Tujina

Odrasli snujejo vojne, otroci se morajo boriti v njih: v oboroženih skupinah na desettisoče deklic in dečkov

Ljubljana, 12. 02. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Čeprav je mednarodna skupnost že pred dvajsetimi leti pozvala h koncu vključevanja otrok v oborožene skupine, zlorab še zdaleč ni konec. Otroci morajo biti priča usmrtitvam, obglavljanjem, prestajati vojaška urjenja, deklice silijo v poroke in zlorabljajo kot spolne sužnje. Te brutalne taktike otroke globoko zaznamujejo za vse življenje. Če preživijo.

Od decembra 2013 je bilo samo v Južnem Sudanu v oborožene skupine rekrutiranih 16 tisoč otrok.
Od decembra 2013 je bilo samo v Južnem Sudanu v oborožene skupine rekrutiranih 16 tisoč otrok. FOTO: AP
V zadnjem desetletju se veča število oboroženih skupin in konfliktov po vsem svetu, kar je zaskrbljujoče in pretresljivo. Še huje pa je, da vojne niso le domena odraslih, ki jih zakrivijo, temveč v kriznih žariščih v oboroženih skupinah po vsem svetu sodeluje tudi desettisoče dečkov in deklic.

Danes obeležujemo mednarodni dan boja proti vključevanju otrok v oborožene skupine.

"Bila sem oborožena s puško. Takrat me nič ni prizadelo, ker sem jemala mamila. Nisem jasno razmišljala. Tudi če te je bilo strah, nisi smel oditi." Isma, 14-letnica, ki se je pridružila oboroženi skupini v Srednjeafriški republiki
Pred dvajsetimi leti je mednarodna zagovornica človekovih pravic Graça Machel objavila prvo poročilo o vplivu oboroženih spopadov na otroke. Šlo je za "krik", ki je prebudil pozornost vlad, organizacij za zaščito otrok ter civilne družbe. Mednarodna skupnost je pozvala h koncu teh grozodejstev in priporočila smernice za zaščito otrok pred vključenostjo v oborožene skupine in njihovo rekrutacijo v vojaške namene, saj gre za hudo kršitev otrokovih pravic, opozarjajo na Unicefu.

A po dvajsetih letih zlorab otrok v vojaške namene še zdaleč ni konec.

Dokler se bodo odvijala tovrstna grozodejstva, si mora mednarodna skupnost prizadevati za prenehanje zlorab otrok v vojaške namene, opozarja Unicef.

Kako rekrutirajo otroke?

Nekatere otroke ugrabijo ali jih prisilno rekrutirajo, drugi so v sodelovanje v oboroženih skupinah primorani zaradi revščine, možnih posledic politične ali družbene izključenosti ali želje po maščevanju zločinov, ki so bili storjeni nad njihovimi družinami.

Vedno več pa je tudi vključevanja preko novih pristopov – uporaba družbenih medijev, najbolj "znana" po tem pristopu je samooklicana Islamska država.

Sodelujejo pri obglavljanjih, prisiljeni so postati samomorilski napadalci, deklice spolne sužnje

Poročilo Združenih narodov opisuje grozovite zlorabe otrok. Nekateri so na primer morali gledati ali pa celo sodelovati pri obglavljenjih in usmrtitvah. Preko indoktrinacije ali pa prisile morajo postati samomorilski napadalci ali živi ščit.

Deklice so podvržene še dodatnim krutim zlorabam, vključno s spolnim suženjstvom in prisilnimi porokami. Takšne brutalne taktike pa imajo resne posledice na otroka, saj ga globoko zaznamujejo za celo življenje.

UNICEF-ov zagovornik otrok, ki jih je prizadela vojna, Ishmael Beah, med pogovorom z nekdanjim otrokom vojakom, ki je v oboroženih skupinah opravljal delo vojaka in kuharja. V napadu, ki se je zgodil v eni od UNICEF-ovih šol v Južnem Sudanu, je bil priča smrti treh prijateljev.
UNICEF-ov zagovornik otrok, ki jih je prizadela vojna, Ishmael Beah, med pogovorom z nekdanjim otrokom vojakom, ki je v oboroženih skupinah opravljal delo vojaka in kuharja. V napadu, ki se je zgodil v eni od UNICEF-ovih šol v Južnem Sudanu, je bil priča smrti treh prijateljev. FOTO: UNICEF/Holt

