Tujina

Oblasti lažejo o dejanskih razsežnostih jedrske nesreče?

Tokio, 17. 06. 2011 09.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Neodvisni strokovnjaki menijo, da je stanje po jedrski nesreči, ki se je zgodila na Japonskem, veliko hujše, kot razkrivajo oblasti. Težava je predvsem voda za hlajenje, ki je radioaktivna. Vprašanje je, kam z njo?

Cunami je močno poškodoval Fukušimo.
Cunami je močno poškodoval Fukušimo. FOTO: Reuters

Strokovnjaki so prepričani, da so posledice japonske jedrske nesreče hujše, kot prikazujejo oblasti. "Fukušima je največja industrijska katastrofa v zgodovini človeštva," je za Al Jazeero povedal jedrski strokovnjak Arnold Gundersen.

Potres z močjo 9,0, ki je marca stresel Japonsko in povzročil močne cunamije, je poškodoval hladilni sistem v jedrski elektrarni, ki jo upravlja Tepco. Zaradi naravne katastrofe je v elektrarni tudi večkrat eksplodiralo. Zaradi sevanja, ki je uhajalo iz elektrarne, so oblasti evakuirale prebivalce z območja do 20 kilometrov okoli Fukušime.

Gundersen, z 39 leti izkušenj na področju dela z reaktorji, pravi, da so reaktorske sredice v Fukušimi najverjetneje bolj poškodovane, kot pravijo oblasti. Poudarja, da bi morali vse reaktorske sredice v Fukušimi ohlajati, težava pa je v tem, da ni dobrega načina, da bi to storili.

Tepco je sredice reaktorjev polival z vodo, a to naj bi vodilo k še večjim težavam, kot je na primer uhajanje radioaktivnosti v pari. Poleg tega se morajo znebiti tudi radioaktivne vode, ki so jo uporabljali za hlajenje. "Problem je, kako doseči, da bodo ostale sredice hladne," je dejal Gundersen. "Zlivajo vodo na reaktorje in vprašanje je, kaj bodo naredili z odpadno vodo, ki bo prišla iz sistema. Ta voda bo vsebovala plutonij in uran. Kam sploh daš tako vodo?" se sprašuje.

Robot v Fukušimi Daiči
Robot v Fukušimi Daiči FOTO: Reuters

Čeprav je elektrarna sedaj zaprta, snovi, kot je uran, še vedno proizvajajo toploto, zato jih je treba hladiti. "Na dnu reaktorja so staljene snovi in na to maso zlivajo vodo. Ta voda pobira velike količine radiacije, in če dodajaš še več vode, ustvarjaš več sto tisoč ton visoko radioaktivne vode," razlaga Gundersen.

Neodvisni znanstveniki nadzorujejo radioaktivnost na različnih kritičnih točkah na Japonskem in v okolici. Ugotovitve so skrb vzbujajoče, pravijo. "Podatki, ki jih vidimo, kažejo, da se je radioaktivnost razširila na večjem območju kot v primeru Černobila," je povedal Gundersen. "Količina sevanja na številnih točkah je tako visoka, kot je bila na območjih v okolici Černobila, ki so jih zaprli; kamor ljudje nimajo vstopa. Radiacija se je razširila do 60, 70 kilometrov od reaktorjev. Vsega tega ne moreš kar počistiti. 30 let po Černobilu lahko v Nemčiji še vedno najdete radioaktivne divje svinje."

Japonci začeli dekontaminacijo radioaktivne vode

Dekontaminacijski sistem lahko dnevno približno 1200 ton vode očisti cezija, drugih radioaktivnih snovi, nafte in soli. Sistem deluje na osnovi tehnologije francoske družbe Areva in ameriške Kurion Inc.

Sicer pa so danes delavci začeli dekontaminacijo več kot 100.000 ton radioaktivne vode, ki se je nabrala po treh mesecih hlajenja poškodovanih reaktorjev. Upravitelj Tepco je sporočil, da so sistem zagnali danes opoldne. V četrtek so sistem poskusno zagnali, a je zaradi človeške napake prišlo do uhajanja približno šestih ton radioaktivne vode. Predstavniki Tepca so danes zatrdili, da so napako odpravili.

