Tujina

Običajen petek v kalifatu: obglavitve, amputacije in bičanja, trupla nato na ogled še več dni

New York, 28. 08. 2014 11.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Združeni narodi so v poročilu zapisali, da se znotraj kalifata oziroma ozemelj, ki jih je za svoje razglasila organizacija Islamska država, dogajajo številni zločini. Analitiki pravijo, da gre za hibrid vojske in teroristov, uspešni pa naj bi bili tudi zato, ker sodelujejo z nekdanjimi častniki iraške vojske.

Takole so v začetku poletja pripadiki Isisa paradirali v Raki.
Takole so v začetku poletja pripadiki Isisa paradirali v Raki. FOTO: Reuters

Na območju kalifata, ki ga je skrajna organizacija Islamska država (Isis) razglasila na delih Sirije in Iraka, je petek dan, namenjen obglavljanju in amputacijam. Brez glave ali udov ostanejo tisti, ki kršijo stroga islamska pravila, ženske, ki ne spoštujejo strogih pravil oblačenja, pa so bičane v javnosti. V nekaterih predelih kalifata se za borce urijo otroci, stari le deset let.

Združeni narodi so v svojem poročilu zapisali, da pripadniki Isisa in tudi drugih skrajnih skupin na območju Sirije izvajajo vojne zločine. Kršitev pa so osumljeni tudi sirski režim in drugi skrajneži, a v pročilu, je zaradi alarmantnih in nečloveških politik posebej izpostavljen Isis.

"Na območjih Sirije, ki so pod nadzorom Isisa, še posebej na severu in severovzhodu države, petke zaznamujejo usmrtitve, amputacije in bičanja na javnih trgih," piše v poročilu.

Vsi so prisiljeni gledati

Kazni izvajajo tako, da maksimizirajo psihološki učinek. "Civilisti, vključno z otroki, so prisiljeni gledati. Trupla usmrčenih pa razstavijo in jih pustijo tam več dni ter z njimi terorizirajo tamkajšnje prebivalce," trdi ZN.

Še posebej so izpostavljeni otroci in ženske. Slednje bičajo, če ne spoštujejo pravil oblačenja. V Raki, ki je hkrati tudi prestolnica kalifata, leži pa ob sirsko-iraški meji na sirski strani, desetletnike že novačijo za boje. Tarča napadov Isisa so tudi novinarji in drugi medijski delavci. "Pripadniki Isisa so zakrivili vojne zločine in zločine proti človečnosti ... vključno z mučenji, umori, prisilnimi izginotji in preselitvami," ugotavljajo pri ZN.

Raka
Raka FOTO: Reuters

S svojo brutalnostjo je Isis spodbudil široko mednarodno nasprotovanje. Grozijo namreč tudi Kurdom, Kristijanom, Jazidom ter od njih zahtevajo, da sprejmejo islam, v nasprotnem primeru pa jim grozijo z usmrtitvijo. Zato ZN opozarja, da ta organizacija "predstavlja jasno grožnjo za civiliste, še posebej za manjšine, ki živijo na območjih Sirije pod nadzorom Isisa".

Po nekaterih ocenah Isis nadzira že dobro tretjino Sirije. Razširil se je od severozahoda države, prek severa, pa vse do večjega dela vzhoda. Isis seže tudi do večinsko sunitskih predelov na severu in zahodu Iraka, skoraj do obrobja Bagdada. Ta ozemlja vključujejo tudi naftna polja vzhodne sirske province Deir el Zur in delov Hasakeha.

V Raki živi okoli pol milijona prebivalcev. Zdaj si je tam dom z družinami ustvarilo tudi veliko število tujih borcev, ki so tja prišli z vseh delov sveta. Čeprav je bilo to vedno precej konservativno mesto z močno prisotnostjo plemen, pa je bilo tudi precej vplivno trgovsko središče.

Po mestu 24 ur na dan patruljirajo tako imenovane hisbe, skupine oboroženih borcev v dolgih oblekah, ki skrbijo, da prebivalci spoštujejo stroga islamska pravila. Prepovedano je kajenje in poslušanje glasbe. Za šole v Raki je bil sprejet tudi nov učni načrt, ki s predmetnikov briše filozofijo in kemijo.

