Tujina

Terorist iz Beslana: Jaz sem storil, kar sem moral, in to je vse

Beslan, 01. 09. 2014 11.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Deset let po tragediji v Beslanu, kjer je umrlo 334 otrok, njihovih staršev, učiteljev, vojakov in policistov, edini preživeli napadalec pravi, da žrtev ne bi mogel rešiti. Če bi se uprl napadu na šolo, trdi, da bi bil prva žrtev prav on.

Edini preživeli terorist napada na osnovno šolo v Beslanu pred desetimi leti Nurpaši Kulajev pravi, da se ne čuti za smrt žensk in otrok. "A, lahko rečem, da jih niti jaz, niti kdor koli drug ne bi mogel rešiti, saj so odločitve sprejemali drugi ljudje," je dejal v pogovoru za rusko televizijo Russia Today.

Nurpaši Kulajev je edini napadalec, ki je preživel dramo v Beslanu.
Nurpaši Kulajev je edini napadalec, ki je preživel dramo v Beslanu. FOTO: Reuters

Kulajev je bil zaradi terorističnega napada, ki je terjal 334 življenj, obsojen na dosmrtno ječo. Med žrtvami so bili številni otroci, starši in tudi učitelji. Teroristi so namreč napad izvedli na prvi dan začetka novega šolskega leta. Zajeli so 1128 talcev in grozili, da jih bodo vse razstrelili.

Drama se je odvijala tri dni, talcem pa niso dali vode, hrane in zdravil. Po dveh dneh praktično brez napredka, se je drama začela hitro razpletati, ko so teroristi detonirali eksploziv, ki je bil nameščen v šoli. Temu je sledila akcija varnostnih sil, ki so osvobodile večino talcev.

"Želim si, da bi lahko ali bi želela prekleti vaše otroke," je v pismu obsojenemu teroristu, ki mu ga je predala televizija RT, zapisala Alevtina Kanaeva. V napadu je izgubila hčerko. "Nič ni bolj bolečega, kot to, da vidiš, kako tvoj otrok umre, ti pa mu ne moreš pomagati," je še zapisala.

Kulajev pa pravi, da se zanj, ko je izvedel, da bodo tarča napada otroci, ni nič bistveno spremenilo. "Vajeti so imeli v rokah drugi. Naj delajo, kar želijo. Jaz sem storil, kar sem moral in to je vse. Zakaj bi moral nasprotovati napadu na šolo? Potem bi najprej ubili mene," se brani Kulajev.

Zato pa so teroristi pobili otroke. Susana Dudieva, ki je v napadu izgubila sina Zaurja, se spominja grozot, ki jih je doživela v mrtvašnici, kjer je videla sinovo truplo.

"Ko sem vstopila, sem videla le njegove pete in takoj sem vedela, da je Zaur. Odšla sem do njega. Imel je rane po prsnem košu. Bil je zlomljen. Lahko sem videla njegove kosti in mislim, da sem videla tudi njegovo srce. Bil je tako lep. Njegov obraz je bil nedotaknjen. Njegove roke in glava so bile nekoliko ožgane, drugje pa ni imel poškodb," opisuje Dudieva.

Tudi sama je skupaj z drugimi starši teroristu napisala pismo. "Zakaj se ljudje pobijajo med seboj? Kaj bi vi storili osebi, ki bi ubila vaše otroke? Kakšni ljudje želite, da postanejo vaši otroci," so spraševali v pismih.

Večji del drame se je odvijal v telovadnici.
Večji del drame se je odvijal v telovadnici. FOTO: Reuters

Kulajev na ta pisma ni želel odgovoriti, je pa izbral eno vprašanje in nanj odgovoril v kamero. "Vprašala me je, ali si želim, da bi bili moji otroci takšni, kot sem jaz. Res si želim, da bi postali takšni, kot sem sam. Ne želim pa, da bi delili enako usodo. Tega si ne želim. Res pa bi bil vesel, če bi postali, takšni, kot sem jaz," je dejal.

