FOTO in VIDEO: 'Ne moremo in nočemo si več zatiskati oči'

Norvežane je natanko pred letom dni pretresel napad, kakršnemu še niso bili priča. Premier Jens Stoltenberg je s polaganjem venca počastil spomin na žrtve smrtonosnega pohoda 33-letnega Andresa Breivika. Sodbo mu bodo izrekli 24. avgusta.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (8)

  • Slovesnost ob obletnici tragedije na Norveškem - 1
  • Slovesnost ob obletnici tragedije na Norveškem - 2
  • Slovesnost ob obletnici tragedije na Norveškem - 3
  • Slovesnost ob obletnici tragedije na Norveškem - 4
  • Slovesnost ob obletnici tragedije na Norveškem - 5
  • Slovesnost ob obletnici tragedije na Norveškem - 6
  • Slovesnost ob obletnici tragedije na Norveškem
  • Slovesnost ob obletnici tragedije na Norveškem

Poleg polaganja vencev in spominskih slovesnosti na obeh prizoriščih napadov so Norvežani prvo obletnico tragedije obeležili z bogoslužji po vsej državi in večernim koncertom blizu mestne hiše v Oslu.

Na Norveškem so se spomnili tragičnih dogodkov pred natančno enim letom, ko je skrajni desničar Anders Behring Breivik v Oslu in na otoku Utoya ubil 77 ljudi. Premier Jens Stoltenberg je v Oslu položil venec in ob tem zagotovil, da je Breivikov načrt, da bi spodkopal norveške vrednote, spodletel. "Bomba in naboji naj bi spremenili Norveško. Norveško ljudstvo je odgovorilo z obrambo svojih vrednot. Morilcu je spodletelo, ljudje so zmagali," je ob obletnici napadov dejal Stoltenberg.

Polaganja venca v Oslu, kjer je v eksploziji podtaknjene bombe umrlo osem ljudi, se je udeležil tudi norveški kralj Harald V. Preživeli napada na otoku Utoya, kjer je Breivik vzel življenje 69 članom podmladka norveških laburistov, in njihovi svojci pa so se dopoldne zbrali na spominski slovesnosti na otoku. "Četudi nosimo težko breme, še vedno stojimo," je na Utoyi dejal vodja podmladka norveških laburistov Eskil Pedersen, ki je tudi sam pred letom dni za las ušel smrti. "Vzel nam je nekatere od naših najčudovitejših vrtnic, a ni mu uspelo ustaviti pomladi," je še poudaril v nagovoru pred približno tisoč člani podmladka, ki so se zbrali, da bi počastili spomin na mrtve tovariše.

Slovesnost na Utoyi se je začela z minuto molka, s pesmijo pa je nastopilo tudi dekle, ki je videlo, kako je njen fant padel pod Breivikovimi streli. Prišel je tudi premier Stoltenberg. "Celo leto pozneje je težko izmeriti trpljenje in strah, ki sta 22. julija lani zajela Utoyo," je Stoltenberg poudaril na slovesnosti, po kateri se je srečal z družinami Breivikovih žrtev in v spomin nanje položil še en venec.

Utoya - 5

Na Utoyi je umrlo 69 ljudi. (Foto: Reuters)

'Ne moremo in nočemo si več zatiskati oči'

Posebej je v govoru na Utoyi opozoril na nevarnost sovražnega govora na spletu, na katerem je veliko časa pred napadoma preživel tudi Breivik. "Splet je preplavljen s šikanoznimi napadi. Predolgo smo te izraze sovraštva spregledovali. Ne moremo in nočemo si več zatiskati oči," je poudaril norveški premier.

Obletnice se je spomnila tudi Clintonova

Obletnice tragičnih dogodkov na Norveškem se je danes spomnila tudi ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton, ki je Norvežanom poslala izraze sočutja.

Breivik čaka na izrek sodbe

Breivik, ki se je policiji predal na dan napadov, medtem čaka na izrek sodbe. Predvidoma bo sodišče to storilo 24. avgusta, sodniki pa bodo morali odločiti, ali je bil med dejanjem prišteven, in ga poslati v zapor, ali pa bodo zanj odredili psihiatrično oskrbo.

