Tujina

FOTO in VIDEO: Od Sevnice do Bele hiše

Washington, 09. 11. 2016 09.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

46-letna Sevničanka Melania Trump se januarja seli v Belo hišo. Trumpa je spoznala leta 1998 na eni od številnih zabav newyorškega tedna mode. Trump pravi, da se nikoli ne prepirata, ker sta neverjetno usklajena. Melania napoveduje, da bo tradicionalna prva dama ZDA in da možu ne bo vsiljevala svojih političnih pogledov.

Več videovsebin
  • AMERIKA ODLOČA: Kakšna je vloga prve dame?
    02:25
    AMERIKA ODLOČA: Kakšna je vloga prve dame?
  • Iz 24UR: Iz Sevnice v Trumpov nebotičnik
    01:52
    Iz 24UR: Iz Sevnice v Trumpov nebotičnik
  • Iz 24UR: Melania Trump trdno stoji ob možu
    02:44
    Iz 24UR: Melania Trump trdno stoji ob možu
  • Iz SVETA: Kako so rezultate pričakali v Sevnici
    02:26
    Iz SVETA: Kako so rezultate pričakali v Sevnici
  • Iz 24UR: Veselje v Sevnici
    02:23
    Iz 24UR: Veselje v Sevnici
  • Iz 24UR ZVEČER: Kakšen je odziv Slovencev v ZDA na prvo damo?
    05:35
    Iz 24UR ZVEČER: Kakšen je odziv Slovencev v ZDA na prvo damo?

ZDA so prvič v modernih časih dobile na tujem rojeno prvo damo in to Slovenko. Sevničanka Melania Trump se bo tako zapisala v zgodovino kot prva ameriška prva dama po Angležinji Louise Adams z začetka 19. stoletja, ki ni bila rojena v ZDA. 46-letna Sevničanka je s Trumpom poročena od leta 2005, imata sina Barrona, ki mu sama pravi mini Trump.

Poročena sta od leta 2005.
Poročena sta od leta 2005. FOTO: AP

Tokratna ameriška predsedniška kampanja je bila za Slovence zanimiva tudi zaradi Melanie. V Sevnici so v zadnjem letu gostili tako številne tuje novinarje kot številne radovedne turiste, ki so želeli odkriti kraj, kjer je nekdanja manekenka preživela prvo obdobje svojega življenja.

Melania je napovedala, da bo v primeru moževe zmage imela tradicionalni pristop k funkciji. Nekaj v slogu Jackie Kennedy ali Betty Ford. Možu bo stala ob strani in mu ne misli vsiljevati svojih političnih pogledov.

V predsedniški kampanji sprva ni bila aktivna, marca pa je precej zanimanja zbudil oglas Trumpovih nasprotnikov, na katerem je bila fotografija gole Melanie v izzivalnem položaju, posneta leta 2000.

Prvi večji govor na julijski republikanski konvenciji v Clevelandu se je tudi zaradi obtožb o plagiatorstvu končal klavrno. Njen govor je bil v nekaterih delih namreč zelo podoben govoru dosedanje prve dame Michelle Obama izpred nekaj let. Trumpova sicer govora ni napisala sama.

V drugem večjem govoru se je osredotočila na otroštvo v Sloveniji, materinstvo in migrantstvo. Poudarila je tudi, da bi se kot prva dama borila predvsem proti spletnemu nadlegovanju.

Melanija Trump, Ivanka Trump, Eric Trump in Donald Trump mlajši.
Melanija Trump, Ivanka Trump, Eric Trump in Donald Trump mlajši. FOTO: AP

Januarja se bo preselila v Belo hišo

Kariera fotomodela je takrat za slovenske razmere že zelo slavno 26-letno Melanio Knauss pripeljala v New York, kjer je omrežila razvpitega poslovneža Donalda Trumpa, s katerim se bo januarja preselila v Belo hišo.

Melanija se je rodila aprila 1970 v Sevnici. Uspešno kariero fotomodela je začela že pri 16 letih v srednji šoli in jo nadaljevala med študijem arhitekture v Ljubljani. Ko je bila stara 18 let, je že delala v Milanu, kasneje tudi v Parizu, nato je šla v New York.

Na eni od številnih zabav newyorškega tedna mode je septembra 1998 naletela na Trumpa, ki je bil takrat zelo znan. Še bolj pa je slovel po odmevni ločitvi od prve žene Ivane, Čehinje, ki ga je obrala za pošteno ločitveno vsoto, in po tem, da je rad pogledoval za lepoticami. Takrat je bil že v ločitvenem postopku od druge žene Marle Maples, na zabavo pa je prišel z drugim dekletom.

