Tujina

Novinar, ki je 'vstal od mrtvih': Oprostite mi. Naslednjič bom zagotovo umrl

Kijev, 31. 05. 2018 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
/ U.Z. / STA
Komentarji
32

Zgodba se je razvila, kot bi nastala pod peresom kakšnega hollywoodskega scenarista. Najprej je junak kruto umrl pod streli zlikovcev, nato se je izkazalo, da je bila vse skupaj spretno izvedena akcija, da se na plano prikliče "slabe fante". Pa je šla morda akcija v povezavi z novinarjem Arkadijem Babčenkom predaleč?

Novica, da je do Kremlja kritični novinar Arkadij Babčenko umrl pod streli morilca, ki je čakal v zasedi, je včeraj pretresla medijski svet, nevladne organizacije, demokratične vlade in svobodi govora naklonjeno javnost. So utišali še enega, ki "si je upal", so se spraševali ljudje na družbenih omrežjih. Družina Babčenka je bila neutolažljiva, njegovi sodelavci v šoku.

Nekaj ur kasneje pa je odjeknila povsem drugačna novica. Babčenko je živ. Na spletu so se pojavili posnetki reakcije njegovih sodelavcev, ko so slišali novico. Glasni kriki veselja. Manj je znano, kaj si o vsem skupaj mislinjegova soproga, ki je našla "umirajočega" Babčenka, šla skozi agonijo novice o njegovi "tragični smrti", na koncu pa dobila opravičilo v smislu "žal mi je, ampak ni šlo drugače".

Ruski novinar Arkadij Babčenko je zaigral svojo smrt, s čimer je sprožil val ogorčenja.
Ruski novinar Arkadij Babčenko je zaigral svojo smrt, s čimer je sprožil val ogorčenja. FOTO: APTN Video

Ko se je včeraj oglasila Rusija in sporočila, da z novinarjevo smrtjo nima nič, ukrajinske oblasti pa pozvala, naj izvedejo kvalitetno preiskavo, je bila večina prepričana, da le znova slišimo retoriko, kot smo jo že, ko je šlo za smrti ljudi, kot je bila Ana Politkovska – zanikanje propagandnega stroja, ki pri obračunavanju z nasprotniki ne izbira sredstev.

A tokrat Rusi niso lagali, vse skupaj tokrat niso organizirali v Moskvi, ampak so za dogajanjem stale ukrajinske varnostne oblasti, ki so sestavile drzno, strogo zaupno akcijo, ki so jo celo podkrepile s precej grozljivimi slikovnimi "dokazi". Vse s ciljem, da ujamejo morilce, ki naj bi jih nad novinarja poslali iz Moskve. 

Ko je odjeknila novica, da je bila vse skupaj skrbno zrežirana akcija, in ko se pomirili vzkliki veselja, da mrtvi – ni mrtev, pa so sledila nova vprašanja. Predvsem tisto, ali je bilo res treba iti tako daleč.

"V pol ure moram natisniti novo naslovnico in spisati nov osrednji članek, da gre lahko časopis v tisk. Resno? Seveda sem vesel, da je živ, ampak – kdo se gre takšne stvari? To je resno čudno," reakcijo urednika ukrajinskega tednika Novoje Vremija Vitalija Siča povzema britanski Guardian.

Kot ugotavljajo, vse skupaj še najbolj spominja na kakšno ultra črno komedijo kijevskega pisatelja Andreja Kurkova, ki je rad zabava z umori po naročilu.

A v zgodbi, kjer zdaj v ospredje stopajo povsem drugi vidiki kot bi morda bilo potrebno, je nekaj zelo jasno – Babčenko je res pobegnil iz Rusije, ker se je bal za svoje življenje, komplot nasprotnikov naj bi bil resna grožnja njegovemu življenju, potem ko je na račun ruskega režima spisal preveč kritičnih vrstic. Vprašanje pa je ali so ukrajinske oblasti s takšno preiskavo Babčenku in sotrpinom naredile uslugo ali nove težave.

Kaj se bo zgodilo, ko bo naslednjič kakšen kritik Kremlja "padel z balkona", ali se "po pomoti nadihal strupa" ali bo "slučajno ustreljen"? Vsakič bo prvo vprašanje – a je res mrtev. In resna težava bo postala kar naenkrat manj resna in bolj kot tema za skrb, hrana za ugibanja in ljubitelje teorij zarote, meni v analizi Guardianov Shaun Walker. Ko se začenjajo megliti meje med resnico in fikcijo, nastanejo težave, na kar danes opozarjajo tudi številni uporabniki družbenih omrežij.

