Tujina

Obrazi in vzroki 'grške tragedije': tako so si populisti kupili Grke in oblast, sistem pa vzdrževali s krediti in lažnimi podatki

Atene, 05. 07. 2015 07.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
1121

Korenine grške krize ne segajo v leto 2008 ali 2010 so si enotni analitiki. Gre za zgrešen sistem, ki se je ohranjal na izposojenem denarju, ko je tega zmanjkalo, pa se je sesul.

Grčija
Grčija FOTO: Reuters

Na dan, ko Grki odločajo o svoji prihodnosti, je na mestu vprašanje, kaj se je tej državi zgodilo, da se je pravzaprav znašla v aktualnem položaju.

Razlogov je seveda več, so pa starejši od leta 2010, ko je država prvič potrebovala pomoč mednarodnih ustanov, čeprav je zaenkrat še vedno največ govora o protikriznih ukrepih,  vprašljivem delu mednarodnih finančnih ustanov  in politiki Sirize.

Politolog Takis S. Pappas, tudi avtor dela Populism and Crisis Politics in Greece, za situacijo krivi politični populizem. In čeprav se takšni pridevniki pogosto dotikajo tudi aktualne vlade Aleksisa Ciprasa, opozarja, da ima populizem v Grčiji dolgo zgodovino.

"Kulturne teorije, ki uspeh držav povezujejo s kulturo oziroma z njihovimi geografskimi in zgodovinskimi determinantami, pravijo, da so države z vročim podnebjem, ki so locirane na zgodovinsko gledano nevarnem območju (na primer Bližnji vzhod, Balkan) in imajo razgibano zgodovino (so bile na primer podvržene kolonizaciji, okupaciji, državljanski vojni), običajno revnejše in imajo več političnih težav kot države v bolj zmernih klimatskih območjih, v mirnejših soseščinah in z bolj veselo preteklostjo," razlaga Pappas.

Vodili so Grčijo: George Papandreou, Andreas Papandreou, Costas Karamanlis in Konstantinos Simitis.
Vodili so Grčijo: George Papandreou, Andreas Papandreou, Costas Karamanlis in Konstantinos Simitis. FOTO: Reuters
Na drugi strani te teorije stoji institucionalna teorija, ki pravi, da narod uspe ali pade v odvisnosti od institucij svoje države. Močne institucije, ki jim ljudje zaupajo, omogočajo preživetje ekonomskih in političnih kriz bolje kot slabotne. Daron Acemoglu in James Robinson kot pogoj za močne institucije vidita politični pluralizem. Menita, da so danes bogate države uspele, ker so nekoč postavile institucije, ki so bile široko vključevalne. Države, ki ostajajo revne pa so žrtve izključevalnih institucij, ki služijo peščici.

Tako ena kot druga teorija za Grčijo vsaj delno veljata, čeprav obstajajo deli grške zgodovine, ko so stvari potekale ravno nasprotno kot predlagata, grške institucije pa so se na koncu izkazale še za preveč vključevalne.

Populizem kot norma

Grčija sicer ni edina evropska država, ki je po krizi leta 2008 zašla v velike težave. Je pa po mnenju analitikov edinstvena v upiranju reformam, ki bi izboljšale njen položaj. A to ne le po letu 2008, ampak že mnogo prej. Pappas kot prelomnico postavlja leto 1981, ko se po njegovem z vzponom populizma začne v Grčiji populistična demokracija, za katero je značilno, da je v njej "za vsakega nekaj" - predvsem v smislu porabe javnega denarja. Takšno početje je v Grčiji razvilo sistem, ki je vodil v prefinjeno koordinacijo med politično elito in Grki, ki imajo zato danes težave razumeti, kaj se jim je pravzaprav zgodilo. Služil je temu, da je elita ostajala na oblasti, ker je bilo za ljudstvo dovolj bonbonov, oboji pa so postali specialisti v izkoriščanju države. Pri čemer so bila vir denarja ob odsotnosti resnega gospodarstva pač bančna posojila.

4 glavne grške težave

Grčija je največji vir grških dohodkov

40-odstotkov grškega BDP prihaja iz javnega sektorja. Pa naj gre za javne službe ali pogodbe z državo za izvajanje investicij ali storitev. Ko je prišlo obdobje varčevanja je to za marsikoga pomenilo, da je usahnil vir prihodkov.

