Tujina

Borec Islamske države pravi, da jih letalski napadi ne morejo ustaviti

Washington, 29. 09. 2014 07.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Letalski napadi koalicije pod ameriškim poveljstvom ne morejo prizadeti Islamske države, pravi eden izmed njenih borcev. Pravi, da so se na to dobro pripravili že prej. Ameriški predsednik Barack Obama pa je priznal, da so jih ameriške službe podcenjevale.

Objekt, v katerem naj bi Islamska država vodila finnačne operacije v Siriji. Prva fotografija ga prikazuje preden, ga je zadela raketa tomahawk, druga pa po tem.
Objekt, v katerem naj bi Islamska država vodila finnačne operacije v Siriji. Prva fotografija ga prikazuje preden, ga je zadela raketa tomahawk, druga pa po tem. FOTO: Reuters

Ameriška televizija CNN je danes objavila intervju z enim izmed borcev Islamske države (IS). Ime naj bi mu bilo Abu Talha, dejal pa je, da so se na bombne napade koalicije pod vodstvom ZDA pripravljali že prej.

"Vemo, da poznajo naše baze, saj nas opazujejo z radarji in sateliti, zato imamo tudi rezervne lokacije," je povedal. Kritičen je bil do ameriškega bombardiranja rafinerij na ozemlju Sirije, ki se je začelo pretekli teden. "Imamo tudi druge prihodke. Imamo svoje dohodke in naše finance se ne bodo ustavile zaradi izpada dohodkov od nafte," je dejal.

Prepričan je, da tudi, če bodo koalicijski napadi ohromili kalifat, ga to ne bo ustavilo pred utrditvijo Islamske države na sunitskih območjih Sirije in Iraka. "Na nekaterih območjih nas zadenejo, mi pa napredujemo na drugih. Če nas bodo v Iraku potisnili nazaj, bomo napredovali na severu Sirije. Ti napadi ne morejo ustaviti nas, naše podpore ali naših borcev," je še dejal.

Opremo skrili na civilna območja in v podzemlje

CNN pa poroča tudi, da je neki moški, ki je prebegnil iz Islamske države potrdil, da so skrajneži previdni pred koalicijskimi napadi. "Skoraj popolnoma so izpraznili poveljstva," je dejal Abu Omar, ki je prebegnil v Turčijo. Nekaj opreme so skrili v civilne četrti, nekaj opreme pa so skrili v podzemlje.

Povedal je, da se IS v glavnem zanaša na tuje borce, še posebej na tiste, ki prihajajo iz Zahoda. "Francozi imajo veliko nadzora, so še bolj ekstremni kot smo mi," je dejal. "Sicer pridejo iz Francije, vendar pa je videti kot, da bi že dolga leta živeli v Islamski državi," pravi Omar.

Sami sicer še vedno sanja o kalifatu na tem območju, kljub temu pa je že nekaj časa razmišljal o pobegu iz Islamske države. "Videl sem 70-letnega šejka, ki so ga ubili pred menoj. Islamska država ne more nadaljevati na tak način. Prihaja veliko mladine - stari so 14 in 15 let. Morda jih lahko moj glas prepriča, da še enkrat premislijo," zaključuje Omar.

Obama priznal, da so podcenjevali skrajneže v Siriji

Ameriški predsednik Barack Obama.
Ameriški predsednik Barack Obama. FOTO: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je priznal, da so ameriške varnostne agencije podcenjevale grožnjo, ki jo predstavljajo islamski skrajneži v Siriji. V pogovoru za ameriško televizijo CBS je dejal, da so sunitski skrajneži, ki so bili premagani v Iraku, izkoristili brezvladje v Siriji in tam oblikovali Islamsko državo v Iraku in Sirji (Isis), ki je bila kasneje razglašena za Islamsko državo (IS).

Povedal je, da je Sirija postala izhodiščna točka za skrajneže, ki so izkoristili kaos v državi, iz tujine privabili džihadiste ter medse sprejeli tudi ostanke strmoglavljenega režima iraškega voditelja Sadama Huseina. Obama je poudaril, da lahko vojaško posredovanje prinese le del rešitve, hkrati pa bo morala svoje narediti tudi politika. Pri tem je dejal, da bo treba najti dogovor med šiiti in suniti.

