Tujina

Od leta 2015 bodo avtomobili sami klicali 112

Bruselj, 08. 09. 2011 13.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ker je v hudih prometnih nesrečah vsaka sekunda življenjskega pomena, je Evropska komisija sprejela ukrep, po katerem bodo naša vozila samodejno klicala reševalce ter jim javila lokacijo nesreče.

V primeru nesreče bi avto reševalce poklical kar samodejno.
V primeru nesreče bi avto reševalce poklical kar samodejno. FOTO: Reuters

Evropska komisija je danes sprejela prvi ukrep za zagotovitev, da bo od leta 2015 v avtomobilih na voljo samodejni klic v sili v primeru hudih nesreč. Komisija želi s tem zagotoviti, da bodo od leta 2015 naprej v vsej Evropski uniji ter na Hrvaškem, Islandiji, Norveškem in v Švici vsi novi modeli avtomobilov in lahkih vozil opremljeni s sistemom eCall.

Za kaj gre?

Klic eCall se aktivira samodejno, čim senzorji v vozilu zaznajo hudo trčenje. Sistem ob aktiviranju pokliče evropsko številko za klic v sili 112, vzpostavi telefonsko povezavo z ustreznim centrom za pomoč ter reševalnim službam posreduje podatke o nesreči, med drugim o času nesreče, točni lokaciji udeleženega vozila in smeri potovanja, kar je zelo pomembno na avtocestah in v predorih. Klic se lahko aktivira tudi ročno s pritiskom na gumb v vozilu, če je nekdo na primer priča hudi nesreči. Da bi preprečili zlorabe zasebnosti, sistem eCall ne omogoča sledenja vozil, saj miruje in ne oddaja nobenih signalov, temveč se aktivira šele ob trčenju.

S klikom na to povezavo si lahko ogledate kratek video o tem, kako sistem eCall deluje.

Čim senzorji v vozilu zaznajo hudo trčenje, se aktivira klic v sili. Sistem vzpostavi telefonsko povezavo z ustreznim centrom za pomoč ter reševalnim službam posreduje naslednje podatke: čas nesreče, točno lokacijo in smer potovanja.
Čim senzorji v vozilu zaznajo hudo trčenje, se aktivira klic v sili. Sistem vzpostavi telefonsko povezavo z ustreznim centrom za pomoč ter reševalnim službam posreduje naslednje podatke: čas nesreče, točno lokacijo in smer potovanja. FOTO: Evropska komisija

Pristojni ocenjujejo, da vgradnja sistema eCall pri novem avtomobilu stane manj kot 100 evrov, a je trenutno le 0,7 odstotka vseh osebnih avtomobilov v EU opremljenih s samodejnim sistemom za klic v sili, številke pa komaj opazno naraščajo. Ravno zato, ker se je prostovoljno uvajanje sistema izkazalo za nezadostno, se je komisija odločila sprejeti zakonodajne ukrepe za njegovo uvedbo.

Zdravnik
Zdravnik FOTO:

Po prepričanju pristojnih, bo ta tehnologija odzivni čas reševalnih služb v mestnih okoljih skrajšala za okoli 40 odstotkov, na podeželskih območjih pa kar za polovico. Tako naj bi bilo s široko uvedbo sistema v Evropi vsako leto mogoče rešiti več sto življenj ter obenem v več deset tisoč primerih zmanjšati resnost poškodb, še pravijo predstavniki Komisije.

V posebnem priporočilu, sprejetem danes, je Komisija pozvala države članice, naj zagotovijo, da bodo operaterji mobilnih telefonskih omrežij posodobili svojo infrastrukturo in omogočili nemoten prenos klicev s sistema eCall do reševalnih služb.

Sistem eCall ena od prioritet Evropske komisije

Evropska komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes je dejala: “Predstavljajte si, da se pozimi vozite domov in nenadoma zdrsnete s cestišča. Pristanete v jarku in ste ukleščeni v vozilu. Ne morete doseči svojega telefona ali pa ste celo v nezavesti. Vsi se zavedamo pomembnosti hitre zdravstvene pomoči v takšnih primerih.“ Pri tem je komisarka izpostavila pravilo 'zlate ure', po kateri po 60 minutah možnost preživetja drastično pade. Ravno zato je uvedba sistema eCall v vsa nova vozila, ki pridejo na trg, ena od prioritet Evropske komisije, še pravi in dodaja, da je današnje priporočilo tudi znak tako avtomobilskim proizvajalcem kot tudi mobilnim operaterjem, da se na dane novosti primerno pripravijo.

