Tujina

Laborantka, ki je bila v stiku z okuženim, na križarjenju izolirana v svoji kajuti

Dallas, 17. 10. 2014 12.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
6

V ZDA se panika zaradi dveh medicinskih sester, ki sta zboleli za ebolo, še stopnjuje. Ena od sester je namreč za nekaj dni potovala v Ohio, na letu nazaj pa je že kazala znake okužbe. Medtem so oblasti sporočile, da je ena od zaposlenih, ki je bila v stiku s krvjo okuženega Liberijca, odpotovala na križarjenje.

Zaradi strahu pred ebolo je v Teksasu in Ohiu še vedno zaprtih nekaj šol. Oblasti si še vedno prizadevajo, da bi stopile v kontakt z vsemi osebami, ki so bile ali bi lahko bile v stiku z medicinskima sestrama, ki sta se v ZDA okužili z virusom ebole. Sestra Amber Vinson je namreč nekaj dni po smrti pacienta Thomasa Erica Duncana, ki je konec septembra okužen z virusom pripotoval v ZDA, odpotovala v Ohio, kjer je pripravljala vse potrebno za svojo skorajšnjo poroko. Čez nekaj dni se je vračala nazaj, zdaj pa oblasti preverjajo, kdo vse je bil takrat na obeh letalih. Kot so sporočili z letalske družbe, s katero je letela Vinsonova, so stopili v stik s kar 800 potniki.

Odpotovala v Ohio z dovoljenjem, nazaj se je vračala z znaki okužbe

Direktor Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) Tom Frieden je pred dnevi dejal, da Vinsonova ne bi smela potovati z letalom. Njena družina je za ameriške medije dejala, da se je Vinsonova pred potovanjem pozanimala, ali lahko leti in da je dobila dovoljenje. Frieden pa opozarja, da je sporno predvsem dejstvo, da so ji dovolili vkrcanje na letalo, s katerim se je vračala domov. Takrat se je 29-letna medicinska sestra že počutila slabo, imela je vročino, vrtelo se ji je, prav tako je imela mišične krče. Skupaj z njo je bilo na tem letu 132 oseb, ki bi se lahko okužili, saj je že imela znake bolezni.

Podpora z ebolo okuženi medicinski sestri Nini Pham.
Podpora z ebolo okuženi medicinski sestri Nini Pham. FOTO: Reuters

Njena sodelavka Nina Pham je za ebolo zbolela nekaj dni pred Vinsonovo. Zdravstveno stanje obeh je še vedno resno, a stabilno.

Oblasti so stopile v stik z vsemi ostalimi zdravstvenimi delavci, ki so sodelovali pri zdravljenju liberijskega bolnika Duncana. Teh je 76, vsi od njih pa si morajo naslednjih 21 dni redno meriti simptome. 50 od teh je podpisalo dogovor, ki jim določa, kaj vse lahko v tem času delajo in kam vse lahko gredo. Vsem pa je prepovedana uporaba komercialnih letov.

Laborantka odpotovala na križarjenje, kjer je izolirana v svoji kajuti

Ena od 76 zaposlenih medicinskih sester, ki bi lahko bila izpostavljena okužbi z ebolo, pa je pred petimi dnevi odpotovala na križarjenje, so sporočile teksaške oblasti. Takrat še ni veljala prepoved potovanj. Zdaj si oblasti prizadevajo, da bi jo skupaj z njenim možem čim prej umaknili z ladje. Zaenkrat je ženska v izolaciji v svoji kajuti. Zdravnik na križarki je dejal, da ženska ne kaže nobenega od znakov okužbe, čeprav je minilo že 19 dni od dneva, ko je sodelovala pri krvnih preiskavah okuženega Liberijca.

Strokovnjaki še vedno ugotavljajo, kako je mogoče, da sta se medicinski sestri - kljub strogim varnostnim režimom - okužili.
Strokovnjaki še vedno ugotavljajo, kako je mogoče, da sta se medicinski sestri - kljub strogim varnostnim režimom - okužili. FOTO: Reuters

ZN imajo zaenkrat za boj proti eboli na voljo zgolj 100.000 evrov

Medtem časnik New York Times poroča, da ima Sklad ZN za boj proti eboli le 100.000 dolarjev, kar je drobiž v primerjavi z milijardo dolarjev, ki bi jih po ocenah svetovne organizacije potrebovali za zajezitev največjega izbruha smrtonosne bolezni.

Združeni narodi na omenjeni sklad gledajo kot na fleksibilen vir sredstev, ki jih je mogoče črpati, ko se pojavi potreba po zajezitvi epidemije, so povedali viri pri svetovni organizaciji. Sredstva, ki so trenutno v skladu, je nakazala Kolumbija. Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je sicer pred tem novinarjem sporočil, da je v skladu 20 milijonov dolarjev sredstev, a so njegovi sodelavci zatem sporočili, da gre za obljubljena sredstva in ne za dejanski denar. Donatorji so sicer za zajezitev ebole različnim programom ZN donirali denarne in druge prispevke v višini 376 milijonov dolarjev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

finec
17. 10. 2014 15.20
+3
Pri nas se to ne more zgoditi, ker za tako potovanje premalo zasluži.
martincheq
17. 10. 2014 14.55
+2
Če imajo v skladu za borbo proti Eboli samo 100.000$ sredstev, potem je precej očitno da se nam Ebole ni treba pretirno bati.
extradeluxe
17. 10. 2014 22.17
+1
naj jim da Becham še par sto milionov, že če je tako bogat. Ne pol nas slovence filat v kaselce in žicat da damo naše evre s povprečno plačo 900€.
MUNGATUMBA
17. 10. 2014 14.17
+0
Balončel se bo razpoču, pa bodo potrebni še rigeroznejši izolirni postopki..!!
wolf666
17. 10. 2014 14.13
+2
only in america
Ramzess
17. 10. 2014 13.17
-5
Lov na čarovnice bi lahko, posebne enote po državi iščejo in lovijo ljudi. Zasebnosti v tem svetu tako. Vsi podatki so na volj oblastem.