Obama je dejal, da mu je direktor nacionalnih obveščevalnih služb James Clapper priznal, da so ZDA podcenjevale dogodke v Siriji. Hkrati je na vprašanje, če so ZDA precenile tudi sposobnosti iraške vojske, ki so jo urili ameriški vojaki, odgovoril pritrdilno. "To je res, to je popolnoma res," je dejal.

V Siriji namreč že od marca 2011 poteka upor proti predsedniku Bašarju al Asadu. Proti njegovi vojski se borijo številni uporniki, povezani v različne skupine, ki imajo podporo Zahoda. Nekatere države so jim celo dobavile orožje, del tega pa je lahko končal tudi v rokah islamskih skrajnežev, ki so letos na delih Sirije in Iraka razglasili kalifat.

Izstrelitev vodenih raket z ameriške ladje
Izstrelitev vodenih raket z ameriške ladje FOTO: Reuters

Boji proti IS se nadaljujejo

Sicer pa v Iraku v bližini Bagdada potekajo srditi boji med skrajneži in iraškimi silami. Skrajneži imajo v rokah že območja, ki so od Bagdada oddaljeni le 10 kilometrov in se od tam še niso umaknili.

Letala zavezništva, ki se bori proti IS, so sicer bombardirala štiri improvizirane rafinerije nafte, ki jih upravlja IS, napadli pa so tudi poveljstvo skrajnežev v bližini sirsko-turške. S tega območja poročajo tudi o srditih bojih med kurdi in skrajneži. Kurdom je uspelo odbiti napade, a proti Turčiji je zaradi nevarnosti zbežalo okoli 140.000 ljudi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (119)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bebo3
30. 09. 2014 09.21
+1
jaz ne vidim nobene razlike na slikah
trdokuhanojajce
30. 09. 2014 07.05
+7
Eh islamčeki, če bi hoteli, bi vas samo ameri podrli v dveh-treh tednih. Sedaj pač gre za počasno prikazovanje vojaške opreme, obračanje denarja, malo treninga, vaje......
posve?eni zaniwars
29. 09. 2014 22.35
+3
Dej ti Videmšek,da ne boš tud ti v kakšni oranžni flajdi na kolenih pljuval čez Slovenijo pred behedanjem,...
.jest
29. 09. 2014 21.50
+11
Gledam tisti sliki objekta pred zadetkom rakete tomahawk in po zadetku rakete. Bolj kot gledam sliki, bolj se spominjam kakšne nagradne igre, kjer moraš na slikah najti tri različne malenkosti.
gizmohizmo
29. 09. 2014 20.52
+0
Saj ne gre samo za nazive teroristićnih skupin. Bilje bi se bilo vprašati od kje izvira to sovraštvo,od kdaj? Mogoće od vmesćavanja ZDA v Iran pri nastavljanju šaha za voditelja? Mogoće ob podpori zda pri boju in urjenju borcev v Afganistanu? Podobno kot tukaj do bili izkorišćeni za nek interes po koncu spopadov pa so postali teroristi kaj ni neka velika podobnost z sedanjimi teroristi IS. Ko se ameriški eksperiment utrga z verige,potem je pa cel halo,od kje so se vzeli ti morilci.
anaheim812
29. 09. 2014 20.17
+9
tisti, ki pravite, da do tega sploh ne bi prišlo, če se Američani ne bi vmešali na bližnji vzhod... očitno vam spomin dela samo od leta 2001 naprej... Al Kaida je namreč nastala veliko prej, okrog leta 1988-89.. če so podatki točni, so bli to zadnji trenutki 10-letne sovjetske okupacije Afganistana.. saj veste, tista zadeva, zaradi katere Al Kaida sploh obstaja... po vaši neumni logiki so torej lahko za vse to krivi Rusi... ti skrajneži se borijo proti našim običajem, proti evropskim/zahodnim vrednotam, moramo jih uničiti preden dosežejo svoj cilj (uničenje naše kulture).. koga boste poklicali na pomoč, ko bodo pred vrati? odgovor je verjetno vsem znan...
UbijmoKajenje
29. 09. 2014 22.20
+2
