Tujina

Obama in Castro razglasila novo obdobje v odnosih med državama

Havana, 21. 03. 2016 07.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Ameriški predsednik Barack Obama in kubanski predsednik Raul Castro sta na skupni novinarski konferenci po zgodovinskem srečanju v Havani napovedala novo obdobje v odnosih med državama. Ob tem pa sta odkrito priznala, da med njima obstajajo velike razlike.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Do prijateljstva med ZDA in Kubo je še dolga pot
    02:23
    Iz SVETA: Do prijateljstva med ZDA in Kubo je še dolga pot
  • Iz SVETA: Ena najbolj posebnih držav sveta
    02:22
    Iz SVETA: Ena najbolj posebnih držav sveta
  • Iz 24UR: Obama na Kubi
    02:14
    Iz 24UR: Obama na Kubi
  • Iz 24UR: Kuba se spreminja
    02:10
    Iz 24UR: Kuba se spreminja
Castro zbodel Obamo glede zdravstva, izobraževanja, hrane in pokojnin.
Castro zbodel Obamo glede zdravstva, izobraževanja, hrane in pokojnin. FOTO: AP

Ameriški predsednik Barack Obama je prvi obisk predsednika ZDA od leta 1928 na Kubi začel v deževnem vremenu, zaradi česar je srečanje z osebjem ameriškega veleposlaništva prestavil v svoj hotel, malce krajši pa je bil tudi sprehod po stari Havani, kjer je prva družina ZDA večerjala v zasebni restavraciji.

Pred srečanjem s kubanskim predsednikom Raulom Castrom v Palači revolucije je zjutraj ceremonialno položil venec pred spomenik borcu za samostojnost Joseju Martiju, nato pa je sledil državniški sprejem pred Palačo revolucije.

Obama in Castro sta se potem umaknila na pogovore za zaprtimi vrati, po katerih sta stopila pred kamere. Obama je dejal, da sta imela odkrit pogovor tudi o človekovih pravicah in demokraciji, kjer imata državi velike razlike v stališčih. "Kljub temu imamo lahko konstruktiven dialog," je dejal Obama, ki je skupaj s Castrom decembra 2014 po pol stoletja blokade stopil na pot normalizacije odnosov.

Ostrih medijskih vprašanj nevajeni kubanski predsednik se je malce razburil, ko ga je ameriški novinar vprašal o političnih zapornikih. Odločno je zanikal njihov obstoj na Kubi. "Kakšni politični zaporniki? Pokaži mi seznam in če je res kdo zaprt kot politični zapornik, bo še nocoj na prostosti," je dejal Castro.

Kubanski predsednik je pozdravil vse ukrepe, ki jih je za izboljšanje odnosov in stikov med državama doslej sprejel Obama, vendar poudaril, da ostaja embargo, ki ga mora odpraviti kongres, največja ovira. Castro razume, da je problem v kongresu, Obama pa je izrazil prepričanje, da je odprava embarga le še vprašanje časa, čeprav se to v volilnem letu verjetno ne bo zgodilo.

Obama je Kubo črtal s seznama držav podpornic terorizma ter s seznama držav s slabo pristaniško varnostjo.
Obama je Kubo črtal s seznama držav podpornic terorizma ter s seznama držav s slabo pristaniško varnostjo. FOTO: AP

Castro zahteval vrnitev Guantanama

Castro je zahteval tudi vrnitev zaliva Guantanamo, ki ga od leta 1903 zaseda ameriška vojska. Po revoluciji leta 1959 je takratni predsednik Fidel Castro začel zavračati plačila za najemnino zaliva iz ZDA, ki pa ne kažejo nobene volje po umiku.

Kot je Obama zbadal Castra glede človekovih pravic in demokracije, je Castro zbodel Obamo glede zdravstva, izobraževanja, hrane in pokojnin. Predsednik Kube je dejal, da je za Kubance nekaj nepojmljivega, da država tega ne zagotovi vsem svojim ljudem.