Korupcija

Grške politične elite so ustvarile sistem, v katerem korupcija pravzaprav ne velja za korupcijo, ker se je tako udomačila, da je del sistema. Korupcija zločin ali ne – posledice so enake: neučinkovita politika, pretirano zapravljanje javnega denarja, odvisnost od državnih jasli in razbohotenje državnih služb.

Odsotnost gospodarske raznolikosti

Glavne grške gospodarske panoge so država, turizem in ladjarstvo. Tako majhna razdrobljenost pomembnih sektorjev je še toliko težje prenesla šoke krize.

Neučinkovita proračunska in davčna politika

Finančna kriza je razkrila, da si je država leta izposojala več kot so razkrivali javni dokumenti in kopičila večji proračunski primanjkljaj kot bi sploh bilo dovoljeno. Kot članica EU, bi morala primanjkljaj omejiti na 3 odstotke BDP, dolg pa na 60 odstotkov BDP. Namesto tega je z bankama Goldman Sachs in JPMorgan Chase sklenila dogovor o posojilih, ki niso bila zabeležena. Realno neskladje je bilo ogromno. Leta 2009 je premier George Papandreou priznal, da bo primanjkljaj 12,7-odstoten ali skoraj štirikrat večji kot ga je uradno napovedovala predhodna vlada. Na dan je torej prišlo, da je bila država v veliko slabšem stanju kot je to priznavala svojim posojilodajalcem in jih torej pri najemanju posojil zavajala.

Na drugi strani pa je študija, ki je leta 2012 primerjala podatke grških bank s podatki grške davčne uprave ugotovila, da so prihodki povprečnega Grka tudi do 92 odstotkov višji kot to prizna davčni upravi. Utaja davkov je leta 2008 predstavljala polovico proračunskega primanjkljaja, leta 2009 tretjino. Države se je v takšnem stanju zato težje spopadla s krizo kot bi se, če bi imeli za "sušna leta" še kaj rezerve.
 

Volitve leta 1981 so na oblast prinesle Pasok, stranko, ki jo je Andreas Papandreou ustanovil le sedem let prej. Na volitvah so bili tako uspešni, da so lahko vlado sestavili sami. Nova vlada je zavrnila način vodenja predhodnika Karamanlisa, ki je podpiral zmernost in samostojno rast. Nova vlada je od Evropske unije prejela velikodušno pomoč in se odločila, da bo država tista, ki bo delila ljudstvu in v rokah imela vse niti.

Državljane so prepričali, da gre za vprašanje "luči na koncu tunela" ali "silami teme" - opozicijo, ki je bila manj naklonjena takšni ekonomski politiki. Nova oblast je prinašala lagodnejše življenje in se ohranjala na račun razdeljevanja denarja, ki ga pravzaprav ni imela ona, ampak je rasel račun celotnega ljudstva.

Vsak poskus reform za politika v Grčiji pomeni hiter odhod s prizorišča.
Reforme=politični samomor

Leta 1990 je po desetletju populizma oblast zasedel liberalec Constantine Mitsotakis iz vrst Nove demokracije. Med svojimi cilji je navedel reforme, ki bi državo pripravile na enotni evropski trg, omejitev državnega zapravljanja, reformo javne uprave in privatizacijo. Vlada se je tri leta kasneje zrušila, ob ostrem nasprotovanju opozicije kakršnim koli spremembam v državi, pa v obračanju krmila tudi ni bila prav uspešna. Na oblast sta se vrnila Pasok in Papandreu.

Tudi Nova demokracija se je iz izgube oblasti marsikaj naučila. Predvsem tega, da populizem prinaša oblast. Tako so Grki pravzaprav dobili še eno precej populistično stranko, kar je bilo še posebej očitno med leti 1997 in 2009, ko je stranko vodil Costas Karamanlis, nečak Papandreuvovega predhodnika, ki pa je bolj kot strica, v retoriki posnemal Papandreuva.

V tem obdobju se je populizem nadaljeval, odsotnost reform pa tudi. Vsak takšen poskus je za politika pomenil hiter odhod s prizorišča. Reformist je bil drugi izraz za propadlega politika, obe veliki stranki pa sta tri desetletja vladali dokaj podobno populistično. Pasok dinastije Papandreu je bil na oblasti od leta 1981 do 1989, od 1993 do 2004 in od 2009 do 2001, Nova demokracija pa od 1990 do 1993 ter od 2004 do 2009.

