Tujina

FOTO: Obama: Ljudje so zaradi globalizacije zaskrbljeni

Berlin, 24. 04. 2016 07.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Obama in Merklova sta se zavzela za pospešitev pogajanj o čezatlantskem prostotrgovinskem sporazumu, ki bi po njunih besedah poskrbel za gospodarsko rast in nova delovna mesta. Po Obamovih besedah so ZDA in Nemčija druga drugi med največjimi poslovnimi partnerji.

Ameriški predsednik Barack Obama in nemška kanclerka Angela Merkel sta se po srečanju v Hannovru zavzela za pospešitev pogajanj o čezatlantskem prostotrgovinskem sporazumu (TTIP), ki bi po njunih besedah poskrbel za gospodarsko rast in nova delovna mesta. Govorila sta tudi o drugih temah, med drugim o begunski krizi in konfliktu v Ukrajini.

Merklova v TTIP vidi priložnost za izboljšanje stanja evropskega in nemškega gospodarstva, Obama pa je izpostavil pomen novih delovnih mest, ki jih takšni sporazumi prinašajo.

Obama in Merklova
Obama in Merklova FOTO: AP
V Hannovru se je ob prihodu ameriškega predsednika Obame zbralo okoli 200 protestnikov, ki so izrazili nasprotovanje čezatlantskemu prostotrgovinskemu sporazumu, ki je med temami pogovorov voditeljev. V soboto se je na veliko bolj množičnem protestu v Hannovru zbralo več deset tisoč ljudi.

Obama je ob tem dejal, da ne pričakuje ratifikacije TTIP do konca leta, upa pa, da jim bo uspelo dokončati vsebino dogovora, da bi ga lahko začeli obravnavati posamezni parlamenti. Ameriški predsednik je tudi pozval k več zaupanja v TTIP. Ljudje so po njegovih besedah zaradi globalizacije zaskrbljeni, čeprav sta gospodarstvi Evrope in ZDA od nje profitirali.

V soboto se je na protestu proti TTIP v Hannovru zbralo najmanj 35.000 ljudi, po podatkih organizatorjev pa več kot 90.000 ljudi. Nasprotniki TTIP se bojijo, da bo vodil v nižanje standardov, prav tako pa opozarjajo na netransparentnost pogajanja. Danes so v Hannovru ob obisku Obame pripravili še en protest, na katerem pa se je zbralo le okoli 200 protestnikov.

Po Obamovih besedah so ZDA in Nemčija druga drugi med največjimi poslovnimi partnerji. "To je odnos, ki ga je treba graditi naprej," je poudaril Obama. Kanclerka je medtem poudarila, da so ameriško-nemški odnosi dobri.

Merklova in Obama sta se v pogovorih dotaknila različnih mednarodnih vprašanj, kot je recimo begunska kriza. Obama je ob tem pohvalil pogumno držo Merklove pri begunski problematiki, kar je po njegovih besedah morda posledica tega, da je tudi sama "nekoč živela za zidom". Kanclerka se je sicer velik del svojega življenja preživela v Vzhodni Nemčiji. Merklova je medtem pohvalila sodelovanje ZDA v misiji zveze Nato v Egejskem morju za boj proti tihotapcem migrantov.

Voditelja sta tudi izrazila zaskrbljenost nad krhkostjo prekinitve ognja v Siriji. Obama je poudaril, da se s kanclerko strinjata, da mora mednarodno skupnost vse svoje napore vložiti v napredek v sirskih mirovnih pogajanjih. Merklova in Obama sta pozvala tudi k napredku pri razreševanju konflikta na vzhodu Ukrajine in pozvala k popolni uveljavitvi dogovora o prekinitvi ognja iz Minska.

Obama je pred julijskim vrhom zveze Nato v Varšavi druge članice v zavezništvu, ki tega še niso dosegle, pozval, naj izdatke za obrambo zvišajo na dva odstotka svojega bruto domačega proizvoda. Merklova je poudarila, da se Nemčija temu cilju približuje.

