Tujina

Obsojenemu posiljevalcu in morilcu sodišče odobrilo evtanazijo

Bruselj, 16. 09. 2014 08.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

50-letnemu belgijskemu obsojencu na dosmrtni zapor je sodišče po treh letih pravdanja odobrilo evtanazijo. Posiljevalec in morilec trpi zaradi neobvladljive potrebe po spolnem nasilju, nobena od dosedanjih terapij pa mu ni pomagala.

Franka Van Den Bleekena je belgijsko sodišče v 80-ih letih prejšnjega stoletja zaradi posilstva in umora obsodilo na dosmrtno ječo. Pred tremi leti je zapornik najel odvetnike, da bi sodišče prepričal, da naj mu omogočijo zdravniško pomoč pri evtanaziji. Gre za prvo takšno sodno odločitev, da se pomoč pri evtanaziji omogoči zaporniku. Belgija sicer zakon, ki omogoča tako imenovano pomoč pri dostojni smrti, pozna že 12 let.

V Belgiji število opravljenih evtanazij v zadnjih 12 letih počasi narašča, večina evtanazij pa je vezanih na dostojno smrt starejših oseb in na smrt bolnih pacientov.
V Belgiji število opravljenih evtanazij v zadnjih 12 letih počasi narašča, večina evtanazij pa je vezanih na dostojno smrt starejših oseb in na smrt bolnih pacientov. FOTO: Thinkstock

50-letni zapornik je s pomočjo odvetnikov sodišče prepričal, da trpi zaradi nevzdržne psihične motnje. Psihiatri so namreč ugotovili, da Frank Van Den Bleeken ne zmore obvladovati nasilnih spolnih potreb. Gre za motnjo, ki ni ozdravljiva, 50-letniku pa do sedaj ni pomagala še nobena terapija. Zato je sodnik njegovo prošnjo odobril.

Zapornika bodo v naslednjih dneh odpeljali v eno od bolnišnic, kjer bo potekala evtanazija. Njegov odvetnik je dejal, da ne more sporočiti točnega datuma, kot tudi ne razkriti, kje bo postopek potekal. Boji se namreč, da bi se pred bolnišnico zbrali nasprotniki te odločitve in nasprotniki evtanazije.

Vedno več 'mejnih' primerov

S to razsodbo in odobritvijo evtanazije zaporniku, ki trpi za psihično motnjo, pa je sodišče odprlo čisto novo področje. A to ni prvič, da je belgijska zvezna komisija za evtanazijo odobrila nekoliko neobičajne prošnje. Januarja 2013 je sodišče odobrilo prošnjo za evtanazijo 45-letnima dvojčkoma Marcu in Eddyju Verbessemu, ki sta zaradi genetske okvare oglušela, kmalu pa bi tudi oslepela. Lanskega oktobra pa je bila evtanazija odobrena Nathanu Verhelstu, transeksualcu, ki je zaprosil za evtanazijo po več neuspelih operacijah spremembe spola. Belgijska senatorka Elsa van Hoof je vse te primere označila za "mejne in zaskrbljujoče", kar je še podžgalo jezo med nasprotniki evtanazije. Senatorka je nasprotovala sperejetju novele zakona, ki bi umaknila starostno omejitev za evtanazijo, s svojo skupino pa je uspela ublažiti novelo, da je evtanazija sedaj res mogoča tudi pri otrocih, a le, če so na smrt bolni.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1