Pripadnik Isisa med patruljiranjem po Raki.
Pripadnik Isisa med patruljiranjem po Raki. FOTO: Reuters

V rokah imajo številna naftna polja

Skupina nadzira vsa večja naftna polja na vzhodu Sirije, med njimi tudi največje naftno polje, ki lahko dnevno načrpa 75.000 (159-litrskih) sodčkov nafte. Aktivisti poročajo, da skupina še naprej črpa nafto, kar predstavlja tudi njen vir financiranja, saj nafto prodaja po cenah, ki so nižje od tržnih.

Isis nadzira tudi tri večje mejne prehode med Sirijo in Irakom, hkrati pa je v njenih rokah tudi največji sirski jez al Furat. V Siriji so tudi že vzpostavili administrativne pisarne, islamska sodišča in prometno policijo.

Skupina je glede bojev v Siriji povsem neizprosna, saj napade vsakogar, ki se ji postavi na pot. Od začetka leta je v vojni z uporniki, ki jih podpira Zahod. Od njih so prevzeli nadzor nad številnimi mesti in nadzornimi točkami, v zadnjem času pa so se spopadli tudi s silami predsednika Bašarja al Asada. Pri tem so zavzeli številna vojaška oporišča, vključno z letališčem v bližini Rake. Po hitri vojaški akciji v Iraku so od tam v Sirijo prepeljali velik del zaplenjene vojaške opreme. Gre za tanke, topove, rakete zemlja-zemlja in tudi oklepna terenska vozila in nato z njimi paradirali po Raki.

Al Bagdadi je bil pred desetimi leti zaprt v Iraku v zaporu, ki so ga vodili Američani.
Al Bagdadi je bil pred desetimi leti zaprt v Iraku v zaporu, ki so ga vodili Američani. FOTO: Reuters

Zelo vplivni so nekdanji Huseinovi častniki

Večina voditeljev organizacije naj bi bila v Siriji. Vodi jo Ab Bakr al Bagdadi, radikalni voditelj, ki je svoje pomočnike nabiral v času, ko je bil v ameriškem zaporu v iraškem mestu Um Kasr pred desetimi leti. Sam ima rad vojake, zato je v vodstvu veliko nekdanjih častnikov pokojnega iraškega voditelja Sadama Huseina.

Med njimi sta tako tudi Fadel al Hajali, ki je glavni namestnik za Irak, in je nekoč bil podpolkovnik v Huseinovi vojski, poleg njega pa je tam tudi Adnan al Sveidavi, nekdanji podpolkovnik, ki zdaj vodi vojaški svet Isisa.

Vojaško vodstvo je tako stare vojaške tehnike nadgradilo s terorističnimi tehnikami bojevanja, ki so jih razvijali v letih bojevanja proti ameriškim silam, hkrati pa dobro poznajo mesta in imajo v njih tudi svoje kontakte. Isis je tako v resnici hibrid teroristov in vojske.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (277)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