Po srečanju sta Merklova in Obama še odprla industrijski sejem v Hannovru.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Elias47
25. 04. 2016 11.22
+2
niso ljudje zaskrbljeni zaradi globalizacije kot takšne, amapak predvsem zaradi vladajočih retardiranih vatikansko-"kraljevsko"-luciferjanskih antikristovih imperialnih iztrebkov, ki izrabljajo globalizacijo za genocid in popolno zasužnjenje človeštva!!
3334446789
25. 04. 2016 10.57
Jaz sem pa zaskrbljen, ker se Obama in Angelina ne pozdravljata ravno ljubeče. Takole glumita na distanco. Tukaj pa naš Borat premaga Obamo. Ta bi že znal Angelini pognati kri bo žilah z nasmehom in objemom. Garantiram, v vse bi privolila, tudi v to da postane Slo druga Švica. Samo prepričan sem, da se Borat ne bi lotil tega podviga z žensko, ki je hlod in navadna tercialka. Drugače je pa dobra po srcu (lol).
marcpazz
25. 04. 2016 09.09
+5
Teorija zarote.... Pravijo, da je Merklova hipnotizirana ali podkupljena??? Vabi begunce, sprejema TTIP.... kaj bo naslednja strateška poteza v škodo prebivalcev EU.
Elias47
25. 04. 2016 11.23
Merklova je dokazano ameriška agentka, ki uveljavlja voljo ZDA v EU
aaaaaa122121
24. 04. 2016 19.02
+28
sprejmite ttip mi bomo pa se bolj fural crno ekonomijo pa to, ker svinjarije it teh ameriskih koorporacij zagotovo ne bomo zrli, plastike in umetne hrane, pfuj.
aaaaaa122121
24. 04. 2016 18.53
+34
TTIP, CETA, TISA Vsi trije sporazumi predstavljajo izjemno agresiven napad na naše temeljne pravice in svoboščine, na socialno državo, na naše okolje in na naše skupne vire ter nenazadnje na našo demokracijo. Dejansko gre za prefinjen korporativen prevzem oblasti in nadaljnje procese komercializacije družbe; na žalost pa politiki tega bodisi ne dojamejo bodisi nočejo dojeti. S sprejetjem teh sporazumov bodo številne države, med njimi tudi Slovenija, izgubile še preostalo ekonomsko in politično moč ter suverenost. Edino združena javnost, ki mora vključevati široko fronto nevladnih organizacij, društev, posameznikov ter posameznih prosvetljenih politikov in intelektualcev, se lahko učinkovito upre silam komercializacije, ki si skušajo podrediti svet. V igri je res veliko, zato je potreben prispevek vsakogar.
Ate_ist
24. 04. 2016 21.05
+16
Hec je, ker je EU vojni plen ZDA in tu brez da se izžene ZDA z ozemlja EU ni mogoče nič narediti. Sedaj se bopokazal do polnega pomena namen NATO, ki bo glavna sila za zatiranje širokih ljudskih mas, ki se bodo uprle podpisom trgovskih sporazumom z ZDA
Elias47
25. 04. 2016 11.24
politiki so vsi vpleteni v to zaroto; nekateri med njimi podkupljeni, nekateri pa le sprani z Novim 666 Svetovnim Redom!
aaaaaa122121
24. 04. 2016 18.48
+6
Odbojkarski trener s srbskimi koreninami Branislav Moro, ki je doslej živel že v 11 državah po celem svetu, je razkril, kako je živeti v Severni Koreji. Po njegovih besedah ima javnost napačno predstavo o državi. \"Številni na primer mislijo, da so tam lačni otroci. V resnici pa živijo bolje kot pri nas. Imajo boljše vrtce, z boljšimi pogoji. Ponekod imajo celo bazene, v katerih se učijo plavati,\" je povedal za Srbijadanas
aaaaaa122121
24. 04. 2016 18.48
+6
