VIDEO: 'Ogenj je goltal vse pred seboj'

Obsežen požar je zajel območje Makarske. Po prvih ocenah je zgorelo okoli 250 hektarjev nasadov oljk, borovih gozdov in nizkega rastlinja. Na teren je odšlo okoli 300 gasilcev.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

V bližini kraja Podgora na območju Makarske je davi okoli 2. ure izbruhnil požar, v katerem je po prvih ocenah zgorelo okoli 250 hektarjev nasadov oljk, borovih gozdov in nizkega rastlinja. Gasilcem je čez dan uspelo omejiti širjenje požara, pod nadzorom pa so ga imeli šele zvečer. Vzrok požara še ugotavljajo.

Širi se proti Naravnemu parku Biokovo

Požar se je sprva hitro širil proti hišam v Podgori in tamkajšnjemu hotelu Sirena, vendar so gasilci širjenje ustavili, je povedal poveljnik županijske gasilske zveze Dražen Glavina. Dodal je, da so se gostje lahko vrnili v hotel, prav tako ni več nevarnosti za hiše.

Požar pa se je še naprej širil proti gozdovom v Naravnemu parku Biokovo, kjer so popoldne pri gašenju sodelovala tudi tri letala za gašenje kanader. Ta sprva zaradi močnega vetra na morju niso mogla leteti.

Gasilci so vzpostavili varnostna območja, da bi preprečili ponovno širjenje ognja proti Podgori. Gasilskim službam je veliko težav povzročal predvsem ogenj na težko dostopnem terenu v gostem borovem gozdu Naravnega parka Biokovo, je še povedal Glavina.

Domačini so za hrvaške medije povedali, da je to eden najhujših požarov, kar so jih kdaj videli. "Ogenj je goltal vse pred seboj. Približal se je celo domovom," so pretreseni pripovedovali.

Z ognjenimi zublji se je borilo več kot 300 prostovoljnih in poklicnih gasilcev iz Splitsko-dalmatinske županije z več kot sto gasilskimi vozili. Na pomoč so jim priskočili tudi člani gasilskih društev z območij Dubrovnika, Šibenika in Zadra. Gašenje je sprva oteževala tudi močna burja, ki pa se je kasneje umirila. Čaka jih tudi naporna noč, saj jih skrbi, da bi ogenj, ki je končno pod nadzorom, zaradi vetra ponovno pridobil na moči.

Zaradi požara je bila do 10. ure zaprta jadranska magistrala, nekatere druge ceste pa so še vedno zaprte. Številna mesta v okolici požara so bila zjutraj tudi brez električne energije, saj so izklopili daljnovod. Kasneje so dobavo elektrike vzpostavili, vendar pa so jo ob gašenju s kanaderji zaradi varnostnih razlogov znova prekinili.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 66
 
periot22 18.06.2017 22:29:26
Turisti prinašajo smeti, ogenj, in bolezni skratka nič dobrega!
Več komentarjev