Tujina

V novih bombardiranjih v Jemnu ubitih več deset civilistov

Sana, 27. 03. 2015 09.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Koalicija 10 zalivskih držav s Savdsko Arabijo na čelu je napadla položaje Hutijev v bližini jemenske prestolnice Sana ter njihovo vojaško bazo v bližini pristaniškega mesta Aden. Mediji poročajo tudi o civilnih žrtvah. Pobegli jemenski predsednik Hadi je že prispel v Rijad.

Razmere v Jemnu so še vedno zelo napete. Savdska Arabija in njene zaveznice so v Jemnu danes ponovno začele z letalskimi napadi proti šiitskim Hutijem, ki naj bi podporo dobili s strani šiitskega Irana. Drugi dan zapored so bombardirali prestolnico Sano, zaradi česar so številni prebivalci v paniki skušali pobegniti iz mesta. Vojaško posredovanje Savdijcev je sprožilo skrbi, da bi se lahko konflikt v regiji razširil.

Savdska Arabija skuša z vojaško operacijo preprečiti, da bi Teheran v regiji okrepil svoj vpliv. V akciji sodelujejo številne arabske vlade, med njimi praktično vse Zalivske države.

Koalicija arabskih držav pod vodstvom Savdske Arabije je v noči na četrtek začela z letalskimi napadi na Hutije, s čimer želi preprečiti napredovanje upornikov. Ti so v minulih mesecih prevzeli nadzor nad velikim delom države in prestolnico. V tem tednu so napredovali do južnega pristaniškega mesta Aden.

V zadnjih 24 urah je bilo v zračnih napadih na šiitske upornike ubitih vsaj 39 civilistov, navaja AFP. V napadu na vojaško bazo na severu prestolnice Sana je umrlo 12 ljudi, so sporočile pristojne oblasti.

Obstreljevanje oporišča, ki je v rokah šiitskih upornikov, na severu mesta Aden.
Obstreljevanje oporišča, ki je v rokah šiitskih upornikov, na severu mesta Aden. FOTO: Reuters

V četrtkovi akciji je sodelovalo 100 savdskih letal, 30 letal Združenih emiratov, 15 iz Kuvajta in Bahrajna, 10 iz Katarja in nekaj iz Jordanije, Maroka in Sudana. V ofenzivi so sodelovale tudi enote iz Pakistana in Egipta. Po napadu je Savdska Arabija zagrozila, da bo na območje poslala tudi kopenske sile.

Savdska Arabija se pripravlja tudi na kopensko ofenzivo. Pripravljenih je 150.000 vojakov. Predsednik Egipta Abdel Fatah al Sisi je sporočil, da bo tudi sam poslal kopenske sile v Jemen, če bo to potrebno.

Šiitski Hutiji trenutno oblegajo pristanišče Aden na jugu države. Pridružile so se jim sile, zveste nekdanjemu predsedniku Aliju Abdulahu Salehu, ki je pred dvema letoma odstopil s položaja zaradi množičnih protestov. Hutijske sile okrog Adena sedaj vodi njegov sin.

Hadi že v prestolnici Savdske Arabije

Saleha je nasledil Aberabo Mansur Hadi, ki je moral februarja pobegniti v Aden, sedaj pa je od tam pobegnil v savdsko prestolnico Rijad, kamor je prispel danes. Od tam bo potoval v Egipt, kjer se v soboto začenja dvodnevna konferenca Arabske lige, katere generalni sekretar Nabil al Arabi je že izrazil podporo savdski zračni ofenzivi.

Šiitski Hutiji v Sani protestirajo proti zračnim napadom.
Šiitski Hutiji v Sani protestirajo proti zračnim napadom. FOTO: Reuters

Na stran Savdske Arabije so se postavile tudi ZDA. Razmere v Jemnu so zapletle protiteroristične operacije ZDA proti Al Kaidi na Arabskem polotoku, ki še vedno nadzira velik del ozemlja države. Američani so imeli zeleno luč in logistično podporo Saleha in Hadija za napade z brezpilotnimi letali in druge operacije.