Ob prihodu v državo so mu najprej pojasnili, da ne obstaja Južna Koreja. "Pravo ime 'južne' je Koreja, severne pa Demokratična narodna republika Koreja. Prva je naklonjena ZDA, druga Kitajski in Rusiji," je dejal. Po mestu se giblje svobodno in ima status varovane osebe. Priznava, da so ga preverili pred zaposlitvijo, "kar pa ni nič drugače kot v drugih državah".  Res pa je, da vse spremljajo in nadzorujejo. "Trening vedno snemajo, kar me je na začetku motilo, nato pa sem spoznal, da je tako v vseh službah." Velikega vodje še ni spoznal, je pa sam Kim Džong Un dal soglasje za podaljšanje zaposlitve. Z njim naj bi se srečal v prihodnjih mesecih. "Država je brez dolgov, imajo izredno dobro razvito industrijo hrane. Povprečni dohodek je od 300 do 350 dolarjev (276 do 322 evrov), pri čemer od države dobiš stanovanje in avtomobil. Izobraževanje, zdravstvo, komunala so zastonj. Država plača vse," je razložil. Po njegovih besedah imajo mladi popolnoma drugačne vrednote, ki jih ne bi spremenili, čeprav bi preko filmov ali glasbe do njih prišel vpliv Zahoda. "Vsa dekleta v moji ekipi znajo igrati klavir, violino. Da niti ne govorim o branju knjig." Nekoč je med treningom predvajal moderno zahodno glasbo in nihče ni bil navdušen. "Raje poslušajo kakovostno glasbo." Cel dan v spa centru, tako modernem, da imajo v njem sistem za umetne valove, stane dva dolarja (1,80 evra). Če v trgovini plačate v evrih, vam vrnejo v evrih. "Domače valute nisem videl. Obstajajo tudi brezcarinske trgovine, v katerih kupujejo tudi domačini." Živi v Pjongjangu in njegovo pričevanje temelji na izkušnjah iz življenja v prestolnici. Po njegovih informacijah tudi drugod ni tako slabo. "Predvsem ob morju naj bi zraslo na desetine velikih mest, zgradili so prava letovišča." Nad Pjongjangom je navdušen, predvsem zaradi čistoče. "Če boste na tleh našli smet, vam dam 100 dolarjev (92 evrov). Pjongjang je urejeno in čisto mesto s širokimi ulicami in velikimi trgi. Vse je zelo lepo." Prebivalce primerja z Japonci, kar se tiče dela. Po njegovih besedah niso nevedni, temveč so zelo izobraženi. "Znajo delati z računalniki, ampak so za računalnikom samo v službi." Zanimajo jih popolnoma drugačne stvari.
nikhrast
24. 04. 2016 18.26
-14
Saj vem, tu je polno folka ki bi živel samo v državi kjer primanjkuje skret papirja. V Jugi ste bili navajeni tega pomanjkanja, oprali so vam mozeg da tje ta papir luksus.
Ate_ist
24. 04. 2016 21.07
+9
Vsa pomanjkanja v Jugi so bila umetno sprovocirana
Ate_ist
24. 04. 2016 21.08
+11
Zavest da smo pred 25 leti domovino izdali pa je čedalje močnejša
ONniON
24. 04. 2016 17.30
+3
nikoli nebi živel v nemčiji, raje sem hlapec za 600 eur v sloveniji
nikhrast
24. 04. 2016 18.27
-7
Potem si pa srečen, pa seveda ti ni treba delati, to je pa najbolj pomembno.
Frane Šajn
24. 04. 2016 16.03
+30
Bravo Nemci pokažite mu kako ga imate v čislih. Po hitrem postopku ga pošljite preko luže kamor sodi, tisti njegov TTIP in vso ameriško navlako ki bi nak jo radi "poturili" naj potisne tja kjer sonce nikoli ne posije njegovim korporacijam , katerih lutka je od ustoličenja naprej. Evropa ima svojo pamet in znanje ne potrebuje vas svetovni žandar!
Frane Šajn
24. 04. 2016 16.04
+25
Go home Yenky! in vaš TTIP!!!!!!!!!!!!!!!!
Frane Šajn
24. 04. 2016 16.11
+15