Breivik na deset tednov trajajočem sojenju ni kazal čustev in je ves čas vztrajal, da so bili njegovi napadi nujni v boju proti multikulturalizmu in "muslimanski invaziji" na Evropo.

Anders Behring Breivik

Breiviku bodo sodbo izrekli 24. avgusta. (Foto: Reuters)

Kaj se je dogajalo 22. julija 2011?

Za Norvežane 22. julij predstavlja nacionalno travmo, Stoltenberg pa ga je označil za najhujšo katastrofo v državi po drugi svetovni vojni. Kljub temu je kmalu po napadih zagotovil, da bo odgovor Norveške na Breivikova dejanja ne manj, temveč več odprtosti in več demokracije, kar je v svetu, nevajenem tovrstne naravnanosti, močno odmevalo, na Norveškem pa najbrž preprečilo izbruhe sovraštva.

Pred vladno četrtjo v Oslu je 22. julija ob 15.26 razneslo skoraj tono težko bombo, skrito v dostavnem vozilu, le malo zatem pa so državo pretresla poročila o streljanju na tabor podmladka vladajočih laburistov na 40 kilometrov oddaljenem počitniškem otočku Utoya. V Oslu je umrlo osem ljudi, na Utoyi 69.

Po eksploziji v Oslu, prvem tovrstnem napadu na Norveškem, so strokovnjaki za terorizem sprva domnevali, da gre za dejanje islamistov, povezanih s teroristično mrežo Al Kaida. A že zvečer je bilo povsem jasno, da za eksplozijo in streljanjem stoji domači terorist.

Desničarskega skrajneža Behringa, ki ga številni Norvežani danes dojemajo kot utelešenje zla, je policija prijela okoli 18.30. Sam je pred tem po telefonu policiji dvakrat predlagal svojo predajo, tik pred sprožitvijo bombe v Oslu pa je po svetovnem spletu na kakih 1000 naslovov poslal 1500 strani dolg manifest, v katerem je predstavil svojo protimuslimansko ideologijo.

Na dan napadov je med varnostnimi silami očitno vladala zmeda, saj so policisti na Utoyo, kjer je napadalec malo po 17. uri začel krvav lov na kakih 600 tam zbranih mladih, prispeli zelo pozno. To še vedno velja za hudo napako.

Žrtev napadov bi bilo lahko še mnogo več, če bi Breiviku bombo v Oslu uspelo sprožiti prej, a mu je to preprečil prometni zamašek. Ko je bomba odjeknila, je veliko uslužbencev, ker je bil petek, že zapustilo vladna poslopja, in tudi premierja Jensa Stoltenberga takrat ni bil v pisarni.

Zaostritev protiteroristične zakonodaje

Kakih 4,5 milijona Norvežanov je po napadih v veliki meri ohranilo svoj način življenja, so se pa bili primorani soočiti z nekaj manjšimi spremembami, kot je na primer okrepljeno varovanje visokih predstavnikov države.

A pojavili so se tudi dvomi v širino odprtosti norveške družbe, na kar so po mnenju nekaterih komentatorjev opozorili nedavni napadi z zažigalnimi telesi na romsko naselje blizu Osla in razgreta debata o bivanju kakih 200 vzhodnoevropskih Romov v prestolnici.

Poleg tega je Stoltenbergova vlada pred dnevi v parlament poslala predlog za zaostritev protiteroristične zakonodaje, o katerem bo v prihodnjih mesecih tekla obširna razprava. Kot je nedavno poudaril premier, noben narod česa tako zlega in tragičnega ne more prebroditi brez sprememb.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 100
 
boer 23.07.2012 06:10:26
še vseeno ne razumem kakšen smisel naj bi ti komentarji imeli
WikiX 23.07.2012 07:29:37
boer, na glas preberi naslednje besede in pomisli na Boga;

"La ilaha illa Allah,
Muhammadur rasoolu Allah!"
 
