje, v evropi nisem nikjer doziveu tako nevljudno obnasanje mejnega uradnika
lolipoly
21. 11. 2014 22.21
-3
Mejni uradnik se obnasa tako, kot se obnasas ti proti njemu...Jaz se nikoli nisem imela problemov in nevljudnosti...Zakon je zakon !
peresni
21. 11. 2014 10.26
+2
kot piše na njihovem bankovcu..in god (nothink) we trust
Explainator
21. 11. 2014 17.18
+5