Odnosi med državama so se doslej že krepko izboljšali. Obama je Kubo črtal s seznama držav podpornic terorizma ter s seznama držav s slabo pristaniško varnostjo. Američani lahko z obiska Kube prinesejo domov za do 400 dolarjev vredno blago, od tega za do 100 dolarjev cigar in ruma.

Turistični obiski Američanov na Kubo še vedno prepovedani

Američani za pot na Kubo več ne potrebujejo posebnega dovoljenja, ampak lahko povedo, da gredo na izobraževalni obisk in potem vseeno uživajo kot turisti, čeprav so turistični obiski uradno še vedno prepovedani.

Obnavlja se poštna povezava, prav tako redne zračne povezave, kmalu bo med državama vzpostavljena tudi redna trajektna zveza, potniške ladje čakajo le še na dovoljenje Kube, odpravljena je finančna blokada Kube, ki lahko spet opravlja mednarodne transakcije.

Kubanci lahko v ZDA delajo in služijo denar brez prej obveznega začetka imigracijskega postopka, odpira se prva ameriška tovarna traktorjev na Kubi, ameriška podjetja lahko izvažajo gradbeni material in kmetijsko opremo.

Kubanski Američani lahko domov na otok pošljejo do 2000 dolarjev na vsake tri mesece in ne le 500, podjetje Airbnb pa lahko organizira prenočevanje Američanov pri kubanskih zasebnikih.

Obama je danes napovedal, da bo ameriški tehnološki velikan Google širil hitri brezžični internet po Kubi, podjetje Western Union je napovedalo širitev svojih storitev za pošiljanje denarja, minister za kmetijstvo ZDA Tom Vilsack pa je napovedal tesnejše sodelovanje na področju kmetijskih raziskav.

Dež pokvaril in skrajšal sprehod po ulicah Havane

Obamo je na letališču v Havani v deževnem vremenu pričakala vladna delegacija pod vodstvom zunanjega ministra Bruna Rodrigueza, in vodilni republikanski predsedniški kandidat Donald Trump, ki je sam svoj zunanjepolitični svetovalec, je nemudoma sporočil, da je to žalitev, ker ga ni sprejel predsednik Raul Castro.

Vse od leta 1961, ko sta državi prekinili diplomatske odnose zaradi revolucije na Kubi leta 1959 in njenih posledic, si obiska, kot je Obamov, ni bilo mogoče zamisliti. Zadnji ameriški predsednik na Kubi je bil Calvin Coolidge leta 1928.

Obamov prihod na Kubo je spremljal dež.
Obamov prihod na Kubo je spremljal dež. FOTO: AP

Letalo je imelo dovoljenje za pot brez velikega ovinka

Obama je osebju veleposlaništva, ki so ga odprli julija lani, glede na poročila dopisnikov Bele hiše, ki ga spremljajo na zgodovinskem obisku, povedal, da je Coolidge potoval tri dni z bojno ladjo. Sam pa je za let do Havane iz Washingtona potreboval le tri ure, kar je malo glede na to, da morajo posebna vojaška letala iz Fort Lauderdala na Floridi leteti v ameriško vojaško bazo Guantanamo več kot štiri ure. Letalo Air Force One je imelo namreč dovoljenje za pot brez velikega ovinka, ki ga morajo narediti letala do ameriškega Guantanama, da se izognejo sestrelitvi. S posebnim letalom so na obisk pripotovali še številni poslovneži, kongresniki in novinarji ter drugi spremljevalci.

Predsednik ZDA se je potem s prvo damo Michelle ter hčerama Malio in Sasho odpravil do havanske katedrale, kjer jih je sprejel kardinal Jaime Ortega, s pomočjo katerega sta se državi leto dni na skrivaj pogajali o otoplitvi odnosov, preden sta decembra lani Obama in Castro izmenjala zapornike in nove odnose tudi uradno naznanila svetu. Pred katedralo se je Obama rokoval z ljudmi iz množice, ki se je zbrala, da ga pozdravi. Sledila sta zaradi dežja malce krajši sprehod po stari Havani in večerja v zasebni restavraciji, uradni del obiska, ko je med drugim na sporedu srečanje obeh predsednikov, pa se začenja danes.