ja sej, američani so že takrat ustanovil in financiral alkajdo, da bi se afganistanci odbranili od rusov. Amerika je tukaj raje sebi vodo na mlin kot pa da rusi meljejo.
RedRooster
29. 09. 2014 17.20
+20
To je pa res big deal, z vso moderno tehniko iz daljave pošiljat rakete na tarče, ki se same ponujajo sredi puščave, brez dreves in hribov! Sem bral, da so Ameri prvi dan pognali 45 tomahavkov, vsak po milijon USD in ubili 70 teroristov, ja Ameri skrbijo za svoja delovna mesta in porabo zalog! Izraelci se bolje znajdejo, oni pošljejo rakete na Gazo, najbolj naseljen kraj na planetu i sigurno zadanejo, če ne teroriste pa otroke, ženske in vrtce, ker pač proti njim se ne bori nobena koalicija, Slovenija je bila v OZN vzdržana pri obsodbi njihove agresije! Vsi so tiho in pazijo na svoje interese, da lahko Izrael že 50 let krade ozemlje in ponižuje Palestince, sramota od sramote! In potem smo zgroženi, ko se na umetno ustvarjenem ozemlju Iraka režejo glave, seveda nafta nekomu diši! Zaradi lažnivega napada na Irak in odstranitve S.Huseina bo umrlo na tisoče ljudi in krivi bodo islamisti in ne tisti, ki je odprl vrata pekla! Pravi kristjani in muslimani se počutijo zlorabljene, medijski linč je neizprosen, dobro postane zlo in obratno!
action
29. 09. 2014 17.35
+7
++++ ja lej taki so judni ( sramota človeštva )
AlternativeFacts
29. 09. 2014 16.13
+13
Ne moreš mravlje z macolo fentat, enako je z bomardiranjem. Nastradajo civilisti, ki so v skupinah po par 1000, roke si pa manejo vojni dobičkarji, ali če hočete bolj obzirno povedano, trgovci s smrtjo - edini pravi vojni zločinci..
karlo6
29. 09. 2014 19.00
-1
Tam ni civilistov , so sami alahovi borci ,tudi majhni otroci.
Naveli?anec
29. 09. 2014 16.07
+15
Tale mineštra je samo modernizirana križarska vojna. Se pa ve da pravi kristjani in pravi muslimani vojne ne podpirajo....
action
29. 09. 2014 17.35
+5
Ranunculus
29. 09. 2014 15.58
+7
Ocitno hocejo mediji prepricati javnost v nujnost napotitve ameriske pehote v Irak in Sirijo... Po naslovu sodec zdaj ze borci IS vztrajajo na tem.
burek200
29. 09. 2014 15.42
+25
Rusi ( Putin), Kitajci (Xi Jinping), Kubanci (Raul Castro..pa tudi Fidel), pa tudi Severna Koreja (Kim Jong Un), pa igrajo golf in se čudijo vsem vojnam, ki so si jih "zahodnjaki" zakuhali ! Bi bil čas, da malo premislimo kdo je agresiven in kdo ne !
Ranunculus
29. 09. 2014 16.01
+11
Pro-Ameri ne razmisljajo o tem, kdo je agresor... kokice so si nakupili in zdaj po CNN gledajo bombardiranja...
ficfiric 1
29. 09. 2014 15.35
+25
Itak vsak musliman ve da to kar tile pocenjajo nima nobene veze z islamom...sploh pa je vse skupi zakuhala amerika..in zdej raketirajo sirska naftna polja..ja tam v tisti pumpi je gvisno ene 200 skrajnezev skritih...dej dej..hrana za ovce...dokler americanom in nekaterim prepotentnim evropejcem sekajo glave je men cist uredu...jim vsaj malo nekdo vraca kar oni po svetu delajo...dokler niso zda zacele krasti nafte po vsem svetu tega sploh ni bilo..pol pa kr naenkrat so cez noc vsi ki imajo nafto postal diktatorji in teroristi...mors bit pa kr orenk trjusnjen da temu nasedas...
Iniesta
29. 09. 2014 15.41
+12
dobro razmišljanje, le tisto o sekanju glav bi moral izpustiti ...
GORENC12
29. 09. 2014 15.51
+1
Ja lahko je enemu, ki ga deset ljudi zveže glavo odsekat...junaštvo pa tako...ejga res..
Naveli?anec
29. 09. 2014 16.13
+5
