Tujina

Putin ima mirovni načrt za Ukrajino, a Jacenjuk ga je že zavrnil

Kijev/Talin, 03. 09. 2014 06.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Čeprav Rusija vztraja, da se ne more dogovoriti za prekinitev spopadov v Ukrajini, saj ni udeleženka v konfliktu, pa ima ruski predsednik Vladimir Putin mirovni načrt. A ukrajinski premier ga je že zavrnil.

Ukrajinski in ruski predsednik Petro Porošenko in Vladimir Putin sta se dogovorila o korakih za dosego miru na nemirnem vzhodu Ukrajine, so sporočili iz Porošenkovega urada. Putin in Porošenko sta imela telefonski pogovor, ki je prinesel "dogovor o trajni prekinitvi ognja v Doneškem bazenu", so sporočili iz urada ukrajinskega predsednika.

Porošenko in Putin naj bi se dogovorila o korakih, ki bi lahko pripeljali do končanja konflikta na vzhodu Ukrajine.
Porošenko in Putin naj bi se dogovorila o korakih, ki bi lahko pripeljali do končanja konflikta na vzhodu Ukrajine. FOTO: Reuters

Po objavi novice v medijih je tiskovni predstavnik ruskega predsednika Putina dejal, da se Rusija ni dogovorila za prekinitev spopadov, saj Rusija sploh ni udeleženka v tem konfliktu. Kot so pojasnili v Kremlju, podpirajo prekinitev ognja, a se ne morejo dogovarjati za premirje, ker da niso vpleteni v konflikt. Kot je dejal Peskov, so pogovori med Porošenkom ter Putinom tekli v smeri izmenjave pogledov na razmere in nastalo situacijo. Prav tako sta se sogovornika dogovorila o korakih, ki so potrebni za umiritev razmer na vhodu države, je še dejal Putinov tiskovni predstavnik.

Putin razkril načrt

A nato je Putin le razkril, kakšen je njegov mirovni načrt za Ukrajino. Med obiskom v Mongoliji je dejal, da ima načrt sedem točk. Prva točka predvideva ustavitev vseh vojaških operacij tako na strani ukrajinskih sil kot na strani proruskih separatistov v okolici trdnjav upornikov Doneck in Lugansk.

Putinov časovni načrt poziva tudi k umiku ukrajinskih sil na položaje, od koder ne bi mogle obstreljevati mest, in ustavitev ukrajinskih letalskih napadov.

Zavzema se tudi za namestitev mednarodnih opazovalcev, ki bi nadzorovali prekinitev ognja, brezpogojno izpustitev vse zapornikov, vzpostavitev koridorjev za begunce in humanitarno pomoč ter napotitev pomoči za obnovo infrastrukture v uničenih mestih Doneck in Lugansk.

Putin je še izrazil prepričanje, da bi dogovor o njegovem časovnem načrtu lahko sprejeli že na petkovem srečanju kontaktne skupine za Ukrajino, ki jo sestavljajo predstavniki ukrajinske vlade, separatistov, Rusije in Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi.

A Putinov načrt je ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk zavrnil mirovni načrt za Ukrajino. "Ta zadnji načrt je še en poskus zaslepitve mednarodne skupnosti pred vrhom zveze Nato in poskus preprečitve neizogibne odločitve EU o novem svežnju sankcij proti Rusiji," je sporočil Jacenjuk.

"Najboljši načrt za končanje ruske vojne proti Ukrajini ima en sam element – da Rusija umakne svoje enote, svoje plačance in svoje teroriste z ukrajinskega ozemlja," je dodal ukrajinski premier.

Vladimir Putin
Vladimir Putin FOTO: Reuters

Obama Estoniji obljubil vojaško pomoč

Med obiskom v Estoniji se je na dogovor o režimu prekinitve ognja odzval ameriški predsednik Barack Obama, ki je dejal, da je zaenkrat še prezgodaj govoriti o uspehu tega dogovora. "ZDA že ves čas neomajno podpirajo prizadevanja ukrajinskega predsednika Porošenka za dosego trajne prekinitve ognja in rešitev nastalega konflikta.," je v izjavi dejal Obama in dodal, da miru na vzhodu Ukrajine ne bo, dokler bo Rusija v Ukrajino pošiljala svoje vojake oblečene v ukrajinske separatiste. "Če je Rusija pripravljena ustaviti financiranje in oboroževanje, potem je rešitev ukrajinske krize možna," je bil jasen Obama, ki se mudi v Estoniji, kjer se je pred vrhom zveze Nato v Walesu sešel z voditelji trojice baltskih držav, članic zavezništva.