Santorini
Santorini FOTO: Thinkstock

Edina naloga politike je bila, da (izposojeni) denar deli vzdržno, torej tako, da kakšna skupina ne bi postala preveč nezadovoljna.
Odnos, ki je vsem koristil

Odgovor na vprašanje, zakaj so Grki takšen sistem tako dolgo dopuščali, je v odnosu med državljani in politiko, ki ga je vzpostavila populistična vlada. Ta je izbrala dovolj veliko število "ciljnih skupin" in si kupila njihov glas. Pa to ne le z državnimi pokojninami, ki jih na leto ni bilo le 12, ali dodatki za javne uslužbence. Šli so tako daleč, da je za nekatere veljalo, da so nedotakljivi za roko pravice ali zaščiteni pred tržnimi tveganji.

"Leta in leta je praktično vsak Grk – pa naj je šlo za državne uslužbence, velike podjetnike ali gospodinje, iz nekega državnega mehanizma dobival prihodke, ki niso bili povezani ne z delom, ne z njegovim lastnim tveganjem," situacijo opisuje Pappas. Edina naloga politike je bila, da denar deli vzdržno, torej tako, da kakšna skupina ne bi postala preveč nezadovoljna.

Da je to delovalo, pa je bil potreben še primeren strankarski sistem. Za največji grški stranki – za razliko od drugih uspešnih in razvitih demokracij – ni držalo, da se delita glede na politične in ekonomske poglede, da zagovarjata vsaka svoj družbeni sloj … Strankarska delitev v Grčiji je bila namesto ideološka strateška. Volilni boj se je odločal na čim manj ideoloških vprašanjih ambivalentnih volivcev, kar je slabilo jasne pozicije in usmeritve strank ter večalo nevzdržno skupinsko "solidarnost", obe stranki pa sta tekmovali v eni dimenziji – kako ljudstvu ponuditi več kot nasprotnik. Na koncu se je zgodilo to, na kar takšne sisteme opozarja John Rawls. Vladavina dveh strank je razpadla in prišlo je do ekstremne razpršitve in porasta ideološko bolj skrajnih strank, v tem primeru Sirize in Zlate Zore.

Strankarska delitev v Grčiji je bila namesto ideološka strateška. Volilni boj se je odločal na čim manj ideoloških vprašanjih ambivalentnih volivcev, kar je slabilo jasne pozicije in usmeritve strank ter večalo nevzdržno skupinsko "solidarnost", obe stranki pa sta tekmovali v eni dimenziji – kako ljudstvu ponuditi več kot nasprotnik.

Razlika med Grčijo in marsikatero drugo propadlo državo je, da je za početje, ki ni bilo najbolj gospodarno, skrbel kar sistem sam, ne zgolj peščica posameznikov, med politiko in ljudstvom pa je obstajala družbena pogodba po kateri je bilo za vse dovolj.

Odkar posojilodajalci v Atene ne pošiljajo več kovčkov z denarjem, država pa jih tudi nima, bo potrebna sprememba te pogodbe. Bolj zanimivo vprašanje pri tem pa je, kako hitro je mogoče spremeniti miselnost in sistem, ki se je sesul v dveh svojih pomembnih točkah – igre ne vodita več le dve stranki in v blagajni ni več denarja. Kako delovati v tej realnosti pa je pomembno vprašanje tudi za volivce, ki so doslej praviloma nagrajevali politike, ki so obljubljali še več iz državne blagajne.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1121)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