WikiX 23.07.2012 05:20:46
Včasih je bil cel svet multi kulti, ker so ga upravljali različni bogovi, vsak s svojo kulturo in navadami. Človek je menda nastal v Afriki, prva razvita evropska kultura so bili stari Egipčani, kjer so se pojavila tudi prva monoteistična verovanja, iz katerih se je razvilo krščanstvo. Iz tega časa se je ohranila judovska Tora in gospeli, iz katerih sta nastala Biblija in Koran, s pomembno razliko. Islam se je prenašal ustno, saj verjamejo, da so tora in gospel narobe preprisani in razumljeni, edino pravo verzijo je Bog razkril preroku Mohamedu, ki so jo v 7.stoletju, po njegovemnareku v arabščini zapisali njegovi sabahi, zato se lahko pravi Koran še vedno bere le v tem jeziku, medtem ko se razne krščanske sekte, vsaka z verzijo v svojem jeziku v roki, po celem svetu še vedno kregajo okoli posameznih besed.
Ampak to ne pojasni, kako nastal Islam, kot že omenjeno, v nekaj so arabci morali že prej verjeti. Kot je opisano tudi v Bibliji, v Genezi, so arabci potomci Abramovega sina Ismaela, ki mu ga je rodila Egipčanska dekla njegove hebrejske žene Sare, ko je bil star 86 let. Sara je čakala njegovega drugega sina Izaka, zato je dekla prevzela vlogo matere, otrok pa je po tedanjih običajih ostal gospodarju hiše. Abram je bil čuden stric, star 99 let je bil zveličan, iz Abrama se je preimenoval v Abrahama, za pokoro pa je sebi in vsem dečkom v njegovi hiši obrezal kožico na penisu, tudi 13 letnemu Ismaelu. Naslednje leto sta se nekaj pretepala z bratcem, zato je Sara popenila ter nagnala njega in njegovo mati, Egipčansko deklo, ki naj bi bila faraonova hčer v puščavo, itak je bil Izak pravi otrok, ki bo nadaljeval Abrahamovo življensko drevo. Arabski arabci naj bi bili torej Ismaelovi potomci, čeprav jih v resnici sestavljajo barbarska plemena različnih kultur in verovanj. Niti ni jasno, če je bil Mohamed res njegov naslednik, potomec Ismaela in njegove žene Aishe ali je bil morda Izakov naslednik, kot je bil tudi Jezus, ker potem so najbrž pravi krvni bratje z židi. Zakaj se potem tepejo, ni jasno, najbrž jih je take vzgojil deda Abram ali Ibrahim, kot jim danes ponekod pravijo. V glavnem, Ismael in njegova mati dekla, Egipčanska princeza Sara sta se zatekla v Meko, kjer jima je Bog ustvaril vodnjak poln vode Zamzan, ker je deklina zaman iskala vodo po sedmih kamnitih hribih naokoli, kjer še danes tekajo za njo med romanjem okoli Haaba, ki ga je dal postaviti Abraham, ko se jima je oglasil na obisku, čeprav naj bi ga že pred tem postavil tam sam Adam, ko ga je Bog brcnil iz raja.
WikiX 23.07.2012 05:21:03
Ob tem velja omeniti dogodek ob nastanku časa samega, torej z začetkom našega koledarja. Krščani so takrat hodili po svetu z gospeli v roki in širili Jezusova učenja, preganjali so jih tako Rimljani kot tudi židi, Hebrejski judi so se Rimu uprli, zato je leta 70 cesar Titus poslal nad Jeruzalem vojsko in uničil Salomonov tempelj, kot je napovedal že Jezus v Mateju 24, na tistem mestu pa so muslimani postavili mošejo na kamnu, ki je še danes njihovo drugo največje svetišče na svetu. Nihče pa ni mogel