Tujina

Evropi grozi 400 izurjenih borcev, vodja Europola: Gre za najresnejšo grožnjo v zadnjem desetletju

Bruselj, 24. 03. 2016 09.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mreža deloma neodvisnih terorističnih celic naj bi še naprej ogrožala Evropo, pravijo neimenovani obveščevalski viri. IS naj bi za napade posebej izurila od 400 do 600 skrajnežev. Urjenja so bolj podrobna in zahtevna, takšni napadalci lahko delujejo v majhnih celicah ali celo povsem samostojno, pravijo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Policija: napadi kažejo, da so potrebne spremembe
    08:45
    Iz 24UR ZVEČER: Policija: napadi kažejo, da so potrebne spremembe
  • Iz 24UR ZVEČER: Več pooblastil za boj proti terorizmu
    02:25
    Iz 24UR ZVEČER: Več pooblastil za boj proti terorizmu
Soočamo se z mnogo bolj nevarno grožnjo s strani tako imenovane Islamske države. Ogroženi nista le Francija in Belgija, temveč številne evropske države. Gre za najresnejšo grožnjo v zadnjem desetletju. Rob Wainwright, vodja Europola za BBC

Skrajna islamistična skupina Islamska država je za udarne napade v srce Evrope izurila približno 400 borcev, obveščevalske vire povzema Associated Press. Skrajneži naj bi bili razporejeni v več terorističnih celic, kakršni sta udarili v Bruslju in predtem v Parizu. Kot pravijo, imajo natančna navodila za napade, vključno s časom, krajem in načinom napadov.

Mreža deloma neodvisnih celic naj bi bila jasen dokaz o dosegu skrajnežev na območje Evrope, čeprav skupna izgublja moč v Siriji in Iraku. Evropski in iraški obveščevalci, ki sledijo džihadistom, opisujejo kampe v Siriji, Iraku in menda tudi v državah nekdanjega sovjetskega bloka, v katerih se napadalci urijo za napade na Zahod. Kot pravijo viri, s katerimi so govorili, je tudi Abdelhamid Abaaoud, glavni organizator napadov 13. novembra lani v Parizu, pred smrtjo priznal, da je v Evropo prišel v družbi 90-članske skupine borcev, ki naj bi se razkropili po Evropi.

Abdelhamid Abaaoud, glavni organizator napadov 13. novembra lani v Parizu, naj bi pred svojo smrtjo govoril, da je v Evropo prišel v družbi 90-članske skupine borcev, ki da so se nato razkropili po Evropi.
Abdelhamid Abaaoud, glavni organizator napadov 13. novembra lani v Parizu, naj bi pred svojo smrtjo govoril, da je v Evropo prišel v družbi 90-članske skupine borcev, ki da so se nato razkropili po Evropi. FOTO: Reuters

Tudi po besedah Francozinje Nathalie Goulet, ki predseduje komisiji za sledenje džihadističnim mrežam, je skupina Islamska država za napade v tujini posebej izurila od 400 do 600 borcev. V zadnjih letih je sicer v Sirijo odšlo približno 5000 Evropejcev, še dodaja.

Informacije o številu izurjenih borcev naj bi potrdili najmanj štirje različni viri, med temi tudi takšni z neposrednimi povezavami s preiskovalci, ki so zasliševali džihadiste.

Skupina Islamska država je v torek ob prevzemu odgovornosti za napad v Bruslju sporočila, da je v srcu Evrope po njihovih navodilih udarila ena od celic napadalcev. Europol je potrdil obstoj tovrstnih celic, januarja pa tudi v poročilu priznal, da obveščevalci verjamejo, da teroristična skupina izvaja urjenje in se pripravlja na napade.