Trpljenje, ki si ga ne moremo predstavljati

Unicefovo poročilo navaja primere nasilja in tragedij, ki so jih doživeli otroci, in si jih večina izmed nas ne more niti predstavljati. Huda, nekdanja vojakinja iz Sirije, je doživela nasilje in tragedije. Stara je le 15 let. Njen brat Tareq se je pridružil skupini upornikov. Neko noč so ga zajeli, ko je spal doma. "Ničesar nismo slišali o njem vse od dne, ko so ga odpeljali. Od tega je že tri leta," je povedala. Nekaj mesecev po njegovem izginotju so  njeno družino dosegle govorice, da ga bodo usmrtili. "To je bil dan, ko sem se odločila pridružiti revoluciji in da ne bom odšla, dokler moj brat ne bo prost," je dejala.

Huda se v živo spominja noči, ko je prvič videla spopade: "Bila sem zelo prestrašena. Dali so mi kalašnikovko in pripravili smo se na boj." Skoraj vsa njena skupina je v spopadih padla. "Samo eden je preživel, a je izgubil vid," je dejala.

Januarja 2014 so Hudo ustrelili v roko. Ni mogla iti na zdravljenje, saj so bile zdravstvene ustanove porušene. Z mamo sta zbežali iz Sirije in zdaj živita kot begunki. Huda dobiva zdravstveno oskrbo, a ne more premikati roke, ne more je iztegniti. Prav tako se spopada s psihološkimi travmami, ki so jih povzročili konflikti. Zdaj skuša znova začutiti smisel življenja ter obuditi upanje, pri tem ji je v pomoč izobraževanje.

otroci vojaki
otroci vojaki FOTO: AP

Ko so se decembra 2013 v Južnem Sudanu začeli oboroženi spopadi, je Jamalovo skupnost preplavilo nasilje, zato je sebe in svojo družino skušal zaščititi. Čeprav ga je mati rotila, naj tega ne stori, se je prostovoljno javil, da se pridruži južnosudanski demokratični vojski. Takoj so mu dali pištolo, naslednji dve leti pa je delal kot kuhar, čistilec in borec. Imel je le 12 let. Ker je bil tako dolgo ločen od družine, je njegova mati mislila, da je mrtev. Ko so podpisali mirovni sporazum, je bila zagotovljena izpustitev otrok. Jamala so izpustili, ponovno se je združil z družino. Zdaj je učenec šole, ki jo podpira Unicef, in je deležen psihološke in družbene oskrbe, da bi se lahko reintegriral v skupnost.

Kje so najbolj podvrženi?

Otroci so novačenju v oborožene skupine najbolj izpostavljeni v Kolumbiji, Maliju, Nigeriji, Sudanu, Centralnoafriški republiki, Južnem Sudanu, DR Kongo, Somaliji, Jemnu, Iranu, Siriji, Afganistanu, Mjanmaru in na Filipinih.

Čeprav so zakoni jasni, pogodbo o prepovedi novačenja otrok pa je podpisalo ali ratificiralo 176 držav, dejstvo ostaja, da se novačenje otrok nadaljuje.

Mednarodna skupnost bo letos stopila skupaj na prvem Svetovnem humanitarnem vrhu, ki se bo osredotočal na varnost in zaščito civilistov. A ko se bodo odrasli pogovarjali, se bodo otroci na kriznih žariščih borili in upali, da ne bo ostalo le pri besedah.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