uničiti krščanov, ki so raje umirali kot odgovarjali na nasilje in si med sedmimi hribi gorovja Vatikanus ustvarili svoje svetišče, kip boga Jupitra so preimenovali v Svetega Petra, skulpturo Venere v Devico Marijo, s sedežem na kraju nekdanjega templja boga Janusa, na ozemlju posvečenemu boginji kači, kjer je še danes Sveti sedež. V tistem času so imeli vse tri svetovne kulture svoje svetišče, krščani so si ustvarili svojo Pornuvijo sredi Rima, židi so molili na Zidu solz v Jeruzalemu, arabci pa so metali svoje dragocenosti v vodnjak Zanzan, medtem so jih pokristnjanjevali kazoliški župniki, dokler ga ni zasul pesek in je izginil. V sanjah se je prikazoval le Mohamedovemu dedi Adb Al-Muttalibu, ki ga je našel, izkopal zaklade in postal junak Meke. Zgodba je bila všeč katolišlemu jezuitu Avguštinu Bea ali Avguštinu Čebeli, kot bi lahko njegov priimek prevedli po naše, ki je hotel združiti arabce pod njihovim mesijo in prerokom. Po smrti Al-Mutalliba zaradi bolezni, so se njegovi sinovi zatekli pred epidemijo v gore, k beduinom, ki so jih vzgajali in pripravili na življenje. Umrla sta tudi Mohamedova oče Abdulah in mati Amina, zanj je skrbel stric, na poti v Sirijo sta srečala krščanskega meniha Bahira, katerega učenja so impresionirala mladega Mohameda. Ko je Čebela zvedel za tega otroka, potomca plemenite krvi pradede Abrama, ga je poiskal in prepričal strica iz ozadja, naj ga odpelje nazaj v svojo deželo in varuje pred židi, saj prisega pri Bogu, da ga bodo hoteli ubiti, če bodo izvedeli o njem kar naj bi vedel on. Vojne je že zdavnaj konec, Palestinci pa se še kar naprej borijo, ker jim je to svetovala Sveta Čebela, saj so se katoliki hoteli z zaroto znebiti tako židov kot ostalih krščanskih in arabskih sekt, ki niso hoteli sprejeti njihovo edino pravo vero.
WikiX 23.07.2012 05:21:21
Sveti Avgušt je družil pokrščanjene arabce, ki so kontrolirali na tisoče arabskih plemen, katoliške cerkvice je spremenil v bazne tabore, od koder je poročal Rimu in ob enem uničeval stare krščanske spise, svojo novo sveto vojsko pa pripravljal, da bi osvojila Jeruzalem za Papeža. Bogati katoliški vdovi Khadijah, ki je vso svoje bogastvo podarila vatikanu in se zatekla v samostan so naročili, naj poišče Ismaelovega neizkušenega in naivnega naslednika Mohameda, ki bo postal arabski prerok. Kadija je postala Mohamedova 15 let starejša žena, njen bratranec in vzoren rimokatolik Waraqah ibn Nawfal je tako postal eden najtesnejših Mohamedovih svetovalcev, Sveta čebela Avguštin ga je vodil, Vatikan pa je širil glas o novemu mesiji, božjemu izbrancu, po severni Afriki. Sveta čebela gor ali dol, med leti 610 in njegovim vnebovzetjem 8. junija 632, ko se začne tudi muslimanski koledar, se je Mohamedu ali čaščenja vrednemu, kar pomeni njegovo ime, prikazoval Koran, ki so ga zvesto beležili Waraquah in ostali serifi, pri čemer jih je vodil nadangel Gabrijel iz nebes in pika. Sem omenil, da je Mohamed najprej hotel storiti samomor, ko so se mu začela prikazovati božja videnja? Po duhovni meditaciji s psihosocialno pomočjo, se je Mohamed zmagovito