Tujina

FOTO in VIDEO: Spominske slovesnosti minile mirno in dostojanstveno

New York/Washington, 11. 09. 2011 07.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

V ZDA so potekale množične spominske slovesnosti ob 10. obletnici terorističnih napadov. Najbolj čustvene so bile v New Yorku, Pentagonu in Pensilvaniji, ameriški predsednik pa se je udeležil kar vseh treh.

V ZDA so obeležili deseto obletnico terorističnih napadov 11. septembra 2001, ki so terjali skoraj 3000 življenj. V New Yorku se je zbrala večja množica ljudi, nekaj po 14. uri po našem času pa sta na kraj, kjer sta se pred desetimi leti zrušila dvojčka WTC, prišla tudi predsednik ZDA Barack Obama in nekdanji predsednik ZDA George Bush. Skupaj s soprogama sta stopila do Nacionalnega spominskega parka, ki so ga odprli prav danes. Na zidovih v parku so izpisana imena vseh žrtev napadov v New Yorku, Pentagonu in Pensilvaniji ter imena šestih žrtev prvega terorističnega napada na WTC 26. februarja leta 1993.

Ob 14.40 se je z ameriško državno himno začela spominska slovesnost. Žrtvam so se poklonili z minuto molka. Skupno je bilo danes sicer šestkrat po minuta molka, in sicer ob urah in minutah, ko sta dve letali trčili v stolpa WTC, ko je letalo trčilo v Pentagon, ko je letalo strmoglavilo v Pensilvaniji in ko sta se dvojčka porušila.

Na spominsko slovesnost sta Obama in Bush prišla skupaj:

Nato je na govorniški oder stopil Obama, ki je spregovoril o pomenu vere in boga. Njegov nagovor je bil precej kratek.

V skladu s tradicijo so začeli brati imena vseh, ki so v napadu na ZDA umrli. Imena berejo njihovi svojci, in sicer v parih. Vsak par prebere pet imen umrlih svojcev in pove kratko sporočilo.

Vmes je spregovoril še Bush, ki je v govoru večkrat citiral pismo, ki ga je nekdanji ameriški predsednik Abraham Lincoln napisal eni od vdov, ki je v ameriški državljanski vojni izgubila dva sinova.

Na slovesnosti je bil tudi nekdanji slavni župan New Yorka Rudy Giuliani, ki je šel po napadih na 200 pogrebov, in izjavil, da je 11. september hkrati najhujši in najboljši dan v njegovem življenju. Kajti, ne smemo pozabiti, da je poleg 3000 žrtev v New Yorku, Washingtonu in Pensilvaniji tudi na tisoče zgodb o pogumu, o ljudeh, ki so tekli v gorečo stavbo in pomagali, o ljudeh, ki so čudežno preživeli in zdaj pomagajo drugim, ter o gasilcih, ki so se vzpenjali v ogenj in se nikoli več vrnili.

Ob današnji spominski slovesnosti je bilo tudi precej razburjenja, ker ni bilo prostora za gasilce in policiste, ki so prvi prihiteli na kraj tragedije in tudi po tem iskali trupla ter pomagali pri čiščenju točke nič.

Bush in Obama s soprogama
Bush in Obama s soprogama FOTO: Reuters

Muzej še vedno v gradnji

Današnja slovesnost pomeni tudi uradno odprtje spominskega parka, ki so ga delavci dokončevali do zadnjega trenutka. Muzej pa je še v gradnji.

Predsedniška para sta šla mimo dveh bazenov, ki označujeta kraj, kjer sta pred desetimi leti stala dvojčka WTC, dokler teroristi mreže Al Kaida vanj niso treščili ugrabljeni potniški letali in sta se podrla v dimu in ognju, ki je gorel potem še teden dni. Bazena obkroža stena z imeni žrtev napadov. Poleg raste nova najvišja stolpnica v ZDA z imenom WTC 1, ki je za današnjo priložnost okrašena z veliko ameriško zastavo. Na severni strani pa je že dokončana stolpnica številka 7, na južni pa raste še ena.

Nacionalni spominski park
Nacionalni spominski park FOTO: Reuters

Slovesnost tudi v Pentagonu

Spominska slovesnost je potekala tudi v Pentagonu, kamor je trčilo tretje ugrabljeno letalo. Te slovesnosti se je udeležil ameriški podpredsednik Joe Biden, ob začetku pa so na prizorišču razvili ogromno ameriško zastavo.

Biden je v strastnem govoru v spominskem parku pri Pentagonu, ki je bil odprt že leta 2008, posebej izpostavil pomen generacije 9/11. Ta je bila po njegovih besedah ''rojena tukaj 9. septembra''.