Terorist morda zveni zelo samozavestno, čeprav se v resnici verjetno ne počuti tako, pa meni Alvetina Lučinkova, psihologinja v zaporu, kjer kazen prestaja Kulajev. "Ko sem govorila z njim, je priznal, da ga pogosto preganjajo nočne more. Logika je pri teroristu deformirana," je pojasnila. Dodala je, da logika temelji na čustvih, razum pa pri tem ni prisoten. Pravi, da zaupajo v neko misijo ali vero, kar je prav tako popačeno. "Ne poznam nobene vere, ki bi odobravala pobijanje otrok," zaključuje psihologinja.

Teroristi prišli ob 9. uri na prvi dan šole

Danes sicer mineva natanko deset let od začetka tragičnih dogodkov v Beslanu. Umrlo je 186 otrok, poleg njih pa tudi 118 njihovih sorodnikov, 17 učiteljev, 10 pripadnikov posebnih sil, dva reševalca in en policist. Ranjenih je bilo še 810 ljudi.

Telovadnica osnovne šole v Beslanu
Telovadnica osnovne šole v Beslanu FOTO: Reuters

Za šolarje so se 1. septembra 2004 kot vsako leto končale počitnice in začel se je pouk. Ob 9. uri je v prostore šole vdrlo 32 do zob oboroženih teroristov, ki so začeli streljati. Ob tem so bili ubiti že številni civilisti, ki so v šolo stekli takoj, ko so zaslišali prve strele.

Teroristi so nato ljudem ukazali, naj pridejo v notranjost šole, pri tem pa je med 50 in 100 ljudem, po večini starejšim učencem in odraslim, uspelo uiti stran. Ostale talce so teroristi zaprli v telovadnico. Vrata in okna so popolnoma blokirali, nato pa po šoli namestili številne eksplozivne naprave. Po poročanju ruskih medijev naj bi bili med napadalci tudi dve ženski, ki sta nosili samomorilska jopiča.

Ob 10. uri je bil pred očmi otrok v telovadnici ubit odrasel moški, ki se je skušal pogovoriti z napadalci in pomiriti talce. Ob 11. uri je območje okoli šole že obkolila policija. Dva predstavnika oblasti, sta se ponudila, da se v zameno za izpustitev otrok, predata teroristom, a so ti to zavrnili. Zaradi tega je takratni predsednik Vladimir Putin tudi predčasno končal svoje dopustovanje v Sočiju in se vrnil v Moskvo.

Teroristi so sporočili, da bodo govorili le s predsednikom Severne Osetije, predsednikom sosednje Ingušetije ali Vladimirjem Rušailom, ki je bil ruski notranji minister med letoma 1999 in 2001. Zahtevali so umik ruskih sil iz Čečenije in izpustitev skupine prijetih skrajnežev.

Grozili so, da bodo razstrelili šolo, če jo bo skušala zavzeti policija. Na okna so postavili otroke, ki so jih uporabili kot živi ščit, hkrati pa trdili, da bodo za vsakega ubitega kolega ubili 50 talcev, 20 pa za vsakega ranjenega terorista.

Pripadniki posebnih sil v Beslanu.
Pripadniki posebnih sil v Beslanu. FOTO: Reuters

Denarja niso želeli

Sledili so dolgi pogovori, a teroristi so vztrajali pri zahtevanem. Ponudili so jim celo denar, a tudi tega so zavrnili. Drugi dan drame, je prvič javno o njej spregovoril tudi Putin, ki je dejal, da je glavna naloga oblasti, da zaščitijo življenja talcev.

Kmalu za tem so teroristi pristali, da se srečajo z nekdanjim predsednikom Ingušetije Ruslanom Aušejevim. Po pogovorih so izpustili 26 žensk in otrok.

Tretji dan zjutraj pa so v šoli odjeknile številne eksplozije, poročali pa so tudi o nočnem in jutranjem streljanju. Kmalu po poldnevu so teroristi dovolili reševalcem, da so odpeljali trupla, ki so že dva dni ležala pred šolo. Okoli 13. ure, ko so reševalci odstranjevali trupla, pa sta v telovadnici odjeknili dve glasni eksploziji. Sledilo je še streljanje. Takrat ni bilo takoj znano, kaj je povzročilo eksploziji, a nekatera poročila namigujejo, da so ju skrajneži sprožili povsem nehote.