Slovenka mu je padla v oči in zaprosil jo je za telefonsko številko, ki pa mu je ni dala, ker je poznala njegov sloves. Namesto tega ga je zaprosila za njegovo številko in jo nemudoma dobila. Čez čas ga je razveselila s klicem in začela sta razmerje, a ga je Melania hitro začasno prekinila, ker Trump ni mogel takoj iz svoje kože.

Trump pravi, da se z Melanio nikoli ne prepirata

Kmalu sta se spet zbližala in od takrat sta nerazdružljiva. Trump pravi, da se nikoli ne prepirata, ker sta neverjetno usklajena. Doslej ni v javnost prišlo nič, kar bi vrglo senco dvoma na to trditev. Poročila sta se januarja 2005 v prebivališču bogatih Palm Beach na Floridi, sprejem na Trumpovem posestvu Mar a Lago pa je pritegnil številne iz sveta slavnih.

Trump takrat ni resno razmišljal o politični karieri, ampak je bil slaven med slavnimi in bogat med bogatimi, ki so politike obeh strank zalagali z denarjem v pričakovanju kakšne bodoče usluge. Na poroki, kjer je igral Billy Joel, sta bila tako tudi nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton in sedanja Trumpova nasprotnica v predsedniški tekmi Hillary Clinton.

Melania je nosila 200.000 dolarjev vredno obleko Johna Galliana iz modne hiše Christian Dior, v 20-kilogramski torti, okrašeni s 3000 vrtnicami, pa so med drugim uživali Shaquille O'Neal, Barbara Walters, Rudy Giuliani, Heidi Klum, Simon Cowell, Kelly Ripa in drugi. Leto kasneje sta dobila sina Barrona, ki mu mama pravi "mini Trump", saj si rad nadene kravato, igra golf ter odpušča in najema nazaj služabnike.

Melania Trump je bila na začetku Melanija Knavs, kasneje pa postala Melania Knauss. Menda je bilo enostavneje razlagati svoje poreklo kot avstrijsko kot učiti svet geografije. Slovenija namreč v 90. letih prejšnjega stoletja razen v povezavi z vojnami na Balkanu ni bila zelo znana.

V predsedniški kampanji sprva ni bila aktivna.
V predsedniški kampanji sprva ni bila aktivna. FOTO: AP

Poudarjala, da prihaja iz 'lepe Slovenije'

Melania, čeprav se v ZDA drži bolj ali manj stran od slovenske skupnosti ali organizacij, svojega porekla kasneje nikoli ni skrivala, tudi med kampanjo je večkrat poudarila, da prihaja iz "lepe Slovenije".

Zaradi nje so na Trumpove sprejeme na Floridi prihajali slovenski veleposlaniki v Washingtonu in drugi. Melania in Donald sta se pred poroko enkrat celo udeležila sprejema ob slovenskem državnem prazniku v New Yorku, sicer pa je doslej zavračala intervjuje za slovenske medije.

Bolj ali manj oblečena se je pojavljala na naslovnicah najbolj znanih revij, kot so Harper's Bazaar, In Style Weddings, Vanity Fair, Vogue, Sports Illustrated, GQ in druge.

Po rojstvu sina je ponosna predvsem na svojo vlogo matere. Barrona je naučila slovenskega jezika, tako da lahko komunicira s starima staršema Viktorjem in Amalijo, ki upokojenska leta večinoma preživljata v Trumpovi stolpnici na 5. aveniji na Manhattnu in na Floridi.

Sicer pa se ukvarja z oblikovanjem nakita in kozmetiko ter sodeluje v številnih dobrodelnih organizacijah in ustanovah.