Ameriški obrambni minister Leon Panetta in podpredsednik Joe Biden na slovesnosti v Pentagonu
Ameriški obrambni minister Leon Panetta in podpredsednik Joe Biden na slovesnosti v Pentagonu FOTO: Reuters
''Nikoli prej niso ZDA toliko zahtevale, in tako dolgo, od prostovoljne vojaške sile. Zato je brez dvoma in brez pretiravanja generacija (vojakov) 9/11 ena najveličastnejših, kar jih je naš narod kadar koli imel,'' je dejal Biden.

V Pentagonu je slovesnosti sicer vodil obrambni minister Leon Panetta, ki je spomnil tudi na 6200 mrtvih vojakov od začetka vojne proti terorizmu. Biden pa je še zagotovil, da se bo vojna proti Al Kaidi nadaljevala vse do njenega popolnega uničenja.

Fotogalerija slovesnosti v Pentagonu:

 

Nekdanji obrambni minister Donald Rumsfeld, ki se je prav tako udeležil današnje slovesnosti, je zjutraj za televizijo CBS dejal, da Pentagona po napadih niso zaprli, ker svetu niso želeli poslati sporočila, da lahko skupina teroristov zapre njihovo obrambno ministrstvo. Slovesnost pred Pentagonom, kjer imajo za to priložnost tudi spominski park, je potekala z govori, minutami molka in glasbo.

Pozneje, po tem ko se je udeležil slovesnosti v Shankesvilleu, je Pentagon obiskal tudi predsednik ZDA Barack Obama, ki je položil venec.

Obama najprej v Pensilvaniji, nato v Pentagonu

Barack Obama je medtem iz New Yorka odpotoval na tretjo spominsko slovesnost na travniku pri Shankesvilleu v Pensilvaniji, kjer so se spomnili 40 žrtev leta 93 United Airlines. Na travniku pri Shankesvilleu so jim postavili spominski park, ki sicer še vedno ni dokončan. Slovesnosti ob odprtju parka so tam potekale že v soboto z govori, med drugim nekdanjih predsednikov Georgea Busha ter Billa Clintona in podpredsednika ZDA Josepha Bidena.

Obama na slovesnosti v Pensilvaniji
Obama na slovesnosti v Pensilvaniji FOTO: Reuters

Tudi tam so tako kot v New Yorku brali imena žrtev, katerih imena so izpisana na velikih marmornih ploščah. Guverner Pensilvanije Tom Corbett je dejal, da so potniki in posadka leta 93 zarisali novo smer ter postavili nove standarde ameriškega poguma. Clinton je v soboto njihova dejanja primerjal z bitko pri Alamu in Termopilah. Nekdanji guverner države Tom Ridge, ki je bil Bushev prvi minister za domovinsko varnost, pa je dejal, da dejanja umrlih dokazujejo, da Američani ne živijo v strahu, ampak v svobodi.

Fotogalerija slovesnosti v Pensilvaniji:

Obama v Pensilvaniji in Pentagonu ni govoril za javnost, ampak se je le srečeval ter pogovarjal s preživelimi žrtvami napadov in njihovimi sorodniki. Govoril bo v ponedeljek zgodaj zjutraj po srednjeevropskem času na posebni slovesnosti v Kennedyjevem centru v Washingtonu.

Nedeljske slovesnosti so minile večinoma dostojanstveno in mirno. V New Yorku je bilo nekaj demonstracij pripadnikov teorije zarote, ki so prepričani, da je napade na ZDA režirala administracija predsednika Busha, nekdo pa je tudi poslal grožnje na Facebook stran Bele hiše.

Eno od sporočil s fotografijo bin Ladna pravi, da bodo kmalu prišli nazaj in pobili vse. Varnostni ukrepi so v ZDA ob vsaki obletnici malce bolj zaostreni. Tokrat so jih privili še malce bolj zaradi nepotrjenih, vendar domnevno verodostojnih informacij o trojici teroristov, ki bi naj poskušali razstreliti avtomobil bombo v New Yorku ali Washingtonu.

Preberite še: Kaj se je dogajalo pred 10 leti in kakšno je ozadje

Nove grožnje z napadi

Američani so ob obletnici napadov na ZDA poostrili varnost. Zaradi sumljivega predmeta so tako včeraj za nekaj ur zaprli letališče Dulles, ki je nedaleč od Washingtona. Na koncu so ugotovili, da predmet ni nevaren.