Ena različica pravi, da naj bi se razstrelila samomorilska napadalka. Po drugi različici pa naj bi s koša padla eksplozivna naprava in se pri tem sprožila. Temu je sledil kaos. Talci so skušali zbežati skozi luknjo v zidu, teroristi pa so streljali na njih. Z ognjem so odgovorili tudi pripadniki varnostnih sil, pri tem pa je številnim talcem tudi uspelo zbežati.

Teroristi so preostanek talcev preselili v jedilnico. OB 13.10 so posebne enote začele akcije. Ostrostrelci so streljali, drugi pa so pomagali pri evakuaciji talcev. Vdrli so tudi v telovadnico, kjer je bilo večje število ranjenih in izčrpanih talcev, a teroristov ni bilo več tam. Na njih so streljali iz jedilnice. Okoli 14.20 je v telovadnici izbruhnil požar. Do prihoda gasilcev so večino talcev že evakuirali.

Okoli 15. ure je bila operacija reševanja talcev še vedno v teku. Med 18. in 19. uro, ko je bilo jasno, da v šoli ni več nobenega talca, so proti teroristom uporabili metalce ognja, pripeljali pa so tudi dva tanka. Nekaj minut pred polnočjo so imele sile pod nadzorom celotno šolo. Še četrti dan so reševalci iz šole umikali trupla žrtev. Sorodniki pogrešanih so na dolgih seznamih ranjenih iskali imena družinskih članov, tistim, ki so izgubili upanje, pa je preostal le še seznam pokojnih.

Takole so pripadniki varnostnih sil tretji dan pomagali otrokom na varno.
Takole so pripadniki varnostnih sil tretji dan pomagali otrokom na varno. FOTO: Reuters

Putin je v Beslan prispel četrti dan zjutraj, ko je bilo že vsega konec. Obiskal je eno bolnišnico. Prvi pogrebi so potekali peti dan od začetka drame. Notranji minster Severne Osetije Kazbek Dzantijev je odstopil s položaja. "Kot častnik in kot človek po tem, kar se je zgodilo v Beslanu, nimam nobene pravice zasedati tega položaja," je dejal. V Rusiji so šest dni od začetka tragedije razglasili dvodnevno žalovanje in pokopali številne žrtve.

Na pokopališču za žrtve napada v Beslanu so pokopani kristjani in muslimani. Je eno redkih takšnih pokopališč v Severni Osetiji.
Na pokopališču za žrtve napada v Beslanu so pokopani kristjani in muslimani. Je eno redkih takšnih pokopališč v Severni Osetiji. FOTO: Reuters

Rane se ne bodo nikoli zacelile

Deset let po tem se številni še vedno spominjajo teh tragičnih dni. Tisti, ki so izgubili svoje družinske člane, ne verjamejo, da se bodo njihove rane kadar koli zacelile. Še vedno hodijo na prizorišče dogodkov, ki zdaj služi kot spomenik padlim. To je eno redkih grobišč v Severni Osetiji, kjer so skupaj pokopani kristjani in muslimani.

"Tu ni nobenih muslimanov in kristjanov. Tu so otroci. To so nedolžna bitja. In prihajajo vsi ljudje - kristjani in muslimani. Prihajajo v solzah in odhajajo v solzah," je dejal Kaspolat Ramonov, upravitelj spominskega centra, ki so ga poimenovali Mesto angelov. Med dramo so bili zajeti trije člani njegove družine - žena, sin in hči. Slednja je umrla, sin pa je bil huje ranjen.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (98)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

