Tujina

Odločitev francoskega prizivnega sodišča o izročitvi Haradinaja Srbiji 2. marca

Colmar, 09. 02. 2017 17.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prizivno sodišče v francoskem mestu Colmar bo odločitev o izročitvi kosovskega politika in bivšega haaškega obtoženca Ramusha Haradinaja Srbiji objavilo 2. marca. Haradinaj je pred sodiščem ponovno nasprotoval izročitvi in zatrdil, da je zahteva Srbije politične narave.

Kosovski politik Ramush Haradinaj v Franciji ostaja najmanj do 2. marca.
Kosovski politik Ramush Haradinaj v Franciji ostaja najmanj do 2. marca. FOTO: AP

2. marca bo znana odločitev prizivnega sodišča v francoskem mestu Colmar glede izročitve kosovskega politika in bivšega haaškega obtoženca Ramusha Haradinaja Srbiji.

Haradinaj je danes pred sodiščem ponovno nasprotoval izročitvi in zatrdil, da je zahteva Srbije politične narave. Kot poroča srbska tiskovna agencija Tanjug, je Haradinaj pred sodiščem dejal, da med letoma 1998 in 1999 ni storil očitanih zločinov, temveč je samo branil albanske civiliste. Haradinajeva obramba pričakuje, da bo francosko sodišče zahtevo Srbije o izročitvi Haradinaja zavrglo.

Nekdanjega kosovskega premierja so prijeli 4. januarja letos na letališču Bale-Mulhouse na vzhodu Francije na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je leta 2004 izdala Srbija. V njej ga Srbija obtožuje ubojev in vojnih zločinov v času konflikta na Kosovu v letih 1998 in 1999, ki je zahteval 13.000 življenj. Kosovska vlada je protestirala proti Haradinajevemu prijetju in ga označila kot 'primitivno dejanje'.

Haradinaj na mednarodnem sodišču oproščen že dvakrat 

Mednarodno sodišče za vojne zločina na območju Jugoslavije v Haagu je Haradinaja že dvakrat oprostilo. Po navedbah uradnega Beograda v srbski mednarodni tiralici ne gre za kazniva dejanja, za katera ga je oprostilo haaško sodišče.
Teden dni po prijetju so Haradinaja v Franciji izpustili na prostost, a so mu odvzeli potni list in prepovedali, da bi zapustil državo, preden sodišče sprejme svojo odločitev. Če se bo sodišče izreklo proti izročitvi, bo lahko svobodno zapustil državo, v nasprotnem primeru bo končno odločitev o njegovi izročitvi sprejela francoska vlada, pojasnjuje Tanjug, ki se sklicuje na vire pri prizivnem sodišču.

Na podlagi stare srbske tiralice v sistemu Interpola iz leta 2004 je Haradinaja junija 2015 za kratek čas prijela tudi Slovenija. Incident je tedaj razburkal odnose med Kosovom in Slovenijo. Ko je Kosovo sporočilo Ljubljani, da se je Haradinaj vračal čez ozemlje Slovenije s posebne diplomatske misije v tujini, so mu vrnili potni list in je lahko zapustil Slovenijo.

Septembra 2015 se je potem zaradi tega incidenta morala na interpelaciji zagovarjati tudi notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sirius.2
10. 02. 2017 13.12
+1
Za kaj brišeš resnico.
iGURT
10. 02. 2017 10.04
+2
Francija Ramush Haradinaja aretira in zapre, zdaj izroči, v Sloveniji pa ivan janša dela halo v poskusu zaščite Ramush Haradinaja? ...janšisti
iGURT
10. 02. 2017 10.05
+3
janša, hitro napisat protestno noto Franciji!
Kollerik
09. 02. 2017 19.54
+7
taglavni zemo se še ni oglasil?
NESDSU
09. 02. 2017 19.27
+12
Niso bili naši svečkarji glasni, ko so ga v Kranju zaprl ? Bo moral prištinski doktor poslat protestno noto.
Saj ni res
09. 02. 2017 19.50
+7
Ne razumem zakaj so zaščiteni kot pande, že v 2sv jih je Maler poveličeval.