morituri
13. 02. 2016 18.59
+2
Le kako je lahko človeška duša tako zelo pokvarjena, da se ji niti nebogljeni otroci ne smilijo? In takšno nesn..go bi mi radi integrirali! Tudi mi smo zmešani, če tako mislimo.
Racio
13. 02. 2016 19.23
+1
brac
12. 02. 2016 19.27
+20
OTROCI MORAJO POSEČ PO OROŽJU IN NA BOJIŠČE A STAREJŠI PA KOT PRESTRAŠENI BEGUNCI PA V EVROPO TUKAJ SE MORA EVROPA MALO ZAMISLIT IN KDO KOGA IMA KDO ZANORCA :))
cosmosjasnovidec
12. 02. 2016 20.53
+6
Ja res je.Za razmisliti je pa tudi koliko takih otrok se že nahaja v europi.
spletni Kritik
12. 02. 2016 14.54
+25
Nič novega. Hamas npr. ima poletni teroristični kamp za vse palestince stare med 5 in 10 let, da ne omenjam učbenikov, kako izvajati teror in propagandne risanke, ki jih otroci gledajo še predno spregovorijo. Je pa nekaj res, kakor koli obračaš zadevo, tega ne počno kristjani, judje, hindujci ipd. ampak muslimani!
korintos23
12. 02. 2016 18.38
+7
slovenec76
12. 02. 2016 21.25
+2
kure bedne
12. 02. 2016 14.11
+19
Orožja za streljanje in ubijanje sigurno niso sami izdelali. Dobili so ga od vojnih dobičkarjev iz razvitega sveta in to samo zaradi določenih interesov. .
o22
12. 02. 2016 12.49
+7
Ravno zaradi brezbrižnosti imamo begunsko problematiko .in še večje težave bodo nastale ,ko bo vsa ta raja iz teh držav preplavila evropo.
baubax
12. 02. 2016 10.59
+30
Vem in mislim, da imamo vec kot dovolj svojih problemov v slo. In zakaj bi se sploh ukvarjali z tem sredneveskim narodi. Bojo ze sami resli svoje tezave....
Vabis
12. 02. 2016 11.04
+1
Mauzahecmauzares
12. 02. 2016 12.03
-5
Tocn tko pravilno razmislas zato pa tud svonih problemov ne bos resil ker cakas da jih drug namesto tebe
Transformerji
12. 02. 2016 12.29
-3
Omejeno razmišljaš - kaj misliš, da Slovenija ne sodeluje pri tem novem svetovnem novem redu?????
Morana7
12. 02. 2016 14.22
+5
Transformerji sodeluje naša politika, ki je bila izvoljena s strani manjšine volilcev glede na udeležbo...če pa želiš osebno krivdo prevzemat, imaš lastne razloge in koristi od te vojne pa kar izvoli.
Franci Luzar
12. 02. 2016 10.28
+9
ce nebi bilo vojaske industrije tudi nebi bilo toliko pomorov! gdo rabi orozje? za obrambo? ne ce ga nasprotnik nima ga tudi jaz nerabim!
Franci Luzar
12. 02. 2016 10.26
+17
dokler bo Vera vladala po svetu nebo miru nikjer! Vera in Denar sta glavna vzroka za vse Vojne! normalen nesolan narod verjame v Nekaksnega Boga! Alaha! in kaj vem kaknsnega Jezusa in Mohameda ali kaj podobnega v Indiji verjamejo v Krave in podobno! po celem svetu je treba vse kar zadeva vero prepovedati Biblije, Kurane in kaj vem kasne manuskripte pa zazgati in na svetu bo zavladal mir.ja treba je tudi kapitalistom pobrati nakradeni denar in ga razdeliti med reveze , ter narediti zakon ki bo veljal za vse in povsod, ter enake place za vse v isti stroki.
Racio
13. 02. 2016 19.26
+1
Če ukinemo denar in vsakemu človeku zagotovimo osnovne zivljenske potrebe, pa bi rešili 95% težav na tem svetu.
Mauzahecmauzares
12. 02. 2016 10.25
+6
Agenti CIE in KGB so tekmoval vcasih v afriki in drugje kdo bo vec orozja prodal samooklicanim vladarjem kaosa danes ta kaos znajo ze sami ustvarjat za svoje interese
Našvasan_zob
12. 02. 2016 09.46
+42
BANKIRJI snujejo vojne.. Rothschildi so doktorirali iz tega!
kraljicavesolja
12. 02. 2016 10.00
-3
aojz
12. 02. 2016 09.30
+5
Nekam znano. Bombaš Boško Buha. Se ga spomnite?
korintos23
12. 02. 2016 09.35
+2
Eni še sedaj ne morejo spati zaradi njega! hahaha
kraljicavesolja