Celotna predstava je tako predvsem voda na ruski mlin. Kremelj se bo lahko odslej vsakič znova skril za "nismo bili mi" in "spet je nekdo uprizoril svojo smrt". Da se bo to zgodilo je bilo jasno že iz včerajšnjih odzivov na družbenih omrežjih. "Ko mi boste kazali fotografije "belih čelad" iz Sirije in nas obtoževali grozodejstev, vam bom pokazal "mrtvega Babčenka, ki ga je ubil Putin", je zapisal eden od prokremeljskih komentatorjev.

Četudi so ukrajinske oblasti na ta način morda ujele potencialne morilce - kar sicer ni potrjeno - in je bila uprizoritev smrti najboljši način, da to storijo, je vprašanje, ali res ni bila mogoča drugačna izvedba – z manj ali nič javnega pompa, tiskovnih konferenc in predvsem brez travmatiziranih sorodnikov.

V očeh podporonikov Kremlja, ki vsakič znova dvomijo, da bi bila oblast sposobna "pospraviti" koga, ki se ne strinja z njimi, prav tako niso s to akcijo prav nič pripomogli k temu, da bi problem nenavadnih smrti oporečnikov zaznali kot resnega. Ti so zdaj bolj kot kadar koli prej prepričani, da je šlo za akcijo lova na čarovnico (Rusijo), ki so jo izvedli "prozahodni" Ukrajinci", ki ne marajo Rusije. Namesto šoka, zgražanja in ukrepanja, so pri ljuden dosegli nekaj med osuplostjo in indiferentnostjo.

Ukrajinska oblast vse skupaj vidi drugače. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je po navedbah agencije Reuters dejal, da je šlo za "brilijantno akcijo", svetovalec za notranje zadeve Anton Gerašenko pa je objavil zapis na Facebooku: "Še Sherlock Holmes je uspešno uporabil metodo lažne smrti, da je uspešno preiskal kompleksne zločine, četudi je bilo to boleče za svojce ali doktorja Watsona."

Vprašljiv je sicer tudi odziv ukrajinske politike. Njihov premier je dejal, da je novinarja "ubil ruski totalitarni stroj, morilci pa morajo biti kaznovani". Ni znano, ali je bila izjava del scenarija ali res ni vedel, da gre za strateško akcijo. Oboje je sporno. V prvem primeru se je še neraziskan umor (brez predstavitve kakršnega koli konkretnega dokaza) takoj spremenil v rusko-ukrajinski politični obračun, v drugem pa je nenavadno, da snovalci akcije niso imeli v mislih političnih posledic.

V celotni zmešnjavi so se oglasili tudi novinarji brez meja. "Igra z resnico, ki si jo je za potegavščino privoščila ukrajinska policija ne glede na njihov motiv je patetična in obžalovanja vredna," pravi Christophe Deloire, ki ga povzema France24.

Takole je med Babčenkovi novinarskimi kolegi zavladalo veselje, ko se je živ in zdrav pojavil na televiziji:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Babčenko: Oprostite mi, naslednjič bom zagotovo umrl!

Babčenko je nato danes preko družbenih omrežjih kritiziral burne odzive. "Oprostite mi. Naslednjič bom zagotovo umrl v napadu," je tvitnil. Na Facebooku pa je kritikom, ki bi se znašli v isti situaciji, zaželel, da bi "se držali svojih visokih moralnih načel in umrli ponosno s pokončno glavo".

Na novinarski konferenci v Kijevu je nato poudaril, da je bil njegov cilj "ostati živ in zagotoviti varnost svoji družini". "To je prva stvar, na katero sem mislil. Novinarski standardi so zadnja stvar, o kateri razmišljam," je dejal.

Poudaril je, da sovraži ruskega predsednika Vladimirja Putina, saj je odgovoren za več vojn in tisoče mrtvih. "Pokopal sem znance, pokopal sem prijatelje, utrujen sem od njihovega pokopavanja," je dejal Babčenko, ki se je boril v dveh čečenskih vojnah, preden je postal novinar.

