Tujina

Eyjafjallajökull je 'le' kihnil in povzročil pravi kaos

Rejkavik, 15. 04. 2011 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Mineva leto dni, odkar je oblak pepela z islandskega vulkana Eyjafjallajökull zaprl zračni prostor nad Evropo. Kako je Evropa po letu dni pripravljena na morebiten oblak pepela, ki bi prekril evropsko nebo?

Geologi so povečano aktivnost vulkana Eyjafjallajökull spremljali od začetka leta 2010, 20. marca 2010 pa je površje v bližini kraterja dosegla lava. Po krajšem obdobju mirovanja je vulkan mednarodno slavo dosegel 14. aprila, ko je iz kraterja enajst kilometrov visoko v nebo bruhnil oblak pare, pepela in prahu.

Islandija v senci oblaka vulkanskega prahu
Islandija v senci oblaka vulkanskega prahu FOTO: Reuters

Zaradi oblaka vulkanskega pepela, ki ga je južni veter raznesel nad večino Evrope, je bila med 15. aprilom in 1. majem odpovedana večina letov evropskih letalskih družb. V tem času je oblak iz Eyjafjallajökulla dosegal višino med šestimi in sedmimi kilometri, drobci kremenčevega stekla, ki jih je vseboval vulkanski pepel, pa bi se lahko znotraj letalskih motorjev stopili, kar bi povzročilo okvaro motorjev.

Druga nevšečnost, ki jo vulkanski pepel povzroča letalom, je vidljivost v pilotski kabini. Po besedah kapitana Tomaža Markuna, izvedenca za varnost letenja pri Adrii Airways, lahko namreč ''vulkanski pepel vsa okna v pilotski kabini tako obrusi, da skoznje ni mogoče videti ničesar".

Obstaja eno evropsko nebo?

Zaradi največje zapore zračnega prostora po drugi svetovni vojni so se na letališčih začeli kopičiti nezadovoljni potniki, letalski prevozniki pa so imeli rekordne stroške zaradi izpada dohodka in nastanitve potnikov, ki so po podatkih njihovega združenja znašali okoli 120 milijonov dolarjev na dan.

Po besedah evropskega komisarja za promet Siima Kallasa, ki ga navaja nemški Spiegel, naj bi bila Evropska unija po letu dni bistveno bolje pripravljena na morebiten oblak vulkanskega pepela na svojem nebu. Priznava pa, da še zmerom niso dosegli napredka glede odločilnega vprašanja. ''Delo na enotni mejni vrednosti delcev v zraku se je izkazalo za skrajno naporno,'' pravi Kallas.

Zaradi odpovedi letov, ki so se vrstile med 15. aprilom in začetkom maja 2010, je na letališčih obtičalo več sto tisoč potnikov.
Zaradi odpovedi letov, ki so se vrstile med 15. aprilom in začetkom maja 2010, je na letališčih obtičalo več sto tisoč potnikov. FOTO: Reuters

Prav vprašanje mejne vrednosti delcev je leta 2010 pri odločitvah za zapiranje zračnega prostora poskrbelo za veliko zmedo. Pred letom dni namreč ni bilo nobenih zakonskih določil, ki bi letalskim prevoznikom prepovedovala polete, ko bi bila presežena neka vrednost delcev v zraku.

Šele po tem, ko se je oblak pepela začel širiti nad Evropo, se je po prepovedi letov določila mejna vrednost koncentracije delcev v zraku, in sicer dva miligrama na kubični meter. Toda rezultati študije, ki jo je na začetku tedna objavil nemški center za letalski in cestni promet, dokazujejo, da ta vrednost ni bila presežena niti en sam dan, poroča Spiegel. Pet dni po izbruhu vulkana je vrednost delcev v zraku dosegala borih 0,2 miligrama, kar je desetinka še dovoljene vrednosti.

Združenje evropskih letalskih družb je prepričano, da bi se zaradi izbruha vulkana in prepovedi letov lahko kdaj koli ponovil lanski kaos. Po besedah njihovega tiskovnega predstavnika namreč Eurocontrol, evropsko telo, pristojno za nadzor nad varnostjo v letalskem prometu, ni nič drugega kot ,,birokratska čvekalnica na naddržavni ravni''.

Kljub skupnim telesom, kot je Eurocontrol, je namreč odločitev o zapori zračnega prostora še naprej prepuščena posameznim državam. Enotno koordinacijo bi sicer lahko prinesel dolgo načrtovani projekt enotnega evropskega letalskega prostora, imenovan Eno evropsko nebo. Projekt predvideva razdelitev 27 zračnih prostorov na devet blokov, končan pa naj bi bil do konca leta 2012. Do zdaj so bili od devetih ustanovljeni trije bloki več držav z enotnim nadzorom nad skupnim zračnim prostorom.

Eyjafjallajökull, mlajši bratec Katle

Vulkan Eyjafjallajökull leži pod ledenikom, zaradi česar so prebivalce okoliških vasi ogrožale narasle reke, saj se staljeni led, pomešan z drobci vulkanskih kamnin, zaradi aktivnosti vulkana začne z veliko hitrostjo stekati v okoliške reke, posledično pa se poveča tudi pretok in njihova višina.