Angleži kako morate pustiti ,da vam ta nekdo tega kova bere levite in vas usmerja. Pokažite na referendumu, da imate svojo voljo in pamet, neglede na njegov izid!
juwel
24. 04. 2016 17.32
+11
nemci so postali ritke.....prodane ritke tako kot smo mi nemcem...oni pač amerosom
aaaaaa122121
24. 04. 2016 18.50
+1
juwel niso brez razloga, kje mislis da je prisel denar za obnovo nwmcije,.kreditke.so americani dal in si zasuznjil nemcijo, sej imajo nad vecino tko kontrolo, samo se iran in severna koreja nista pod imfjem
aaaaaa122121
24. 04. 2016 18.50
+0
juwel niso brez razloga, kje mislis da je prisel denar za obnovo nwmcije,.kreditke.so americani dal in si zasuznjil nemcijo, sej imajo nad vecino tko kontrolo, samo se iran in severna koreja nista pod imfjem
nikhrast
24. 04. 2016 15.33
-19
Kaj češ, če si uspešen imaš probleme, vprašaj Google, Microsoft... Ne moreš prepričati nekoga da naj bo manj podjeten, manj priden, manj brihten... zaradi svoje nseposobnosti. Podjetni in sposobni odpirajo meje, trgujejo, nesposbni bi pa zapirali meje, uvajali carine, preprečili nov know-how..., se spomnite uboge Jugoslavije.
MATEJ5321
24. 04. 2016 16.03
-13
Yuga je že 1981 bankrotirala. Le ljudem niso povedali. In večina še sedaj ne ve. In niti ne ve kako brutalno je kradla prihranke delavcem.
MATEJ5321
24. 04. 2016 16.04
-10
In še takrat je bila edina zapufana, zdaj je drugače:-)
Frane Šajn
24. 04. 2016 16.16
+17
Nik tiste uboge Jugoslavije se marsikdo spominja s toplino v srcu in tudi z mešanimi občutki za vse posledice, po tem kar smo začeli prvi ne pozabit v imenu koga in česa je vniknilo toliko nepotrebnih nedolžnih grobov, revežev in njihovih sirot!
Frane Šajn
24. 04. 2016 16.23
+13
MATEJ verni slušatelj senčnikov in udleženec kolektivnega pranja glav, ne nakladaj prosim nekomu , kii je najlepša leta preživel videl doživel v nedrjih matere nam vsem mile Yuge , ki smo ji zarili nož v hrbet zaradi parih nastopačev, ker ne prenesemo več vonja tega steparskega bruhanja in desničarskega razdvajanja. Vprašaj starejše ljudi o pravicah delavca ki jih je imel in primerjaj z današnjim totalnim razčlovečenjem , le kje imaš razum človek opranoglavi!
Anton001
24. 04. 2016 18.22
+3
ja na dopustu sem bil cel mesec zdaj pa komaj en teden spravim skupaj tako da tvoj bla bla meni nič ne pomeni
nikhrast
24. 04. 2016 18.22
-11
Če si preživel najlepša leta v Jugi, potem si pa res revež. Kaj vse se spominjam, po trgovinah "sutra", po banane v Italijo, kavo v Avstrijo, TV v duty-free shop, denar kar v vrečki, ogromna inflacija, Yugo vici, vrhunska tehnologija da te kap, pa hec s parnimi in neparnimi tablicami..., potem pa še "bod tih da te ne zaprejo"..., vsi smo pa vedeli da se bo vse sesulo.
Anton001
24. 04. 2016 18.26
+7
res je tako tisti zlati časi v jugi ko je bil človek nekaj vreden danes pa ti vsi vlečejo iz žepa in to kao zakonito
mertseger
24. 04. 2016 14.46
+13
Ma takih skorupmirancov kot so v Bruslju še pri nas v parlamentu skoraj da ni.
tony_abcde@yahoo.com
24. 04. 2016 14.52
+18
Pri nas se šolajo, potem pa v Bruslju nadaljujejo na višji stopnji...
290ktober
24. 04. 2016 14.56
+10
tony_abcde@yahoo.com
24. 04. 2016 11.51
+49
V Bruslju sedijo skorumpirani kriminalci, ki želijo razprodati Evropo v zameno za preplačane stolčke...tudi nekateri naši euro poslanci želijo prodati vodne vire korporacijam v zameno za preplačane stolčke, stolčke v nadzornih ali upravnih odborih korporacij itd.
