Tujina

Obilna snežna pošiljka na jugu Avstrije, opozorila pred poslabšanjem tudi iz Italije in Hrvaške

Celovec/Zagreb, 02. 02. 2018 09.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tudi pri naših severnih sosedih obilno sneži. Največ snega naj bi padlo v gorah na jugu Avstrije. Z avstrijske Koroške zaradi snega že poročajo o težavah v prometu, promet ovirajo tovornjaki, ki so obtičali. Na Hrvaškem so izdali opozorila zaradi obilnih padavin in močnega vetra. Italiji pretijo poplave, Španiji pa do pol metra snega.

O obilnem sneženju poročajo tudi z juga Avstrije. Največja nova pošiljka snega je sicer napovedana za gore na jugu države.

Z avstrijske Koroške zaradi snega že poročajo o težavah v prometu. Zaradi tovornjakov, ki sta obtičala na cesti, je oviran promet tako na južni avtocesti A2 v bližini Celovca kot na turski avtocesti A10 v bližini Beljaka.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Za Korensko sedlo je obvezna uporaba verig, enako velja tudi za vse visokoležeče ceste ter prelaza Ljubelj in Kačjak. Čez dan se bodo po napovedih avstrijskega avtomobilističnega kluba razmere izboljšale.

Pri nas bo največ snega – več kot 40 centimetrov – zapadlo na Gorenjskem in ponekod na Notranjskem. V večjem delu osrednje Slovenije pa naj bi po ocenah padlo več kot 25 centimetrov.

Na Hrvaškem danes sneži ponekod v severozahodnem delu države, drugod večinoma dežuje, posebej ob obali. Hrvaški hidrometeorološki zavod je razglasil oranžni alarm za območji Gospića in Reke zaradi nevarnosti obilnih padavin, v severni Dalmaciji in na Primorju velja rdeči alarm zaradi močnega vetra. Slabo vreme zaenkrat ne ovira prometa.

Na severozahodu Hrvaške, posebej v višjih območjih, pričakujejo do konca tedna tudi do 30 centimetrov snega. Na nekaterih koncih obale so napovedali do 100 litrov dežja na kvadratni meter. Ob obali opozarjajo na silovit južni veter, ki se bo do konca dneva na severu hrvaške obale spremenil v burjo. Rdeči alarm zaradi vetra so razglasili za območje Velebitskega kanala.

Hrvaški avto klub je voznikom svetoval naj spoštujejo omejitve hitrosti in vožnjo zaradi dežja in snega prilagodijo razmeram na cestah. Na avtocestah v Gorskem Kotarju in Liki je ponekod tudi megla.

Dnevnik.hr poroča, da poleg močnega sneženja velike težave povzroča tudi megla, ki še dodatno zmanjšuje vidljivost. Podobno vreme se bo nadaljevalo tudi v soboto, šele nedelja naj bi našim južnim sosedom prinesla nekoliko stabilnejše vreme.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Blizu Karlovca se je po poročanju spletnega medija Dnevnik.hr zgodila prometna nesreča. Mestni avtobus je zletel s ceste, poškodovanih je najmanj sedem ljudi, med njimi tudi voznik.

"V bolnišnici so nam potrdili, da je sedem oseb zaprosilo za zdravniško pomoč. Med njimi je pet otrok z lažjimi telesnimi poškodbami, 65-letna potnica pa se je v nesreči težje poškodovala," je poročal novinar Nove TV. Dva otroka so zadržali na opazovanju. 

Nesreča se je zgodila okrog 13.30, na avtobusu je bilo precej otrok, ki so se vračali iz šole. Botroval ji je najverjetneje zdrs na mokrem in spolzkem cestišču.

Sneg sicer povzroča težave po vsej Hrvaški, na cesti od Zagreba proti Karlovcu je hitrost omejena na 80 kilometrov na uro.

V Italiji močan dež in vetrovi

Zimska nevihta se iz Italije pomika proti Balkanu, poročajo na accuweather.com. Osrednja in severna Italija je trenutno v primežu močnih padavin, ki se bodo tekom današnjega dne počasi pomikale proti jugu države. 

Padlo bo od 25 do 75 mm dežja, zaradi česar bodo poplavljale številne reke, prebivalce so opozorili pred težavami v prometu. Pihal bo močan veter, ki bo povzročil izpade električne energije. 

V Apeninih bo zapadla precejšnja količina snega, ponekod lahko tudi več kot 30 centimetrov.

Po poročanju severeweather.eu bo močno sneženje zajelo tudi večino Španije. V nekaterih predelih na severu države bi lahko zapadlo tudi več kot 50 centimetrov snega. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alenka.NN
02. 02. 2018 21.04
+6
3/4 članka je napisanega o stanju in razmerah na hrvaškem...!?!? ajoj kak me to skrbi kako je tam doli, pišite o razmerah pri nas bo bolj koristno.......pa še v vednost ''zdrava.pamet'' - nisem srbkinja, ampak čistokrvna, zavedna slovenka...
godzila
02. 02. 2018 12.41
+9
upam ,da Hrvate tako zamede ,da nikoli več ne pridejo na plan,,,,,,,,,,,,
KrofKrof
02. 02. 2018 13.13
+1
zdrava.pamet
02. 02. 2018 17.18
-3
SLO-SURVIVAL
02. 02. 2018 10.56
+13
ja seveda če na severu slovenije sneži, potem tudi na jugu avstrije mar ne, saj sneg ne pozna mej!
Brcavrit
02. 02. 2018 11.42
+7
Ti pa še nisi veliko hodil tam naokoli mar ne!? Karavanke so vmes. Se mi je že zgodilo, pa ne le enkrat, da je bilo pri nas sonce, na drugi strani pa dež ali pa sneg.
Mason666
02. 02. 2018 13.02
+3