Očiščeno vodo bodo potem lahko varno reciklirali, delavci pa bodo lahko začeli dolgoročna popravila sistemov hlajenja. Na drugi strani pa se bo pojavil problem, kaj narediti z radioaktivno goščo, ki jo bodo odstranili iz vode. Pričakujejo, da se je bo nabralo približno 2000 kubičnih metrov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

manco-capac
17. 06. 2011 21.18
+1
Očitno je tale Fukušima precej hujša zadeva od Černobila.
Audy
17. 06. 2011 18.57
+3
Da bi vlade lagale in prikrivale ljudem? NEE to pa že ne more biti res...
zludej
17. 06. 2011 14.51
+0
"Zelenčki", nehajte že enkrat jokat pod vsako tako novico. Ste proti jedrskim, hidro, termo, elektrarnam, ker preveč onesnažujejo, proti vetrnim elektrarnam, ker plašijo ptice, proti sončnim celicam ker kvarijo izgled in bogve kaj še vse. Kaj nam še ostane drugega? Večina vas je povprečnih, ali celo nadpovprečnih porabnikov električne energije pa se nič ne pritožujete zaradi tega. Ja, tudi če pišete, komentirate in jokate po raznoraznih forumih rabite električno energijo.... Torej, kaj nam/vam še ostane? Če ste toliko proti, odklopite vse porabnike (tudi računalnik :)), zajahajte bicikel, vklopite dinamo in veselo vrtite da bomo tudi mi imeli energijo neškodljivo za naravo. Hmhm, saj je ne bomo, ker boste več pojedli in popili, bo treba več hrane in pijače, ki jo je treba nekako pridelati. Potrebovali bi več krav in prašičev, ki serjejo in prdijo ter ustvarjajo škodljive pline, več vode, ki jo je že zdaj malo, za zalivanje solate....... V jok, na drevo, pa vse igrače sabo, LP
indal
17. 06. 2011 14.03
+0
@Bu.Da Bil sem še zelo (rosno)mlad, ko sem nekega dne stal ob glavni cesti na Vidmu (sedaj Krško ), ko se je v črnem mercedesu mimo peljal Tito , Josip Broz. Nisem bil sam ampak nas je bilo nekaj tisoč , Tito pa se je peljal na gradbišče Nuklearne elektrarne, kjer je položil temeljni kamen za gradnjo... PRESTAVIMO SE za nekaj desetletij nazaj, da ugotovimo naslednje : Slovenija bi lahko (že takrat...op.p) ležala na zelo varnem območju , če nekdanji jugoslovanski maršal ne bi sanjal, da bo morda prvi neuvrščeni z atomsko bombo !Popravili so ga, da Nuklearna elektrarna ni Atomska bomba , pa je (baje )rekel: "Nije važna sitnica "(podrobnost)! Že pred leti so pisali , da so iz zemljevidov ,ki jih je bilo treba predložiti proizvajalcu opreme za Nuklearko, po nalogu MARŠALA –izbrisali nekaj spornih »seizmičnih linij » (linije potresnega območja...op.p) ! Po anekdoti o tem vprašanju , je MARŠAL Josip Broz –TITO, ko je vprašal, kaj te seizmične črte pomenijo -po prejemu odgovora , strokovnjakom odgovoril: » Ajde, briši te linije »! Čist tko za info: Politiki je več vreden kot vse ostalo.Dokler tega ne bomo spremenili , nismo nič naredili.... En sam dan, ko JE dela v Nemčiji po zaključeni življenjski dobi, prinaša 1.000.000 eur dobička in tega nihče ne želi izpustiti iz rok !Nobena država in nobena politika ! Z davkom na jedrsko gorivo (primer), pobere Nemška Vlada 200 milijov eur davka na leto. Naša Nuklearna elekrarna je zgrajena z davkoplačevalskim denarjem, oprostite ! Prav bi blo, da se ekstremni (neverjetni dobiček...op.p) finančni rezultat vrača davkoplačevalcem , se strinjate ? V obliki nižje cene električne energije .Za vse potrošnike električne energije v Sloveniji , ne samo v Krškem ! Če o tem vprašate župana občine KRŠKO, Bogoviča , podjetnika (uspešnega), poslanca –istočasno, podpredsednika SLS , vam ne bo dal odgovora ! FUKUŠIMA je bilo drugo opozorilo, ki nam je bilo poslano. Kako, o tem ne bom zdaj pisal. Prvo sporočilo je bilo iz ČERNOBILA.... PREOSTAJA NAM MORDA ŠE MOŽNOST TRETJEGA SPOROČILA, OPOZORILA....
64990090
17. 06. 2011 13.57
+0
Vaš računalnik pravkar poganja zelena energija iz Krškega, če ste proti jederski energiji preklopite na Šoštanj, če ste še vedno proti potem odklopite računalnik in vse ostale električne naprave iz električnega omrežja. Lep dan vam želim. Hvale ker ste ostali z nami in uporabljate zeleno energijo.
odbogaposlan
17. 06. 2011 13.34
+1
pop tv je ropotalo ameriških kapitalistov!
janez6b
17. 06. 2011 13.26
+1