Obama je danes v Talinu izkazal zavezo zaščiti zaveznic v Natu, katerega članice so tudi tri baltske države - Estonija, Latvija in Litva. Zavezništvo je po njegovih besedah nezlomljivo, neomajno in večno. "Estonija ne bo nikdar ostala sama," je dodal.

Obama se je ob prihodu na letališče v Tallinnu srečal z estonskim zunanjim ministrom Urmasom Paetom in ameriškim veleposlanikom Jeffom Levinom.
Obama se je ob prihodu na letališče v Tallinnu srečal z estonskim zunanjim ministrom Urmasom Paetom in ameriškim veleposlanikom Jeffom Levinom. FOTO: Reuters

Obama je ob tem po srečanju z estonskim kolegom Toomasom Hendrikom Ilvesom napovedal napotitev dodatnih pripadnikov ameriških zračnih sil in letal za nadzor neba nad baltskimi državami. Idealna lokacija zanje bi bila estonsko oporišče Ämari, je dejal Obama. Konkretnih številk v zvezi z vojaki in letali Obama danes ni predstavil. Kot izpostavlja nemška tiskovna agencija dpa, mora ta ukrep v vsakem primeru odobriti še kongres v Washingtonu.

Kot je danes povedal Obama, so ZDA že sedaj povečale vojaške dejavnosti na območju Baltika in neprestano "rotirajo osebje in letala". Ob tem je menil, da bi morale evropske članice zavezništva enakopravno razdeliti stroške za krepitev obrambe. Ilves pa je dejal, da so se razmere v regiji zaradi ravnanja Rusije povsem spremenile. "Tukajšnja robustna in vidna navzočnost zaveznice je najboljša pot za odvrnitev vsakršne agresije," je poudaril Ilves.

Ukrajinski obrambni minister Valerij Geletej je na svojem Facebook profilu objavil sporočilo, v katerem je pozval Ukrajino, da se z vsemi silami spopade z Rusijo in njenimi neformalnimi grožnjami z jedrskim napadom. Kot je dejal, je država pred vojno, kakršno Evropa ni videla že od druge svetovne vojne dalje. Prav tako je dejal, da bi lahko ta vojna po njegovem zahtevala več deset tisoč žrtev.

Baltske države so se Natu in EU pridružile leta 2004, potem ko so pet desetletij preživele pod sovjetsko vladavino. Trojica je še posebej občutljiva za trenutno dogajanje v Ukrajini, tudi spričo močne ruske manjšine na lastnih tleh. Ta v Estoniji in Latviji predstavlja več kot četrtino prebivalstva in šteje 1,3 oziroma dva milijona pripadnikov, ki so večinoma prorusko usmerjeni.

To je prvi obisk Obame ob Baltiku, v trenutku, ko ZDA in Evropa Rusijo obtožujeta pošiljanja vojakov v Ukrajino, pa nosi velik simboličen pomen. Pred njim je kot edini predsednik ZDA Latvijo, Litvo in Estonijo obiskal Obamov predhodnik George Bush, a to je bilo leta 2006, ko je na nekdanjih mejah iz časa hladne vojne vladal mir.

Zveza Nato je v ponedeljek napovedala, da bo okrepila prisotnost na vzhodu Evrope z vzpostavitvijo "bojne konice", posebne skupine sil za zelo hitro odzivanje. S tem bodo po besedah generalnega sekretarja Nata Andersa Fogha Rasmussena zagotovili, da bo imelo zavezništvo ob pravem času na voljo prave sile in opremo.

Pripadniki ukrajinske vojske na vzhodu Ukrajine.
Pripadniki ukrajinske vojske na vzhodu Ukrajine. FOTO: Reuters

V odgovor je Rusija napovedala, da bo spričo ukrajinske krize in s tem povezanih zadnjih potez zveze Nato spremenila svojo vojaško doktrino. Po zagotovilih Kremlja bodo spremembe odražale vse slabše odnose z ZDA in Natom. Namestnik sekretarja ruskega sveta za nacionalno varnost Mihail Popov je ocenil, da se "vojaška infrastruktura" Nata približuje ruskim mejam, tudi prek širitve. Zatrdil je, da bo to v prenovljeni vojaški doktrini ena najpomembnejših "zunanjih groženj".

Proruski separatisti zavzeli letališče v Donecku

Ukrajinske sile so se v zadnjih dneh začele umikati s položajev na vzhodu Ukrajine, potem ko so še minuli teden stiskale obroč okoli separatistov v Donecku in Lugansku. Kot je pred dnevi sporočil Kijev, podobno pa so sporočili v Natu, so uporniki odprli novo fronto na jugu države ob pomoči ruske vojske.