Združeni narodi in Evropska unija so izrazili zaskrbljenost in vpleteni strani pozvali k pogajanjem. Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je razmere označil kot nevarne in obenem izrazil upanje, da se razmere ne bodo poslabšale.

Sedaj so ostale brez obeh, pri čemer bi jim lahko bili Hutiji naravni zaveznik, vendar si Savdska Arabija ne želi šiitske vlade pod vplivom regionalnega rivala Irana na svoji južni meji.

Washington mora ohraniti zavezništvo z Rijadom, saj so morebitni boljši odnosi s Teheranom še zelo daleč in odvisni od uspešnega izida jedrskih pogajanj. Francoska tiskovna agencija AFP navaja besede ameriških državnih uradnikov, ki pravijo, da trenutno dogajanje glede Jemna ne bi smelo vplivati na potek iranskih jedrskih pogajanj.

Kljub temu je član sveta za nacionalno varnost Alistair Baskey dejal, da Belo hišo skrbijo poročila o iranskih aktivnostih v Jemnu in prisotnost iranskega orožja. Washington hkrati priznava, da ni nobenih dokazov, da so Hutiji pod operativnim nadzorom Teherana, ki je savdske zračne napade kritiziral kot nevarno kršitev nacionalne suverenosti Jemna.

ZDA operacijam Savdske Arabije in zaveznikov nudijo logistično in obveščevalno podporo. V Savdski Arabiji imajo 12 svetovalcev, ki usklajujejo pomoč. Njihovo prisotnost naj bi v prihodnjih dneh razširili. Gre za pomoč v letalskih tankerjih in radarskem nadzoru.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

