Tujina

Šolski varnostnik ni ukrepal proti Nikolasu Cruzu, Trump vztraja pri zamisli o oboroženih učiteljih

Miami, 23. 02. 2018 07.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Oboroženi varnostnik iz srednje šole v Parklandu je pod preiskavo, ker ni ukrepal proti množičnemu morilcu Nikolasu Cruzu. Šerif mu je dejal, da bi se moral s strelcem soočiti in ga ubiti. Predsednik ZDA Donald Trump pa se z republikanci zavzema za oboroževanje učiteljev.

Šerif okrožja Broward na Floridi Scott Israel je sporočil, da je oboroženi varnostnik s srednje šole v Parklandu, ki pretekli teden na valentinovo ni ukrepal proti množičnemu morilcu Nikolasu Cruzu, pod preiskavo.

Varnostnik Scot Peterson je le od daleč opazoval vhod v poslopje srednje šole, ko je 19-letni Cruz v šestih minutah ustrelil 17 ljudi. Zaradi tega je že odstopil s položaja, vendar se preiskava proti njemu nadaljuje. Na vprašanje, kaj bi moral varnostnik storiti, je šerif v četrtek odgovoril: "Moral bi vstopiti, moral bi se soočiti z morilcem, moral bi ubiti morilca."

Predsednik Donald Trump je medtem isti dan vztrajal, da morajo stopiti v ofenzivo in oborožiti učitelje ali druge šolske uslužbence, ker bi to morilce odvrnilo od napada. Hkrati je "lažne" medije obtožil, da lažejo, da zagovarja oboroževanje učiteljev.

Predsednik predstavniškega doma državnega kongresa Floride, republikanec Richard Corcoran, je dejal, da ga novica o varnostniku, ki ni ukrepal, ni odvrnila od prepričanja, da morajo po šolah imeti oborožene ljudi.

Corcoran se je skupaj s kolegi v torek in sredo soočal z dijaki iz Parklanda, ki so zahtevali resne ukrepe, med drugim prepoved polavtomatskega orožja.

Nikolas Cruz je na valentinovo izvedel strelski pohod na šoli v Parklandu.
Nikolas Cruz je na valentinovo izvedel strelski pohod na šoli v Parklandu. FOTO: AP

Trump in Turnbull tudi o uporabi strelnega orožja v obeh državah

Trump se je danes srečal z avstralskim premierjem Malcolmom Turnbullom, tema novinarske konference po srečanju pa je bila tudi uporaba strelnega orožja. Trump je vztrajal pri zamisli o oboroževanju učiteljev kot rešitvi za streljanja v šolah, s Turnbullom pa sta poudarila, da se okoliščin v obeh državah ne da primerjati.

Avstralija je namreč izpeljala uspešen program odkupa in uničenja strelnega orožja in tam vse od leta 1996 več ni bilo množičnega strelskega pohoda. Turnbull je na vprašanje, ali je s Trumpom o tem govoril, odgovoril, da si ne bo domišljal, da lahko daje nasvete ZDA.

Priznal je uspešnost njihovega programa, obenem pa poudaril, da se držav ne more primerjati. To je zatrdil tudi Trump, ki po zadnjem množičnem streljanju na jugu Floride, poudarja potrebo po oborožitvi učiteljev.

Ameriški predsednik je na novinarski konferenci prav tako obljubil, da se bodo znebili naprav, ki lahko polavtomatske puške spremenijo v avtomatske in druge neopredeljene ukrepe.

Trump in prva dama ZDA Melania Trump sta sicer Turnbulla in soprogo Lucy sprejela skupaj, Trump pa je pred pogovori napovedal, da bosta govorila o vsem, kar si je za tako priložnost mogoče zamisliti. Avstralec je omenil 100. obletnico prvega skupnega boja ameriških in avstralskih vojakov 4. julija 1918 in dejal, da se tako skupaj borijo že 100 let.

Trump je sicer začasno prišel malce navzkriž z orožarskim lobijem NRA, ker podpira dvig starostne meje za nakup polavtomatskega orožja z 18 na 21 let, zaostritev varnostnega nadzora nad kupci orožja in prepoved naprav, ki lahko polavtomatsko puško predelajo v avtomatsko.