290ktober
24. 04. 2016 14.56
+8
Elias47
25. 04. 2016 11.26
YiuYiu
24. 04. 2016 11.43
+11
Dol mi maha za ta dva in podobne..
AIZ
24. 04. 2016 08.45
+26
Ključni pacifisti sveta ... Škoda le da so zakurili ogenj vojne ...
SSHanjarDivision
24. 04. 2016 08.37
-40
pro-rusko-četniški-alawitski 24ur nič ne poroča o obisku Merklove v Turčiji in da je Turčija postala najbolj humana država na svetu z več kot 3Milijoni beguncev
Erik Volk
24. 04. 2016 09.07
+24
Turčija ima toliko beguncev, ker je njena lega blizu vojnemu območju (normalno je, da ti sosed prvi pomaga). Turčija ima tudi velike apetite v regiji (postati vodilna sila preda Iranom in S. Arabijo). Kar počne Turška vlada, počne zase. Tudi ZDA so v preteklih vojnah pomagali Evropi in svetu...zakaj (da danes vladajo in upravljajo z nami).
StrikeOne
24. 04. 2016 14.02
+11
hahah glej ga islamista in podpornika teroristov kako peni! Boš tabletko balija? Počasi boš še bolj penil kajti to je šele začetek vašega krvavo zasluženega poraza!
Salamandros
24. 04. 2016 16.01
+2
Kako da ne? Saj je bil članek na glavni strani? 24ur je židovski medij....
Frane Šajn
24. 04. 2016 16.07
+1
anti Rus! kar na novo 24ur tam tako tulijo, v novo trobilo alias v rog izdaje, da kar odmeva po SLOVENIJI.
aaaaaa122121
24. 04. 2016 18.54
-2
hehe ameriski medij kao proruski, pa kje ofce spite, da vas neukradejo, ker taksen idi... zem je pa ze redek zelo:)
LipovBogg
24. 04. 2016 08.35
+47
TTIP, globalizem, korporativni tehnokratski fašizem, klimatski (ne)sporazum. NWO, po domače.
luckyss..
24. 04. 2016 08.37
+14
SSHanjarDivision
24. 04. 2016 08.38
-33
hahahahaha, a zato ker ni noter tvoje četniške Rusije?
LipovBogg
24. 04. 2016 08.42
+37
Bedak, navijaš za svoje suženjstvo. Kaj ma Rusija tukaj veze? Ni treba odgovarjat, itak nisi sposoben treznosti.
hotchilipoper
24. 04. 2016 08.30
+22
Govorica telesa govori: Obama ,ne nas več za++bavat,dost je blo
luckyss..
24. 04. 2016 08.32
+5
Ja, boljša varianta od moje, se pa bojim, da se motiš ;)
luckyss..
24. 04. 2016 08.28
+19
Če gledamo govorico teles, nam ta pove več kot uradni govori..Obama s trepljanjem po rami izraža svojo prevlado, Angela pa s svojim prijemom, da bi rada še (bila je...;)
Vabis
24. 04. 2016 08.26
+52
Vrag naj jo vzame to uničevalko Evrope!
Blaška05
24. 04. 2016 09.11
-26
Merklova ni neumna ženska, gleda in razmišlja za prihodnost, nasproti našim, ki niso sposobni dorečit nekaj niti za jutri ; trenutne razmere so mogoče res nerazumljive, zlasti za nas, prišel bo mogoče čas, ko bodo njene poteze razumljive , predvsem pa ugodne za njen narod ; ))) mi pa smo itaq samo tisti, ki se prilagajamo in še to se ne znamo prav ; ))))))
Quatflow
24. 04. 2016 12.03
+6
Blaška05 do ene mere res ni, ampak a je bilo tega treba? Poglej koliko je drugih držav, ki so jim bolj pisane na kožo. Sicer pa me ne briga vera, če je človek ČLOVEK.
Saj ni res
24. 04. 2016 15.28
+5
Blaška, niti ena njena poteza ni v prid pravih nemcev.
MATEJ5321
24. 04. 2016 16.08
-4
Blažka, to ne moreš razlagati komunistivzgojenimlenuhom, njim sigurno ni v prid
Elias47
25. 04. 2016 11.28
+1
Merklova je dokazano petokolonaš in veleizdajalka!