Tujina

Oblasti v Baltimoru po šestih dneh preklicale policijsko uro

Baltimore, 03. 05. 2015 17.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Oblasti v Baltimoru so preklicale policijsko uro, ki so jo uvedle zaradi hudih protestov ob smrti 25-letnega temnopoltega Freddieja Graya. Potem ko so njegovo smrt razglasili za umor, zoper šest policistov pa vložili obtožnico, razlogov za proteste namreč ni več.

Oblasti v ameriškem mestu Baltimore so po šestih dneh preklicale policijsko uro, ki so jo uvedle zaradi hudih protestov, ki so pospremili umor 25-letnega temnopoltega Freddieja Graya. Ta je ob aretaciji 12. aprila vstopil v policijsko vozilo povsem zdrav, 30-minut pozneje pa iz njega izstopil s tako hudimi poškodbami hrbtenice, da je teden dni zatem umrl. Kaj se je v vozilu dogajalo, še ni jasno.

Policijska ura je veljala od torka do danes, in sicer med 22. in 5. uro, ko meščani niso smeli zapustiti svojih domov, razen v primeru službe in nujnih medicinskih primerov. Oblasti so jo hotele obdržati še kakšen dan, a je županja Baltimora Stephanie Rawlings-Blake ocenila, da to ni več potrebno.

Baltimore
Baltimore FOTO: Reuters

Državna tožilka Marilyn Mosby je namreč v petek Grayevo smrt razglasila za umor in vložila obtožnico proti šestim vpletenim policistom, tako da razlogov za proteste ni več. Takoj zatem se je ozračje v Baltimoru spremenilo - skupine razjarjenih in na nasilje pripravljenih mladeničev so hodile po mestu z nasmejanimi obrazi, ulične tolpe so sklepale premirja, ljudje so predvajali posnetke novinarske konference, vsi skupaj pa so bili prijetno presenečeni nad neverjetnim dogodkom, ki je odstranil zažigalno vrvico s soda smodnika in izredne razmere se lahko končajo. Vsaj dokler porota na sodnem procesu policistov morda ne bo oprala krivde.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bruhalnica24
03. 05. 2015 18.14
+1
F toti Ameriki bo kmalu počilo, narod ima dovolj tiranije in Gestapo režima... V operaciji Paperclip so Američani rešili vso zlo in ga uvozili..
Ate_ist
03. 05. 2015 18.48
+2
nič niso uvozili. oni že dolgo izvažajo svoj fašize
T_one
04. 05. 2015 09.11
+0
Res je; tam bo kmalu prišlo do nove državljanske vojne. Sicer je pa v Henochovih prerokbah (google: The Henoch Prophecies - TheyFly), izpred približno 9000 let, lepo zapisano, kaj v bližnji prihodnosti čaka Američane. Kar so sejali, to bodo poželi. Sicer pa se tudi nam vsem ostalim ne piše kaj bolje; nahajamo se namreč v obdobju "apokalipse" - kolapsa ekosistema in tektonskega ravnotežja, ki ga je človeštvo povzročilo z uničevanjem planeta, nahajamo pa se žal verjetno tudi v obdobju "armageddona" - Četrte Svetovne Vojna, ki jo skušajo zanetiti Zahod, na čelu z ZDA in EU, vključno z Izraelom in Saudijci, da zabijejo zadni žebelj v krsto našega planeta.