Z večjim strahom kot na Eyjafjallajökull pa so Islandci zrli na bližnji, mnogo večji in aktivnejši vulkan Katla, saj so geofiziki in geologi svarili pred tem, da bi izbruh Eyjafjallajökulla lahko sprožil izbruh 30 kilometrov oddaljene Katle.

Izbruh Ketle utegne nad Islandijo in Evropo zanesti mnogo večji oblak vulkanskega pepela, kot ga je lanski izbruh Eyjafjallajökulla.
Izbruh Ketle utegne nad Islandijo in Evropo zanesti mnogo večji oblak vulkanskega pepela, kot ga je lanski izbruh Eyjafjallajökulla. FOTO: Reuters

Zgodovinski podatki kažejo, da se je vulkan Katla večkrat prebudil, ko je izbruhnil Eyjafjallajökull. Še več, prav vsem preteklim izbruhom Eyjafjallajökulla razen lanskega je sledil tudi izbruh Katle, zaradi česar se poraja upravičena bojazen, da bo v bližnji prihodnosti izbruhnila tudi Katla.

Pretekle izbruhe Katle so spremljale največje poplave v islandski zgodovini, pretok staljenega ledu, ki se je ob preteklih izbruhih vlil iz ledenika, pod katerim leži Katla, pa strokovnjaki primerjajo s pretokom reke Amazonke. Izbruh Katle po trditvah strokovnjakov po moči desetkrat presega izbruh Eyjafjallajökulla, zaradi česar je tudi količina vulkanskega prahu ustrezno večja.

Ognjenik Katla v preteklem letu sicer ni prebil 500-metrskega pokrova ledu nad kraterjem, a geologi opozarjajo na dejstvo, da Katla v povprečju izbruhne vsakih 80 let, pri čemer je zadnjič izbruhnila leta 1918.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ca6e
16. 04. 2011 11.08
Še dobr da ni prdnu!
Osvald
15. 04. 2011 19.42
+0
Ga ni junaka ki bi tole izgovoril Eyjafjallajökull
528Hz
15. 04. 2011 13.23
Začeli so nas čistit!!!
MrAxi69
15. 04. 2011 12.16
Samo slike izbruha so pa res veličastne :) uau !
modelx
15. 04. 2011 12.12
kar dobro naj bruhne. sicer ne bo dobro za Islandce, bo pa mogoče za kakšnih 5 let znižal povprečno temperaturo na zemlji za kakšni 2 stopinji. To pa tudi ne bi bilo slabo.
Ramzess
15. 04. 2011 11.56
Kako pripravljena (na osnovi česa sklepajo na možno ponovitev, ... ker spet april...), ni in ne bo, če razumete, to so preobsežne zadeve, ... Sicer pa smo spet dosegli točko, kot pred zadnjim (prejšnim) Velikega Cikla, čas ti. Svetopisemskega potopa, da boste laže razumeli, ... takrat je med drugim prav tako civilizacija štela nekaj čez šest milijard, in bila zdesedkana na nekaj 19 milijonov, ... ipd., torej, je težko sklepati kaj potetakem čaka nas, ob sedanjem koncu Velikega Cikla. Sistema HARRp nima samo Aljaska (vojska ZDA), tudi drugje so, čeprav majši, denimo v Avstraliji, ...
G.R.E.E.N
15. 04. 2011 11.55
Eyjafjallajökull............... pomoje tist ki mu je dal ime še nezna pravilno izgovoriti
Allbr
15. 04. 2011 11.21
HAARP sistem, Aljaska
Vance
15. 04. 2011 10.39
Že ogromno let ni pojava,ki bi lahko delno ali v celoti uničil življenje na Zemlji.Zadnje čase pa se vseeno nekaj premika v tej smeri.Izbruh vulkana,potres na Japonskem,posledični cunamiji in radiacija,so le en dokaz,eno opozorilo,kako smo nemočni proti tem pojavom.In ti niso nič proti tistemu,kar narava lahko uprizori,oziroma pripravlja.Poseg človeka v naravo, ozonske luknje,nevihte na Soncu,nuklearna energija, to samo pospešujejo.
luckyss
15. 04. 2011 08.51
Seveda je pravilno "skrbi" :))
luckyss
15. 04. 2011 08.14
Eyjafjallajökull je 'le' kihnil- me srbi, ko bo Vezuv prdnil..
indal
15. 04. 2011 07.58
Sposobni so umetno "zbuditi" vulkan! Zrahlanje vulkanskega dna...Iluminati! Vse z razlogom!
drekcpekc
15. 04. 2011 07.56
jz pa stuck na finskem zarad tega vulkana...cel žur
tinetone
15. 04. 2011 07.51
uau obletniva <3 me luv obletnice
JezekSekaSeka08
15. 04. 2011 07.30
Jest mam pa obletnico k sm si noht zlomu lan ...
gulmor
15. 04. 2011 07.22
Narava nas lahko kadarkoli pahne v stanje kamene dobe.