Tujina

Obama trdno pred Clintonovo

New York, 08. 01. 2008 08.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
3

Volivci v New Hampshiru izbirajo med demokratskimi in republikanskimi kandidati. Zmaga se nasmiha Obami in McCainu.

Zadnje raziskave javnega mnenja so pokazale, da pri demokratih Obama vodi pred Clintonovo, pri republikancih pa McCain pred Romneyjem.

V ameriški zvezni državi New Hampshire potekajo primarne volitve. Na njih republikanci in demokrati izbirajo kandidata, ki jih bo zastopal v tekmi za Belo hišo 4. novembra. Kot kaže, bo odziv volivcev izjemno velik. Zato so že sporočili, da bodo tisti, ki bodo ob uri, ko se volišča zaprejo, še stali v vrsti, lahko oddali svoje glasove.

Še tik pred zdajci prepričevali volivce

Barack Obama
Barack Obama FOTO: Reuters

Ameriški predsedniški kandidati so si še v ponedeljek intenzivno prizadevali pridobiti čim več volivcev v New Hampshiru na svojo stran in jih prepričati, naj jih podprejo na volitvah. Kot kažejo ankete, je Barack Obama prevzel trdno vodstvo pred Hillary Clinton med demokrati, pri republikancih pa po poročanju CNN v dvoboju med Johnom McCainom in Mittom Romneyjem bolje kaže prvemu.

Hillary končno le pokazala nekaj čustev

Senatorka iz New Yorka Clintonova je v ponedeljek prvič doslej pokazala nekaj čustev, ko se je skoraj zjokala ob vprašanju, kako prenaša vse težave kampanje. To je bila za ameriške televizije in druge medije glavna novica dneva, poleg tega, da se ji po strankarskih zborovanjih v Iowi 3. januarja obeta nov poraz proti Obami, in to v zvezni državi, ki je veljala za njen "berlinski zid" pred izzivi nasprotnikov.

Clintonova resnično nima miru, saj so se takoj po njenih čustvenih besedah o kampanji pojavila ugibanja, da gre le za cinizem, saj je po Iowi od svojih svetovalcev dobivala nasvete, naj pokaže malce več čustev. Nekdanja prva dama ZDA je odgovarjala na vprašanja volivke in med zadrževanjem solz dejala, da ji ni vseeno in da ne želi, da gredo spet nazaj. S tem je mislila na svojo trditev, da je edina sposobna premagati republikanskega nasprotnika in da bi zmaga Obame med demokrati pomenila njihov poraz na predsedniških volitvah 4. novembra.

'Val, ki me bo ponesel k zmagi'

Senator iz Illinoisa Obama je medtem naprej zbiral podporo stotine privržencev po državi in jim dejal, da so "val, ki ga po ponesel k zmagi". Dan pred volitvami v New Hampshiru je že bilo na voljo več analiz njegovega fenomena, ki imajo skupni imenovalec v tem, da Obama predstavlja uresničitev želje po spremembah, medtem ko je Clintonova menda sedaj nekako že "stara zgodba" dvobojev dinastij Bush in Clinton z vso zgodovino 15 let prepirov med demokrati in republikanci.

Nekdanji senator iz Severne Karoline John Edwards, ki v anketah zaostaja tako za Clintonovo kot Obamo, prav tako ne odneha in nadaljuje kampanjo, pri čemer še naprej napada senatorko. Ne glede na razplet v New Hampshiru, bodo vsi trije demokratski kandidati še naprej ostali v tekmi. Edwards bo za nadaljevanje kampanje dobil proračunska sredstva, Clintonova in Obama pa imata dovolj denarja, da lahko nadaljujeta vsaj do 5. februarja, ko bodo na vrsti velike z konvencijskimi delegati bogate države.

Pri republikancih še vse odprto

Pri republikancih medtem vlada popolna zmeda. Ankete v New Hampshireu kažejo na tesno zmago McCaina, katerega kampanja je bila julija lani v razsulu zaradi podpore vojni v Iraku, s čimer se je zameril neodvisnim volivcem, in dokaj umirjene politike do nezakonitega priseljevanja, s čimer pa se je zameril konservativcem.

Večina republikancev v New Hampshiru še vedno podpira nekdanjega guvernerja Massachusettsa Romneyja, zato bo za razplet pomembna udeležba neodvisnih volivcev, ki se lahko udeležijo tako republikanskih kot demokratskih volitev. McCainu lahko te volivce odvzame demokrat Obama, pa tudi kongresnik iz Teksasa Ron Paul. Če zmaga McCain, se 15. januarja v Michiganu obeta nov dvoboj med obema, medtem ko zmagovalec Iowe Mike Huckabee računa na dober rezultat šele 19. januarja v Južni Karolini, kjer je med republikanci podobno kot v Iowi dovolj pripadnikov krščanske desnice.

Na Južno Karolino računa tudi nekdanji senator iz Tennesseeja Fred Thompson, nekdanji župan New Yorka Rudy Giuliani pa vztraja pri svoji nenavadni strategiji izpuščanja uvodnih držav. Intenzivno kampanjo vodi na Floridi, kjer bodo volitve 29. januarja, in upa, da ga bo zmaga tam ponesla naprej v 5. februar, ko bo na vrsti New York in vrsta okoliških držav, med drugim pa bo sledila tudi Kalifornija. Ron Paul nima možnosti za uspeh med republikanci, a ostaja v tekmi kot edini nasprotnik vojne in agresivne zunanje politike ZDA med republikanci.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

oye.now@gmail.com
08. 01. 2008 19.45
Ron Paul nima možnosti za uspeh med republikanci, a ostaja v tekmi kot edini nasprotnik vojne in agresivne zunanje politike ZDA med republikanci. Svoje mnenje zadržite zase! Ron Paul je začel revolucijo. Zapomnite si to!
malasutra@gmail.com
08. 01. 2008 12.22
go, obama, go!
haze
08. 01. 2008 10.09
Svet bi bil mnogo lepši, če bo zmagal Ron Paul!