Tujina

'Odpuščanje ne nadomesti pravice'

Lizbona, 11. 05. 2010 14.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.M./STA/D.L.
Komentarji
6

Papež je dejal, da trpljenje Cerkve izvira iz nje same. Madež, ki je zaznamoval Cerkev, se je rodil iz greha, ki je bil storjen v njej sami. S temi besedami se je dotaknil spolnih zlorab, ki so jih zakrivili katoliški duhovniki.

Papež Benedikt XVI. je prispel na Portugalsko. Dejal je, da napadi na papeža in Cerkev prihajajo tako od zunaj kot iz Cerkve same. "Trpljenje Cerkve prihaja iz Cerkve same, iz grehov, ki izvirajo iz nje. Od nekdaj smo to vedeli, toda danes to vidimo na resnično grozljiv način,“ je dejal papež novinarjem, ki so ga spremljali na letalu. Povedal je tudi, da njihov madež ni ustvarjen od zunanjih sovražnikov, temveč je rojen iz greha, ki se je zgodil znotraj Cerkve. V Cerkvi živi globoka potreba po vnovičnem učenju pokore, potreba po odpuščanju in tudi po pravičnosti, meni Sveti oče. "In odpuščanje ne nadomesti pravice,“ je poudaril in se tako dotaknil vprašanja spolnih zlorab, ki so jh zakrivili katoliški duhovniki.

Papež Benedikt XVI.
Papež Benedikt XVI. FOTO: Reuters

Spletna stran The New York Times poroča, da se je papež distanciral od izjav nekaterih cerkvenih predstavnikov, ki so ostro kritizirali medije, ki so poročali o spolnih škandalih v Katoliški cerkvi. Označili so jih namreč za napad na Cerkev. Očitno pa papež meni drugače.

Papeža so na letališču v Lizboni sprejeli predsednik države Anibal Cavaco Silva in najvišji cerkveni predstavniki.

Papežev poziv Portugalcem

Zvečer je imel papež mašo na prostem, ki se je je udeležilo več 10 tisoč ljudi. Portugalske vernike je pozval, naj ohranijo svojo krščansko identiteto kot prispevek k evropski kulturi. Ob tem je 83-letni poglavar Rimskokatoliške cerkve med homilijo spomnil tudi na številne portugalske misijonarje, ki so vero skozi zgodovino širili po vsem svetu. "Čeprav ste v preteklosti vedno znova iskali nove in neznane dežele in ljudstva, to ni škodovalo tistemu, kar ste bili, in tistemu, v kar ste verjeli," je dejal.

Današnja maša, ki je potekala na zgodovinskem trgu na bregu reke Tejo, je bila prvo izmed treh večjih zborovanj, predvidenih v okviru štiridnevnega papeževega obiska na Portugalskem. V sredo in četrtek bo Benedikt obiskal romarsko središče Fatima, v petek pa bo obisk sklenil v drugem največjem mestu na Portugalskem, v Portu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bohem
12. 05. 2010 10.47
O kakšnih grehih govori ta zlati pajac, to so KAZNIVA DEJANJA!!!!! Zapisana/prepovedana v zakonu vsake države na svetu Grehi le za verujoče, za ostale pa svinjarija brez primere. Hinavska besedna igra ti ti "zlati pajac" oz. papež benedikt Lp
anjerd
12. 05. 2010 07.53
Vsaka oblast ima seksualne (psihične) težave, tudi cerkvena. Preganjali so čarovnice in posiljevali vse povprek. Sramota!
Jure Kacicnik
12. 05. 2010 01.18
In ravno pod pravim napisom stojijo, fantje res panično - kakor kažejo tudi njihovi izrazi iščejo IZHOD.
Jure Kacicnik
12. 05. 2010 01.16
No če ni to višek viškov - sedaj naj se spomnijo časov, ko so v imenu vere in boga klali po Južni in Srednji Ameriki - pa to je gnjus od človeka, da ga ni. Še dobr, da ga ne slišijo ostanki indijancev, ki še pomnijo kdo je izbrisal njihovo kulturo in v čigavem imenu.
PREKLETO
11. 05. 2010 15.08
"In odpuščanje ne nadomesti pravice,“ je poudaril in se tako dotaknil vprašanja spolnih zlorab, - KAJ SE JE SAMO DOTAKNIL TEGA VPRAŠANJA, DOTAKNEM SE GA LAHKO TUDI JAZ, AMPAK OD BESED JE TREBA PREITI K DEJANJEM, NE PA SAMO NAMIGOVATI IN SE DOTIKATI...
Prihaja
11. 05. 2010 15.02
Tale italianska avionska družba je svoje stevarde oblekla v hecne uniforme. Ampak zgleda da ni pomagalo ker zici pa zgledajo bolj prazni :P