Navdušenje nad orožjem sicer v ZDA ostaja trdno. Neka veja unifikacijske cerkve iz Pensilvanije je ob tem napovedala, da prihodnji teden pripravlja blagoslov polavtomatskih pušk AR-15. Prav s takšno je za pokol šolarjev uporabil Nikolas Cruz.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (195)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gekados
24. 02. 2018 21.31
+4
moral bi seveda vstopiti in ubiti napadalca, seveda,, a dejstvo je, da bi napadalec100x prej ubil varnostnika.za takšen divji zahod, kot ga še vedno imajo zda hvala lepa, raje živim v sloveniji
BitterTruth
24. 03. 2018 20.15
+1
Ja pri nas je 1000krat boljse, smrt s sekiro in kuhinjskim nozem pa ful ful boljsa
Heretik1
24. 02. 2018 11.58
+3
Na Floridi velja zakon, da lahko streljaš, če se počutiš ogroženega. Pa naj tožilstvo dokaže Cruzu, da se ni počutil ogroženega!
iGURT
24. 02. 2018 12.46
+4
Na Floridi so zavrnili debato o prepovedi prodaje 'assault rifle' so pa isti dan sprejeli da je pornografija 'public health risk.' #amerika
User112003
24. 02. 2018 08.09
+3
Ce ma tko k pr ns 500eur pol ziher ni junaka k bi se soocil s takim človekom ....
mackon08
23. 02. 2018 22.08
+15
Kakšna butasta, oboroženi varnostnik ni preprečil napada, pravzaprav je strahopetno reagiral, učitelji bi se pa naj šli strelskih obračunov. To si lahko izmisli samo zblojenec.
tomi.passion@gmail.com
23. 02. 2018 21.54
-6
NE POZABITE, PRVO STVAR KAR STA NAREDILA TAKO HITLER KOT STALIN, STA RAZOROŽILA LJUDI. VEMO, KAJ JE POTEM SLEDILO. SE STRINJAM, RAZOROŽEVANJE BI BILO SUPER, A LE, ČE BI TO VELJALO ZA VSE...TUDI POLICIJO, VOJSKO. SICER PA ZANIMIVA STATISTIKA. NAJVEČ OROŽJA PER CAPITA IMA ŠVICA, KI IMA TUDI NAJNIŽJO STOPNJO SMRTNIH ŽRTEV STRELNEGA OROŽJA NA SVETU. NA DRUGI STRANI IMAMO HONDURAS, KJER JE POSEDOVANJE OROŽJA PREPOVEDANO, RAZEN ZA VOJSKO IN POLICIJO, A ZANIMIVO, HONDURAS IMA ENO NAJVIŠJIH STOPEN SMRTNIH ŽRTEV KOT POSLEDICA STRELNEGA OROŽJA. RAZMISLITE!
BitterTruth
24. 03. 2018 20.17
Ljudje tega nocejo slisati tako kot ne razumejo da lahko spises sto zakonov o prepovedi pa bodo kriminalci se vedno imeli orozje, posteni pa smo naj....li
BitterTruth
24. 03. 2018 20.18
+1
In vsi ki ste dali zgoraj minus si vsaj poguglajte svico in honduras ... Avtor se je zmotil samo v tem da honduras nima ene najvisjih stopenj umorov ampak dejansko najvisjo
nikhrast
23. 02. 2018 17.16
+8
Vprašanje je zakaj je Petersen sploh sprejel to službo, moral je vedeti da bo večkrat target. Šansa je tudi da bi Cruz ubil prej njega, tako da če nisi pripravljen biti heroj in se žrtvovati, potem ne se vmešavati. Pa mislite da je na divjem zahodu tisti ki je imel prav vedno ostal živ.
leon vajda
23. 02. 2018 17.11
+13
pol se bo pa kaksnemu ucitlu odfukal pa bo postreliu celo solo
Ramzess
24. 02. 2018 10.41
Mega100
23. 02. 2018 16.48
-8
Liberalni mainstream mediji hočejo ljudem vzeti orožje...sredstvo za obrambo...Zato do bi dali ljudem po celem svetu mikro čipe pod kožo, v prihodnosti ljudje bodo postali popolnoma nazoravani kje se gibljejo, ta čip bo osebna izkaznica, pasoš, denar, GPS sledilna enota...To če ne veste je že 10 let nazaj stara zgodba. Kmalu se bo to začelo izvajati...100% ste lahko prepričani v to. Gotovinsko plačilo bo kmalu ukinjeno..plačevalo na začetku se bo z bančnimi karticami ali mobilnim telefonom....v prihodnosti papirnega denarja ne bo več..ja folk NWO elita vrti liberalce okoli malega prsta, liberalčki mislijo da elita z NWO agendo so dobri strički, ki želijo samo dobro....jao...kako se motijo.
