Tujina

Oproščen, kljub temu da je Koran primerjal z Mein Kampfom

Amsterdam, 23. 06. 2011 10.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nizozemski poslanec Geert Wilders, ki je svetovni javnosti znan po številnih protiislamskih izjavah, je bil oproščen vseh obtožb zaradi spodbujanja sovraštva do muslimanov.

Wilders na sodišču
Wilders na sodišču FOTO: Reuters

Sodišče je skrajno desnega nizozemskega politika Geerta Wildersa oprostilo vseh obtožb o netenju sovraštva do muslimanov. V svojem zagovoru je dejal, da so bile njegove kritike usmerjene proti islamu kot veri in ne proti muslimanskim vernikom, kar pa je na Nizozemskem dovoljeno. Nizozemski sodnik Marcel van Oosten je tako ocenil, da so bile izjave primerne za kontekst javne debate. Tako sta tožilstvo kot tudi njegova obramba zahtevala oprostitev.

Wilders je med drugim pred leti islam označil za fašističnega in Koran primerjal s Hitlerjevo knjigo Moj boj (Mein Kampf). In ravno zaradi tega so sojenje sprožili predstavniki manjšin, ki so prepričani, da je bilo zaradi Wildersovih komentarjev več nasilja in diskriminacije nad muslimani. Od sodišča so zahtevali le simbolno kazen v višini enega evra, sedaj pa bodo razmislili o morebitnem postopku pred Evropskim sodiščem za človekove pravice.