Slavna televizijska novinarka Barbara Walters, s katero sta včasih sodelovali, zagotavlja, da je Melania izjemno inteligentna. "Ker je tako lepa, ljudje ne pričakujejo, da bo tako inteligentna, kot je," pravi Waltersova.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (188)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pril
12. 11. 2016 12.58
Jaz samo upam v Melanijino integriteto ter da bo taka, kot je bila do sedaj - germanizirana in da bo zanikala vse povezave z Slovenijo. To je največ, kar lahko naredi za nas!
txoxnxy
10. 11. 2016 11.20
Upam da prva dama SVETA že ve kako negativno so vodilni pristranski mediji nastrojeni proti njej in njenemu možu !
enakostzavse
10. 11. 2016 10.11
-1
trampl stari nič ne bo jezen, ko se govori o preteklosti jodlarce malanije. Še ni pozabil da jo je spoznal na bunga-bunga "prireditvi v USA.
Aerys Targaryen
10. 11. 2016 09.49
+1
..from tramp to Trump
levi5
10. 11. 2016 09.38
+0
Meni sta bila doslej najbolj simpatičen par ravno Obama... oba karizmatična, izobražena in simpatična...
enakostzavse
10. 11. 2016 09.48
+0
Ameriki se še bo kolcalo po predsedniku kot je bil Obama. Za Kenedyem edini normalen. To kar pa so sedaj dobili, pa je začetek katastrofe. V vseh pogledih.
vrtnar01
10. 11. 2016 13.06
+1
hmm,izobražena...pri nas v parlamenti in na vseh visokih položajih tako v politiki kot drugod ,so sami izobraženi,pa zato nam ni popolnoma nič bolje...ZAMISLITE SE NAD SABO
waga7
10. 11. 2016 09.30
+5
kakorkoli, nedvomno najlepša prva dama
levi5
10. 11. 2016 09.36
-3
Kar ni čudno saj je ena redkih, ki je postala prva dama pri 46 letih :) :)
levi5
10. 11. 2016 09.21
+2
Me zanima kako bi na njo gledali sosedje in kakšni komentarji bi padali za njenim hrbtom, če bi živela z 70-letnikom v Sevnici? Sigurno jo ne bi imeli za uspešno ampak bi bila samo Melanija, ki živi z nekim starcem samo zaradi denarja. Ampak Slovenci smo vedno ponosni na nekoga, ko postane nekdo pa ni važno kakšen je. Samo, da se o človeku piše v medijih in omenja Slovenijo pa bi že bil za zeta. A je sploh kdo omenjal Melanijo preden se je Trump odločil za kandidaturo? Se je pa Melanija sigurno zapisala v zgodovino...tudi Barbara celjska je bila cesarica, ko se je poročila z starcem...No mogoče pa se bo zaradi vsega tega končno zgradila hitra cesta od Celja proti Krškem ali pa si bo ˝zet˝ postavil letališče....
hotchilipoper
10. 11. 2016 08.30
+3
Za slovence je že to veliko.da je Melanija javno pred vsem svetom povedala od kod prihaja,zato mediji ne pljuvajte čez njo in Trumpa.
enakostzavse
10. 11. 2016 09.51
+0
Tebi res luna trko po možgančkih. Najprej je ta tvoja jodlarca trdila da je Avstrijka. Čisto normalno da je sedaj ko je njen "lepotec" kandidiral , da mora spremenit izjavo. Lagala je itak že preveč.
hotchilipoper
10. 11. 2016 08.22
+8
Vprašajte amerikance,če kdo ve kdo je Pahor,za Melanijo vsi vedo
enakostzavse
10. 11. 2016 10.08
-2
V jugovini govorijo "amerikanci", pri nas pa rečemo ameriČANI. Sicer pa je vsem, razen takim kot si ti, jasno, da si človeka zapomniš mnogo bolj, ko laže, živi od bunga-bunga "prireditev" in v postele skače za dolarčke, kot pa nekega normalno-poštenega človeka, brez škandalov v ozadju.
Beopen
09. 11. 2016 21.21
+9
No.....pa dajmo.....Melaniji vsekakor iskrene čestitke. Kar se pa tiče njene inteligentnosti, slovenskega ponosa nanjo in predstavljanja, kako je ona super oh in sploh.... itd., pa takole: Dve vprašanji: Če bi vprašal 100 normalnih žensk, koliko izmed njim se jim zdi Trump lep in simpatičen, bi verjetno skoraj vse odgovorile da nobeni. No, skoraj zagotovo nobeni. Če bi jih ob tem še vprašal ali pa ima veliko denarja? Oooohhhhh to pa ja ja, kaj veliko, ogromno ga ima. To pa res jaaaaa.....Torej....Melanija je glede na njen videz, vsaj takrat ko je bila še brez nekih lepotnih operacij, torej na njen izgled z njim bolj ali manj zaradi denarja in ničesar drugega, pa smo lahko tu še kako pametni ali ne, to je čista in gola resnica. Zato je v resnici ona ene tistih, ki jim rečemo normalni moški, da je tipična KO.... Saj razumemo ali ne? No, se je pa znašla, poskrbela zase, kar se ji pa tudi šteje v čast. Torej zgolj to in samo to. Lp
BURGA
09. 11. 2016 21.38
+5