vrnil v Medijo in očistil Kaabo v Meki lažnih idolov, da lahko zdaj vsako leto krožijo okoli tistega črnega monolita čisti muslimani, čeprav so pred tem verjeli v Boginjo Meseca, ki se je omožila z Bogom Socem in mu rodila tri Alahove hčerke, dokler se ni pojavil še nesojeni sin, prerok Muhamed. Tudi sam je komentiral svoje zveličanje, vendar njegove spise hranijo v svojih privatnih zbirkah nedotakljivi muslimanski župniki ajatolahi, na svojih dosmrtnih položajih med različnimi arabskimi plemeni. Papež namreč ne more biti konkurenca njihovemu edinemu preroku. Nekatera pokrščanjena muslimanska plemena so kolonizirala Španijo in Portugalsko, ostale pa je financiral Vatikan, da so osvojili Severno Afriko in Turčijo, za kar je postavil le tri kreditne pogoje;
- eliminirajte žide in prave krščanske vernike ali infidele
- zaščitite Avguštinske menihe in rimokatolike
- osvojite Jeruzalem za njegovo papeško visočanstvo.
WikiX 23.07.2012 05:21:35
Tako se je tudi zgodilo, vendar ko bi moral papež prevzeti upravo nad Jeruzalemom, so se sultanski generali lažnemu preroku uprli. V Koran je Waraquah namreč, najbrž po nareku Mohameda zapisal, da je Abraham ponudil Bogu za žrtev svojega sina Ismaela, ne Izaka, božje darilo naj bi bil nesojeni Egipčanski princ, zato so muslimani na svetem mestu postavili Mošejo na kamnu zanj, na mestu kjer so Rimljani zrušili Izakovo. Še huje, v imenu Alaha so se namenili osvojiti celo Zahodno Evropo in so infidela Papeža celo prosili za dovoljenje, da za edinega pravega Boga očistijo svet, vendar jim je ta namesto kreditov tokrat poslal raje križarje, s katerimi je že sam lepo upravljal skozi novo Evropsko cesarstvo barbarskih germanskih plemen, ki so zrušila stari Konstantinov Rim. Konstantin je namreč v 3.stoletju uvedel kot uradno krščansko vero in odtranil poganske bogove za svojega novega sončnega preroka, s katerim je združil cesarstvo, ki se je razprostiralo od Turčije čez celo Evropo in Severno Afriko ter se tako uprl invaziji germanov. Še pred križarskimi vojnami, je namreč srce starega Rima Vatikan dovolil muslimanom, da so okupirali Turčijo v krščanskem svetu, katolikom pa, da so okupirali Libanon v Arabskem svetu, ob enem so se dogovorili, da lahko v obeh svetovih zidajo svoje mošeje in cerkve, eno ob drugih, da se lahko do danes prerekajo skozi line. Ismael ali Izrael? Izak ali Islam? Kdo je dal leta 1910 na socialističnem Portugalskem, v obližnji oštariji kraja Fatima, poimenovabnega po Mohamedovi hčerki, kjer se je leta 1917 pojavila Devica Marija in so zadušili socialistično revolucijo, zaradi česar je Rusija vstopila v svetovno vojno, za eno pivo, jogurt in burek? Saj ni važno, v Evropi Marija, v Severni Afriki Fatima, vse je od Boga. Ne le Einstain, Nikola Tesla ali Marx, pravi čudež se je zgodil, ko se je komunistom prikazala Marija, zato je Papež Pius XII pozval katolike naj pomagajo nacistom zrušiti rdečo pravoslavno Rusijo.
WikiX 23.07.2012 05:21:56