Sicer naj bi najmanj trije pripadniki Al Kaide po naročilu novega šefa te teroristične mreže Ajmana al Zavahirija naklepali napad na New York ali Washington z avtomobilom bombo, zato so v teh mestih močno okrepili varnostne ukrepe.

Policija je v polni pripravljenosti. Tako v New Yorku kot tudi v Washingtonu policisti ustavljajo večja vozila, ki želijo zapeljati čez mostove ali skozi tunele.

Spominska slovesnost v New Yorku - 5
Spominska slovesnost v New Yorku - 5 FOTO: Reuters

Dan, ko se spominjamo tudi drugih terorističnih napadov

Današnja obletnica je sicer po besedah našega zunanjega ministrstva dan, ko se spominjamo tudi številnih žrtev terorističnih napadov drugje po svetu. "Dogodki v zadnjem desetletju so pokazali, da terorizem ne izbira sredstev, načina ali žrtev,“ pravijo na MZZ, kjer dodajajo, da bo Slovenija še naprej izvajala aktivnosti, s katerimi bo pripomogla k boju proti terorizmu.

Preberite še: Vtisi predsednika republike Danila Türka, ki je bil v času napadov  v New Yorku.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (320)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sibirskibrivec
12. 09. 2011 10.22
rip vsem zrtvam. še posebej pa tud tistim, ko jih je videmšek kot priča tko ispostavljal. bravo videmšek
tekavcminka56
12. 09. 2011 09.09
elita, drugo leto je čas za slovo, nakradite kokr se še da, ampak mislim da vsi miljoni ne bodo dovolj za varščino oz za teror ki ga izvajate nad malim, delavnim človekom.
Dobskibelozapornik
12. 09. 2011 08.32
Američanom še ni jasno da od kar so Osamo vrgli v morje, kakšno neumnost so naredili se sploh ne zavedajo tega. Ameriška nobena ladja tako kot tudi podmornica nebo več varna v vodi, kajti Osama počasi izdeluje naprave za tovrstne ukrepe.
geny42
12. 09. 2011 08.18
-1
Ne mislm komentirat njihovega početja po 11/09/2001. Vbistvu normalna reakcija. Imam kar nekaj odličnih prijateljev v ZDA in nimam ene slabe besede za nikogar, ker imam tudi z vsemi ostalimi prebivalci same dobre izkušnje. Kar se pa tiče njihovega samopoveličevanja, in kvazi najbolj demokratične države na svetu, pa samo to - ko je na ozemlju bivše Jugoslavije začelo pokati in se je vojna začela, so v najbolj demokratični državi po nevem koliko letih zopet dovolili Indijancem uporabo svojega jezika tudi uradno v šolah in nasploh povsod. Pred 20 leti!!! Toliko o najvzornejši demokratični državi na svetu!!!
Justiceiscoming81
12. 09. 2011 07.35
+1
Kaj pa spominska slovesnost za ljudi, ki jih je pobila ameriška vojska, civilisti tako imenovani colateral damage? To je najbolj odurna država, ki ubija svoj in tuji narod za profit svojih veljakov...
hansola
12. 09. 2011 07.20
+1
Tolk šimfate ZDA zaradi nekih pobojev, lahko še 100 let isto delajo, pa ne pridejo na raven pobojev v Evropi, malo si zgodovino poglejte. dorijen, očitno imaš stare podatke, zelo stare, tako pri porabi denarja kot pri onesnaževanju. In več kot očitno še nisi bil tam.
Tucci
12. 09. 2011 07.06
Največja grožnja za ves svet so ravno Američani.To je narod,ki manipulira s celim svetom samo zaradi lastnih interesov.Samo zaradi agresorske narave živijo v večnem strahu.Svetu vrinjajo svojo umazano nepravično politiko.Porabijo največ denarja,od vseh držav na svetu.Ravno oni,ki najbolj onesnažujejo svet,se proti temu najmanj borijo.Amerika je lepa samo v filmih,resnična je drugačna.Skratka,svet bi bil brez takšne Amerike lepši.
lolipoly
12. 09. 2011 01.40
@antyusa Ne zaradi Amerikancev imate 540EU , ampak zaradi nesposobnih politiv Slovenije, in ovc, ki vse vzamejo, kar njim kdo ponudi, namesto , da bi se vsi uprli in zahtevali boljse sluzbene pogoje....Res se mi smilite, ker cakate na usmiljenje .
LovecNaKomuniste
12. 09. 2011 01.37
+1
