Tujina

Objem življenja: devetletna Giulia umrla, a rešila sestrico

Amatrice, 29. 08. 2016 10.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Italijo pretresa zgodba sestric Giulie in Giorgie iz kraja Pescara del Tronto, ki ga je sredin potres skoraj povsem porušil. Našli so ju skupaj, objeti. Ta objem je rešil življenje mlajši, ki je le nekaj dni pozneje v bolnišnici dočakala četrti rojstni dan. Starejša Giulia je umrla.

Za prebivalci osrednjega dela Italije je še ena nemirna noč, v kateri so jih zbujali popotresni sunki. Ti se sicer umirjajo in niso več tako močni kot v minulih dneh, vseeno pa vsak med njimi močno prestraši ljudi, ki so doživeli sredin potres. Uradno število smrtnih žrtev ostaja 290, a reševalci pravijo, da je po njihovih podatkih pod ruševinami še vedno ujetih deset pogrešanih. Upanja, da je med njimi kdo še vedno živ, ni več. Zadnjo žrtev so našli pod podrtim hotelom Roma v najhuje prizadetem mestecu Amatrice.

Tako so gasilci izpod ruševin petnajst ur po potresu rešili malo Giorgio.
Tako so gasilci izpod ruševin petnajst ur po potresu rešili malo Giorgio. FOTO: AP

Reševalci, med njimi so gasilci, pripadniki civilne zaščite, vojaki in prostovoljci, medtem delajo naprej. Večina med njimi je ure in ure na nogah, zaradi prizorov, ki so jim priča, pa je marsikateri na robu obupa. Najbolj grozno je, da je med mrtvimi, ki so jih potegnili izpod ostankov porušenih stavb, veliko otrok. Usoda vsakega od njih je tragična, še posebej se je Italijanov dotaknila zgodba dveh sester, devetletne Giulie in štiriletne Giorgie. Starejšo so skupaj z več kot 30 drugimi žrtvami v soboto položili k večnemu počitku, mlajša je prav takrat v bolnišnici praznovala četrti rojstni dan.

"Starejša, Giulia, je ležala na mlajši, Giorgii. Starejša mrtva, mlajša živa. Bili sta objeti." S temi besedami je zgodbo sestric iz kraja Pescara del Tronto povzel škof Giovanni D'Ercole, ki je vodil spominsko slovesnost. Očitno je zaradi položaja starejše sestre nastal zračni žep, ki je mlajši omogočil dihanje in preživetje, pa je razmišljal Massimo Caico, eden od gasilcev, ki so deklici potegnili izpod ruševin.

Povedal je, kako so ju petnajst ur po potresu našli. Labradorec Leo, s katerim so prečesavali ostanke mesta, je dal znak, da je nekaj zavohal. Začeli so kopati in najprej naleteli na otroško lutko, kmalu zatem pa najprej na eno in nato še na drugo deklico. "Objeli sta se, morda v spanju, morda iz strahu. Giulijino telo je rešilo življenje Giorgii," je še dejal Caico. 

Mala Giorgia je še vedno močno pretresena in skorajda ne govori. Če že, sprašuje po svoji najljubši lutki in po mamici, ki je bila prav tako poškodovana v potresu. Večino časa pa samo spi.

Krsta starejše Giulie na pogrebu, na katerem so pokopali 35 žrtev potresa.
Krsta starejše Giulie na pogrebu, na katerem so pokopali 35 žrtev potresa. FOTO: AP

Za Corriere della Sera je spregovoril japonski strokovnjak za potrese in protipotresno gradnjo Jošitero Murosaki. Povedal je, da bi potres, kakršen je prizadel Italijo, na Japonskem po vsej verjetnosti povzročil precej manj škode, predvsem ne bi zahteval niti približno toliko žrtev. Po eni strani je veliko stavb na Japonskem lesenih in so zato bolj prilagodljive ter lažje prestanejo sunke, po drugi pa v nasprotju z Italijo dejansko upoštevajo pravila protipotresne gradnje.

Tokratni potres je namreč podobno kot tisti v L'Aquili pred nekaj leti razkril, da so tudi novozgrajene stavbe v Italiji manj varne, kot bi bile, če bi se dejansko držali načrtov in uporabljali predvideni gradbeni material. Tako se je v Amatriceju zrušila šola, ki so jo pred kratkim obnovili in menda tudi utrdili prav zato, da bi prestala podobne dogodke. Izkazalo pa se je, da so vgradili precej manj betona, kot bi ga morali.

V Italijo medtem še vedno prihajajo izrazi solidarnosti. Na žrtve se je spomnil tudi pevec Bruce Springsteen, ki jim je na koncertu posvetil pesem City of Ruins.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Renzi obljublja hitro obnovo v potresu uničenih krajev

Italijanski premier Matteo Renzi po potresu, ki je v sredo opustošil območje med deželama Lacij in Marke, obljublja hitro in učinkovito obnovo. "Preverjali bomo, kako bo za obnovo porabljen vsak cent," je danes dejal Renzi. Njegova vlada bo tudi predložila načrt za krepitev varnosti nepremičnin na potresnih območjih.

Matteo Renzi, italijanski premier
Matteo Renzi, italijanski premier FOTO: AP

"Obnova ne zadostuje, preprečiti moramo nadaljnje tovrstne katastrofe," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA še povedal Renzi.