Obama na Kubi
Obama na Kubi FOTO: AP

Nekaj ur pred Obamovim prihodom je na ulicah Havane potekal zdaj že tradicionalen nedeljski ritual demonstracij dam v belem, to je mater in žena političnih zapornikov na Kubi. Policija jih je nekaj aretirala in jih kot po navadi verjetno čez nekaj ur spet izpustila. Do naslednje nedelje oziroma do takrat, ko na Kubi ne bo več političnih zapornikov.

Odnosi so se krepko izboljšali, ameriški embargo proti Kubi pa ostaja

Obama in Castro sta pred 15 meseci naznanila pot k normalizaciji odnosov, ki so se z odprtjem veleposlaništev in ukrepi Obame precej izboljšali, vendar pa glavna ovira – ameriški embargo proti Kubi – ostaja in odpravi jo lahko le kongres. Kuba zahteva tudi vrnitev Guantanama, ki ga ameriška vojska zaseda vse od leta 1903.

Odnosi so se do zdaj že krepko izboljšali. Obama je Kubo črtal s seznama držav podpornic terorizma in držav s slabo pristaniško varnostjo. Američani lahko z obiska Kube prinesejo domov za do 400 dolarjev vredno blago, od tega za do 100 dolarjev cigar in ruma. Američani za pot na Kubo ne potrebujejo več posebnega dovoljenja, ampak lahko povedo, da gredo na izobraževalni obisk in potem vseeno uživajo kot turisti, čeprav so turistični obiski uradno še vedno prepovedani.

Obnavlja se poštna povezava, prav tako redne zračne povezave, kmalu bo med državama tudi redna trajektna zveza, potniške ladje čakajo le še na dovoljenje Kube, odpravljena je finančna blokada Kube, ki lahko spet opravlja mednarodne transakcije.

Kubanci lahko v ZDA delajo in služijo denar brez prej obveznega začetka imigracijskega postopka, odpira se prva ameriška tovarna traktorjev na Kubi, ameriška podjetja lahko izvažajo gradbeni material in kmetijsko opremo.