Obtožnica je bila objavljena januarja 2009, več kot eno leto po objavi Wildersovega filma Fitna, v katerem ne manjka protiislamskih izjav, Wilders pa je filmsko premiero pospremil s številnimi nestrpnimi izjavami. Sojenje se je začelo natanko eno leto pozneje in je prvo sojenje na Nizozemskem, ki so ga prenašale tudi televizije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HLAPCI.HLAPCI
24. 06. 2011 09.12
model nikoli ni prebral biblije ?
kfa
24. 06. 2011 04.47
Problem ni v besedi ampak v stavku in kako si ga človek razlaga. Krščani imajo lahko še 100 novih zavez, pa to ne bo nič spremenilo. Upirat se na to, da si vsi muslimani neki razlagajo dobesedno je pa totalni religozni šovinizem pa dostikrat tudi splošna nerazgledanost. Dosti arabskih zakonov, ki jih uvajajo danes ekstremisti sploh nimajo skoraj ničesar z koranom ampak izvirajo iz starih običajev - npr. delno šeriatsko pravo pa razne prakse, ko ženske obrežejo, ki si izvajajo v nekaterih muslimanskih afriških državah itd.. Osebno se ne opredeljujem pod nobeno vero, imam preveč drugih skrbi...in mi je tudi vseeno kakšne vere je človek. Moje mnenje je, če nekoga vera naredi boljšega, kot osebo potem naj prakticira to- pa zaradi mene tudi, če verjame v klovne. Če pa človek uporablja vero samo za izgovor da ustvarja kaos pa napihuje kakeršnokoli nestrpnost je pa itk motena oseba in eventualno ni pomembno v kaj verjame, ker samo išče izgovore za svoje početje in bi to delal pod katerokoli vero bi bil. Edino kar se pa strinjam z tabo Jurij... je pa to, da se morajo tujci prilagajat okolju in ne okolje njim. Selit se v EU pa prilagajat okolje sebi je neumnost. Človek ima pravico in je tudi prov, da obdrži svoje običaje, samo do mere, ko ne kontradiktirajo okolju v katerem so. Tudi evropejci se moramo prilagajat drugim, ko se preselimo tja, kjerkoli to že je.
JurijGrmMlajsi
24. 06. 2011 00.18
Biznisman Presrečen sem ko zasledim tako originalnost in izobraženost, res najbrž si eden izmed redkih ki ve kaj pomeni homofobija. Zdaj pa ti pejt pogooglat "sarkazem"!
JurijGrmMlajsi
24. 06. 2011 00.16
BiznisMan ne vem zakaj si tako paramničen, nisem zasledil nekih homofbnih komentarjev. SZ in Koran sta približno enaka, to je sam politična kortektnost, češ vseeno je naša knjiga hujša. Sam kristjani imajo tudi novo zavez! Osebno mi nobena ne pomeni dosti, ampak DEJSTVO je da kristjani ne razlagajo vsakega stavka dobesedno, medtem ko muslimani mislijo, da je vsaka besedica v koranu direkt iz lahaovih ust, zato tudi imajo težave s terorizmom, spoštovanjem pravic žensk, da ne omenjam evolucije (ja, zdaj boš porekel tudi kristjani, že ampak SAMO ameriški evangelisti ki biblijo razumejo dobesedno, druageč vse ostale cerkve sprejemajo evolucijo kot razlago razvoja vrst, muslimani pa ne morejo) Tako, da je tu razlika- kristjani imajo miroljubno Novo zavezo in luksuz da jim ni treba dobesedno razlagati vsakega delčka Biblije kot pogoj da so splojh lahko verniki.
BiznisMan
23. 06. 2011 23.39
-1
Pa od teh knjig je v bibliji največ nasilja. Tisti, ki se s tem ne strinjate, a knjig niste niti povohali, veste kaj ste. HOMOFOBI. Pogooglajte za definicijo tega izraza.
BiznisMan
23. 06. 2011 23.32
-1
hahaha... kakšna homofobija spet med komentatorji a vsi skupaj nimate 4 pik o čem govorite. Grem stavit, da večina kristijanov, ki tukaj komentira ni prebrala svetega pisma, prav tako večina muslimanov, ki tukaj komentira ni prebrala korana. jaz sem ateist in sem prebral oboje in še židovsko toro za povrhu pa vam lahko rečem samo naslednje: celo bedak je lahko pameten, če drži jezik za zobmi. Ta rek je v variacijah možno najti v vseh treh svetih knjigah.
JurijGrmMlajsi
23. 06. 2011 23.16
+1
PONOSEN sem da sem bil me podpisniki peticije za prekinitev tega političnega sojenja, svoje smo dosegli, še ena bitka za Evropo je dobljena, pred tem prepoved ninja žensk in minaretov v Švici.
JurijGrmMlajsi
23. 06. 2011 23.14
+1
Meni je pa všeč tisto geslo od "Stop islamization of Europe" "Rasizem je najnižja raven neumnosti, a islamofobija je višek zdravega razuma"
JurijGrmMlajsi
23. 06. 2011 23.10
poccorocco ne vem kam pelje defenzivni nacionalizem! Razsvetli me! Morda v ohranjanje klastne identitete, mej, jezika in kulture? Zmerni nacionalizem je dosti manj škodljiv kot monotesitične religije, še posebej islam,. saj se ubada samo z lastnim narodom in domovino, če ne gre za šovinizem, nacionalisti ne ogrožajo nikogar ki jim ne jemlje njihovega ozemlja ali ogroža identiteto.
JurijGrmMlajsi
23. 06. 2011 23.04
QueerAsdYou Geji , ki podpirate muslimane si kopljete lasten grob. Določeni primerki zmerjajo vsakega ki je proti novemu zakoniku z "homofobom", če muslimani zasedejo Evropo, in če ne bomo podpirali Wildersa in podbnih tudi BODO, boste res "lepo" imeli, a ne?
JurijGrmMlajsi
23. 06. 2011 23.01
a_789 najo ni živjo v skaldu s svojo vero tam kjer so doma, tui se bodo lepo prilagodili ali pa nazaj v puščavo.
JurijGrmMlajsi
23. 06. 2011 22.56
ČESTITKE!!! JE še nekaj razuma in poštrenja v tem multikult i kurniku, ki smo mu v lepših časih rekli Evropa.
alterego
23. 06. 2011 22.55
-1
pa res, kako morete podpirate nekega tipa, ki si upa primerjat knjigo, ki jo je napisal notorični morilec s knjigo, ki je zapis učenja razsvetljenega Mohameda!? to, da eni telebani, pardon talibani, jemljejo Koran dobesedno (pa še ne razumejo ga, ne spremeni vrednosti razsvetljene besede! berite in meditirajte, da ne boste (p)ostali telebani...
mcc
23. 06. 2011 22.45
-1
koliko vas je tuki deb.. ki ga podpirate,,,vi u 21 st vse vas zapret!!!
Osvald
23. 06. 2011 19.15
+1
Odlična novica.
MERDE-AVE-MERDE
23. 06. 2011 16.21
Martian23.06.2011, 11:18 7 primerjava je popolnoma na mestu edino v primeru da dodam še biblijo
kfa
23. 06. 2011 15.25
Kva se folk v koran zapenja, ko da tora pa biblja ne vsebujejo svojih neumnosti. Nisem veren tako, da mi je cist vseeno kva kje piše. Sodit pa ene knjige ne mormo po peščici ljudi, ki se odloči živet po parih stavkih iz knjige, ker drugače ne pozabimo na invkizicijo itd.. Mein kumpf primerjat z koranom v tem primeru je pa cisti * v tem primeru, ker je kristalno jasno, da izjava ni bila dana zaradi primerjana vsebine med knjigama ampak zaradi blodnje enega * v primerjavi z ekstremisti.
_IL_
23. 06. 2011 14.26
kaj mi gre na živce,ko se folk kr naprej vtika v druge vere in narodnosti.pustite folk da živi svoj život,vi pa živite svojega in ne vtikajte se kar naprej v nekoga ,pa naj bodo to muslimani,judje,kristjani,pravoslavci al pa kaj jaz vem še kdo.če bi se vsak brigal zase in ne toliko za druge,bi bilo vec mira na tem svetu
pika poka ježek
23. 06. 2011 11.24
Sicer pa je Mein Kampf v prvi knjigi "Obračun" kar zanimivo branje, predvsem začetna poglavja: - V hiši mojih staršev, - Dunajska leta učenja in trpljenja, - Splošna politična razmišljanja iz mojega dunajskega obdobja, - München, - Svetovna vojna, - Vojna propaganda, - Revolucija. V drugi knjigi "Nacionalsocialistično gibanje" pa Hitlerja že precej odnaša v blodnje.
pika poka ježek
23. 06. 2011 11.18
Očitno niso morali dokazati da nima prav. Torej ima prav. Bravo Geert.