Terorist IS
Terorist IS FOTO: Reuters

Učijo jih vojaških strategij, bombnih tehnik in tehnik obveščanja

Evropski obveščevalski vir pravi, da enote napadalcev vodijo francosko govoreči skrajneži s tesnimi povezavami v Severni Afriki, Franciji in Belgiji. Odgovorni naj bi bili za razvoj strategije napadov v Evropi. Potrdil je tudi zasliševanja nekdanjih borcev, ki so se vrnili v Evropo. Nekateri so pristali v zaporu, številne pa naj bi teroristična skupina izobčila.

Borce v teh enotah naj bi učili vojaških strategij, sestavljanja eksplozivnih naprav, tehnik obveščanja in drugih stvari. Trenutno urjenje se od prejšnjih razlikuje predvsem v tem, da je bolj podrobno in traja dalj časa, pravijo neimenovani viri. Cilj naj ne bi bil čim večje število žrtev, temveč čim večje število operacij oziroma napadov, s katerimi širijo strah. Posebnost na novo izurjenih borcev naj bi bila tudi ta, da so sposobni delovati sami, brez ukazov iz Rake.

Vodja Europola opozarja pred najhujšo grožnjo do zdaj

Tudi Rob Wainwright, vodja Europola, je potrdil povezavo med napadi v Bruslju in Parizu ter opozoril na nove taktike skrajnežev.