peresni
01. 09. 2019 07.25
-2
eni to počnejo odkrito...drugi pa s skritim državnim terorjem. Obsoja se seveda samo prve!
Praškovarit
02. 09. 2014 09.25
+16
groza :(((((((((((((
LovecNaKomuniste
01. 09. 2014 22.39
-28
Naj živi svobodna in neodvisna Osetija.
zvit kot presta
02. 09. 2014 09.07
-14
asgml
01. 09. 2014 21.49
+36
kakšen človek, namesto, da bi fental raje sebe, je postrelil 100 otrok vsaj."odločitve so sprejemali drugi"...zakaj ga niso že zdavnaj fentali??? ne zasluži si niti dneva življenja!
radependrek
01. 09. 2014 21.36
+21
janez139 UPAM DA BOŠ TI SVOJEGA OTROKA ŽRTVOVAL KAKŠNEMU BORCU ZA SLOBODO MUTA..AC
janez139
01. 09. 2014 18.39
-90
To ni terorist ampak borec za osvoboditev Čečenije izpod Ruskega terorja!
Bojan Hlastec
01. 09. 2014 20.01
-16
Ne moreš jim dopovedati to so vsi poamerikanjeni
Kritik19
01. 09. 2014 21.08
+50
Moraš biti pa res borec, da greš pobijat otroke. Janez to je sramotno dejanje ne glede na namen.
ssecnik
01. 09. 2014 22.04
-15
A Rusi so pa lahko pobili na tisoče otrok?
jonzara
01. 09. 2014 22.23
+22
ecnarf
01. 09. 2014 17.23
+30
Kako da je sploh še živ ,takšnega divjaka bi morali živega zakopat. v poduk drugim prepotentnim teroristom.
Jezu3Kristus
01. 09. 2014 16.53
-27
V ameriki bi bilo dosti manj žrtev ruski specialci pač niso tako izurjeni
TellingTheTruth
01. 09. 2014 17.26
+40
Američani sploh teroristov ne rabijo da se strelajo po šolah ;)
spuko
01. 09. 2014 16.38
-31
naslov je napisan kot da je umrlo 334 otrok. v resnici pa je bilo 334 mrtvih v skupnem
MUNGATUMBA
01. 09. 2014 16.33
+11
Upam da prestaja življenje v zaporu ČRNI DELFIN....!!
spuko
01. 09. 2014 16.43
-10
na istem nivoju je kot vojaki. s tem da med vojaki so tudi plačanci, ta pa je bil rpipravljen darovat življenje ne za deanr ampak ker je želel določene izbojlšave za ostale ljudi
Bojan Hlastec
01. 09. 2014 16.19
-27
Teroristi v bistvu niso nič druga kot borci za svobodo ampak so mediji in politiki vse skupaj popolnoma obrnili in jih vsi vidite kot slabo ki je pa nujno zlo proti politiki je pa vse skupaj prišlo že tako daleč da imajo tudi ti borci politično naravnano vodstvo in zaradi tega nastrada navadno ljudstvo to se pa ne bo nikoli končalo dokler ne bojo vajeti v roke vzeli pravi patrioti ne pa podkupljivi politični fanatiki. Mal se res zamislite od kje in kako je vse skup nastalo.
Ate_ist
01. 09. 2014 17.13
+25
Borci za svobodo niso teroristi, borci za svobodo za dosego svojih ciljev ne bi izkoristili pokol otrok
Bojan Hlastec
01. 09. 2014 17.29
-4
Ne res je bistvo se je zgresilo zaradi vodstva kot sn napisal ne podpiram tega kači je treba odsekat glavo ne druga torej se ve kam ciljam
pmx
02. 09. 2014 00.31
+13
@Bojan, res škoda, da nisi bil zaposlen tam v šoli, ko je prišlo do tega. In še bolj škoda, da nisi med tistimi 334. In vsi tebi podobni, ko poskušate s tako logiko opravičevati pobijanje otrok. Bi povsem razumel napad na vojaški cilj ali kaj takega, pač bi človek rekel vojna. Nobenega opravičila ni. In vse take bi bilo počasi za zrezat na mesoreznici.
Rolo956
01. 09. 2014 16.16
+45