12. 02. 2016 09.48
+1
Pa na MOmčila GAvrića sem se takoj spomnila, prva svetovna.
korintos23
12. 02. 2016 09.52
+3
ficfiric 1
12. 02. 2016 08.59
-13
Jp..glede na izjave bi reku da nekateri tud preberejo ne nic..no ja sej kaj takega ni za pricakovat od egocentricnih evropejcev....res vas bi rad videl v vojni...vas hrabre slovence...sami domoljubi pa verjetno bi bli na prvem trajektu za argentino...bodite srecni da zivite v pravljicah, je pa razumljivo da vas sedaj skrbi ko se vasa pravljica pocasi sesuva...in vi bi kar migrante streljal..polna usta so vas pogumnezev potem bi pa neoborozene streljal...ja ni kaj....hudi ste..
korintos23
12. 02. 2016 09.06
+27
Jaz bi migrante naučil kako se strelja in jih nazaj odpeljal čuvat svojega doma, na dedce mislim.
macro
12. 02. 2016 09.15
+9
medvedJEkriv
12. 02. 2016 09.39
+11
ficfiric, ne nas metat v isti koš! Tebe so polna usta! Kdo pa je po Bosni pobijal neoborožene ljudi...... Nauči se zgodovino, verjetno se takrat še nisi rodil! Sprejmite migrante v Srbijo, me zanima kako strpni boste. In koliko je bilo takrat srbskih migrantov v Sloveniji, a joj......pa niso "migriral" v sosednje države, v Romunijo, Bolgarijo....
pegomego
12. 02. 2016 10.14
+5
@korintos23...oni ze zdaj znajo streljat :)
ficfiric 1
12. 02. 2016 12.17
-9
Ej medved a to je doloceno kam mors migrirat ko bezisz arad vojne? Kaj bi me rad se iz zgodovine naucil? Dej me razsvetli? A si eden tistih ki mi bo dopivedal kaksno vojno smo se sli slovenci 91ga ..ko pa sam dobr vem kje in kako smo se valili...jako vojno smo se sli..mel smo sam sreco da se je koncalo kot se je...sej vsi vemo kak je blo in kdo ke koga...pac ko ke starega stegnilo so na povrsje pripravale vse demokratske pijavke...pa smo mel veselivo vsepovsod...zdej ko mal beres depese se ugotovis kolk prstov so mel zraven amerikanosi...si neb prej niti pomislit upal...pac sam pravim kaksno razmislanje prevladuje...in zakaj neb metal vse v isti kos?? Sej vi delate prav isto...pac vsi so teroristi...cudn da ze ne streljate po njih, kakor sem zadnjic bral na novaTV so vam ze pol slo posilil sam vam vlada prikriva itd...samo pumpanje...
cosmosjasnovidec
12. 02. 2016 21.07
+4
ficfiric.....Ti se ne moreš imeti za slovenca ker nisi in nikoli ne boš.Da si dobil ali si pa kupil državljanstvo ne pomeni,da si slovenec ampak si ostal migrant kateri je takrat pobegnil iz svoje države namesto,da bi se boril zanjo.Sam veš kaj si,da ne bom pisal.Kar pa pišeš glede noveTv je pa resnica,da je treba tako narediti z tabo prvim na čelu zato ne bluzi tukaj.
tankopiš
13. 02. 2016 09.30
+2
Točno tako cosmos.Glede vojne in izbeglic iz Sirije in ostalih,Asada treba,se ve kaj,a to lahko naredi samo Putin,ampak on ga podpira.Kdo je zdaj kriv Janša?
Vabis
12. 02. 2016 08.55
+9
Vsi ti živijo najmanj 200-300 let za civilizirano Evropo...Danes še J.Sudanu. Ko zapoje kukovica bodo že v Evropi.
flojdi
12. 02. 2016 14.24
-2
.NEscvilizirane Cvetke se najdejo tudi u evropi
flojdi
12. 02. 2016 14.24
-2
tantadruj1
12. 02. 2016 08.36
+22
politiki snujejo vojne in narod se bori v njih...
Našvasan_zob
12. 02. 2016 09.47
+13
Bankirji financirajo vse strani vojne.. brez financ vojne niso možne..
medvedJEkriv
12. 02. 2016 08.10
+59
IN EVROPA NAJ SPREJEMA ODRASLE MIGRANTE IN REŠUJE VOJNE? MEJE ZAPRET!
kraljicavesolja
12. 02. 2016 09.49
-15
Zakaj bi rešval vojne, če jih pa načrtno delamo, a zdej so pa oni krivi.
Racio
13. 02. 2016 19.28
-1
medved ti se kar zapri v kletko, če tako želiš...