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jamajaka
09. 09. 2011 13.12
sej baje se uporablja tud če si preveč pijan pa ti avto ne vžge sier dobra fora ampak tudi pametna samo kaj ko za tak avtio rabiš en kup denarja
nintendo64@email.si
09. 09. 2011 12.46
TinyDancer 08.09.2011, 14:51 KAr se tiče zasebnosti, ti piše zgoraj kako bo. Drugače pa 100 € ni nek hud strošek, glede na to, da bi ta sistem dejansko reševal življenja. tudi komplet za prostoročno telefoniranje stane 100 evrov in rešuje življenja, pa si ga nihče noče kupit.
nintendo64@email.si
09. 09. 2011 12.44
Zakaj bi nekdo drugemu sploh klical policijo, če se vidi da ni huda nesreča?
porka.malorka
09. 09. 2011 12.04
Pa mamo spet nov način kontrole. Kar naj to imajo
KnightTemplarSL
09. 09. 2011 11.16
zbunek 09.09.2011, 07:10 4 Te novost nikar uvesti v Slovenijo. Se bom zaletel in se bova z drugim udeležencem pač pogovorila o škodi, a avto mi bo za hrbtom sam poklical vrlo slovensko policijo, ki mi bo brez pomisleka napisala masten ček (verjetno za več, kolikor bi znaša materialna škoda), navkljub temu, da sva se z udeležencem dogovorila in sporazumela. Odvisno od policaja, ki pride ven. Lani sem tudi imel nesrečo, bilo je megleno zjutraj ko sem šel v službo, sem se ustavil na prehodu za pešče in mi je eden od zadaj priletel in me butnil. Nekdo je poklical policijo. Prej sva se pa stem človekom dogovorila, da on prizna krivdo in zavarovalnica mi poplača škodo. Policija pride ven, sva jim lepo povedla kako sva se zmenila in sta rekla ok tako je dobro in mu niso noben ček napisali.
sehec
09. 09. 2011 11.06
zelo humano...
is.gd.24sekund
09. 09. 2011 10.34
torej bom imel leta 2026 že eCall v rabljenem avtu ko ga bom kupil ker noben normalen ne bi plačal denarja za NOV avto
Tadej Bu?ar
09. 09. 2011 09.24
112 deluje tud na področjih kjer ni mobilnega signala ;) sateliti dosežejo vse dragec
šala bajzer
09. 09. 2011 09.21
prvo bo treba tak daleč prit
AA11
09. 09. 2011 07.50
Posebej dobro bo ta sistem delal na področjih, ki niso pokrita z mobilnim signalom, ne?
Odpri.oci
09. 09. 2011 07.50
"Ravno zato, ker se je prostovoljno uvajanje sistema izkazalo za nezadostno, se je komisija odločila sprejeti zakonodajne ukrepe za njegovo uvedbo." . Zato, ker ljudje nočejo da jih "establishment" kontrolira na vsakem koraku.... bodo sedaj sledenje ZAKONSKO PREDPISALI !!!! . Samo še ena "dobrota" za OVCE, ki se ne zavedate, da je namen tega sistema SLEDENJE VSAKEMO, KADARKOLI IN KJERKOLI..... in z varnostjo nima nobene veze !!!! . Ko boste to spoznali (ko bodo "odzivni časi" daljši kot po "normalni poti"), bo že prepozno.... saj bodo sledilniki in snemalniki takrat že "inštalirani" v vseh avtomobilih !!!!! . PS : po letu 2015 bodo cene RABLJENIH AVTOMOBILOV BREZ "VELIKEGA BRATA" POSKOČILE!!!!!! . PS2 : do leta 2015 bo EU tako-ali-tako že RAZPADLA !!!!!
Aleks Šernek
09. 09. 2011 07.10
Te novost nikar uvesti v Slovenijo. Se bom zaletel in se bova z drugim udeležencem pač pogovorila o škodi, a avto mi bo za hrbtom sam poklical vrlo slovensko policijo, ki mi bo brez pomisleka napisala masten ček (verjetno za več, kolikor bi znaša materialna škoda), navkljub temu, da sva se z udeležencem dogovorila in sporazumela.
York
09. 09. 2011 00.34
Ta novost se lepo sliši, a "veliki brat" bo tudi na ta način pridobival podatke iz našega zasebnega življenja. In do kdaj je postavljen cilj, ko bo raja do popolnosti nadzorovana?
1985Matej
08. 09. 2011 23.27
mislim da glede na stanje naše lepe države kar ne dvomim ampak gnile politike ne bomo niti kolesa kupit mogli tistega leta več kot kaže.... slovenija krade se povprek... reveže pa ubijat za 500 € na mesec .... itd
Šušterši? Primož
08. 09. 2011 22.12
to je farbanje, povsod vas bodo lahko našli, pa še zlagat se ne boste mogli, npr. da niste bili vi tisti v Celju, ki je podrsal leseno ograjo. Pa še plačal boste to dobr
undertakerslo
08. 09. 2011 21.19
Dajte malo pogledat Investigation discovery in se prepričajte, da je ta zadeva že lepo preizkušena in itak čisto normalno in preverjeno deluje ter kle ni postora odkrivanja tople vode, ker se le-ta v razvitem svetu uporablja že zeeeeelo dolgo. Da pa v naši zakonti nerazviti državi to ne deluje pa je verjetno povsem jasno zakaj ne. Ker ni centrov, ki bi tovrstne klice lahko sprejemal, ker so naši podjetniki v tej smeri premal iznajdljivi/podjetni. V marsikaterem avtu pa tole že je in vam še povem kako ta zadeva zgleda. Je ena majhna črna škatlica, ki se zmontira v mašino ter elektronsko poveže pač na en gumb v kabini (običajno nekje pri vzvratnem ogledalu). Vse skupaj stane cca 150 usd. Seveda tudi to ni čisto bulletproof - poklicalo bo v primeru hujšega trga, v primeru popolnoma zmečkanega avta, pa valjda da ne (ker pač avta več ne bo ane). In ja, da ne boste presenečni, tole ni zastonj, plačuje se letna članarina.Če nočeš, se pač ne prijaviš. Mislim, je treba malo ločiti med FB-like zgodbami in paranojo ter med nečim, kar vam dejansko lahko reši življenje. Pri 98% državljanov je paranoja resnično odveč, ker res nikogar ne zanimamo.
sasha11111
08. 09. 2011 21.09
kdo si bo pa lahk prvošu tak avto.........zihr bo mel tako ceno da dol padeš.
kim llsung
08. 09. 2011 21.08
se mal pa k v 5 elementu
tali?ni tom
08. 09. 2011 20.37
ni slabo tole ! bolje mnogo kot uvajanjke novih radarje in ostalih pripomoičkov za krajo denarja !
buderus
08. 09. 2011 20.16
Čakam samo avto, ki me bo sam pripeljal na določen naslov.