Tujina

Oprah stoji za Obamo

Des Moines, 09. 12. 2007 16.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kraljica ameriških TV šovov Oprah Winfrey je javno podprla Baracka Obamo. Slednji upa, da mu bo to prineslo glasove na volitvah.

Obama z Oprahino podporo računa predvsem na glasove žensk.
Obama z Oprahino podporo računa predvsem na glasove žensk. FOTO: Reuters

Ameriška predsedniška tekma se stopnjuje, vanjo pa se je odločila poseči tudi ena najvplivnejših ameriških televizijski zvezdnic Oprah Winfrey, ki je javno podprla Baracka Obamo.

Javnomnenjske ankete trenutno kažejo majhno prednost Baracka Obame pred Hillary Clinton v Iowi, a na nacionalni ravni ima Clintonova prednost, tudi zato, ker je med njenimi podporniki veliko temnopoltih in žensk.

Temnopolti politik, ki se poteguje za mesto predsedniškega kandidata demokratov, se je med svojo kampanjo ustavil v Iowi, Južni Carolini in New Hampshiru, kjer se mu je pridružila tudi kraljica ameriških televizijskih šovov, ki je pritegnila množico podpornikov, za katere Obama računa, da bi na volitvah lahko glasovali prav zanj. Barack Obama s tem skuša na svojo stran pridobiti ženske volivke, ki se večinoma nagibajo na stran Hillary Clinton.

Oprah je v govoru kritizirala Hillary Clinton. Kot je dejala, Amerika ne potrebuje nove Clintonove administracije.
Oprah je v govoru kritizirala Hillary Clinton. Kot je dejala, Amerika ne potrebuje nove Clintonove administracije. FOTO: Reuters
Tukaj nisem zato, da bi vam govorila, kako mislite. Tukaj sem zato, da vas pozovem k resnemu razmisleku o moškem, ki ve, kdo smo in ve, kdo še lahko postanemo. Potrebujemo Baracka Obamo! Oprah Winfrey

Prva zvezda srečanja z volivci je bila zagotovo Oprah Winfrey, ki je zbrano množico tudi nagovorila. Čeprav v govoru ni z besedami omenila trenutnega ameriškega predsednika Georgea W. Busha ali Barackove demokratske tekmice Hillary Clinton, je jasno pokazala, da si želi sprememb, kar je tudi razlog, da je podprla Obamo. “Občasno celo mene zaskrbi, kaj se bo zgodilo z našo državo. Zato sem prvič začutila, da jasno spregovorim v prid moža, za katerega verjamem, da ima novo vizijo za Ameriko,” je Oprah dejala pred 20.000-glavo množico.

Oprah je prišlo poslušat okoli 20.000 ljudi.
Oprah je prišlo poslušat okoli 20.000 ljudi. FOTO: Reuters

Obama, ki je spregovoril za televizijsko zvezdnico, se je svoji novi podpornici zahvalil in hkrati priznal, da je veliko ljudi na tabor prišlo zaradi nje in ne zaradi njega. “Ne živim v iluzijah,” je dejal Obama.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kriss714@amis.net
10. 12. 2007 21.46
Jaka neka izbira: baba ali zamorc.
E-OL
10. 12. 2007 16.52
no, upajmo da se ponovni Bush ne bo zgodil :)
damirg@email.si
09. 12. 2007 18.33
samo v ameriki... cudn da nc ne omenjajo ron paula. baje ga tudi v ankete ne dajajo, sem vidu na youtube.
Carleone
09. 12. 2007 18.19
Ja važno je to, da ni rasistka in da je to čisto naklučje da je tisti ki ga podpira temnopolt, ravno tako kot ona.
GSG-9
09. 12. 2007 18.05
Ne bo črnec predsednik ZDA pa če se ne glavo postav.