poslanka sexs
06. 07. 2015 17.13
+6
isto se dogaja v sloveniji samo nam politicari lazejo in nas zavajajo
Fuck the system
06. 07. 2015 17.45
+2
Bojan-F
06. 07. 2015 15.28
+0
Ha, ha, ha, ha, ha, ha, ... samo se to se je moralo zgoditi ... oglasil se je (twittnil) izvedenec za makroekonomijo WD40 ...
Bojan-F
06. 07. 2015 15.31
+1
... ko je bil odgovoren za drzavo so se mu gospodarske druzbe in gospodinjstva v 30 mesecih zadolzila za faktor 2,58, banke pa napihnile bilancno vsoto za faktor 2,05.
Limonin sok
06. 07. 2015 13.00
+1
Živjo, jaz se ne spoznam na politiko in bi prosil, da me ne napadate sedaj, ko bom postavil to vprašanje.Grki so si po tem kar slišim, denar sposodili, obljubljali da ga bojo vrnili, potem ko so videli da ne bo šlo pa razpisali referendum in sedaj hočejo iz euro območja ? Prosim, če se karkoli motim me popravite, ker nevem dobro kakšna je situacija samo zanima me, če je to res kar sem vprašal...
Bassettt
06. 07. 2015 12.45
+2
Eeee, Grčija, tudi Slovenija je Grčija, ampak Slovenija nima jajc kaj takega naredit, ker nima niti očeta države, da bi poskrbel za nas. Je tako?
JE-BI-GA
06. 07. 2015 21.49
+1
Kučo ti bo pomagal ali morda đakson Janša, vsi nam samo kradejo in nimajo jajc povedati EU da se te igre več ne gremo. Sicer, mi pa tudi samo za računalniki lajamo, ko je pa treba se pokakamo !!!!!!!!!!!!!!!! Taki smo Slovenci........ovce.............bbeeeeee
imenik
06. 07. 2015 09.59
-1
Socializem propade kadar zmanjka tujega denarja.
Samson80
06. 07. 2015 10.18
+3
joj si naiven ? kaj v ameriki je potem tudi po tvoje socializem, amerika se drži nad vodo s tujim denarjem(kitajci, indijci, arabci dajejo na tisoče milijard $ ameriki) in tiskanjem denarja kot wc papir brez kritja , samo zato ker je dolar svetovna valuta, ko to ne bo več so bankrot v 1 tednu. Lahko je delat denar iz nič če tvoja valuta ni vezana na zlato, pač natiskaš in ga imaš.
ArkaMast
06. 07. 2015 09.32
+5
V Bruslju lahko kar snamejo kravate in zavihajo rokave. Bo potrebno delati, ne šminkirati. Dovolj je bilo. Naprej s Sirizo in ZL.............ne gre za Grčijo in EU, Gre za SVET na katerem živi 1% bogatih in 99% revežev.
BUONGIORNO
06. 07. 2015 09.41
-1
he, he, domov si jih vzemi in tudi tistega populista Lukčeta, ki še v plenice kaka !!
ArkaMast
06. 07. 2015 09.42
+3
A se ti zdi popularen. Ti je všeč? Si pa iskren. Lepo. .................Saj vas razumem. Tudi ženska reče NE, pa misli DA.
BUONGIORNO
06. 07. 2015 09.48
-2
ArkaMast
06. 07. 2015 09.57
+4
Kaj bo še iz g.Mesca. Če sedaj v hlače kaka kot praviš, pa je tako močan politik. Ubogi ste ko odraste.
ArkaMast
06. 07. 2015 09.23
+11
TROJKA je naredila napako, ko si je za ŽRTEV in POIZKUSNEGA ZAJČKA izbrala ravno Grke, ki imajo največ karizme od vseh evropejcev. Če bi se lotila nas, bi bili tiho ko miške, saj smo rojeni hlapci.
Lutra Lutra 1
06. 07. 2015 09.13
+15
Ko sem prebiral ta članek, sem imel pred očmi dve stvari, Slovenijo in populizem! Popolnoma enako se dogaja v Sloveniji, kot se je dogajalo pred krizo v Grčiji. Torej nas čaka isti konec. Res pa je, da še imamo nekaj časa, da se rešimo. Ampak zelo malo časa.
ArkaMast
06. 07. 2015 09.24
+0
Reši nas lahko le ZL. Edina ki ima drugačno vizijo od suženjstva............še malo bolj jo podpremo, pa smo zmagali.
BUONGIORNO
06. 07. 2015 09.48
-3
Chillis
06. 07. 2015 08.46
+10
Vidim, da je veliko pametnjakovičev, ki bi rešili Grčijo in še koga zraven. Nekaj pravil: 1. zapraviš lahko toliko kot zaslužiš. 2.če se zadolžiš moraš to vrniti z obrestmi. in tukaj ni demokracije. jasno!!!
