Tujina

Odškodnine za razseljene

Tokio, 15. 04. 2011 09.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
4

Tepco, operater v marčevskem potresu in cunamiju poškodovane japonske jedrske elektrarne Fukušima, bo vsem družinam, ki živijo na območju 30 kilometrov okoli nuklearke, izplačal milijonov jenov (okoli 8300 evrov) odškodnine.

Zaradi izplačila odškodnin, ki čakajo Tepco, bo japonska vlada ustanovila poseben zavarovalni sklad, ki naj bi preprečil propad Tepca.
Zaradi izplačila odškodnin, ki čakajo Tepco, bo japonska vlada ustanovila poseben zavarovalni sklad, ki naj bi preprečil propad Tepca. FOTO: Reuters

"Odločili smo se, da ponudimo plačilo nadomestila in pomagamo v največji možni meri," je na novinarski konferenci dejal predsednik uprave Tepca Masataka Šimicu. Dodal je, da bodo odškodnino plačali gospodinjstvom, ki so bila prisiljena zapustiti domove ali so jim svetovali, naj ne zapuščajo domov.

Gospodinjstvom naj bi izplačali 8300 evrov, posamezniki pa naj bi bili upravičeni do 6226 evrov. To naj bi bile začasne odškodnine, ki bi jim lahko sledile še druge. Po napovedih japonskega ministra za industrijo Banrija Kaieda naj bi začeli odškodnine izplačevati že ta mesec.

Z 20-kilometrskega območja okoli nuklearke so zaradi nevarnosti pred radioaktivnim sevanjem izselili več deset tisoč ljudi, ljudem znotraj 30-kilometrskega območja pa so sprva svetovali, naj ne hodijo ven, šele kasneje pa so jim svetovali evakuacijo. Do odškodnin naj bi bilo tako upravičenih približno 48.000 gospodinjstev.

Časopis tokijske borze Nikkei poroča, da naj bi japonska vlada ustanovila poseben državno podprt zavarovalni sklad, s katerim naj bi preprečila propad Tepca. Skupna vsota odškodnin, ki jih bo v naslednjih letih izplačeval Tepco, znaša  po ocenah ameriške banke JP Morgan dva trilijona jenov (16,6 bilijona evrov). Drugi ocenjujejo, da bo, če družbi poškodovane jedrske elektrarne ne uspe kmalu dobiti pod nadzor, znesek bistveno višji (90 bilijonov evrov).

Več deset tisoč ljudem iz ožje in širše evakuacijske cone, trenutno naseljenim v začasnih zatočiščih, bo denar kaj slaba tolažba za domove in zemljo, ki so jo izgubili zaradi radioaktivne kontaminacije.
Več deset tisoč ljudem iz ožje in širše evakuacijske cone, trenutno naseljenim v začasnih zatočiščih, bo denar kaj slaba tolažba za domove in zemljo, ki so jo izgubili zaradi radioaktivne kontaminacije. FOTO: Reuters

Zaradi potresa in cunamija, ki sta 11. marca prizadela severovzhod Japonske, se je zaustavil hladilni sistem v Fukušimi, kar je sprožilo eksplozije in požare, to pa povzročilo izpust radioaktivnega dima in vode v ozračje ter ocean.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KLIPAN71
16. 04. 2011 17.28
Banda kapitalistična! Najprej uničijo vse živo za nekaj sto let, potem pa jim ponujajo ta drobiž, za katerega si ne morejo kupiti niti avta.
Madyy
15. 04. 2011 15.34
Fukušima je prelomnica po tem je jedrski lobi oplel, kjer se je pokazalo kaj je jedrska energija tihi morilec ki ubija, uničuje vse okoli sebe posebno mi je žal tistih ki bodo desetleje popravljali to katastrofo, umrle, opečene, obsevane, obolele za rakom predvsem pa na stotine tisoče gensko pokvarjenih retardiranih otrok ki se bodo rodili kasneje
realnews
15. 04. 2011 11.49
za vse tiste debate o HAARPu, sem mal raziskoval, po uradnih viri , ne po teorijah zarot. zelo zelo zanimivo. uradne strani sploh ne dobiš v googlu????? tudi direkten naslov, ki ga imam od prej je mrtev !!!!???? dokument združenih narodov iz leta 2007 pa je poslastica!! sposoben spreminjanja vremena, potresi...,motnje in prestrezanje komunikacij ...proti raketno,letalsko,podmorniško orožje.... in češnjica za navrh :sposoben poustvariti efekt velike jedrske eksplozje zanimivo a? preverite na njihovi uradni strani !
realnews
15. 04. 2011 11.42
glih za par mesecev preživet bo ,saj so včeraj politiki pred tv jedli zelenjavo iz Fukushime, ker ji nič ne fali?, se je pa vseeno obiral preden jo je v usta dal