skydrol7
28. 03. 2015 20.05
pred leti sem bil zaposlen v Jemnu in to v mestu Aden,in se dobro da sem si ogledal vse turisticne tocke okoli in v Adenu , zdaj bodo pa vse to najbrz unicili.....
nevski
28. 03. 2015 19.46
+2
Savdska Arabija je nad Jemnom zaradi tehnične napake izgubila letalo F-15S, oba pilota so rešili američani.
Te vidim
28. 03. 2015 16.49
+7
Nobelovec za mir Obamas je rekel da podpira malo bombe pa to ...
aljoteam
28. 03. 2015 13.06
+11
Poslušamo samo propagando za vojno. Kje je propaganda za mir? Kje je EU, ZN. Na "mirovnike" ZDA, kao globalne policaje, tako ali tako vemo, da ne moremo računati, da bi izvajali propagando za mir, kvečjemu podpirajo vojne in nasilje...
aaaaaa122121
28. 03. 2015 13.02
+2
a infadeli, misije ter podobne ofce se niso najdle tega clanka, al namerno strani gledajo. pol bo pa vse reprimanded zarote.
Našvasan_zob
28. 03. 2015 12.14
+8
Ko bombe mečejo arabci je to terorizem.. ko bombe mečejo pro-amerji je to anti-terorizem... kašne ovce :))))))))
+18
Kaj so zagnani ko gre za nafto - 100 letal in 150 000 vojakov... Ko je treba ISIL zbombardirati pa pošljejo 3 letala...
nikhrast
28. 03. 2015 02.10
-5
tatanka44
27. 03. 2015 19.56
+8
"Kako strašni so uroki, na katerih sloni Islam in njegovi častilci! Fanatična blaznost pri človeku je prav tako nevarna kot hidrofobija (strah pred vodo) pri psu, in je to strašna usodna apatija. Učinki so se pojavili v mnogih državah, lahkomiselne navade, zanemarjanje sistemov kmetijstva, počasne metode poslovanja in negotovost premoženja obstajajo kjerkoli živijo ali vladajo Prerokovi privrženci. Degradiran senzualizem (čutnost) oropa to življenje svoje elegance/olike/vljudnosti in izboljšanja, poleg njenega dostojanstva in svetosti. Dejstvo, da mora vsaka ženska v mohamedanskem pravu pripadati nekemu moškemu kot njegovo absolutno premoženje, bodisi kot otrok, žena, ali priležnica, suženjstvo ne bo dokončno izumrlo, dokler islamska vera ne bo prenehala biti velesila med ljudmi. Posamezni muslimani lahko kažejo odlične kvalitete, vendar vpliv vere ohromi socialni razvoj tistim, ki ji sledijo. Na svetu ne obstaja močnejša retrogradna sila. Daleč od tega, da bi izumiral, je Islam militanten in je vera spreobračanja. Razširil se je že po vsej centralni Afriki, dvignil neustrašne bojevnike na vsakem koraku; in če ne bi bilo krščanstvo v zavetju močnih vej znanosti, proti katerim se je zaman boril, bi civilizacija moderne Evrope padla kot je padla civilizacija starega Rima."
zigasubic
27. 03. 2015 22.24
-4
Če pomislimo, kaj je Krščanstvo delalo v imenu vere in kje vse se je razširilo v preteklih stoletjih izgleda Islam kot neubogljen paglavec.
HolyRomanEmpire
28. 03. 2015 11.10
+0
Dvomim, da je na svetu sploh kakšno večje verstvo, ki ima čisto preteklost. Širjenje verstva je nekoč pač potekalo vzporedno z državo, in v tem ni kaj dodat. Islam je v tem zelo enakovreden krščanstvu (uničenje bizanca, perzije, severna afrika). Če pa pogledaš s sedanjega vidika, pa islam v agresiji prednjači brez konkurence. Terorizem ekstremizem - samo stranski učinek.
T_one
28. 03. 2015 11.10
+3
bistvena razlika je v tem, da bo naše krščanstvo, luciferjanstvo in judovstvo povzročilo popolno uničenje planeta, medtem ko pa muslimani skušajo le uničiti nas, ki uničujemo planet... Torej gledano s stališča planete zemlje, smo mi - kristjani, židje in luciferjanci (vatikanovci, jezuiti, masoni in prostomasoni); ebola in rak tega planeta; medtem ko so muslimani njegov imunski sistem. Rimski Imperij pa še vedno obstaja, le da je pod krinko Vatikana, kraljevskih družin, OZN, ZDA in EU; vse to tvori moderni Rimski Imperij oz. Globalni Babilon - 666 - Nov svetovni Red. Cesar v Rimskem Imperij uje imel naziv - Najvišji Vladar - Pontifus Maksimus; ta naziv dandanes nosijo papeži. Krščanstvo, židovstvo in luciferjastvo je v preteklih dveh tisočletjih povzročilo umor več kot 80 milijonov ljudi, muslimani v tem času niso upomorili niti desetino tega. Kar se pa "napredka" tiče; ta napredek nas je pripeljal v samouničenje! Težko se je soočiti z resnico, še posebej z resnico, v kateri smo mi prikazani v slabi luči; a žal so dejstva takšna!!
zigasubic
28. 03. 2015 16.52
+3
