Tujina

Odkritje jim je prineslo Nobelovo nagrado

Stockholm, 04. 10. 2011 12.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.D./STA/Ni.J.
Komentarji
5

Nobelovo nagrado za fiziko bodo letos prejeli Saul Perlmutter, Brian Schmidt in Adam Riess za odkritje pospešene ekspanzije vesolja skozi opazovanja oddaljenih supernov.

Saul Perlmutter
Saul Perlmutter FOTO: Reuters

Švedska akademija je sporočila, da so letošnji dobitniki Nobelove nagrade za fiziko Saul Perlmutter, Brian Schmidt in Adam Riess. Vsi trije so državljani ZDA, medtem ko je Schmidt tudi državljan Avstralije.

Preučili so več deset eksplozij zvezd, imenovanih supernove, ter odkrili, da se vesolje širi s trajno pospešeno hitrostjo. Njihovo odkritje je spremenilo človekovo razumevanje vesolja, piše v utemeljitvi nagrade.

Preboj se je zgodil leta 1998, ko sta raziskovalni skupini, ki sta ju vodila Perlmutter in Schmidt ob sodelovanju Riessa, ločeno prišli do istega osupljivega sklepa, da se širjenje vesolja hitro pospešuje. Odkrili so namreč več kot 50 oddaljenih supernov, katerih svetloba je bila šibkejša od pričakovane, kar je znak pospešenega širjenja vesolja.

Že stoletje je znano, da se vesolje od velikega poka pred 14 milijardami let širi, vendar je to odkritje osupljivo. Če se bo hitrost širjenja še povečevala, bo vesolje končalo v ledu, je zapisala švedska akademija.

52-letni Perlmutter sicer vodi projekt supernov na univerzi Berkeley, 44-letni Schmidt je vodja raziskovalne skupine za supernove na univerzi v avstralskem Weston Creeku, 42-letni Riess pa je profesor astronomije na univerzi John Hopkins in na institutu za vesolje v Baltimoru.

Polovica nagrade, vredne 10 milijonov švedskih kron (1,1 milijona evrov), bo šla v roke Perlmutterju, medtem ko si bosta ostalo polovico razdelila Schmidt in Riess. Nagrado bodo podelili 10. decembra.

Brian Schmidt
Brian Schmidt FOTO: Reuters

Včeraj so sicer razglasili dobitnike Nobelove nagrade za medicino. Nagrado bodo dobili Bruce Beutler, Jules Hoffmann in Ralph Steinmann. Slednji je sicer pred nekaj dnevi umrl, a so se v fundaciji vendarle odločili, da bo ostal med nagrajenci.

Jutri bodo razglasili še dobitnika nagrade za kemijo, v četrtek pa bo znan dobitnik nagrade za književnost. Ime dobitnika najbolj prestižne med Nobelovimi nagradami – nagrade za mir – bodo objavili v petek v Oslu. 10. oktobra pa bo znano še ime letošnjega Nobelovega nagrajenca za ekonomijo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

makajjezvami
05. 10. 2011 01.16
samo upam da ne bodo čez 20 let ugotovili da so podelili nagrado za nekaj kar sploh ne drži
Audy
04. 10. 2011 22.13
A se pol vesolje širi s svetlobno hitrostjo, al kak?
tinetone
04. 10. 2011 15.31
@Feels_good_man prej bo mir v vesolju...
Feels_good_man
04. 10. 2011 13.50
upam da Assange dobi nagrado za mir
tinetone
04. 10. 2011 13.21
a naši znanstvniki iz ptuja pa nič?