peglezn
29. 08. 2014 19.12
+3
Odkar so v Iraku Ameri "našli" kemično orožje in uvozili demokracijo, se dnevno dogaja več krivic, kot pod obešenim Sadamom v celem letu.
dias
30. 08. 2014 08.57
+1
Sigurno se jih dogaja več, samo ko je bil Sadam na oblasti se tega ni vedelo.
gjah
29. 08. 2014 18.44
-4
Drgač se oni res trudijo zganjat socializem - vzemajo bogatim in dajejo revnim, odsekajo ti del telesa za vsako nepravično prodajanje ali krajo, strelajo politike, ki jim ne zaupajo,... Tko sam informativno če kerga pripadnika združene levice zanima, da bi šou tja
dias
30. 08. 2014 08.57
+3
provokatorr
29. 08. 2014 15.56
+2
in kdo jim je dajal denar, da so se borili proti asadu?
Celaviblondinc
29. 08. 2014 16.07
+1
Najbrz Slovenci k ga mamo tok a ne in ker smo mi tok pomembni v temu svetu.
frang00
29. 08. 2014 12.43
+7
Kriv bo Janša.
kapljač1
29. 08. 2014 13.05
+1
Vedno, ker je neumnost pri ljudeh, ki so sebe že tako izpisali iz vsake družbe, zlorabil,da bi v politiki lahko obstal. Kar pa je bilo z državo pogubno.(Krambergerja so ubili zato, da bi se polastili teh najbolj nekritičnih volilcev. Jih lahko prepričaš volilno zgolj prek nebes in pekla. "Kaj bi še govorili o politiki, ki bi rešila državo". Danes so to Janšini volilci. Ko so ubili Krambergerja, je bil minister za obrambo ravno Janša. Bavčar,velik Janšev prijatelj,pa minister za notranje zadeve. Odkar ta dva , več skupaj nista ministra ene vlade, noben politik v državi več ni bil umorjen. Pa naj se mi še kdo zgovarja na slučajnost)
kapljač1
29. 08. 2014 12.09
+0
Hja , Kaj pa hočete.. V srednjem veku ni bilo nič drugače. Tudi Krščanska vera se drugače ne bi ohranila, do danes, da se ni z vso silo "ubijala" v glave. Kaj so pa bile čarovnice na grmadah kaj druagačnega Muslimani pa za glavo samo skrajšajo.. , Jim še reči ne moreš, da v glavo kaj ubijajo, kot se kardinal Rode lahko pohvali v javnosti ( Na TV je izjavil , da je slovencem potrebno ideje "ubijat v glave , da bomo manj otožni. Kja pa vemo kako otožni so ljudje še drugod, če sledimo Kardinala Rodeta zgolj in tako naletimo še na muslimane. )
zdrej
29. 08. 2014 14.45
+0
Da, samo krščanska vera je nekako to preživela
Lublančan
29. 08. 2014 10.31
+5
Zanimivo, Nostradamus je napovedal, da se bo 3.sv.vojna začela z globalno ofenzivno vojno muslimanov. Tole me vse bolj spominja ravno na to.
Lublančan
29. 08. 2014 10.34
+3
Treba je tudi vedeti, da je ena izmed postavk v globalnem novem redu - NWO, podpihovanje vojn z namenom iztrebljanja navadnih ljudi.
revolucionar100
29. 08. 2014 09.14
+28
ko bo začela delovati mošeja bo pri nas še slabše.Nihče od vidnih klerikov muslimanstva javno ne obsoja dejanja skrajnežev.Nekaj bomo morali v tej smeri narediti in to čimprej.
mb-trac
29. 08. 2014 09.29
-14
machines
29. 08. 2014 09.38
+7
trac dobil new comp pa terorizira vse povprek
hibernatus
29. 08. 2014 08.51
+0
Analitiki pravijo, da gre za hibrid vojske in teroristov... Mišljenja sem, da gre za izvozni hibrid zahodnega proizvoda: «nasilje & demokracija«-Made in USA & EU
mb-trac
29. 08. 2014 09.05
+4
Itak, za vsa obglavljenja in amputacije so krive ZDA in EU.
pravica5
29. 08. 2014 14.27
+1
Puppupapa
29. 08. 2014 05.25
-11
bl populistično že nebi mogl napisat....aja, pa dejte probat bit vsaj mal objektivni "novinarji"....
mb-trac
29. 08. 2014 09.04
+3
Celaviblondinc
29. 08. 2014 03.04
+14
Ja itak te morilce podpira postena demokracija s ciljem da se pride do cenejse nafte in vecjega profita. Boli njih k... za malega postenega cloveka pa katere koli narodnosti barve koze ali vere je. Za njih je edini Bog denar. Pozresnost brez meja.
Puppupapa
29. 08. 2014 07.00