Proruski separatisti so danes prevzeli nadzor nad letališčem v Donecku, ki je bilo dalj časa v rokah ukrajinskih sil. Separatisti so ob tem sporočili, da se ukrajinske sile umikajo z vsega območja samooklicane ljudske republike Doneck. "Tega ne razumemo povsem," so uporniki ob tem zapisali na svoji spletni strani Novorosinform.org, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ruska tiskovna agencija Itar-Tass, ki se sklicuje na očividce, medtem poroča, da so spopadi za doneško letališče začeli v torek zvečer okoli 23. ure, do jutra pa so proruske sile zabeležile zmago in letališče spravile pod svoj nadzor. Spopadi za samo mesto Doneck se po navedbah prič nadaljujejo, ponoči pa so terjali smrtno žrtev.

Lugansku grozi humanitarna katastrofa

Medtem se humanitarne razmere na vzhodu Ukrajine poslabšujejo. V mestu Lugansk je bil namreč v spopadih med ukrajinsko vojsko in proruskimi uporniki poškodovan vodovodni sistem, motena je tudi oskrba z elektriko. Zaradi poškodb vodovodnega sistema bi lahko kmalu prišlo do humanitarne katastrofe zaradi onesnaženja vode.

Lugansk je sicer zapustila že skoraj polovica od 420.000 prebivalcev, ki so v mestu živeli pred začetkom konflikta. Tudi letališču Luganska se ne piše dobro. Po navedbah lokalnih oblasti je bilo letališče v spopadih uničeno. Trenutno pa je pod nadzorom separatističnih sil, saj so se v ponedeljek ukrajinske vladne sile umaknile. Po navedbah Kijeva jih je pregnal tankovski bataljon ruske vojske.

Pogrešanega ruskega fotografa našli mrtvega

Moskva je sporočila, da zahteva natančno preiskavo umora.

Ruska tiskovna agencija Ria Novosti je danes sporočila, da je njihov fotograf Andrej Stenin, ki je delal v Ukrajini, od 5. avgusta pa so ga pogrešali, mrtev. Moskva je njegovo smrt označila za barbarski umor. Kot je povedal vodja Ria Novosti Dmitrij Kiseljev, se je izkazalo, da Stenin ni bil ujetnik, temveč je že mesec dni mrtev. Njegovo vozilo so namreč zadeli izstrelki, zato je zgorelo.

Steninovo vozilo je zgorelo na cesti blizu trdnjave proruskih separatistov Doneck. Posnetke zgorelega vozila je predvajala tudi ruska televizija Rosija 24.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (512)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

