Tujina

Oče utopljenega sirskega dečka: Želim, da cel svet vidi, kaj se nam je zgodilo

Atene, 04. 09. 2015 09.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Oče triletnega sirskega dečka Aylana, čigar fotografija je pretresla javnost, pravi, da ga pozornost, ki jo je deležna tragedija njegove družine, ne moti. Upa, da bo njihova zgodba preprečila podobne tragedije. Vrnil se je v Sirijo, kjer je pokopal svojo družino.

Tragedija je zahtevala življenji dveh bratov, triletnika in petletnika, ter njune mame.
Tragedija je zahtevala življenji dveh bratov, triletnika in petletnika, ter njune mame. FOTO: Reuters

"Upam, da bo pozornost svetovne javnosti, ki jo je deležna tragedija moje družine, pripomogla k temu, da se kaj takega ne bo nikoli več zgodilo," je dejal Abdullah Kurdi, oče triletnega sirskega dečka Aylana, čigar fotografija je pretresla svetovno javnost.

PREBERITE ŠE KOMENTAR: Na obalah ne umirajo migranti, begunci ali oportunisti, temveč ljudje

Kurdi je za medije spregovoril, ko je zapuščal mrtvašnico v turškem mestu Mugla, kjer je identificiral trupla svoje družine, 35-letne žene Rehan, triletnega sina Alyana in petletnega Galipa.

Kot smo poročali, je nesreča dveh čolnov ob turški obali, v kateri so umrli trije otroci, s fotografijo utopljenega dečka pretresla javnost. Družina dveh utopljenih dečkov je hotela oditi v Kanado, kjer bi živeli pri očetovi sestri v Vancouvru. Nesrečo je preživel samo oče.

"Želim, da cel svet vidi, kaj se nam je zgodilo," je dejal Kurdi. "Moji otroci so bili najlepši otroci na svetu. Vsako jutro so me zbudili in skupaj smo se igrali. Zdaj jih ni več," je pripovedoval s solzami v očeh.

Obupani oče je v mrtvašnici identificiral trupla žene in dveh sinov.
Obupani oče je v mrtvašnici identificiral trupla žene in dveh sinov. FOTO: Reuters

"Držal sem roko svoje žene, otroka sem izgubil. Vsi so kričali, bila je tema. Nisem mogel ločiti glasov žene in otrok," je tragično zgodbo izpovedal Abdullah. ''Skušal sem jih ujeti, a ni bilo upanja. Eden za drugim so umrli,'' je dejal. ''Skušal sem obvladati čoln, a ga je nov val prevrnil,'' je pojasnil dogajanje na čolnu.

Družino pokopal v Siriji

Kanadska vlada je po tragičnem dogodku Kurdiju ponudila državljanstvo, ki pa ga je odklonil. Danes se je vrnil v Sirijo, v rojstni kraj Kobane, kjer je pokopal svojo družino. Pogreba se je udeležila velika množica ljudi.

Teta dečkov, ki sta umrla na poti v Grčijo.
Teta dečkov, ki sta umrla na poti v Grčijo. FOTO: Reuters
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1