bu.da ti govoriš v primeru da se nič ne zgodi, na japonskem je pa daleč od tega da se ni nič zgodilo, in nihče nam ne more z zagotovostjo trditi da je kakšna nuklearka varna, je varna dokler ne pride do tašnikh dogodkov kot na japonskem, nepredvidljivih.
odbogaposlan
17. 06. 2011 13.18
+1
NO jedrski energiji!
odbogaposlan
17. 06. 2011 13.18
+1
toda lažejo smo vedeli že drugi dan! preberite si prejšnjo sobotno prilogo, pa boste videli, kaj je dal eden od mrtvakov, ki je preživel črnobil, ko je bil v sarkofagu! prvi se je takojj zgrudil zaradi povečane radiacije, drugi je umrl čez pra tednov , tretji čez nekaj let.
KungFuPanda
17. 06. 2011 13.11
+1
Fantje in dekleta. Preden kaj komentirate se najprej o stvari pozanimajte. Kupite geigerjev števec (stane 400 evrov-kar napišite geigerjev števec v google) in gremo k nuklearki merit radioaktivnost. Jaz sem ga in mi je pokazalo večjo radioaktivnost na žlebu pri bajti. Poleg tega vem, da imajo določena podjetja okoli nuklearke posejane merilnike, ki neprestano merijo radioaktivnost. Vem iz prve roke. Res pa je, da se včasih verjetno izpusti para iz zaprtega kroga, da se sprosti pritisk. Ta je mogoče malo radioaktivna, samo se v atmosferi zelo razprši in na okolico nima vpliva. Sicer se bi lahko dogajalo marsikaj, vendar sonde do sedaj v okolici še niso pokazale višje radioaktivnosti. Sicer pa mi ni jasno, kateri zaposleni v nuklearki (še posebno inženirji) bi se izpostavljali radioaktivnosti, če bi za to vedeli. Ni ga takega denarja, ki bi mene prepričal, da bi rizkiral umiranje v agoniji zaradi levkemije ali raka. In verjamem, da zaposleni v nuklearki mislijo isto.
Morana7
17. 06. 2011 13.04
+1
Japonci so si zafurali svoj bivalni prostor...Zakaj si ga ne bi še mi ...od nekdaj sem si žežela bivati na radioaktivnem področju. Čista logika...za telebane seveda...ostali pa upam da bomo nabral skupaj toliko poguma in se bomo uprli tej logiki, da se le ne bi cena elektrike višala...da dajmo na kocko svoj obstoj...da le ne bo potrebno dati od sebe preveč denarja...Se vam sploh zdi racionalno, da je obstoj našega planeta odvisen od kosa papirja, ki smo si ga sami zmislili ??
skandinavec
17. 06. 2011 13.04
24ur...Te iste informacije so ti strokovnjaki (Gundersen, Busby) trobili že par dni po tej katastrofi!!!! Najbolj obiskana informativna stran ima 3-mesečni zamik pri poročanju realnega stanja v Fukušimi!!!! In 24ur bi naj bil medij informiranja....ne se *!!!
ninja.bloc
17. 06. 2011 13.01
sramota kako se 24ur norčuje z cenzuro....
Vinko Bosina
17. 06. 2011 12.43
-1
4592612 kaj pravijo zaposleni,imenuj jih po imenih,pa bodo imeli tvoje besede verodostojnost.....same neke govorice okoli NEK,živim 2km od nje,pa nisem bolj radioaktiven od tebe.....naj na tvojem dvorišču zgradijo TEŠ6,pa boš videl svinjarijo FOX12,bravo za tvoj komentar......
thinkP
17. 06. 2011 12.37
30 let po cernobilu?? jaz pa sem mislil da sem star 25 let.. moram se enkrat osebno izkaznico preverit.. drugace je pa jasno da se ne prikaze realna situacija, saj je blo leta 86 enako...
Turgensis
17. 06. 2011 12.28
@4592612 ja res bravo nemčija in italija, ki sta samo z novicami, da bosta zaprli jedrske elektrarne dvignili ceno elektrike v evropi! potem se pa pritužuješ, ko se elektrika draži! kako bodo pa nadomestili jedrsko energijo?? z termoelektrarnam!! termoelektrarne so pa najslabša možna investicija, saj ubijajo ko delujejo pravilno, jedrske pa takrat, ko gre kaj narobe! resnično upam, da ne bomo zaprli krškega leta 2021, pa še sedaj bi morali namesto teš 6 gradit novi reaktor v nek
edendrugi
17. 06. 2011 12.15
Če je že toliko pameten da vse to lepo razlaga in dela paniko, naj še poda kako rešitev.
srulj
17. 06. 2011 12.11
Itak, da bodo prekrivali kakšna je škoda...Najbrž bi bile prevelika panika.
upornik18
17. 06. 2011 12.03
še malo pa bomo vsi munatje ,sam bogi naši potomci ki bodo trpeli raznoranih boleznih
big brother
17. 06. 2011 12.01
+1
pa kaj ste vi mislili, da bodo govorili resnico??? V Krškem v jedrski se dogaja takšne stvari, povej zaposleni, da te srat prtisne. Bravo Nemčija, Bravo ITALIJA,ampak tudi v Sloveniji se bomo leta 2021 poslovili od jedrske energije, brez skrbi.