strel?ek
04. 09. 2014 11.56
+1
"izdelek" teroristi,separatisti,in še druge skupine,so izdelek velesil,a Amerika in Izrael sta na prvem mestu,EU jim sledi...
Elias47
04. 09. 2014 10.31
+3
"Separatisti so ob tem sporočili, da se ukrajinske sile umikajo z vsega območja samooklicane ljudske republike Doneck. "Tega ne razumemo povsem,"" To le pomeni, da so se ZDA odločile, da bodo odvrgle jedrsko orožje na vzhodno Ukrajino, kot je to že nekoč omenjala Julija Timošenko. Včeraj se je poročalo, da so v Libiji teroristi (seveda pod kontrolo ZDA, ker vse obstoječe teroristične organizacije so pod kontrolo ZDA in Izrael, zanesljivo pa tudi teroristi Libijske "zore" ((arabska) "pomlad", "zora", in podobni nevagerski izrazi vedno povedo, da so (teroristične) organizacije s tem imenom, v rokah zionistov in masonov)) ) v Libiji ugrabili deset letal... Sedaj lahko pričakujemo, da bo eno od teh letal, "slučajno" naloženo z jedrsko bombo, "slučajno" strmoglavilo nekje v vzhodni Ukrajini, verjetno pa bo za sestrelitev zopet obdolžena Rusija... Zato se Ukrajinska vojska umika iz vsega tega območja....verjetno lahko to pričakujemo na 5.9. 8.9.ali pa 11.9 2014, ki so zopet pomembni numerološki datumi pri zionistično/masonskih okultnih žrtvenih obredih. Obama moj Obama; večna in nezlozmljiva je le tvoja neumnost in tvoja zloba; ne pa NATO, ki ga čez nekaj let ne bo nikjer več!
zvit kot presta
04. 09. 2014 10.10
-9
No pa spet ni nič. Dokler se bo Putin posredno ali neposredno vmešaval v Ukrajino tam ne bo miru. Žal. Očitno bo za dosego miru v tem delu Evrope, najprej potrebno pošteno v rit nabrcati Putina osebno. Sicer pa bodo to kmalu naredili njegovi "sedanji domači zavezniki". V Rusiji je tradicija, da carji žalostno končajo pod roko svojih podložnikov. Car Putin v tem ne bo nobena izjema.
pe?navodo
04. 09. 2014 14.51
+3
Ameriko in Obamo treba dat stran od tam pa bo mir. ne pa da hočejo še ameriške rakete iz ukrajine usmerjat na rusijo. mejte malo pameti.
emilzapata
04. 09. 2014 08.49
+4
Sem dolgo upal in se bal, slovo sem upu, sreči dal. Kdor seje veter, žanje vihar, mali ljudje bomo pa trpeli, iin ne vedeli, kaj smo delali narobe v življenju, da smo si to zaslužili.
legalize LSD
04. 09. 2014 09.23
dog21
04. 09. 2014 08.22
+14
Putin dela vse v svoji moči da bi prevladal mir, Obama pa vse da bi Ukrajina postala del NATA. Hahaha to se nebo zgodilo prijateljček, kaj bo še treba ta anti-rocket-shield na Poljskem skup potret ali kaj (namenjen za Iran, pa ja)?
cirenij
04. 09. 2014 08.46
+8
Svetovna javnost je spregledala. Žalostno, da nima vpliva in obamo podpirajo tudi EU-jevci. Pa se ni za čudit. Saj je znano, kako si talajo drago plačane stolčke. In tudi v politiki gledajo samo svoje koristi. Žalostno. Oni so si lepo postlali, za narod pa jih ne briga. Kam vodijo Nato pod taktirko USA intervencije je pa znano. V bedo in propad.
zvit kot presta
04. 09. 2014 10.12
-2
Svetovan javnost je spregledala, da se Putin pogaja v imenu ukrajinskih Rusov. Zakaj že, če pa menda nima nič s tem?
BioKokos
04. 09. 2014 08.08
+1
Važno da si oni stiskajo rokice in dogovarjajo medtem ko nedolžni ljudje umirajo . PFUJ BANDA !
BioKokos
04. 09. 2014 08.07
+4
Kokerkol obrneš, nedolžni ljudi umirajo. V Ukrajini se ljudje "borijo" za golo preživetje že tako je revščina na vrhuncu ohja. HOČEMO MIR !
tomy33
04. 09. 2014 07.16
+12
Ta zahodna gonja proti Rusiji je posledica BRICS-a. Ker ne gre vojaško tako kot v primeru Iraka, Libije.... so pač našli boljsofisticiran način. Ukrajina je pa tu samo kmet na šahovnici.....
Ka pa mislis
04. 09. 2014 06.28
+10
Jacenjuk se bos pac moral sprijazniti s porazom. Vpisan bos v zgodovino, da si zgubil tretjino drzave. Ce bos se marioneta baraki, bos pa tk zgubu celo drzavo.
macro
04. 09. 2014 01.19
+6
Zakaj pa estonijo mesa amigo not?
Zrkizz
04. 09. 2014 04.55
+8
Ker je nujno zanje, da se ustvari ogromen konflikt, da pride do iskre, kjer bi uspeli preiti v splosno vojno. Na podoben nacin so se pricele vse vojne. Seveda z nekaj majhnimi razlikami a vendar.
Bruhalnica24
03. 09. 2014 23.52
+26
Amerika zelo srčno pomaga Ukrajini... Kam bo to pripeljalo vidimo v Libiji, Iraku, Siriji......
LOPOVI V AREST
03. 09. 2014 23.47
+18