Ti si pa očitno velik psiholog in to kar na daleč. Sploh se ti ni potrebno s čim seznaniti, vprašati, takoj postaviš diagnozo. Ocenjuješ kar po izgledu, on je grd, ona je lepa, ne veš pa, da imajo vsake oči svojega malarja. Skratka nimaš pojma o pojmu in nakladaš kar tako na pamet, ker te daje foušija, jeza in sovraštvo. Slovencelj pač.
enakostzavse
10. 11. 2016 09.54
+0
burgec, ni potrebe po študiju psihologije, da po izjavah, dejanjih in obnašanju ljudi, ugotoviš kam spadajo in koliko so vredni. koobra tebi pa velik +++++++++++++++++++++++++++
Franci Luzar
09. 11. 2016 21.04
+6
nevem kaj tako postavljate Melani v prvo vrsto! saj do sedaj se ni nic posebnega naredila, raze trumpa porocila! da je tu ljubezen? malo verjamem! $ $ $ zeleni to je vazno.znasla se je in naj uziva dokler lahko.
caprioza
09. 11. 2016 20.52
+14
Kaka hinavščina,prej se je samo iskalo kako bi popljuvali njeno preteklost,kar se sicer nobenega ne tiče,zdaj pa same pohvale.
enakostzavse
10. 11. 2016 09.58
+0
Si malo zaostala za realnostjo. In kako se nas tiče njena preteklost. Vsaj sedaj po novem, ko je izjavila da je Slovenka. Vse njene laži, neinteligenca , ni neka dobra reklama za Slovence.
pepikrlinca
09. 11. 2016 19.48
+11
kje pa so sedaj vsi tisti ki so jo tako veselo osirali
resnicabolivedno
09. 11. 2016 19.36
-1
Lepa ženska, elegantna, dostojanstvena...super, samo usta naj ima zaprta pa smo zmagali. Še nekako je razumljivo, da nima kaj povedati, da pa po tolikih letih v Ameriki tistega, kar že ima, ne zna povedati v lepi angleščini, je pa tudi sramotno.
BURGA
09. 11. 2016 19.58
-2
Meni se zdiš ti večja sramota. Govori pač z naglasom, saj je Slovenka. Kar je povedala pa je povedala pametno in umirjeno.
resnicabolivedno
09. 11. 2016 20.59
+1
Verjetno veš, da si nič, kar je povedala do zdaj, ni napisala sama, ne? Ali pač ne veš?
BURGA
09. 11. 2016 21.42
-1
In zakaj misliš, da tega ne vem. Zelo malo je ljudi na visokih položajih, ki si sami pišejo govore, kar se mi zdi popolnoma normalno. Ona je svoje delo oddelala zelo korektno. Očitno te nekaj boli v tvoji glavi ali pa razmišljaš le z glavico.
enakostzavse
10. 11. 2016 10.00
-2
burga, ne se spuščat še nižje kot si itak. In ne filozofirat, ker nimaš potenciala za to.
pingvinislo5
09. 11. 2016 18.29
+1
2004 je bla prav simpatična...sedaj pa je en zategnjen spakast obraz...
yyyeb
09. 11. 2016 18.31
-5
BroNo1
09. 11. 2016 19.07
+2
Rains-
09. 11. 2016 16.54
+1
Slinavci slovenski.
Kollerik
09. 11. 2016 22.47
+0
Jožajoža
09. 11. 2016 15.49
+28
v jugoslaviji rojena, v jugoslaviji šolana, v jugoslaviji vzgojena, to je garancija za uspeh. vse ostali ste žal strel mimo.
CRNALUKNJA
09. 11. 2016 16.26
-11
Jožajoža
09. 11. 2016 16.39
+4
nikoli ni zatajila domovine,porekla,ponosna je bila, da je rojena v komunistični deželici na sončni strani alp. samo vas je sram, da jo poznate. pa ste se ošteli. korenin,staršev in domovine in zgodovine ne smete nikoli zatajit.
fiftgear
09. 11. 2016 17.42
+7
ona jih je zatajila še kot fotomodel - se je predstavljala da je iz avstrije ker ji je bilo nerodno priznati odkod prihaja
Touchsmart
09. 11. 2016 20.26
+1
Menim, da bi se jo Slovenci lahko odpovedali, ker ona prezira, skriva svoje korenine... Slovenija, kot država bi ji morala obrniti hrbet, a mi smo večni hlapci...tipično. Kako je "prilezla" do bogatih, prestižnih družb???? Raje toži tiste, ki povedo resnico...
nikhrast
09. 11. 2016 15.10
-5
Melanie je najprej Američanka, seveda pa govori še slovensko, samo folk se zanima za lokalne novice, hoče pozabiti na "stari kraj" ali the old country. Trump, ultra desničr, nima nič skupnega s Slovenijo ki se še potaplja v socializmu.
veronqa
09. 11. 2016 14.07
-8
Če drugega ne je edina tolažba to, da se bo nekaj moralo spremeniti. Trump je tak podn, da globje ne gre. Vprašanje je samo za kakšno ceno?
nikhrast
09. 11. 2016 15.05
+1
Uspešen, štirikrat bankrotiral, enkrat milijardo pufa, tako deset let ni plačeval davka, ta puf je odpisoval. V Torontu je prejšni teden Trump Tower šel v stečaj.
CRNALUKNJA
09. 11. 2016 16.28
+0
brezcasni
09. 11. 2016 19.57
+3
VERONQA-ti osebno poznaš g.Trumpa a tako kot skoraj vsi ..mal na pamet ker ti pač ni simpatičen
Robert Schimitz
09. 11. 2016 13.58
+2