Ko so izgubili 2.svetovno vojno, je ta isti Papež v Fatimi zaplesal sončni ples, pred očmi svetovne javnosti, ki so takrat prvič videle televizijo, na kateri še niso mogli videti rumenega sončnega boga, s katerim se je pred svojo novo modro vojsko gledalcev zavrtel Pijus. Dogodek je spremenil tudi 350 milijonov muslimanov, saj je Mohamed po smrti svoje hčeri Fatime zapisal, da je bila največja svetnica ob devici Mariji. Marija v Mohamedovih spisih namreč sumljivo asocira na Waraquahovo sestrično, vdovo in svetnico Kadijo, ki je Mohameda spravila k življenju. Podobice Svete Fatime se zdaj pojavljajo med muslimani v Afriki, Indiji ter drugod po muslimanskem svetu, podobice Device Marije pa po Rusiji Kitajski in Ameriki, Kadija te toži, Kadija ti sodi, vsi katoliki jih imajo radi. Pripravite se, čez par tednov bomo po Breivikovi sodbi, v imenu človeštva, brali zgodbice o prvem germanskem kraljestvu barbarskega plemena Frankov, ki so prišli iz Toxandrije oziroma današnje Nizozemske in Belgije ter zavladali Evropi po padcu starega krščanskega, Konstantinovega Rima. Zgodbo o svetem rodu boga morja Kralja Marovicha, njegovem potumcu Childericku, ki je s preostankom rimske vojske branil Galijo oziroma današnjo Francijo in severno Evropo ter njegovemu sinu Clovisu, ki se je oženil s katoliško ženo Clotildo in je naposled premagal Rim ter ustaril prvo moderno cesarstvo na svetu, pod vladavino iluminatijev Marovingijeve dinastije. Pogan Clovis je namreč izzval svojo ženo, da se bo spreobrnil v njeno krščansko vero pod dvema pogojema, ko mu bo njen Bog pomagal do zmage, če se bo znašel v hudi stiski in ko bo ustvaril čudež, ki mu nihče ne bo mogel oporekati. Iz vzhoda, kjer je današnja Nemčija so pritisnili Alamani, v stiski so Clovisa zapustili poganski bogovi, zato se je obrnil še na Boga svoje ljubljene Clotilde in čudežno zmagal. Po bitki je združil predstavnike vseh Frankovskih plemen, množica pa je čudežno vzklikala, "želimo se pokristjaniti!", s čimer so postali prvi multi kulturni hibrid med poganskimi barbari in katoliškim Rimom. Prestolnica Frankov je postala Pariz, nekoč so na skrajnem robu Rimskega cesarstva branili meje pred vdori severnih barbarskih plemen, tudi iz ozemelj današnje Norveške, Švedske in Finske, Clovis je premagal Vizigote, ki so živeli na ozemlju današnje Španije in Portugalske, zmagal v državljanski vojni ter ustvaril Zahodno Evropo, ki jo je po njegovi smrti prevzela druga dinastija Frankovskih iluminatijev Charlamaine in v 7.stoletju ustvarila prvo Evropsko unijo, ki je povezala Francijo, Nemčijo In Anglijo. Iz perelega trupla starega Rima so vzeli hrbtenico in iz nje ustvarili okostje moderne Evrope, o čem trabunja Breivik in ostali infideli, pa pojma nimam.
zalijanc 23.07.2012 09:14:30
ma si se razpisal...in spregledal...človek je nepredvidljiv in hudoben. Človek je ustvaril boga za dosego cilja v peskovniku Matere Narave, ne glede na količino besed so tudi bogovi del mrtvih zapisov, ki tonejo v pozabo.Čas je tisti, ki ruši vse mite in pregrade.
fakinshit 23.07.2012 09:57:47
wiki X ti nisi normalen
Lukadomobranec 24.07.2012 06:32:22
Se pravi WikiX je v rangu Breivika, samo na nasprotni strani, ali Bog vedi kje. Meni ni nič jasno
 