Le kaj je posneto na črnih skrinicah Malezijskega letala, da toliko časa čakamo na rezultat?????? Ali so pa v Angliji totalno nesposobni, kar pa močno dvomim??
Bruhalnica24
03. 09. 2014 23.52
+4
LOPOVI V AREST
03. 09. 2014 23.41
+14
Ja pa je Kijevska hunta zgubila vojno z Ukrajinskim ljudstvom, še malo pa bodo bežali iz Kijeva! Kje so novice o MALEZIJSKEM LETALU, katerega je sestrelila Kijevska hunta z SU-25 (mednarodni poročevalci pravijo, da je bil sestreljen z 30mm kalibrom, ne pa kot so poročali in namerno zavajali mediji, da je bil sestreljen z protiletalsko obrambo)
LOPOVI V AREST
03. 09. 2014 23.43
+18
Resnica prihaja na dan, zato pa je takšna tišina!
karman
03. 09. 2014 23.14
-21
vsem tistim ki tako povzdigujete, povelicujete in idealizirate rusijo, samo eno - preselte se v rusijo, baje da je tam super
sweetnes
03. 09. 2014 23.16
+20
Si razmišljal cel dan, da si spravil tako veleumno izjavo ven
petervodeb
03. 09. 2014 23.34
+16
karman
04. 09. 2014 00.10
-10
luigui
04. 09. 2014 04.30
-9
KARMAN prav imaš, naj gredo v Rusijo pa bodo videli kaka beda je tam..... tile tu ki komentirajo da bi mogla bit Ukrajina ruska, niso nikoli prestopili praga svoje hiše, kaj šele meje Slovenije. Prav zanima me kak bi komentirali če bi npr. Madžarska zavzela Prekmurje, ker je tam pač njihova manjšina... vsak narod si zasluži svojo domovino, če pa manjšini druge države ni za v njej živet pa se lahko odseli, kjer misli da mu bo bolše.... Lep pozdrav iz Združenih Držav Amerike...
ZakoniZdravja
04. 09. 2014 05.28
+4
Ka pa mislis
04. 09. 2014 06.31
+3
Zagovarjamo pravicnost. Presel se ti v kambodzo
Ate_ist
03. 09. 2014 22.30
+11
Svet se lokalizira. Američani po svoje, Kitajci po svoje, Rusi po svoje, če bodo ti veliki igralci pustili bodo šli na svoje tudi Francozi in Nemci. Za vzhodno Evropo se ne bo brigal nihče. To so Poljska, Češka, Madžarska, Romunija, Bolgarija, ostale ki niso omenjene jih že ta trenutek K_gleda. Se pravi, ker jim nimamo kaj ponuditi bomo v roku 5 let spolzeli v globoko črno luknjo. Predvidevam da mrzlo, pa še lačni bomo. PS. Ukrajina zahodu tako ali tako nima kaj ponuditi in je samo igračka zahoda (ZDA in EU) v napadu na Rusijo
Zrkizz
04. 09. 2014 04.57
+1
Ukrajina ima kar veliko za ponuditi zahodu, Rusija pa se vec. Iz tega zadnjega je Ukrajina izjemna strateska tocka.
gorgoroth
03. 09. 2014 22.27
+25
Putin bo najprej pipco zaprl ko bomo sredi decembra ali januarja na - 10 ce ga bo evrorajh se naprej provociral pa se nam ne pise nic dobrega
luigui
04. 09. 2014 04.31
-3
saj ne rabiš ogrevanja na plin.... ali pa odpotuj v tople kraje
ZakoniZdravja
04. 09. 2014 05.29
+6
sejvam
03. 09. 2014 22.15
+16
NATO je hrana za orozarske lobije, v tem je glavna finta...na sestanku v Walesu bodo zahtevali od vseh clanic naj povecajo vojaski proracun na 2%...
yarrick
03. 09. 2014 22.34
+19
Kaj pa če ne bodo mogle? Nas bodo prisilili da kupujemo patrije in Hk 416 oz scar H in L ter minimi? Tale NATo je ena taka zločinska organizacija.že dolgo več ne opravlja svoje naloge(nekako od prve vojne z irakom v devedesetih) ampak samo "širi ameriško demokracijo"...Z orožjem seveda.
Elias47
04. 09. 2014 10.05
+2
Yarrick... verjetno si hotel povedati, da ZDA in NATO širita dekadenco, smrt in uničenje....
emilzapata
03. 09. 2014 22.07
+18
Kako je že rekel general Kutuzov na večer pred Borodinsko bitko, ko so drugi generali modrovali, njemu pa se je dremalo: dispozicija je samo dispozicija, pred bitko pa je predvsem važno, da se človek dobro naspi.
number46
03. 09. 2014 22.06
+18
kako so Jacenjuka lepo vzgojil da uboga navodila, zanimivo ukrajina ekonomsko čisto v kju vendar za vojsko in vojaške operacije pa je dovolj denarja, tudi humanitarna pomoč ni dovoljena tok o human rights. Nažalost bo pa folk Na je bu pa naj bo rus ali pa ukrajinec.
alko82
03. 09. 2014 22.02
+19
Grožnje Nata temeljijo na lažnem ustrahovanju. Lahk v baltske države namestijo tud miljon vojakov. Koristi bo bolj malo, le drago vzdrževanje vojaške mašinerije. Poleg tega pa dvomim v motiviranost vseh Nato držav, da bi delovale kolektivno. Naj izvedejo še enkrat referendum kdo je za Nato in kdo ne, če si upajo.
yarrick
03. 09. 2014 22.35
+17
Ti kar sanjaj.Izstopa iz NATo pakta ni.Pač mafijska združba...