ArkaMast
06. 07. 2015 09.29
+9
Delavec (99% ljudi) dela za minimalca, 1% ljudi pa pobere večino. To je problem. Ljudje se deklariramo več na evropejce, američane, švede, grke ampak na preprosto delavsko ljudstvo.
cirenij
06. 07. 2015 09.50
+2
Chillis-------------ampak danes je trend, da se zadolžuješ. Pa katera država ni zadolžena? ZDA pa vehementno tiska dolarje, da se rešuje. Pa upajmo, le na kratek rok. Tudi trend zadolževanja navadnih državljanov zadnjih 20 let je v vzponu. To je moderno na državnem in privat nivoju. Le tako si lahko moderni suženj tega stoletja. Majhen narod suženj velikim narodom in domačim tatovom.
Samson80
06. 07. 2015 11.02
+3
cirenij-točno tako, tiskajo denar 24ur na dan, na tisoče milijard vsako leto in se ne zgodi nič, nobenih sankcij, nobenih nižanja bonitetnih ocen itd. Poglejte si kaj pravijo nekateri senatorji v zda, bakrot amerike bo 100x hujši kot je grški
Borut Stari
06. 07. 2015 08.34
+6
Tale grška tragedija bo že od danes naprej učno čtivo za vse izvoljene politike kako se ne dela z usodo ljudstva.
Ivan Orlac
05. 07. 2015 23.04
+1
Brez nemcev je kar konec sveta,a ne.........
Ivan Orlac
05. 07. 2015 23.02
+1
ja pametnjakoviči,41 pa so nam prišli pomagat na balkan....nemci so kot rak,ki se ponavlja,če smo jih 45tega,jih bomo tudi zdaj,medicina napreduje,bravo grki,niste rojeni za hlapce za razliko od nekaterih!!!!!!!!!
Borut Stari
06. 07. 2015 08.28
-5
Bedak. Prav rad bi videl tvoje finance doma. Verjetno si že v bankrotu če nisi "naš"
ArkaMast
06. 07. 2015 09.38
+1
cool1
05. 07. 2015 20.49
+8
Je že prav , da si Grki nehajo brezglavo sposojati denar, a problem je , kako preživeti brez njega. Težko jim bo sedaj , če bodo izglasovali na referndumu OXI, zelo jim bo težko, veliko let....ne pa njihovi vladi, oni poskrbijo za sebe tako in tako !
pmx
05. 07. 2015 21.54
+7
Žal jim bo seveda težko, ampak druge ni bilo. Ali dovoliti, da jih kapitaliistični zločinci potopijo glavo za ostalim telesom v gnojnico, ali, da zaenkrat vsaj glavo obdržijo na površju in počasi začnejo lezt gor. No, vsekakor je za računat, da jim bodo desnosučni postavljali ovire kjerkoli bo možno, ampak vsaj je referendum pokazal, da ogromno Grkov stoji za svojo novo vlado.
poslanka sexs
05. 07. 2015 19.51
+51
vprasajte se raje kam je sel denar kot smo ga vlozili v mariborsko banko in pustite grke pometite pred svojim pragom
Smolapataaaka
05. 07. 2015 18.50
+41
Nekaterim še vedno ni jasno kajne? Da ste z vsem tem našim denarjem, ki je šel "za Grčijo" podpirali nemške, francoske in še katere banke.... Enim še vedno ne potegne, ne?
pmx
05. 07. 2015 18.54
+12
Pri desnosučnih je tako, da dobro poznajo resnico, ampak vseeno se držijo navodil svojega guruja, "toliko časa ponavljajte laž, da postane resnica". :-) Taka je pač tudi narava religije in SDS ima vse lastnostni verske sekte, ne pa politične stranke.
civitasstain@gmail.com
05. 07. 2015 19.01
+8
Eni boste že počasi spoznal resnico, ki je dalj proč od poročila medijev s propagando proti Grčiji!
funi
05. 07. 2015 20.54
-3
Levičarji vam dam svoj TRR vrnite mi denar ki ste ga investirali v Grčijo in vse neumnosti.
ivan.z Doba
06. 07. 2015 12.25
+3
Poroštvo za 938mmio€ je podpisal ivan! Pojdi na Trstenjakovo po denar!
ficfiric 1
05. 07. 2015 18.21
-4
Kako zdej neki 2008 al 2010....a ni cipras kriv za vse pa njegovi lewaki?
deathbite
05. 07. 2015 18.23
+6