Kaj pa mi Evropejci? Kaj pa posiljevanje kraljev, cesarjev, raznih imperatorjev in diktatorjev, komunizma, nacizma, fašizma v zadnjih nekaj kapitalizma s strani Američanov? Kaj pa dve krvavi svetovni vojni, ki sta na naši celini, na našem ozemlju iztrebljala našo kulturo, našo zgodovino? Kaj pa Španska, Jugoslovanska, Balkanska državljanska vojna? Kaj pa Praška in Madžarska vstaja, ko je armada s tanki gazila po ljudeh in jimk ni noben pomagal? Kaj pa frontni jarki, koncentracijska taborišča, bombardiranje v preprogah s slavnih ameriških bombnikov, usmrtitve, obešanja, gulagi? Kaj pa Auschwitz, Dachau, Birkenau? Kaj pa umiuranje od lakote za posledicami depresije v 30tih? Kaj pa milijone mrtvih v Evropi? kaj pa odtujitev 2/3 Slovencev in prav tako 2/3 našega Slovenskega ozemlja od matičnega naroda? Sramota, da se za 3000 mrtvih američanov dela tak pomp, ki na svojem ozemlju niso v zadnjem stoletju imeli nobene vojne, nobenih mrtvih, pri nas so umirali milijoni in nikoli še za obletnco 2. svetovne vojne ne naredimo takega pompa, ker smo vajeni že vsega hudega. Krivica. So morda Američani pomislili, da jih je 11 september doletel preprosto iz tega razloga ker so sami sejali smrt po celotnem svetu (v dobri veri, ali ne, pravičnosti ali nepravičnosti) in je nekomu nad krivico enostavno prekipelo. Sramota za vas 24 ur, da posvečate tem bedarijam tako pozornost, ko imamo sami take rane, ki se še po 70 tih letih ne zacelijo.
YUGO45
12. 09. 2011 01.14
Naj pocivajo v miru vsi nedolzni ljudje ubiti v Afganistanu! Americani se cmizdrijo ze deset let kot da samo oni cutijo bolecino ob izgubi ljudi! Meni je zal ljudi ki umirajo pod njihovimi bombami in jih nobeden niti omenil ni te dni! Tako da j.... 9.11to je po svetu vsak dan!
Lexa007
12. 09. 2011 00.56
Prav na bruhanje mi grejo nekateri komentarji. Kaj res nimate druzga dela? Ce vam kaj ni vsec ugasnite radijo in TV, pa pejte zogo ven brcat al pa na pir.
sonohra
12. 09. 2011 00.54
redko kdo še verjame, da je bil to res teroristični napad...
yarrick
12. 09. 2011 00.49
@Odpri.oci 11.09.2011, 20:17 Kaj bi šele bilo če bi imel anarhistično kuharico :P @tiger444 11.09.2011, 20:51 Nebi dvakrat rekel da to Ni res....Nikoli ne veš kaj in po čigavem naročilu delajo nacionalne policije in NPU-ji.... tole je eden izmed boljših citatov enega izmed bivših US predsednikov: "The tree of liberty must be refreshed from time to time with the blood of patriots and tyrants." "When the people fear the government, there is tyranny. When the government fears the people, there is liberty."
Tedy16
11. 09. 2011 23.47
usi dober vemo da so američani use sami splaniral in izvedl!!
dabra
11. 09. 2011 23.44
bgtnhz11.09.2011, 23:11 Ni mi jasno zakaj so ti minuse nabil...razen,če so podpirali osamo in to kar je naredil! Nihče na svetu si ne zasluži umreti zaradi kakršnegakoli napada,z katerekoli strani.Ne podpiram tega,kar delajo američani,razne bin ladne pa še manj!!!! Nedolžni zmeraj nasankajo,preživeli pa solijo pamet in teptajo spoštovanje do umrlih!!!
Piksi79
11. 09. 2011 23.27
pa kaj vam ni jasno sej američani v vsako vojno vstopijo tko da to sami zrežirajo... že za pearl harbour so jih opozarjal pa niso upošteval da ne govorim da so sami zanalašč sankcije proti japoncem uvedli... V vietnamu una ladja k je bila povod za napad sploh obstajala ni ... eno ladjo k so jim nemci potopil so sami med podmornice poslal.... da ne govorim da so oni glavni krivci za razpad bivše naše države...
bgtnhz
11. 09. 2011 23.11
R.I.P. Res je bilo grozljivo. Osama pa je umrl veliko premile smrti.
PejtGaPogledatBrane
11. 09. 2011 23.02
New York, Los Angeles - SODOMA IN GOMORA zarad njih imamo 540 eur z malico in prevozom
povemvsem
11. 09. 2011 22.54
ZDA niso bile NIKOLI svobodna,še manj pa varna država!
Zagreb..Rocks
11. 09. 2011 22.48
God bless Africa.