ficfiric vse bi blo ok, če bi se glave sekalo taglavnim, pa pač takim ko so nardil kakšno piz.darijo, isto vela za raketiranja in bombardiranja s strani američanov, ampak problem bo pa nastal, ko nebo varn niti po naših ulicah hodit, da te ne naskočjo kje iz kakšnga kombija, pa ti odrežejo glavo pred kamero, ker si pač slučajno bil tam in nikol nobenem naredu nič žalega...
ficfiric 1
29. 09. 2014 17.16
+2
Dobro...se strinjam...vendar povsod v medijih predstavljajo islam kot same teroriste...kr neki...IS nima nobene veze z islamom..zivim med muslimani...prijatelji muslimani..sodelavci muslimani..z vsemi se odlicno zastopim...moja boljsa polovica je katolik..vsako nedelo v cerkvi(filipinka)..jst sm pa totalni heretik..ne verjamem cist nic razen v to kar sam naredim..pa me noben ne obsoja..so mi pa ze rekl kako to da ne verjamem v nic..se jim pac zdi cudno..med normalnimi ljudmi ni vazno kaj verjames in kaksno barvo koze imas...imas pa povsod ekstremiste...vendar je resnica ta da bi blo polovica manj vsega tega ce ne bi bilo svetovnih policajev(zda)..vsak ki sam malo nakaze nestrinjanje z ameri ima takoj celo vrsto sankcij in na koncu je se terorist...tko da ja...fino se mi zdi da jim nekdo reze glave...zal mi je za tiste posameznike vendar tako to je...ce vedo kako je dol pa doma nej ostanejo....sploh pa ravno njihova drzava je to zakuhala...in mislijo da jih bodo dol lepo gledal ko jih zagledajo...isto kot zahod mece vse muslimane v isti kos...
GORENC12
29. 09. 2014 15.19
+11
Dolfe je isto govoru...ejga res..
bb5a
29. 09. 2014 15.10
+7
"Ime naj bi mu bilo Abu Talha", kakšne novice na izmišljenih ljudeh?!? Čudn da ne napišete da baje v spodnjem kašljuj domuje glavni IS predstavnik, da vam je tako skoraj zagotovo zatrdila ženska po imenu Marija... Res kakšno novinarstvo je to danes...
kim llsung
29. 09. 2014 15.09
+2
Nekako bi to d.....al radi porinili v Iran....Bin Laden najvecji zaveznik Amerike v 80s,20 let kasneje najvecji sovraznik.....ista fora je s temi uporniki....cudno je,da Izraelu ne grozijo,ce gledamo,da so to njihovi najvecji sovrazniki,cuden je tale ISIS....
asgml
29. 09. 2014 15.03
+2
najboljše, da se isis in muslimani sami zmenijo med seboj.kaj ima tukaj evropa in zahod?!? američani pa itak rinejo v vse, ne da bi jih kdo karkoli prosil
asgml
29. 09. 2014 15.02
+6
kaj si misli tale obama? da bo par bomb vrgel gor in bo mir? ljubček dragi, to res ni nič, čisto nič,in se mi zdi, da se sedaj malo bojiš zase...
BitterMan
29. 09. 2014 14.55
+33
Ma dajte no prosim. V Libiji so brez problema ubili vnuke od gadafija, tukaj pa ne morejo v okolici Kobana ali pa še kje drugje zadeti tankov, ki sploh niso skriti. Naj rajšo povedo, da napadajo samo simbolično cilje in da v resnici sploh ne napadajo z namenom da bi jih ustavili.
asgml
29. 09. 2014 15.04
+25
gizmohizmo
29. 09. 2014 14.51
+1
Kaj so kakšni odzivi od sirske vlade glede vsega tega dogajanja ali pa se vsi obnašajo do nje kot da je ni? Ćisto tako vprašam. L P
Jezu3Kristus
29. 09. 2014 14.56
+1
Saj je pisalo pred dnevi da tudi sirci napadajo te islamiste in čeprav so proti američanom sedaj postajajo zavezniki
ficfiric 1
29. 09. 2014 15.37
+2
Kaksni zavezniki..sej zda nocejo nic slisat o sircih...hocjo sam asada odstavt in svojga tja postavt..to je vse...ker on je pac z rusijo in kitajsko...to pa zda ne disi...oziroma po njihovo si diktator terorist in komunist...vse v eni osebi...
kim llsung
29. 09. 2014 17.13
+1
Ficfiric,mislim da se gre bolj za zavezništvo Asad-Iran...
neNajdemVzdevka
29. 09. 2014 14.45
+3
Janša je kriv ....
Ranunculus
29. 09. 2014 14.48
-2