To je tko kot s Cerarjem pri nas. Samo da so pri nas prelomna leta 2004-2008. Je pa populizem zelo popularen pri ivanu in kahlu.
civitasstain@gmail.com
05. 07. 2015 19.03
+7
Vežda, Cipras je nabiral kredite 2008. Ste eni idij..!
ficfiric 1
05. 07. 2015 20.07
+1
Ja ne vem...prasam desnake kje je bil cipras 2008..zgleda da je on vse zafural..
puspan
05. 07. 2015 17.06
+17
Ravno sedajle Cipresasti govori, da se veseli demokracije. Jaz tudi z njim, a brez nasega denarja. Se bolj pa bom vesel, ko se bo resil predvsem nemskih izkoriscevalcev in zacel koncno spet tiskati lastne Drahme. Pokazal bo vsem svetu, da je tudi Grcija lahko uspesna drzava. Pa se pridni bodo ratali, ko bodo imeli toliko denarja, da ga bodo morali s sajtrgami do trgovine po krompir vozit. Dajmo Grki.
Brakedirt
05. 07. 2015 17.55
+1
do sedaj niso pobirali davkov kot bi morali sedaj pa bodo kar naenkrat obogateli? daj bedak,pojdi v grcijo in jih financiraj s svojo miloscino od penzije.
jg57
05. 07. 2015 18.16
+3
puspan ti si pa res en patron. Kdor nekomu posodi denar in od nega pričakuješ vračilo si izkoriščevalec.
superfly7
05. 07. 2015 18.35
+10
Nevem al ste vsi nori, sam puspanov komentar je totalno sarkastični.
Angela Franko
05. 07. 2015 18.36
+3
Tako izgleda so že navajeni !!! gremo na socialno ni treba vrnit ,tako pri nas nekateri delajo ni treba vstati zgodaj tam se začne ob osmih !!!!
civitasstain@gmail.com
05. 07. 2015 19.04
-3
Kako ti je lahka diskutirat, ko ozadja in resnice ne poznaš!
nanka1
06. 07. 2015 01.35
+2
gavin in Brakedirt, preberita se enkrat, kaj je napisal puspan. Mislim, da hoce povedati, da cakajo Grke tezka leta, da pa se tega trenutno ne zavedajo
puspan
05. 07. 2015 17.00
+11
Socializem bo uspesen sele takrat, ko ne bomo rabili vec denarja, je pa ze enkrat obstajal, ampak je bolj dalec nazaj, ko so ljudje ziveli se v jamah, obleceni pa so bili v zivalskih kozah.
tankopiš
05. 07. 2015 17.17
+5
kaj pa naši nekateri sodobneži ki želijo to sr....upam da se bodo končno zbudili.
pmx
05. 07. 2015 18.57
+8
Ljudje bodo živeli človeka vredno življenje, ko ne bo več milijarderjev, ko bodo še vedno sicer razlike, ampak ne za milijonekrat, ampak recimo za 10x. In ne skrbi, še vedno bi se enako kapitalisti trudili. Če dobi nekdo, ki ima recimo 500 milijonov, še 50 zraven, dvomim, da se je prav posebaj trudil in gnal za to ... en revež pa, da dobi 50€ več pa se bo še kako gnal, da bo lahko npr. otrokom malo več privoščil ali pokril neštete račune za nazaj. Denarja in dobrin je več kot dovolj, samo zločinsko nepošteno so razporejni.
gulmor
05. 07. 2015 16.52
+11
V Grčiji povprečna penzija 800€, pri nas 500€. In mi revčeki jim to plačujemo. Sicer vem, da je v ozadju razredni boj bogatih proti revnim, vendar vseeno ni pravično...
pmx
05. 07. 2015 18.57
-1
800? Kaj niso desnosučni stalno trobili, da imajo kar 2000?? Pa nič o tem, da je 1/3 že prebivalstva brez zdravstvenega zavarovanja, pa, da je 60% mladih brezposelnih, ...
civitasstain@gmail.com
05. 07. 2015 19.05
ONniON
05. 07. 2015 16.24
+10
skandinavske države so nizko zadolžene države
kat-at
05. 07. 2015 16.36
+8
skandinvske drž. niso korupcijske, tudi i komunističnega *niso nikoli imele. .
pmx
05. 07. 2015 18.58
+4
No, no, kat-at, so jih desnosučni kapitalisti dobro potunkali, ... so se z levimi in socialnimi ukrepi potegnili ven. Še posebaj Islandija.
civitasstain@gmail.com
05. 07. 2015 19.06
+5
Seveda, so tudi že pred vstopom v EU imeli razvito gospodarstvo!