nikhrast
23. 02. 2018 17.04
+1
Pa saj desničarji tudi plačujemo vse s kreditno karto, največkrat samo "tap", pa plačano. Pa kako dobiš sobo v hotelu ali pa rent-a-car... brez kreditne karte. Saj bankovce in kovance komaj poznam. Z orožjem pa ne pretiravat kot NRA ali Trump, Da bi bili učitelji oboroženi je traparija, vsi bi streljali, na koncu pa "Gunfight at Central High", še učitelji bi pobili kakšnega otroka. Si predstavljaš sodbo na sodišču če bi učitelj slučajno ubil otroka.
basketas87
23. 02. 2018 17.20
+11
Abs125, stopnja inteligence je vidna že iz načina pisanja in pravopisnih napak, vsebina pa to samo še potrdi.
Mega100
23. 02. 2018 20.34
-4
Basketas 87.... napiši kaj pametnega. Dej nam dokaži da si ti brihten, napiši neki pametnega če to zmoreš. Pa dej bodi mal bolj kreativen pri žalitvah? A so žalitve edino kaj premore tvoja omejenost. Sej vem..joj..užalil tvoj občutljiv srček. Ampak veš resnica je takšna, navadi se, to je že gotovo dejstvo, ki se bo zagotovo zgodilo, zelo kmalu. Pa veš ko bodo ukinili gotovino in te čipirali pod kožo, dej se potrudi da boš prvi v vrsti, dej bodi pridna ovčka.
Bojan-F
24. 02. 2018 09.07
Dobronamerna pomoc ... "Basketas 87 ... napiši kaj pametnega. Daj, dokaži nam, da si brihten. Napiši nekaj pametnega, če to zmoreš. Pa daj, bodi malo bolj kreativen pri žalitvah? A so žalitve edino kar premore tvoja omejenost? Saj vem..joj..užalil tvoj občutljiv srček (op.p.: jbg, ne vem kako posloveniti). Ampak veš, resnica je takšna. Navadi se, to je že gotovo dejstvo, ki se bo zagotovo zgodilo, zelo kmalu (op.p.: tudi s to povedjo je tezava, nekje mora biti skrit ne ravno bistroumni nesmisel). Pa veš, ko bodo ukinili gotovino in te čipirali pod kožo (op.p.: ???). Daj, potrudi se, da boš prvi v vrsti. Daj, bodi pridna ovčka."
Ramzess
24. 02. 2018 10.51
Abc125 res je tako, s takimi dogodki želijo prepričati folk potrebo po tem, razoroževanje ljudi, med tem, ko po vojaško oborožuje policijo, čemu se je treba vprašati. Policija v ZDA je že morala vrniti vozila ker so bila preveč vojaška. Med policijo in vojsko ni razlike, isti šef. Brezgotovinska družba, da, že sedaj vidimo, kako se povsod po svetu umikajo iz obtoka veliki bankovci, v EU 500 dolarski, uradno pod izgovorom preprečevanje financiranja terorizma (če boste tak bankovec prinesli na banko vas bodo preverili, pri večji vsoti boste celo morali dokazati izvor, banka pa obvesti pristojne), ter najmanjši kovanci. Čipiranje, najlažje izvesti pod pretvezo množičnega cepljenja, kar se ravno propagira, po drugi strani imajo svetovne bolnišnice, tudi pri nas, zaloge teh čipov, tako ne moremo niti vedeti koliko dojenčkov (otrok) je že čipiranih, že vzame populacijo rojeno po leti 2012, če gledamo ameriški zakon o tem, po katerem bojda morajo v ZDA od tega leta naprej čipirati vse novorojence, seveda brez vednosti staršev.
Mega100
23. 02. 2018 16.45
