Tujina

Odpravljene še zadnje ovire za vstop Rusije v WTO

Cannes/Moskva, 04. 11. 2011 13.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po skoraj dveh desetletjih pogajanj je Rusija očitno tik pred vrati WTO. Največja svetovna država bo kot zadnje veliko svetovno gospodarstvo po dogovoru z Gruzijo očitno v WTO vstopila decembra.

Generalni sekretar WTO Pascal Lamy in ruski predsednik Dmitrij Medvedjev
Generalni sekretar WTO Pascal Lamy in ruski predsednik Dmitrij Medvedjev FOTO: Reuters

"Pričakujemo, da bomo lahko Rusijo do konca leta pozdravili kot novo članico WTO," piše v osnutku sklepne izjave voditeljev 20 najpomembnejših svetovnih gospodarstev (G20), ki danes končujejo zasedanje v francoskem Cannesu.

Rusija si za vstop v Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO) prizadeva že vse od leta 1993, na tej dolgi in mučni poti pa je morala odpraviti veliko nerešenih vprašanj in sporov s trgovinskimi partnericami. Moskva je pogosto poudarjala, da je vprašanje ruskega članstva v WTO preveč spolitizirano.

Najpomembnejša ovira, ki jo je morala Rusija odpraviti, je bil dogovor z Gruzijo glede trgovinskega statusa separatističnih republik Abhazije in Južne Osetije. Strani naj bi se ob posredovanju Švice v četrtek po poročanju tujih tiskovnih agencij okvirno dogovorili, da bo namesto vladnih organov trgovinske tokove iz in v obe republiki nadziralo mednarodno zasebno podjetje. To bo pobiralo tudi carinske dajatve.

Čeprav predsednik Južne Osetije Edvard Kokojti nasprotuje delu dogovora, da bi mednarodno podjetje igralo tudi vlogo carinske službe, so v Moskvi prepričani, da bo rusko članstvo v WTO zapečateno že ne decembrskem zasedanju sveta ministrov organizacije.

V Gruziji so bili nad dogovorom navdušeni in pri tem razglašali veliko diplomatsko zmago. Kot pravijo, je pristanek Rusije na mednarodni nadzor velik korak naprej k priznavanju "resničnih carinskih meja Gruzije".

Z ZDA Rusi vse ovire odpravili že pred časom, z EU šele nedavno

Nekdanja ruski in ameriški predsednik, Vladimir Putin in George Bush, sta že pred časom odpravila zadržke ZDA do vstopa Rusije v WTO.
Nekdanja ruski in ameriški predsednik, Vladimir Putin in George Bush, sta že pred časom odpravila zadržke ZDA do vstopa Rusije v WTO. FOTO: Reuters

Nerazrešena vprašanja z ZDA je Rusija uredila že pred časom, še zadnje ovire glede podpore EU njenemu vstopu v WTO pa je odpravila oktobra. Med drugim je šlo za izvoz avtomobilskih delov iz Unije v Rusijo.

Rusija je pristala na mehanizem finančnih nadomestil za tiste izvoznike avtomobilskih delov v Rusijo, ki jih bo prizadel novi režim, da bo država carinske ugodnosti ponudila le tistim avtomobilskim proizvajalcem v Rusiji, ki bodo pri sestavljanju vozil uporabljali tudi ruske sestavne dele.

Unija je od Rusije dobila tudi zagotovilo, da bodo morale evropske družbe v prihodnje plačevati nižje pristojbine ob preletu nad Sibirijo, prek katere potekajo letalske poti v Azijo. Dogovor bo Unija z Rusijo sklenila v kratkem. Strani sta se dogovorili tudi glede jasnih pravil za izvoz kmetijskih in prehrambenih proizvodov v Rusijo in bolj predvidljiv ter zanesljiv režim uvoznih kvot za les.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.