"Zaskrbljeni smo zaradi odkritja obsega mreže, ki je večji, kot smo sprva pričakovali," je dejal za BBC. "Spopadamo se z mnogo bolj nevarno grožnjo samooklicane Islamske države. Ogroženi nista le Francija in Belgija, temveč številne evropske države. Gre za najresnejšo grožnjo v zadnjem desetletju," je dodal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (597)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ljx
25. 03. 2016 18.14
Za tole solucijo,se je tud zgodila vsa p..........
kraIjicavesolja
25. 03. 2016 12.57
-2
Slovenke se ne zavedate kako je lepo živeti ko ti dragi pokaže ljubezen in te zavije v burko kjer se počutiš svobodno in zvesto le njemu in njegovim potrebam. Imam le enega boga. In to je moj dragi!
kraIjicavesolja
25. 03. 2016 12.08
-3
dokler bomo muslimanke v podrejenem položaju moramo govoriti kot nam velevajo naši možje...zato pozivam vse ki to berete da se vprete svojim tiranskim možem ki vam svobodo dajejo le pod burko
Frane Šajn
25. 03. 2016 10.29
+0
Obdržite predvsem panično vzdušje , da se ob tem vsaj večina posrancev distancira od resničnih problemov, ki so vsaj v Sloveniji bolj pogubni od teh napadov skrajnežev.
tony_abcde@yahoo.com
24. 03. 2016 21.52
+10
A da jih je 400 do 600? Bolj verjetno je, da jih je vsaj 20.000.
Frane Šajn
25. 03. 2016 10.28
+0
Potrjeno strah ima res velike , velike očke.
Frane Šajn
25. 03. 2016 10.44
+0
Če jih pa nimajo mu jih namontirajo na skrajni senčni in tisti na soncu desničarski okasti glanc kopf kliniki.!
ONniON
24. 03. 2016 21.12
+16
slovenija mora čimbolj sodelovati z višegrajskimi državami in čim manj prijateljevat z zahodom, najbolj zanimivo pa je da tam kjer je skoncentrirano največ muslimanske populacije -v multikulturnih zahodnih metropolah pride to teh napadov, to so dejstva, tako da ne podpiram multikulturne politike uživajte jo tisti ki jo radi, nas pa pustite pri miru v sloveniji, izkušnje iz zahoda pa kažejo da večkulturnost ni dobra ker ima tudi to neke meje
Frane Šajn
25. 03. 2016 10.49
+1
Za Višegrajsko skupino je zamujen vlak, od takrat, ko so dobili zavrnitev, do njih zelo zelo vzvišene Slovneske nature, ko je vabilo zavrnila. Pa še prav je tako. Tako je s tistimi, ki so prvi na vasi in se jim neznosno mudi v zadnji geto v mestu.
križnagorc
25. 03. 2016 10.58
Tudi na področju Višegrajske skupine lahko eksplodira kakšna bomba. Ne se slepit.
Frane Šajn
25. 03. 2016 11.51
križnagorc ti se kar lepo doma drži in širi paniko med svojimi pa boš najbolj siguren.
TheGreatRusia
24. 03. 2016 19.53
+15
JE KDO OD LAZNIVIH MEDIJEV DANES POROCAL O 17. OBLETNICI NATOVEGA BOMBARDIRANJA TAKRATNE ZRJ (SRBIJE) ??? UBILI SO PREKO 2500 NEDOLZNIH LJUDI, NA ULICAH, V SOLAH, CERKVAH, VLAKIH, MOSTOVIH,.... TE ZRTVE NISO VREDNE OMEMBE KAJ??? KO PA UMRE DUCAT EVROPEJCEV, CELA PANIKA IN CELE ODDAJE NAMENJEN TEMI,... SRAM NAJ TE BO EVROPA, NATO IN ZDA, BLAIR IN CLINTON, SRAM NAJ TE BO SLOVENIJA, SRAM NAJ VAS BO KVAZI EVROPOSLOANCI, PREJEMALCI PODKUPNIN Z HUDICEVIMI OBRVMI,.. VSI STE ISTI, KO JE PRED VASIMI VRATI SO POLNE HLACE, B:A:N:D:A: ZAHODNJASKA KAPITALISTICNA!!!
daf3
24. 03. 2016 20.12
+4
hja imaš prav pa vendar zakaj za božjo voljo pa niso prenehali pobijati ljudi v Bosni ? Zato so pa naredili akcijo ,da se umirili agresija katera se je odvijala v Bosni ,veš tudi tam so umirali ljudje in to mnogo let pa je bilo očitno po tvojem vse uredu.
trdovrat
24. 03. 2016 20.19
+5
Daf, če bi NATO bil voljan končati vojno v Bosni, bi jo lahko v treh dneh, ne pa pustil trpeti nič krive prebivalce!!!! Pa so le imeli nekateri zahodni petičneži "safari" izlet v Sarajevo!!!! Upajmo na božjo sodbo!
nevski
24. 03. 2016 20.37
+2
Bosna je imela svojo vlogo za ZDA in NATO, saj so v Bosni dokončno uničili pomen mirovnih sil ZN, saj po Bosni nikamor več ne napotujejo Modrih čelad ZN. Vsi poveljniki UNPROFOR v Bosni so bili iz članic NATO. Zgolj slučaj?