+5
SMRT NEOLIBERALIZMU! 23.8.2009 naj bi z resolucijo izenačili vse totalitarne režime... ne samo, da je resolucija zavajujoča in izkrivlja zgodovinska dejstva s tem, da napačno interpretira pojme, v njej ni navedenega najhujšega totalitarizma v zgodovini človeške družbe, ki je posredno kriv za smrt in trpljenje vsaj 100x toliko ljudi, kot vsi omenjeni totalitarni režimi skupaj. "Neoliberalni Fašizem" le kdo je kriv za formiranje ekstremističnih skupin?
mb-trac
29. 08. 2014 09.09
-2
zvit kot presta
29. 08. 2014 15.49
-1
Zlatko Nagli?
28. 08. 2014 23.25
+37
Sadam je imel te stvari urejene....pa so prišli američani-likvidirali Sadama in zdaj je kar pač je....
tali?ni tom
28. 08. 2014 23.47
+13
lej , dali so ti minus ker ne vejo kako je bilo! dokler je bil Sadam na oblasti je zadevo rešil po hitrem postopku! in potem se pojavi bušman in ga da ubit da bo pol nafta zanje uzastonj in rodi se najhujši teroristični skupek isis! za to so v glavnem zaslužni ameri z nato krožkom! mimogrede , na zemljevidu kalifata isis je tudi slovenija! verjetno so oni plačali džamijo v ljubljani! zdaj pa nevedneži , dajmo minuse!
MogoceNormalen
29. 08. 2014 01.51
+21
Saj je prav smešno, če zdaj pogledaš za nazaj. Sadama so vsi predstavili kot groznega diktatorja in bavbava. Zdej ko ga ni je pa kaos po celi regiji. Očitno je to taka dežela in tak narod, da rabi takega človeka, da ohranja mir.
schrodingerScat
28. 08. 2014 23.08
+4
islam je religija miru. Če kdo v to ne verjame, naj gre v Rako in to tam javno pove na glavnem trgu
pkorosec
28. 08. 2014 23.13
+5
Naj se vsak vpraša kaj bi si upal oblečt in it skozi večja evropska mesta. Majico s davidovo zvezdo ali s palestinsko zastavo?
Jermen
28. 08. 2014 22.38
-10
evo vam amerika in vsem ki jih podpirate to teroristicno ameriko.
MasterY
29. 08. 2014 01.40
+9
mb-trac
29. 08. 2014 09.30
+1
Če se ti usrat ne moreš, je najbrž kriva Amerika.
Ardus
28. 08. 2014 22.15
+49
tele kamelarje bi pa blo potrebno naučit kozjih molitvic...
Celaviblondinc
29. 08. 2014 03.10
-19
Oprosti ampak te kamelarji so imeli vodovod kanilizacijo zdravstvo solstvo astronomijo arhitekturo pravo itd itd ko si ti ubogi janezek se po drevesu skaku pa se za banane pretepu. In bi to se danes pocel ce ti teli kamelarji ne bi pred 10. 000 leti postavili temelj civilizacije in znanja.
Ardus
29. 08. 2014 05.16
+19
neč ne rečem...alah mohamed đihad kurbanbajram meka in ostalo se je pa začelo nekoliko kasneje kot 10.000 let nazaj
Brundo
29. 08. 2014 10.36
+3
ti kamelarji so nam privlekli vero v vatikan in "našvi" so jo takoj privzeli kot svojo...
Celaviblondinc
29. 08. 2014 14.40
+0
Jap ardus se strinjam, in me zalosti da me nisi razumel. Je pa tudi zgodovinsko dejstvo da je islam prinesel renesanso Evropi prek Spanije. Se je prenehalo seziganje ljudi na grmadah raztegovanje in ostale torture in zaostalost, primitivizem in se je obrnilo k znanosti, napredku. Hotu sem samo to reci da povsod so slabi in dobri, brihtni in neumni ljudje in ne mores vse v en kos metati.
sosedov sin
28. 08. 2014 22.02
+0
Ja nekak je treba priti v iran, ce ni slo prek FSA iz Sirije bo pa prek ISIS iz Sirije, isti ljudje, le malo drugacna pakunga.
upornik22
28. 08. 2014 21.49
-71
ALAHA JE VELIK!!!!!!!!!
pkorosec
28. 08. 2014 22.57
+33
miko11
29. 08. 2014 07.27
+8
white power
28. 08. 2014 21.00
+63
atomsko na isis
deratizacija
28. 08. 2014 20.48
+20
A so že v srednjem veku imeli avtomobile in mikrofone?!
Jermen
28. 08. 2014 22.39
+0
a ti pa mas tri displeya doma pa internet kabl pa si napredn/a?
Dol3nC007
28. 08. 2014 20.00
+15
FAUSTOS1
28. 08. 2014 19.38
+39
NOVA AL KAIDA-ŠE BOLJ BRUTALNA