Znanost in tehnologija

Odkrili košček repa pernatega dinozavra v jantarjevem obesku

Mjanmar, 09. 12. 2016 13.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gre za prvo odkritje dinozavra, ohranjenega v jantarju. Znanstveniki ugotavljajo, da bo to edinstveno odkritje omogočilo nov pogled na skupino živali, ki so dominirale pred več kot 160 milijoni let.

Košček repa pernatega dinozavra, ki je popolno ohranjen v obesku iz jantarja, je odkrila raziskovalka Lida Xing na tržnici v Mjanmaru, raziskava pa je bila objavljena v  reviji Current Biology.

Gre za prvo najdbo ostankov dinozavra, ki so ohranjeni v jantarju, je za BBC pojasnil njen znanstveni kolega Ryan McKellar. Znanstveniki ugotavljajo, da gre za edinstveno odkritje. Do zdaj so namreč raziskovanja temeljila na najdbah kosti, to pa bo omogočilo nov pogled na skupine živali, ki so dominirale pred več kot 160 milijoni let. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prodajalec na tržnici je za 99 milijonov let staro fosilno smolo, spolirano kot nakit, menil, da je v njej neke vrste rastlina, a se znanstvenica ni pustila prepričati. Njeno oko je ocenilo, da gre za peresce z repa dinozavra, velikega kot vrabec. Rep je na vrhu kostanjeve barve, pri korenu pa bele.

Lida Xing je odkrila tudi rudarja, ki je jantar izkopal, McKellar pa je s podrobnejšo analizo potrdil, da gre prav za pernatega dinozavra in ne nekega ptiča. Meni tudi, da je bil dinozaver, ko je padel v smolo, ki se je kasneje pretvorila v jantar, še živ.

Mike Benton z bristolske univerze, ki je prav tako sodeloval pri raziskavi, je povedal, da je vznemirljivo videti vse te podrobnosti dinozavrovega repa, "kosti, meso, kožo in perje, in si predstavljati, kako se je temu majhnemu navihančku rep zataknil v smoli. Predvidevamo, da je takrat poginil, saj se ni mogel rešiti smole".

Poleg jantarja so znastveniki odkrili tudi sledi železa, ki po vsej verjetnosti predstavlja ostanke krvi.

V državi Kachin na severovzhodu Mjanmara sicer že več kot 2000 let kopljejo jantar. Zaradi velikega števila ohranjenih insektov je to območje v zadnjih 20 letih popularno med znanstveniki, ki preučujejo stare členonožce.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ArkaMast
01. 08. 2018 15.37
+2
Kreacionisti so prepričani, da je to človeško delo tega časa. Da je to (fosije, kosti,...) podtaknil človek, ateist. Verjamejo da zemlja ni starejša od 3000 let :). To so neka sorta kristjanov. Adam pa Eva pa to. Verjamejo da se je človeštvo razplodilo iz dveh osebkov? Brat sestro, med sabo ?! Kajn je Abla od zadaj, ... ne vem. Čudne teorije. ... Pač, da je Bog vse ustvaril v 6 dneh.
Ramzess
10. 12. 2016 12.33
+0
Kako vedo, da je iz repa, ... in da je bil velik kot vrabec, ... zanimivo je kako iz ene koščka razvijejo celo podobo dinozavra, itd. Seveda je to za nekatere sporno, saj tak pristop vsebuje veliko napak, še vedno ni povsem jasno kako so dinozavri v resnici izgledali, kakšni so bili. Že kar nekaj manjših vrst so morali prekvalificirati v mladiče večjih vrst, ker so prej zmotno mislili, da gre za manjše vrste dinozavrov, v resnici pa gre zgolj za mladiče večjih oz. določenih vrst. Da ne omenjamo napačno sestavljenih kosti, ko v eno okostje vstavijo kosti več vrst dinozavrov, in ne leto, sodeč po nekih virih (intervju s pripadnico reptilske vrste, ki se je ukvarjala z raziskovanjem človeka) je moč v nekaterih okostjih moč najti celo kosti reptilov humanoidov, katerih skeleti so na površju redki. Zgodovina je nedorečena zadeva, zraven tega da se precej skriva, prikriva, lažira.
proofreader
09. 12. 2016 17.39
-3
Jurski park 4: ko dinozavri letijo
proofreader
09. 12. 2016 17.37
+13
Janša se za prejšnje leto ne spomni, tukaj pa 160 milijonov let stare leteče dinozavre razkrivajo.
mertseger
09. 12. 2016 17.05
+5
Mogoče je bolj zanimiva tista 100 milijonov let stara mravlja na desni strani
The-red-devil
09. 12. 2016 15.44
+3
Juresic Park bodo lahko zaj naredili.. :)