Italijanski premier se je zato že posvetoval s svetovno znanim arhitektom in dosmrtnim senatorjem Renzom Pianom. Ta je premierju po lastnih besedah povedal, da bo obnova terjala gradbišče, na katerem bosta morali delati dve generaciji, financirati pa bi ga morali s prispevki z vsega sveta.

Piano je pojasnil, da je treba utrditi poslopja po celotnem Apeninskem polotoku - od severa proti jugu. "Izjemna lepota Italije ne pripada le nam Italijanom, temveč je to dediščina vsega človeštva," je ocenil. Zato so po njegovem mnenju pri tem pomembni prispevki iz tujine. Obnova v potresu uničenega območja bi lahko po ocenah italijanskih medijev stala do deset milijard evrov.

Renzi je medtem kot zgled dobre popotresne obnove navedel tisto, ki so jo izvršili na območju Furlanije - Julijske krajine po potresu leta 1976. Italijanski premier je danes tudi pohvalil odziv civilne zašite in reševalcev po potresu. "Zaradi vaših prizadevanj je bilo iz ruševin potegnjenih 238 živih ljudi," je dejal.

Predsednik italijanskega senata in nekdanji lovec na mafijo Pietro Grasso pa je posvaril, da bi se lahko mafija skušala okoristiti pri dobičkonosnih obnovitvenih delih.

Kot je dejal, povsod, kjer se dogajajo večje naložbe, obstaja nevarnost vdora mafije. Zato se je zavzel za objavo "bele liste" gradbenih podjetij, ki nimajo nobenega stika z organiziranim kriminalom.

Italijanski preiskovalci medtem že preiskujejo, kako se je lahko v potresu skoraj v celoti porušila šola v kraju Amatrice, kjer je bilo sicer žarišče potresa. Šola je bila namreč leta 2012 prenovljena, in sicer tako, da naj bi bila potresno varna.

V potresu je po zadnjih podatkih umrlo 291 ljudi. V torek ob 18. uri bodo v mestu Rieti pripravili "pogrebno slovesnost brez trupel" za žrtve iz Amatriceja in Accumolija, ki se ga bo udeležil tudi Renzi. Že v soboto je potekala žalna slovesnost za 35 žrtev iz dežele Marke.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
29. 08. 2016 20.39
-8
Dvomim da je starejša sestra razmišljala, da bo tako morda rešila mlajšo, ali pač, ni moč vedeti kako je bilo v resnici, odrasli zgolj sklepajo na podlagi videnega. Seveda bi bilo varneje se objemati kje pod mizo ali posteljo, ... seveda otrok nihče ne pouči o tem, ali o rešilnem trikotniku, ako veste kaj je to.
Samo.Jst
31. 08. 2016 08.28
+3
Pametnjakovič, sposoben treznega razmišljanja tudi v najtežavnejših trenutkih... aneda?
PegySue
29. 08. 2016 17.04
+6
Nočem razmišljat,kako bo preživela deklica praznovala vse nadaljne rojstne dneve.Že ,meni gredo solze na oči,ko tole berem.
flojdi
29. 08. 2016 16.21
-3
Groza./ni me bilo tam...ampak ko razmišljam.. se mi zdi..da nekdo, ki zakrije nekoga drugega..je Človek . (ker . žal, vem , da so mnogi, ki bi , najbrž , naredili drugače...se skrili pod... .
Sputnik
29. 08. 2016 16.18
+5
poklon vsem ki pomagajo in rešujejo življenja. kar naježi se mi koža ko berem take stvari in vidim herojska dejanja kot je ta. vso spoštovanje do nje in njej podobnim in pa seveda vsem reševalcem.če bi pri nas imeli tako srčnost tam kjer jo rabimo bi bili res velik narod
AxisDei
29. 08. 2016 16.08
+23
Starši ne bi smeli doživeti otrokove smrti. Nikoli in nikdar!
komarec
29. 08. 2016 14.43
+10
Junakinja, počivaj v miru.
Trend2
29. 08. 2016 13.37
+7
Počivaj v miru
ficfiric 1
29. 08. 2016 13.28
-12
Jah kaj cmo...neki mora dogajat....
Shyni
29. 08. 2016 12.28
+12
Žalostna zgodba, da umirajo tako mladi ljudje, a starši se je bodo zagotovo spominjali kot junakinje ki je rešila sestro tvegala svojo življenje in na žalost umrla
BUONcaffee
29. 08. 2016 11.33
+17
Hudo in žalostno.
Bofur
29. 08. 2016 11.13
-1
tole lahko komentiramo. novico o smrti Fogla pa ne, pa razumi ti zdaj to.
User416781
29. 08. 2016 13.08
+2
Bofur
29. 08. 2016 11.13
-4
tole lahko komentiramo. novico o smrti Fogla pa ne, pa razumi ti zdaj to.
gunja
29. 08. 2016 11.08
+28
Solzne oči ob branju...
kren29
29. 08. 2016 11.26
+12
Imam malo deklico.. slabo mi rata, kr tresem se
BUONcaffee
29. 08. 2016 11.33
+9
FesterAdams
29. 08. 2016 12.05
+0
Jaz pa ne, a me kljub temu spreletava srh....
User416781
29. 08. 2016 13.08
-6