Frane Šajn
25. 03. 2016 10.40
-1
Natov načrt je bil razbiti staro Yugo v praprovince in zasejati sovraštvo, ki ne bo poniknilo nadaljnih sto let predvsem med fanatiki, ki jim samo to grantira preživetje, na vseh straneh. Enotna multikulturna dokaj uspešna država jim ni šla v nos. Radi imajo te desetkrat čez glavo zadolžene, da se tako izrazim pašaluke s tako prodanimi in podkupljivimi vodstvi, da se ti življenje priskuti. Ljudje ,zadnji čas je da jih po vseh teh pašalukih ujamete jih namočite v katran in jih povaljajte v perju in jih pošljite tja čez na zahod in seveda čez Atlantik k svojim kvazidemokratičnim tutorjem.
Fifi 24
24. 03. 2016 19.52
-3
VPRAŠANJE ?________________Koliko islamskih teroristov je napadlo EU PREDEN je le ta napadla/bombarirala Irak, Afganistan, Libijo ,Sirijo ??___________________________________Odgovor je zelo preprost !! NIČ _____Torej je vse to posledica EU vojne politike
trdovrat
24. 03. 2016 20.23
+5
Ni samo EU, je tudi ukazovalec preko oceana, kajti za DENAR se gre! V primeru miru, nima vojna industrja nikakršnega dela. Uživajmo v pravičnosti svetovnih voditeljev, kajti svojih tako ali tako nimamo!
TheGreatRusia
24. 03. 2016 19.48
+10
HOTELI STE, IMATE, KDO JE EVROPO SILIL DOL? AHA, ZDA, ZAKAJ LIZEMO TURKOM? AHA, ANGELA IMA V NEMCIJI 10 MILIJONOV TURKOV IN SAM BOG VE S KAKSNO UKANO JO JE PODLI TUREK PRETENTAL IN PRISLIL K SODELOVANJU,.. SAJ OBVESCEVALCI BAJE VSE IZVEJO, SAMO KOT VIDIMO NE UPAJO DATI V JAVNOST,.. PA SE NEKAJ,... KAJ NI VODJA PREISKAVE ZNOTRAJ FRANCOSKE POLICIJE LANI OB PREISKAVI PRVEGA NAPADA STORIL SAMOMOR??? KDO TOREJ VSE TO KREIRA? LAZNIVCI- MEDIJI, SLABO VAS UCIJO,...
nevski
24. 03. 2016 19.18
+10
V Siriji so kurdske enote zaplenile večje količine dokumentacije ISILa o njihovem trgovanju z nafto s Turčijo. Dokumentacija je zelo natančna, saj je popisan vsak tovornjak, voznik, količina nafte, cena itd.
Ate_ist
24. 03. 2016 19.20
+7
zdaj ko so dobili dokaze, bo Erdogan odstopil, kot je obljubil?
Vlado Fric
24. 03. 2016 19.16
+2
naj grejo v naš parlament dog ji ne zmajnka potem pa nadaljujejo z pasuljem
nevski
24. 03. 2016 19.14
+5
Sirska vojska je ob podpori ruskega letalstva prodrla v mesto palmira, kjer potekajo spopadi za osvoboditev mesta iz rok teroristov. Iraška vojska pripravlja ofenzivo za osvoboditev Mosula, saj je Kalifat polno zaposlen z vojno v Siriji, kjer jih sirska vojska ob podpori ruskih letal razbija na več bojiščih.
Ate_ist
24. 03. 2016 19.06
+2
naj vas bo sram, novinarji. To sploh niso nikakršni skrajneži, niti teroristi, to so preprosto naši borci iz umirjene opozicije, ki se borijo proti tiranu Asadu
Al83
24. 03. 2016 17.13
+10
Bo kakšen od politikov, ki so omogočili in še vedno omogočajo to infiltracijo islamistov v Evropo odstopil?
7Scythe7
24. 03. 2016 16.56
+0
A so to sami ugotovil?
gostgozd
24. 03. 2016 16.51
+6
400 "izurjenih" borcev? napram državam, ki so v natu in ima vsaha po par 10 do par 100 tisoč ljudi vojske + policje + obveščevalne? .. hmmm .. al ves ta denar za vojsko/polocijo/obveščevalno direkt stran mečemo?
trdovrat
24. 03. 2016 19.54
+1
Bojazen proti tem parim prdcem, je umetno ustvarjena zaradi
trdovrat
24. 03. 2016 19.55
+1
komarec
24. 03. 2016 16.49
-5
Strah ima velike oči.
trdovrat
24. 03. 2016 19.56
+0
DržavniSekretar
24. 03. 2016 16.48
+14
Slovenija jih je pa prevažala brezplačno, ker ni izvajala Šengna.
trdovrat
24. 03. 2016 19.51
-3
Ti bi jih pa verjetno ustavil? Gobec imaš dovolj velik!
tali?ni tom
24. 03. 2016 16.47
+5
dejansko evropi in svetu grozi 400 politikov,bankirjev,menežerjev! to je povod za vse ostalo kar se dogaja!
Biofanatik
24. 03. 2016 16.45
+0
Zaradi 400- ne 400k- je vsa €U pokakana, nič čubnega da gre v rukac.