Dejal je, da si je želel ustvariti novo življenje. Glede kritik novinarjev, da je z zaigranim umorom škodil verodostojnosti novinarstva, pa je dejal, da mu za to ni mar. "Vseeno mi je, če mi boste prihodnjič verjeli (...) saj mi to, ko bom mrtev, ne bo več pomembno," je dodal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nightifly
01. 06. 2018 07.14
+6
Tale brihta novinarska ,ce to sploh je ,je izjavil , da bo zivel do 96 leta in umrl sele potem ,ko bo plesal na Putinovem grobu in se peljal zmagovito skozi Moskvo sedec na ameriskem tanku Abrams /// No , to bi pa rad videl ,oz. naj mu nekdo pove ,da se to ne bo nikoli zgodilo - pa najverjetneje tudi 96 let ne bo ucakal - na tak izdajalski nacin /
Dule Med
31. 05. 2018 21.11
+2
Večina novinarjev in politikov je svojo dušo prodalo Hudiču.
frako
31. 05. 2018 21.18
+1
Niso glih novinarji krivi ampak medijske hiše, pogosto se dogaja da kupijo exkluzivne pravice za objavit zgodbo in je nato ne objavijo.
JApajaDAja
31. 05. 2018 16.06
+17
arkadij, imel si izbiro....sedaj je več nimaš...duša pokvarjena , prodana!
Hachi
31. 05. 2018 15.47
+17
en povsem mozen scenarij, kaj sledi: Ukrajinci ga bodo samiodpikali, ker bo tako dejansko izgledalo, kot da so ga Rusi za kazen eliminirali.
Rade 74
31. 05. 2018 15.29
+11
Upam, da jih bo kasiral od ta pravih!
Neutrin
31. 05. 2018 15.15
+20
Natanko tako sta "škripnila" Skripala. Ban.a zahodna!
Hachi
31. 05. 2018 14.38
+20
Dam mu najvec pol leta. Sam je klical to, kar bo dobil.
Militos
31. 05. 2018 13.23
+5
Smešna faca.
nestabilen
31. 05. 2018 12.56
+22
Sedaj ga zahod lahko ubije in krivdo zvalijo na ruse al ga bojo pa rusi tokrat zares.
nightifly
31. 05. 2018 12.09
+51
Nic se ne cudim -da Ukrajina ,Madzarska in podobne drzave -zal tudi baltske ne menjajo svoje dlake - enkrat z naciji -taki izgleda ostanejo / Zal / Tisti drzavni udar je Ukrajino pahnil se v vecjo bedo / Nacionalni produkt je lani padel vsaj za cetrtino -ceprav UE in USA pumpajo denar v to dezelo -da se zoperstavlja Rusiji / Nic se bati -Rusi bodo to postavili na mesto - in to -brez da mignejo s prstom / Isto kot Kosovo -ki je ena vecjih napak Evropejcev -kar so jih naredili /
modrook
31. 05. 2018 12.48
+16
ker smo tudi mi v EU pumpajo v Ukrajino tudi nas davkoplacevalski denar... v razmislek
Rade 74
31. 05. 2018 15.30
+8
lodz68
31. 05. 2018 20.24
+1
Kje si te zdaj najdel Madžarsko in podobne države ???? Malo poglej kaj se dogaja pri nas ....Prvo pometi pred lastnim pragom.
nightifly
31. 05. 2018 12.05
+48
Vse skupaj je se bolj zanimivo -ker so vsi ti nameni Zahoda -da ocrnijo Ruse dosegli ravno nasprotni ucinek in je tudi v komentarjih online casopisov razbrati -da so ljudje Zahoda vedno bolj naklonjeni Rusom -ce ne to pa vsaj rusofobija dobiva negativno konotacijo /Obenem se tudi vodilne drzave UE sprasujejo o koristnosti sankcij -ki veljajo ze 4 leta in prizadevaj bolj UE kot Ruse -pa ceprav je iz razpolozljivih podatkov in videov na netu razvidno -da igra UE umazano igro -ker drzave Unije uporabljajo obvode in veselo izvazajo svojo robo v Rusijo preko tretjih drzav -celo Afrike in Azije / Absurdno in bolno /
modrook
31. 05. 2018 12.48
+12
VolkBrenin
31. 05. 2018 11.17
+62