kak mi gre na jetra ko muslimani lahko govorijo o drugih verah da so najslabse in da je treba pobit ljudi, a ce nekdo drug samo rece da se ne strinja z muslimani pa je najvecji kriminalec pa ga je treba dat v zapor pa ne vem kaj se vse. Dvojna merila isto ko pri crnc belec ampak to zaj nima veze z clankom. Ce mene vprasas ni nic z religijami narobe, ker kolko je meni znano vse religije (al pa vsaj vecina) zagovarjajo dobroto. problem so ljudje ki jih izkoriscajo kot opravicila za svoja dejanja. Tak da bi se po moje vseeno morale ukinit vsaj cerkve pa te ustanove in naj ljudje sami doma castijo kar pac hocejo. Ker zame je religija ko moski spolni organ. fajn je ce mas eno od tega samo ne me posiljevat s tem.
User112003
01. 09. 2014 16.05
+11
=)) V glavnem zgodovina ne laže in večina vojn je blo zaradi vere, zradi vere se ljudje pobijajo že celo večnost in še se bojo. Nič dobrega s enam ne obeta v prihodnosti. Najbolj žalostno je to da se pobijamo med sabo zrd nečesa kar mogoče sploh ne obstaja?
Rolo956
01. 09. 2014 16.17
+16
vera ni kriva. Krivi so ljudje ki uporabljajo vero kot razlog in opravicilo za svoja dejanja ker ce nebi tega naredli "v imenu vere" bi itak vsi pravli da so psihopati
scipio
01. 09. 2014 15.53
+27
ga ni opravičila za morilce teh otrok!
spuko
01. 09. 2014 16.20
-10
za ubijanje odraslih pa je opravičilo? kaj imajo več otroci kot odrasli?
silly
01. 09. 2014 15.30
+2
za vse Puta file........tile so po moje tako iz ljubega miru tole šli delat a ne ? tak fajn jim je bilo v Rusiji in so potem v nedeljo tak malo ob pijači rekli kaj, če si gremo j3 malo dan popestrit.......Puta nič kriv, kot eni tukaj propagirate....
Crvena zvezda
01. 09. 2014 15.16
+5
Sočutje z svojci in žrtvami............, ne razumem , pa kako se terorist ne čuti, kaj se ne čuti, vprašam avtorja tega članka?????????????
SonyGirl
01. 09. 2014 15.10
+29
Jaz v tem človeku ne vidim vernika-fanatika, jaz vidim samo zblojenca, ki v glavi nima vseh koleščkov.
kratko in jasno
01. 09. 2014 15.16
+20
vsak verski fanatik je zblojenec brez vseh koleščkov ! sicer ne bi bil fanatik pač pa le vernik kokr smo mi-večina eni bolj drugi manj verni tretji spet nič.... a brez fanatizma....
ochi
01. 09. 2014 15.02
+16
Seveda bi bil on prva zrtev ce bi nasproteval. Temu se rece pogum. Pozrtvovalnost. Socutje. Morala.
kratko in jasno
01. 09. 2014 15.21
+9
Oni so neka skrajnost, ki nam ni razumljiva in pojmljiva. glede na njegovo razmišljanje ti garantiram da bi z veseljem oblekel bombni jopič in šel na trg če bi mu ukazali "nadrejeni"
-4
Za ta napad je kriv Putin... Če Rusija ne bi napadla Čečenijo se to ne bi zgodilo... Tudi sedaj se lahko Rusiji zgodi kaj podobnega ker napada Ukrajino... Čečenski teroristi so eni najhujših teroristov na svetu (sedaj so jih prehiteli teroristi ISIL)... To tragedijo je sprožil Putin ker je napadel Čečenijo... In čisto nič drugače...
silly
01. 09. 2014 15.33
+0
...samo, da eni tukaj tega nočejo kapirati in kar po svoje plozajo......
silly
01. 09. 2014 14.54
-24
Rusija=s.h.i.t.
MUSLIMANOS
01. 09. 2014 15.12
-3
silly
01. 09. 2014 15.32
-6
nisem rusofob,.....sem proti načinu vladanja, kot ga izvaja Putin, ki ga kar nekaj brezveznjakovičev tudi na tem forumu vehementno podpira......