Tujina

Opolzki kongresnik žrtev zlorabe

Washington, 04. 10. 2006 10.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
3

Ameriški republikanski kongresnik, ki je mladoletnikom pisal opolzka pisma, trdi, da je bil tudi sam zlorabljen.

Nespodobno dopisovanje kongresnika Marka Foleyja pomeni za republikansko stranko hud udarec tik pred volitvami
Nespodobno dopisovanje kongresnika Marka Foleyja pomeni za republikansko stranko hud udarec tik pred volitvami FOTO: Reuters

Republikanska stranka v ZDA je pred kongresnimi volitvami 7. novembra konec tedna dobila nov, morda odločilen udarec, ki jo lahko stane večine v enem ali obeh domovih kongresa, napoveduje pa tudi težave za dve zadnji leti drugega mandata predsednika Georgea Busha. Republikanski kongresni voditelji se namreč otepajo obtožb o prikrivanju neprimernega dopisovanja kongresnika Marka Foleyja z mladoletniki v kongresu.

Foley je v petek nenadoma odstopil s položaja potem, ko je televizija ABC objavila prve prepise elektronskih sporočil med Foleyjem in enim od kongresnih kurirjev. Gre za srednješolce, ki v kongresu opravljajo kurirska in administrativna dela ter se ob tem seznanjajo z delovanjem ameriškega političnega sistema. Do danes je prišlo na dan še več podrobnosti o Foleyjevem dopisovanju z mladimi fanti, med katerimi so na primer želje po skupnem slačenju, popivanju in drugih dejavnosti, ki mejijo na pedofilijo. Ob tem pa je morda največja ironija, da je prav Foley pomagal pripraviti zakon o zaščiti otrok pred pedofilijo.

Tudi sam žrtev zlorabe

Sicer je republikansko strategijo ohraniti večino v obeh domovih kongresa s poudarjanjem nacionalne varnosti pred dnevi najprej zamajal Bob Woodward s knjigo "State of denial", v kateri utemeljuje, da je administracija zavajala javnost glede Iraka. Predstavniki administracije so proti Woodwardu, ki je bil s svojima prvima knjigama o Bushevih vojnah pri njih sprva zelo priljubljen, sedaj sprožili javno kampanjo z obtožbami, da piše puhlice. Afera s Foleyjem pa je sodu izbila dno in republikance lahko reši le kakšen nov odmeven dogodek.

Foley se zagovarja, da je njegovo početje posledica zlorab v mladosti. »Kot se velikokrat zgodi z žrtvami zlorab, je tudi Mark (Foley) to izkušnjo skoraj 40 let držal zase. Tokrat pa me je posebej prosil, naj vam povem, da ga je med trinajstim in petnajstim letom zlorabljal duhovnik,« je sporočil njegov odvetnik David Roth. »Nikoli ni imel nikakršnega spolnega kontakta z mladoletniki in vsaka trditev, da je Mark Foley pedofil, je lažna,« je še poudaril.

Republikansko vodstvo kongresa je Foleyja takoj po izbruhu škandala ostro obsodilo, predsednik predstavniškega doma Dennis Hastert pa je njegovo dopisovanje označil za odvratno. Kljub temu se je tudi sam znašel v političnem vrtincu, ki ga po volitvah lahko stane položaja. Vse več je namreč trditev, da je vedel več, kot priznava, in da bi zato moral ukrepati. Pojavljajo se zahteve po njegovem odstopu, vendar mu za zdaj tesni stoji ob strani predsednik George Bush. »Neprimerno obnašanje kongresnika Foleyja me je potrlo in šokiralo. Zgrožen sem zaradi razkritja in razočaran, da je na tak način zlorabil zaupanje volivcev,« je dejal.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Tony Snow je v ponedeljek skušal škandal odpraviti z besedami o "nagajivih" pismih in za to sprožil plaz kritik.

Foley se je po odstopu zatekel na kliniko za zdravljenje alkoholizma, medtem ko so ameriški zvezni preiskovalni urad FBI, floridska policija in etični odbor v predstavniškem domu sprožili preiskavo o kongresniku.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mindfucker
04. 10. 2006 16.09
Rijad Proši?
04. 10. 2006 15.27
Duhovnike bi bilo treba vse nagnat v službe, ne pa da živijo od revežev, pa sam pedofilija jim gre po glavi.
trstenjak
04. 10. 2006 12.22
V ZDA ljudi ne skrbi 100.000 pobitih Iračanov v izmišljeni vojni niti žrtve Katrine. Republikance bo na volitvah odnesla sicer gnusna, vendar po obsegu žrtev minorna zadeva. No demokrati tokrat vračajo republikancem z že znano formulo: prihranite spolne škandale do volitev. Mogoče pa bodo republikanci odgovorili s kakšnim oktobrskim presenečenjem (kakšna majhna vojnica ali pa napad na kakšno državo), poskrbeli bodo, da se o pedofiliji njihovega člana ne bo dolgo govorilo.