Tujina

Okoljski ministri EU dosegli soglasje za ratifikacijo pariškega podnebnega sporazuma na ravni Unije

Pariz, 30. 09. 2016 15.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ministri EU za okolje so dosegli soglasje glede ratifikacije pariškega podnebnega sporazuma na ravni Unije. S tem bi lahko sporazum kmalu stopil v veljavo. Sporazum je sicer ratificiralo že več članic EU, Slovenije pa še ni med njimi.

Podnebni vrh v Parizu
Podnebni vrh v Parizu FOTO: Reuters

Ministri EU za okolje so v Bruslju danes dosegli soglasje glede ratifikacije pariškega podnebnega sporazuma na ravni Unije. S tem bi lahko sporazum kmalu stopil v veljavo. Slovenija si po besedah ministrice za okolje Irene Majcen prizadeva, da bi sporazum ratificirala do novembrske podnebne konference v maroškem Marakešu.

Danes smo na Svetu EU potrdili ratifikacijo pariškega podnebnega sporazuma na ravni EU. Besedilo je bilo sprejeto soglasno," je ob koncu izrednega zasedanja ministrov EU za okolje povedala Majcnova.

EU se zavzema za čimprejšnjo ratifikacijo, da bi bila skupaj z državami članicami med pogodbenicami sporazuma že z začetkom njegove veljavnosti.

Ministri držav članic so danes sprejeli skupno izjavo, v kateri so soglašali, da lahko Svet EU po odobritvi Evropskega parlamenta sprejme sklep, s katerim bo dovolil, da EU ratificira pariški podnebni sporazum še v oktobru.

"EU s tem nekoliko odstopa od ustaljenega postopka ratifikacije tovrstnih mednarodnih sporazumov, vendar so nekatere podpisnice pariškega sporazuma ratifikacjo že izvedle. Tako tudi Evropa ne želi zaostajati za vodilnimi v svetovnem merilu v prizadevanjih za zmanjševanje emisij toplogrednih plinov," je pojasnila ministrica.

Po njenih besedah bo Svet EU besedilo izjave danes poslal v Evropski parlament, ki naj bi ga potrdil prihodnji teden.

Glede nadaljnjega postopka ratifikacije sporazuma v Sloveniji pa je ministrica dejala, da bodo sedaj pripravili predlog zakona o ratifikaciji, vlada pa bo v oktobru potrdila besedilo in ga poslala državnemu zboru v sprejem.

"Doslej so na ravni EU pariški sporazum ratificirale Francija, Madžarska, Avstrija, Nemčija in Slovaška. Do konference v Marakešu pa si želimo, da bi med temi državami bila tudi Slovenija," je povedala v izjavi slovenskim novinarjem.

Evropski komisar za podnebne ukrepe Miguel Arias Canete na novinarski konferenci po koncu zasedanja ni skrival zadovoljstva. Po njegovem gre za "zgodovinski dan", ko "smo odpravili dvome glede tega, da je EU pripravljena pristopiti pariškemu podnebnemu sporazumu".

Globalni podnebni sporazum bo začel veljati, ko ga bo ratificiralo najmanj 55 držav, ki skupaj povzročijo najmanj 55 odstotkov svetovnih emisij toplogrednih plinov. Doslej ga je ratificiralo 61 držav, kar predstavlja okoli 48 odstotkov emisij. Med njimi sta tudi veliki onesnaževalki ZDA in Kitajska.

Glede na to, da naj bi v nekaj dneh sporazum ratificirali še Indija in Kanada, bo ratifikacija EU odločilno prispevala k začetku veljavnosti sporazuma, je poudarila Majcnova.

Ministrica je ob tem priznala, da je usklajevanje besedila današnje izjave trajalo nekoliko dlje časa. Zlasti Italija in Poljska naj bi imeli nekaj pomislekov glede hitrega postopka ratifikacije. Majcnova je ob tem pojasnila, da se je besedilo izjave res nekoliko spremenilo, vendar pa ostale članice s tem niso imele težav.

Njune pripombe so se nanašale na način potrjevanja ključnih elementov načrta o delitvi bremen med državami članicami EU za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov v EU do leta 2030. Slovenija naj bi po tem načrtu, ki ga je julija predstavila Evropska komisija, zmanjšala izpuste za 15 odstotkov glede na leto 2005.

EU je leta 2014 sklenila, da bo do leta 2030 zmanjšala izpuste toplogrednih plinov na ravni unije za 40 odstotkov v primerjavi z letom 1990. K izpolnitvi zavez, ki jih je EU dala tudi v okviru lani sprejetega pariškega podnebnega sporazuma, naj bi pripomogli tudi predlagani nacionalni cilji o delitvi bremen med članicami.

Globalni podnebni sporazum, ki ga je decembra lani v Parizu sklenilo 195 držav, določa omejitev dviga globalne temperature za največ dve stopinji Celzija do konca stoletja, z željo približati se 1,5 stopinje.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

orcus
30. 09. 2016 17.09
+5
Reklamo pa vam tak dol vgasnem, da nevem kaj je blo
orcus
30. 09. 2016 17.07
-2
ful dobro! končno!! Zdaj pa grem mešanico naret, ker še moram pokosit
spletni_nepridiprav
30. 09. 2016 16.24
+5
a to pomeni da bo še več proizvodnih delovnih mest šlo na kitajsko?