Hedonity 22.07.2012 19:22:42
EuropeanLEFT... multikultura=cenena delovna sila????

Hmmm, Jugo smo že imel, pa ni bla nič kaj prida... Multikultura je "komaj delovala..."
The Venus project 22.07.2012 20:39:56
Delovala je dokler niso na oblast prišli nacionalisti

srbski = Četniki
hrvaški = Ustaši
slovenski = Domobranci
boer 22.07.2012 21:22:26
in kako je delovala ?

v vojski se 3 pripadniki iste nacije niso smeli družiti.

vsiljena kontrola

in kakšno kontrolo izvajajo sedaj?

nobeno brezmejna svoboda.....na papirju
WikiX 22.07.2012 22:43:02
V JLA so se družili edino med sabo le Albanci, tudi nihče drug ni znal njihovega jezika. Niso namreč vedeli, če bi ostali v jugi in počakali na kakšnega majerja ali bi se vrnili med albanske karpate, k svoji plemenski zvezi. Imeli so srečo, da so potrebovali stare puške iz 1.svetovne vojne, glej ga zlomka, prav takšne kot smo jih morali po koncu vojaških vaj vrniti veterani teritorialne obrambe in smo jim dovolili kar tu organizirati svoje pleme.
BananaPoslanec 22.07.2012 16:57:26
Prevsem so zmagali tisti ki so umrli...Padli počivajte v miru...Tale poslanec pa se naj malo vzame v roke kake bedarije kvasi....
feminazi 22.07.2012 15:59:21
Vsak tak množični masaker spodbudi oblasti k sprejemanju novih zakonov, ki bolj omejujejo svobodo posameznika. Napisal bi kaj več, pa ne bom.
luckyss 22.07.2012 17:00:02
Bom pa jaz:)
Taki in podobni napadi so pogosto vzpodbujeni s strani (ali v celoti delo) tajnih služb...
 
Jerchek 22.07.2012 15:57:57
Še vedno pa trdim, da so tudi starši, ki svoje mladoletne otroke pošiljajo na 'kongrese strank', veliki kriminalci ...
robiko777 22.07.2012 15:40:49
Mah kakšno sojenje dej noooo???' Sam šus v glavo, pa čisto nič druzga. Najmanj stroškov za davkoplačevalce.
curlie 22.07.2012 15:46:09
človek si zasluži kazen. če ga ustrelijo, potem je to nagrada za njega
hrast66 22.07.2012 16:20:07
Na kolac bi rekli Turki. Za vzgled potencialnim morilcem.
 
boer 22.07.2012 15:22:41
ogromno ljudi govori o multikulturi ko jih pa vprašaš pa ti nihče ne zna nič konkretnega o njej povedat oz sploh točno ne ve za kaj podpira to.

ne vedo št. prebivalcev evropskih mest, ne vedo delež tujcev v vropskih mestih, ne vedo koliko prebivelcev ima norveška, ne vedo katera so največja mesta na norveškem, kakšen procent tujcev predstavljajo v le teh. ne vedo povedati društev organizacij priseljenskih skupin. ne vedo poevdati območja četrtne skupnosti kjer živijo emigranti, ne vedo kakšen procent jih cu.za socialo, ne vedo koliko otrok imajo določene etnične skupine, ne vedo povedati večjih konfliktov med določenimi etničnimi skupnosti v določenih mestih določenih držav. ne vedo povedati števila posameznih etničnih skupin v londonu v katerih predelih londona in katere etnične skupine tam bivajo skupaj.
ne vedo povedati števila religij ki sestavljajo multikulturno mesto in kakšen procent ljudi predstavlja določeno religijo.
ne vedo povedati kdaj se je multikultura v mestih zaćela ne vedo povedati od kje so predstavniki multikulture prišli, ne vedo povedati zgodovino multikulture posameznih mest v posameznih državah.

ne vedo koliko šol je v določenem mestu in kakšen procent predstavljajo določene etničnosti. nevedo povedati kolik kriminala je v posamezni multikulturnih mestih in povedati v katerih mul. mestih ga je več
ne vedo povedati koliko zapornikov je v mul. državah in ne vedo poveddati kakšen delež predstavljajo določene etničnosti............

ker ljudje ne znajo nijč konkretnega povedati, ti odgovorijo da imajo pač radi kitajsko hrano.

in na koncu ugotoviš da ima slovenija 15 kitajskih restavracij pa se s kitajci sploh ne gremo multikulturo
 
pufic 22.07.2012 15:16:35
Kaj mu pa bodo nardil???Do smrtno jeco in to je pa vse.Ampak ljudi ni vec.
 
Iniesta 22.07.2012 15:02:26
Soditi bi mu morali svojci ubitih!
645468 22.07.2012 15:57:40
ne,...to je naloga sodišča. sodili bi pa lahko tudi tistim ki so mu dali puške v roke!
Več komentarjev