Tujina

Obsojen vodja prepovedane sekte

St. Georg, 21. 11. 2007 13.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V ameriški zvezni državi Utah so obsodili vodjo prepovedane mormonske poligamistične sekte. Grozi mu najmanj 10 let zapora.

Warren Jeffs, vodja poligamistične sekte.
Warren Jeffs, vodja poligamistične sekte. FOTO: Reuters

Ameriški poligamist Warren Jeffs, samooklicani vodja že sto let prepovedane mormonske sekte, Fundamentalistične cerkve Jezusovih poslednjih dni, je bil za svoja dejanja obtožen že septembra. V obtožnici so mu očitali, da je pod krinko vere in verskih obredov sklepal poroke med mladoletnicami in starejšimi moškimi.

Jeffs je po smrti svojega očeta prevzel vodenje sekte in urejanje zakonskih zvez, ki so bile označene za kaznivo dejanje organizirane prostitucije z mladoletniki. Zaradi kršenja zakonodaje se je Jeffs dve leti uspešno skrival pred ameriškimi oblastmi na področju Arizione in Utaha, kjer živi 10 tisoč članov omenjene sekte, ki tradicionalno prakticirajo poligamijo. Zaradi njegovih nelegalnih dejavnosti je bil nekaj časa med 10 najbolj iskanih oseb na FBI seznamu.

Avgusta 2006 so ga policisti pri rutinski kontroli aretirali in pri njemu našli večjo količino bremenilnega materiala, večje število mobilnih telefonov, prenosnih računalnikov in 50 tisoč dolarjev gotovine.

Sojenje Warrenu Jeffsu.
Sojenje Warrenu Jeffsu. FOTO: Reuters

51-letnega Jeffsa so ameriški sodniki včeraj spoznali za krivega napada in posilstva dveh mladoletnic. Tožilstvo je doseglo obtožbo na podlagi pričanja 21-letne Elisse Wall, ki je bila prisiljena v poroko in spolne odnose.

Za tovrstno dejanje Jeffsu, po ameriških zakonih zvezne države Utah, grozi najmanj deset let zaporne kazni. Kazen mu bo izreklo sodišče na posebni obravnavi.

Mormonska cerkev je izjavila, da se distancira od Fundamentalistične cerkve Jezusovih poslednjih dni in njenega voditelja Jeffsa, saj ne želi biti povezana z nečednostmi, zaradi katerih bi lahko izgubila svoje vernike.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.