Tujina

Odstavljeni katalonski voditelji bodo nastopili na predčasnih regionalnih volitvah

Barcelona / Madrid, 18. 11. 2017 17.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Španska vlada je po referendumu in sprejemu deklaracije o samostojnosti v katalonskem parlamentu za 21. december razpisala predčasne regionalne volitve, na katerih pa bo kandidiralo tudi 12 odstavljenih katalonskih voditeljev. Sedem jih je sicer še zmeraj v priporu, medtem ko so Piugdemont in še štirje zatekli v Bruselj.

Med kandidati za predčasne regionalne volitve v Kataloniji je 12 od 14 članov razpuščenih katalonskih oblasti, ki so v priporu ali v Bruslju, na glavnih listah podpornikov neodvisnosti - Skupaj za Katalonijo odstavljenega katalonskega voditelja Carlesa Puigdemonta in Katalonske republikanske levice (ERC).

Španska vlada je po referendumu in sprejemu deklaracije o samostojnosti v katalonskem parlamentu razpustila katalonsko regionalno vlado in za 21. december razpisala predčasne regionalne volitve.

Sedem od nekdanjih voditeljev, med njimi tudi nekdanji podpredsednik katalonske vlade in vodja ERC Oriol Junqueras, so trenutno v priporu, medtem ko so se Puigdemont in še štirje ministri zatekli v Belgijo, kjer se borijo proti zahtevani izročitvi Španiji.

Puigdemont je danes sporočil imena kandidatov na svoji strankarski listi prek Twitterja. Kot je zapisal, vsi podpirajo "neodvisnost, republiko in svobodo", kakor tudi ponovno vzpostavitev regionalne vlade in "vrnitev političnih zapornikov in azilantov".

Svoj seznam je predstavila tudi ERC. Volilna kampanja se bo uradno začela 5. decembra.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RavnateljSole
19. 11. 2017 10.43
+0
Bodo, ce jim bo fasisticna spanska ustava to dovolila.Ne kaze ravno na kaj takega trenutno.
BUONcaffee
19. 11. 2017 10.41
+1
Bomo videli kaj bodo volitve prinesle. Sicer pa Katalonska pot v samostojnost se je komaj začela in lahko traja več let. Nekateri bodo lep del življenja preživeli v ujetništvu.
Kollerik
18. 11. 2017 19.14
+3
Katalonci, še ena slaba vest EU politikantstva.
AlternativeFacts
18. 11. 2017 19.02
+4
Udeležili se bodo že lahko, samo kaj jim to pomaga, če ne smejo zmagati, kar jim je dal jasno vedeti sam Madrid? Madrid namreč že lep čas vodi kampanijo doma in v EU, v kateri za stanje v Španiji/kataloniji in nenazadnje tudi v EU, krivi Ruse - Putina, venezuelca Maduro, ter Wikileaks - Assangea......Glavno trobilo vladajoče desnice je pa ironično socialistično orientirani El Pais...skratka prava španska paella