Kubanski Američani lahko domov na otok pošljejo do 2000 dolarjev na vsake tri mesece in ne le 500, podjetje Airbnb pa lahko organizira prenočevanje Američanov pri kubanskih zasebnikih.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (117)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
22. 03. 2016 12.20
Samo pajdašijo se za novi svetovni red, ki pa še ni dokončno oblikovan - k nam pa pride Putin na obisk, nič se ne ve., pod katero oblastjo bomo hlapci.
Transformerji
22. 03. 2016 12.22
Deluje pa vse skupaj kot črni humor: Švarci je zbežal, ko so ga vprašali o Trumpu, Trumpova žena je Slovenka, Švarci pa Avstrijec . Kuba je bila pa trn v peti Američanov!
AtaAufbiks
21. 03. 2016 22.43
+3
Ubogi Amerikančki! Tako slabo jim gre, da so se lotili Kube! Nafte sicer ni, bodo pa ukradli kakšno kilo cukra.
puspan
23. 03. 2016 14.50
+1
Ravno obratno bo. Castro je na smrtni postelji, kot Kuba tudi. Je pa pravilno, da že zaradi kubancev, ki so več, kot 50 let zdržali v tem raju na zemlji pride do sprememb na boljše. Podira se ena od zadnjih komunističnih trdnjav na svetu. Aja nasprotniki Amerike pri nas se seveda veselijo, da je USA skupaj s kapitalizmom že davno na beraški palici.
Rains-
21. 03. 2016 22.26
-5
Tudi Kuba je spoznala da brez ZDA ni nič!
Partisan
21. 03. 2016 22.22
-2
Še na Kubo bodo amerikanci svoj imperializem vpeljali, pol pa so Kubanci tak al tak gotovi! Joooo kaj je to za en šmir tale Raul Castro, Fidel ga ziher nebi podpiral, Obama pa vidi priložnost pokrasti državi kar ima, da bo v takem dreki kot amerika!
Skunk Works
21. 03. 2016 21.58
-11
hehe, še kubanci prihajao k pameti, pa tudi venezuelci, ki vidijo, da si od socijalističnih obljub ne moreš niti riti obrisati, če v trgovinah mankja wc papirja, kaj šele vsega drugega........Jah, ostanejo še slovenski podalpski socijalističnojavnosektorski raj in pa Severna Koreja, bomo videli, kdo bo prej prišel k pameti....
deltex
21. 03. 2016 22.07
+10
Če ti Slovenija ni všeč, pa se preseli. Kamor ti je volja. Srbi bi rekli: "široko ti polje".
Skunk Works
21. 03. 2016 22.33
-5
aaaaaa122121
22. 03. 2016 12.46
socializem, hehe ja predvsem je socializem kriv za bancne luknje povsod na zahodu, v bistvu je pa to delo elite, da se zasuznji raja, ampak ofce vidte samo levo ali desno, sej ni cudno da je kot je.
Transformerji
22. 03. 2016 12.57
O čem se pa prerekate - prihaja Novi svetovni red!
deltex
21. 03. 2016 21.27
+19
Če so Kubanci pametni, bodo z Američani zelo previdni. Zanje je na prvem mestu kapital in kmalu se lahko zgodi, da bodo pokupili polovico Kube, zazidali obale itd. In Kuba bo izgubila svoj čar in postala nova ameriška "kolonija".
Rains-
21. 03. 2016 22.24
-6
Če bi bili Kubanci pametni bi sami prosili če grejo lahko pod okrilje ZDA. Vsaj ne bi bili več lačni in živeli v bedi.
Partisan
21. 03. 2016 22.39
+11
ne veš da ravno amerikanari živijo v največji bedi, revščini, brezposelnosti, vse zaradi pohlepa nekaterih in njihovega imperializma, nebo več dolgo ko bodo Kitajska, Rusija in Indija največje velesile, pozdravljam ta dan!
aaaaaa122121
22. 03. 2016 12.47
rains ja v detroitu se cedita med in mleko:)keri pacienti
puspan
23. 03. 2016 14.51
+1
Partisanček ne veseli se preveč tega dneva, ker bo pred tem še tvoj pogreb.
johndoe35
21. 03. 2016 21.26
+1
SE VIDI KDO JE ZMAGAL, KDO JE KOMU DVIGNIL ROKO
TheGrayMask
21. 03. 2016 21.03
+16
Mislim, gvantanamo je eden najbolj nečloveških zaporov in to ravno na kubi oni bi potem radi govorili o človekovih pravicah medtem ko tam stoji simbol zla !
Bruhalnica24
21. 03. 2016 21.06
+8
Huh gvantanamo je Hussein obljubil, da bo zapr v 1 predvolilni kampanji hehehe... Lažnjivec židovski.... Pa še črn je...
deus volt
21. 03. 2016 21.54
+0
za teroriste bi moglo obstajati se kej hujega od