-6
V Ameriki je tako...liberalci hočejo državljanom vzeti orožje, zato da jih Elita lahko kontrolira kot ovce. Elita hoče NWO in čipiranje vseh ljudi na svetu s mikro čipom pod kožo. Tako kot so sedaj psi čipirani. Američani pa niso tako butasti da bi dovolili da jim kdo soli pamet in jih kontrolira. Jaz tudi nisem pristaš orožja, ampak v Ameriki je tako. Liberalci so vglavnem tisti v Ameriki ti ki bi radi ubijali, vse drugače misleče. Pa sam poglejte njihove mainstream mediji CNN, NBC, CBS, ABC, pač 95% medijev pluva načrtno proti republikancem...totalno pranje možganov s strani medijev, ker niso liberalci na oblasti. In potem ni čudno da so otroci in ljudje zmešani, zaradi bolanih lažnjivih liberalnih mainstream medijev.
Ramzess
23. 02. 2018 16.12
+4
Zakaj ni ukrepal, on že ve zakaj ne in kakšne ukaze od zgoraj je dobil. Naključij ni.
plotter123
23. 02. 2018 16.07
+2
Najbolje če tem učiteljem prodamo od patrij do ostale opreme da se bodo lahko branili pred oboroženimi 10 letniki , saj pri nas tako in tako ni nikogar ki bi hotel službo v Slovenski Vojski
Transformerji
23. 02. 2018 16.06
+10
Orožarka industrija je ena največjih davkoplačevalcev v ZDA. Saj ne mislite, da bodo prepovedali izdelavo orožja? Potem bi morali prepovedati tudi korupcijo, pa zveze in poznanstva. V tej svetovni vladavini pa to ne gre...
rossi66
23. 02. 2018 15.47
-1
Ja, tale strelec Cruz je dejansko psihopat. Ampak nic vecji od se enega na tem forumu, ki slisi na vzdevek Heretik1.
ficfiric 1
23. 02. 2018 15.44
+2
Ja ker poznamo iz zgodovine da se priblem resi sam tajo da das se vec orozja...;-);-)...ti amerosi naj se postrelijo med sabo pa bo mir...
ata_jez
23. 02. 2018 14.55
-5
Ni dovolj oborožit samo učitelje. Vsak naj se brani sam! Vsi naj imajo neki za pasom. Tudi dijaki!
Da se mene pita..
23. 02. 2018 14.38
+8
Me res zanima koliko varnostnikov opremljenih z pistolcam tipa cz 7.62 bi se zoperstavilo nekomu z dolgocevno polavtomatsko pusko?!?Ce bi bila oba v istem prostoru ne recem ampak na 50m mu je lahko varnostnik samo osle kazal...
M_teorija
23. 02. 2018 14.20
+10
A po novem za neznanje ne bodo učenci fasal le cvek!?
M_teorija
23. 02. 2018 14.21
+6
Sedi pok. Pa zapomen se Joe trrrrrrrrrrrrrrrr!?
komunjara 1
23. 02. 2018 16.47
+3
Neeeee za cvek bodo fasal šolniki od učenca ...bang bang
nikhrast
23. 02. 2018 17.09
V Severni Ameriki nobeden ne bi vedel kaj je "cvek", mogoče bi rekel da je dobil "F ali failure". Ocene so od 0 do 100, tudi na unoverzah.
bohinj je zakon
23. 02. 2018 14.11
+3
kako da že prej niso pomagali fantu? zdaj mu vsi želijo smrt.......ni mu rešitve
Ramzess
23. 02. 2018 16.13
jmis
23. 02. 2018 16.45
+2
ah daj no, kdo pa bo komu pomagal, vsak gleda samo na svojo rit
deltex
23. 02. 2018 13.59
+7
Cruz je psihopat, ki je lahko legalno kupil orožje. Z zakonom, ki to dopušča, je nekaj narobe. Drugače pa naj se streljajo kolikor jim paše.
felixkp
23. 02. 2018 13.43
+16
Tako ja Trump, oboroži učitelje, vzgojiteljice v vrcih, trgovce, natakarice... vse po vrsti, tudi prodajalce sladoleda in hot dogov na ulici. LOL
Ramzess
23. 02. 2018 16.14
+2
Ne zaveda se kako hitro so lahko otroci njihove žrtve, kaj pa potem.
felixkp
23. 02. 2018 22.37