Vprašanje nasilnosti katere od religij je zelo relativno. Če pogledamo, katere arabske države je bombardiral zahodni svet v zadnjih dveh desetletjih (Somalija, Afganistan, Irak, Libija, ...) in koliko je bilo tam žrtev, ter koliko je bilo žrtev, ko je katera od arabskih držav bombardirala zahod (trenutno se ne spomnim nobene) je število žrtev precej nesorazmerno.
kim llsung
27. 03. 2015 17.38
+16
Asad ni niti enkrat zapustil svoje drzave...lev ne pa ta lisica...
appollyon
28. 03. 2015 09.28
-1
očitno do tebe ne pridejo vse novice, veš kim pa te zadeve ne pusti vse čez filter!
iGURT
27. 03. 2015 14.55
+17
... tebi nič meni nič se zbnere druščina in začne bombardirat neko državo ker hoče narod zamenjat predsednika ki jim je zvest in ki je bil - edini kandidat na volitvah. Pred tem pa podpredsednik v prejšni vladi, torej režimski človek, človek režima ki ga narod ne mara, je pa všeč ZDA in ostalim agresorjem nad Jemen.
T_one
27. 03. 2015 14.12
+19
zanimivo, zanimivo... na tele Hutije so se te države spravile kot orel nad miš; v nekaj urah dr-mr... na ISIS-ovce pa se spravljajo mesece in mesece, pa nič od tega... očitno je res, da jim to ni v interesu; oz. da te države, ki se pretvarjajo, da se kao "bojujejo proti ISIS", celo oborožujejo in financirajo ISIS-ovce. Tole posredovanje je čisti dokaz za to - kaj vse so te države zmožne; kar pa nočejo narediti proti ISIS, ker le-ta v resnici dela za te države, za njihove imperialistične geostrateške cilje! Hinavčšina ZDA pa brez meja; po eni strani podpirajo to posredovanje, po drugi strani pa dajajo izjave, kako je to kršitev suverenosti...Očitno je res, kar je pred meseci povedal maeriški podpredsednik Biden, ko je na nekem predavanju rekel, da Savdska Arabija in Turčija pomagata pri financiranju, oboroževanju in usposabljanju ISIS-a (google: Biden blames US allies in Middle East for rise of ISIS ), in da je tudi res, kar je izjavil bivši ameriški general Wasley Clark; da so ZDA in njene zaveznice ustvarile ISIS (google: General Wesley Clark explains ISIS was created by US Allies). Če jim pa kdo res ni po godu, pa jih takoj napadejo; kot so včeraj napadli Hutije...
Tjasa Zavrsnik
27. 03. 2015 12.38
+34
Notranji konflikt v Jemnu, ki je zagotovo ne pomaga Savdski Arabiji in Ameriki, saj njihovi zavezniki nizajo poraze in napreduje sile, ki - po nekaterih virih - zveste Iranu. Toda dejstvo je, da je tu še vedno govorimo o strogo notranjem konfliktu. Šiitski Houthi uporniki niso v ničemer ogrožal Savdsko Arabijo, zato govorimo o grobi kršitvi mednarodnega prava in vojaške agresije. Iz istega razloga bi Rusija lahko vojaško posredovala v Ukrajini,z zračnimi silami in vojsko, ker "ne marajo" lokalni razvoj notranjega stanja. Priča smo hudih sankcij proti Rusiji zaradi občutno nižjih motenj in s tem na vprašanje - kdo bo zdaj sankcijoniral, Savdsko Arabijo in ZDA, ki je logistično enostransko podpirajo agresorja?
beowulfsam
27. 03. 2015 12.50
+16
Ma sej je cel članek tako napisan, da niti ne veš kaj dobro se dogaja. V pred-predzadnjem odstavku Washington kritizira napade kot kršitev suverenosti. V zadnjem odstavku piše, da ZDA nudijo logistično in svetovalno podporo. Cel tale Srednji Vzhod je kr nekej zadnjih par let.
zigasubic
27. 03. 2015 13.37
+14
ZDA skrbi, da imajo Hutiji orožje, ki bi ga lahko dobili od Irana. Nimajo nobenih dokazov, ampak jih skrbi. Ne skrbi pa jih da letala Savdske Arabije bombardirajo Jemen. Torej, če bi lahko imel od Irana orožje si terorist, ki ga lahko bombardiraš kjerkoli.
pravica5
27. 03. 2015 12.32
-6
A to so muslimani?
iGURT
27. 03. 2015 14.53
+8
Ti ki napadajo Jemen? Eni so, poleg njih pa so še ZDA.
Neopredeljeni
27. 03. 2015 11.12
+11
Začetek tretje svetovne vojne?
pravica5
27. 03. 2015 12.33
+11
zigasubic
27. 03. 2015 10.58
+23
Aha, imperij skrbi, da bi lahko bilo iransko orožje v Jemnu. Letala, ki bombardirajo vse povprek, pa niso razlog za skrbi?
MIRKOKING
27. 03. 2015 13.05
+14
A, orozje za mnozicno unicenje so ze nasli v Iraku?
Sporo
27. 03. 2015 10.41
+31
Ameri, še malo popra in vaša mineštra bo takšna, kot ste si jo zamislili. A pozabljate, karma, pa naj bo osebna ali družbena, vlada temu svetu. Ne da vam privoščim, a posledice vašega, skoraj že stoletje dolgega kuhanja gorja soprebivalcem planeta, bodo grde!
pravica5
27. 03. 2015 12.34
-41
Bog blagoslovi ZDA brez njih bi bila EU naxisticna skupaj z Slovenijo .
T_one
27. 03. 2015 14.13
+0