Ukrajinske in " zahodne " nebuloze proti rusom ...Torej , če bi bil pokojni ...so vnaprej krivi rusi...in ker ni pokojni , so spet krivi rusi , ker so po " zahodnih umotvorih " rusi to tako in tako nameravali storiti ...Če bi ga rusi res želeli pospraviti...bi bil pokojni ...tako pa je zaradi klica v kijev iz kremlja ...čudezno vstal od mrtvih...v izogib resnim problemom ....hahahaaaa ...Skripalj Nr. 2.......
Podkrinko
31. 05. 2018 11.10
+23
V koncni fazi se dela bedak norca iz svojga zivljenja ce pa nima rad svoje druzine pa itak nima kej delat na tem svet!!!!
Ovca12345
31. 05. 2018 11.02
+57
Kakšen klošar. Ukrajina je pa res ena najbolj gnilih držav.
dostojevski II
31. 05. 2018 10.59
+52
Pa je šla morda akcija v zvezi z novinarjem Arkadijem Babčenkom predaleč?....HALLO 24 UR... Ali poznate novinarski kodeks ? Dvomim, ker drugače se ne bi spraševali ali je šel novinar Arkadij Babčenko predaleč. Temveč bi jasno in nedvoumno zapisali v koliko točkah je Arkadij Babčenko prekršil novinarski kodeks.
leona911
31. 05. 2018 11.13
-39
Novinarski kodeks? Šlo je za policijsko akcijo, ki nima ničesar z novinarskim kodeksom.
sweetnes
31. 05. 2018 12.08
+13
hahahah ti kar vrjemi ukropom.... nobene policijske akcije ni bilo...
foxterier
31. 05. 2018 12.48
+13
policijsko akcijo? Proti komu pa? A imaqš infornmacije iz Nove 24???
Heretik1
31. 05. 2018 10.50
+67
To ni bila spretno izvedena akcija, pač pa jim je nekaj šlo hudo narobe. Kot ponavadi so hoteli Rusiji naprtiti umor, pa se jim je sfižilo. Zdaj vsaj jasno vemo, da za zastrupitvijo Skripala in Litvinenka, sestrelitvijo nizozemskega letala, umora Politkovske in še mnogih zločinov, stoji ameriška tajna policija CIA!
+5
dostojevski II
31. 05. 2018 10.33
+82
Novinar, ki deluje v spregi s tajnimi službami, sploh ni novinar temveč režimski pisun. Rus Arkadij Babčeno pa je še slabši od takšnega pisuna, ker se je spajdašil z ukrajinskimi tajnimi službami in deluje proti lastni domovini. Proti Rusiji. On je izdajalec, uboga prodana duša. Ki ga Ukrajinci potrebujejo za svoje umazane rabote proti Rusiji, hkrati pa ga prezirajo, saj se zavedajo, da tako kot je izdal domovino, bo izdal tudi njih.
SAKITUMI
31. 05. 2018 10.33
+64
...."IN TOKRAT RUSI NISO LAGALI"... novinar, ki je pisal ta prispevek že avtomatično obsoja Ruse za vse-se pravi, karkol se bo zgodilo kakim špijunom, novinarjem, so avtomatsko krivi Rusi??? res profesionalno novinarstvo.... ta dogodek je postavil velika vprašanja na vse dosedanje sumljive smrti, za katere so takoj obsojali Ruse, zdaj bojo lahhko v miru opravljali likvidacije, če bojo to želeli.... počas se bo razkrila tudi zastrupitev v Londonu...itd... upam da ne bo kdo pospravil novinarja SN Ekipe, ker bojo spet obsodil takoj Ruse, hehehe....
Uporabnik113189
31. 05. 2018 10.27
+32
Z lažnimi novicami so najprej začeli otočani. Te laži so imele krute posledice, naj spomnim napad na Irak, Skripal je pač samo en posameznik več.. In če je dovoljeno enim si privoščijo tudi drugi. Danes verjeti medijem, je zelo tvegano početje.. Zato imajo države svoje obveščevalne službe ( ki jih nasprotne z užitkom rušijo, našo pa še posebej). Vidimo kakšne so posledice privatizacije medijev, edini medij, kjer se lahko marginalne stranke srečajo je pa nacionalka..
ata_jez
31. 05. 2018 10.22
+21
Opravičilo za to dejanje je našel pri fiktivnem superjunaku?