kemuri
21. 03. 2016 20.49
+10
Zakaj raje ne gre v SIrijo po svoje " begunce " ?
est
21. 03. 2016 20.49
+7
Kennedy je moral obljubiti Hruščovu leta 1961, da ne bo napadel Kube, dokler bo Fidel živ. Kaj sledi????
TheGrayMask
21. 03. 2016 21.05
+9
Kot, da so se kdaj američani držali obljube !
Bruhalnica24
21. 03. 2016 20.46
+14
Samo spomnimo kdaj se je Hussein rokoval s Polkovnikom Gadafijem in čez koliko časa so ga zaklali ????.. In kako je kaj danes v Libiji...
planetiusode
21. 03. 2016 20.37
+16
Super!Zdaj bodo Kubanci končno dočakali mcdonalds,dobro plačane uradnike in en kup revežev.Od nekje mi je to poznano.
Bruhalnica24
21. 03. 2016 20.47
+11
Dobili bodo raj na zemlji... Kot Irak, Libija...
Novorazodetje
21. 03. 2016 19.55
+15
Sedaj bi jim Yenkiji radi izvažali demokracijo.......in izkoriščali če imajo kaj dobrega za njihove multinacionalke.
VolkBrenin
21. 03. 2016 19.01
+2
Obama naj bi Vesel da je padal dež in ne opeke ...aja ,preveč varovana oseba ...Sam zakaj je treba te poštenjake tako varovati ...
Novorazodetje
21. 03. 2016 19.53
+5
Tudi papeža varujejo pa čeprav je nekje nad oblaki njegov delodajalec, ki bi ga moral varovati............
VolkBrenin
21. 03. 2016 21.06
-1
VolkBrenin
21. 03. 2016 18.57
+4
Airbnb bo zgleda lepo zaslužil ...se je že začelo ...
Fulano in Beltrano
21. 03. 2016 18.40
+14
V teh komentarjih so navedbe, ki so ene bolj, druge pa manj točne. Komentarji so si pa vsakič podobni, pa naj bo leto 1995 ali pa 2016. Ena groba, moreča dejstva, ki so taka, kot pač so. Zakaj vsaj eden ne komentira z malo lahkotnosti, čarobnosti....bil sem na več ali manj vseh Karibskih otokih, pa sta me San Juan in pa Havana najbolj navdušila. Vsak na svoj način. Tudi Portoriko ni otok, kjer si popolnoma svoboden, tudi tam se ve, kdo kaj dela, kdo koliko zasluži, kdo koga nadzoruje. Je pa nekaj najlepšega na svetu, sprehoditi se po ulicah teh dveh mest, ko pada mrak, popiti koktejl pred večerjo, se najesti morske hrane in potem s cigaro v roki ob ljubljeni osebi uživati v prijetni klimi. Nič mi lepšega kot dopoldne raziskovati ulice starega mesta, popiti šilce ruma ali konjaka, opazovati oblake, kako se zbirajo k nevihti, pod nadstreškom počakati na konec naliva in potem dihati za nekaj stopinj hladnejši zrak. Pa če je pol floridskih Kubancev desetletja zagrenjenih in če večina Portoričanov v New Yorku živi od sociale.
VolkBrenin
21. 03. 2016 18.56
+2
Mal te nostalgija daje ...sam to ni portal za izliv spominov ...
fafajonka
21. 03. 2016 20.27
+3
Jest bi si tud lahko privoščil na portoriku cigaro in rum, če bi imel toliko denarja, da bi prišel tja.....:D
VolkBrenin
21. 03. 2016 21.07
VolkBrenin
21. 03. 2016 21.09
+1
Al pa pejt s tovorno ladjo ...še neki zaslužiš pa je ...
guruguru
21. 03. 2016 21.11
+1
perikle... si mi pa priklical lepe spomine... Letos grem v Indijo drugo leto pa zagotovo še enkrat na Kubo...
FolkloraS
21. 03. 2016 18.34
+0
Še dobro, da ni s seboj pripeljal celotno žlahto!
Luther
21. 03. 2016 18.04
+12
Skrajni čas je, da ZDA popravi, ko je vrgla Kubo v narpćje komunizma. Castro je postal komunist, ker je ameriška mafija hotela svoje nezakonite posle nadaljevati v Kubi. Ameriški kongres je podlegel mafiji in napovedal ''vojno'' Kubi. Ta je bila prisiljena poiskati zaveznika v Rusiji. Ne Castro, ne Che nista bila komunista od vedno. ZDA so ju naredile komunista. Ondva sta bila le ćloveka z velikim socialnim čutom. To sta v svoji rani mladosti tudi večkrat dokazala s svojimi dejanji. ZDA so jih naredile komunista.
Schnitzel
21. 03. 2016 17.55
+16
Nekoč je bil en otok ponosnih in veselih ljudi, kjer Ameriška vlada ni mogla srati po mili volji....
ivica26
21. 03. 2016 17.31
+7
normalno da je dezevalo kdo pa zeli americane za prijatelje fuj