Obubožani Venezuelci vztrajajo na ulicah, podjetja in šole zaradi protestov še vedno zaprta

V venezuelski prestolnici Caracas protesti ne pojenjajo, a ti zaradi poostrenih varnostnih razmer zdaj potekajo mirno. V sredo sta bila med protesti ustreljena 17-letnik in 23-letnica. Opozicija za njuno smrt krivi oborožene motoristične tolpe, ki naj bi bile na plačilnem seznamu vlade. V Caracasu je bil ubit vojak.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

V Venezueli se nadaljujejo množični protesti proti predsedniku Nicolasu Maduru. Protestniki, ki zahtevajo odstop levičarskega voditelja, se v Caracasu zbirajo že od jutranjih ur. Policija je uporabila solzivec proti protestnikom v zahodnem delu mesta, ki so se želeli pridružiti večji množici demonstrantov.

Medtem ko so v sredo med protesti umrli trije ljudje, danes za zdaj ne poročajo o nasilju ali hujših incidentih. Na ulicah Caracasa in drugih večjih mest je veliko pripadnikov varnostnih sil, na glavnih cestah stražijo oklepni tovornjaki in policisti v protiizgredniški opremi. Številna podjetja in univerze so tudi danes ostali zaprti.

"Ni predaje. Naša dolžnost je, da branimo ustavo," je dejal vodja opozicije Henrique Capriles.

Venezuela

(Foto: AP)

Med množičnimi protesti proti predsedniku Nicolasu Maduru v Venezueli so v sredo umrli najmanj trije ljudje. Opozicija napoveduje, da se bodo protesti nadaljevali tudi danes in to še v večjem številu. Prebivalcem Venezuele je dovolj pomanjkanja in po njihovem prepričanju nesposobne vlade ter zahtevajo volitve.

V prestolnici Caracas je bil med protesti ustreljen 17-letnik, v mestu San Cristobal blizu meje s Kolumbijo pa je pod streli umrla 23-letna ženska. Opozicija za njuno smrt krivi oborožene motoristične tolpe, ki naj bi bile na plačilnem seznamu vlade.

Južno od prestolnice Caracas je bil poleg tega ubit vojak, odgovornost za njegovo smrt pa so predstavniki lokalnih oblasti pripisali protestnikom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vodja opozicije Henrique Capriles je na novinarski konferenci povedal, da je bilo v sredo na ulicah več milijonov protestnikov, danes pa jih bo še več.

Več sto tisoč protestnikov se je v sredo skušalo prebiti v središče prestolnice, kjer so potekali tudi proteste v podporo Maduru, policija pa je opoziciji s solzivcem preprečila dostop do nekaj tisoč nasprotnih protestnikov. Protestniki so policiste obmetavali s kamenjem in drugimi stvarmi. V tem mesecu so protesti skupaj zahtevali že osem življenj.

EU poziva k preiskavi nasilja med protesti

Evropska unija je danes pozvala Venezuelce, naj stopijo skupaj in zmanjšajo napetosti ter najdejo demokratično rešitev v okviru ustave. Izrazila je globoko obžalovanje zaradi smrtnih žrtev na sredinih protestih ter zaskrbljenost zaradi številnih ranjenih.

"Vsi vpleteni, tudi pripadniki varnostnih sil, so v popolnosti dolžni ravnati v skladu z vladavino prava in človekovimi pravicami," je izpostavila zunanjepolitična tiskovna predstavnica EU Nabila Massrali. EU poziva k preiskavi nasilja med protesti in kaznovanju odgovornih, je dodala.

Venezuela je od leta 2014 v hudi krizi, ljudem pa primanjkuje celo hrane. Maduro trdi, da gre pri protestih za zaroto po naročilu ZDA, vendar pa ankete kažejo, da si njegovega odhoda želi kar 70 odstotkov prebivalcev države. To bi se brez vojske težko zgodilo, obrambni minister in general Vladimir Padrino Lopez pa je Maduru obljubil brezpogojno podporo.

Na krizo se je odzval tudi zunanji minister ZDA Rex Tillerson, ki je opozoril, da Maduro krši lastno ustavo, ker opoziciji ne dovoli izražanje mnenja. Madurov mandat traja do leta 2019.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 158
 
rossi66 21.04.2017 16:41:37
Kdo je ta trot od novinarja, ki v videu omenja, da ima VZLA najvecje zaloge nafte na svetu??? Pa kaj ti modeli res vse blebetajo tja v en dan?
puspan 21.04.2017 19:41:50
Rossi, tako tragično si napisal, kot bi se jim iztekali zadnji litri tega vrednega energenta. Da imajo največje zaloge na svetu ne vem, vem pa, da je Venezuela ena od držav, ki imajo največ zalog nafte na svetu. Tudi to vem, da imajo že najmanj 20 let vlade, ki niso vredne počenega groša. Celo vsaka cerkniška za časa pustovanja jih pusti daleč za seboj.
nikhrast 21.04.2017 20:20:24
rossi, pa kaj bo nafta Venezueli če nimajo tehnologije in know-how da bi jo črpali in rafinarirali, bencin uvažajo. Kimberley-Clark je zaprl tovarno, nacionalitirali so jo, skret papirja ni, GM je zaprl tovarno, avtomobilov ne bo, ravno tako so jo nacionalizirali..., vedno ista zgodba pri zagrizenih socialistih, vse more biti naše, mi vse znamo, mi bomo vse naredili sami...
jure benko 22.04.2017 12:18:16
rossi ker si ti trot da tega ne veš hahahahah....pa tle pametuje a nima pojma!!!
Več komentarjev