Tujina

'Oprostili kosovskega heroja'

Haag, 03. 04. 2008 17.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
34

Nekdanjega kosovskega premierja Haradinaja je sodišče v Haagu oprostilo vseh obtožb za vojne zločine in zločine proti človeštvu.

Haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je danes oprostilo nekdanjega kosovskega premierja Ramusha Haradinaja, ki naj bi v letih 1998-99 zagrešil vojne zločine. Haradinaj med prebivalci Kosova velja za narodnega heroja, obsodbo pa so v sodni dvorani pospremili z bučnimi pozdravi in ploskanjem.

Razsodbo so v sodni dvorani pospremili z bučnimi pozdravi in ploskanjem.
Razsodbo so v sodni dvorani pospremili z bučnimi pozdravi in ploskanjem. FOTO: Reuters

"Sodišče ocenjuje, da niste krivi očitanih vam zločinov in odreja vašo čimprejšnjo izpustitev na prostost," je ob aplavzu dela občinstva izjavil nizozemski sodnik in predsednik sodišča Alphons Orie.

Obsodili sodelavca Haradinaja

Skupaj s Haradinajem sta bila na zatožni klopi tudi njegova soborca iz Osvobodilne vojske Kosova (OVK), 36-letni Idriz Balaj in 38-letni Lahi Brahimi, ki ju je obtožnica prav tako bremenila zločinov proti človečnosti ter kršitev pravil in običajev vojskovanja. Balaja je sodišče danes prav tako oprostilo, medtem ko je bil Brahimi obsojen na šest let zapora zaradi slabega ravnanja in mučenja zapornikov, pri čemer je osebno sodeloval.

Tožilstvo je sicer za vsakega izmed trojice zahtevalo po 25 let zapora zaradi etničnega čiščenja srbskih civilistov in političnih nasprotnikov v času, ko so vodili OVK v letih 1998 in 1999.

Obtožnica je 39-letnega Haradinaja, nekdanjega poveljnika OVK, bremenila zločinov proti človečnosti ter kršitev pravil in običajev vojskovanja, konkretno pregona in prisilnega premeščanja ljudi, umorov, posilstev, okrutnega ravnanja, uničevanja premoženja in protizakonitega zapiranja ljudi v zahodnem delu Kosova v obdobju od 1. marca do 30. septembra 1998.

Balaja in Brahimija, ki sta bila takrat podrejena Haradinaju, pa je obtožnice bremenila zločinov proti človečnosti nad pripadniki manjšinskih skupin ter kršitev pravil in običajev vojskovanja. Obtožnica je imela skupno 37 točk.

Odstopil s položaja premierja

Haradinaj je kmalu po koncu spopadov na Kosovu postal vodja Zveze za prihodnost Kosova (AAK), članice vladajoče koalicije. Kljub nasprotovanju haaškega sodišča je kandidiral tudi na lanskih novembrskih parlamentarnih volitvah na Kosovu, ko je njegova stranka dobila deset poslanskih mest.

Kosovski politični vrh in misija ZN v pokrajini (Unmik) sta po volitvah oktobra 2004 Haradinaju zaupala položaj premiera kljub opozorilom uradnega Beograda, da so srbske oblasti proti njemu podale skupno 108 kazenskih ovadb zaradi suma, da je storil kazniva dejanja "terorizma in združevanja zaradi sovražnega delovanja proti državi".

Potem ko je izvedel za obtožnico haaškega sodišča, je Haradinaj 8. marca 2005 odstopil s položaja premiera. Dan pozneje pa so vsi trije prostovoljno odšli v pripor haaškega sodišča, ki je obtožnico proti njim odpečatilo in objavilo 10. marca. Vsi trije so se se nato 14. marca ob prvem nastopu na sodišču izrekli za nedolžne. Sojenje se je začelo 5. marca lani.

Sojenje je bilo burno, predvsem zaradi politične vloge Haradinaja, ki je za številne kosovske Albance heroj. Nekatere priče, med njimi tudi dve ključni, na procesu iz varnostnih razlogov oziroma iz strahu za življenje niso želele nastopiti, skupno pa jih nastopilo 81. Prvič v zgodovini sodišča se je trojica obtoženih odpovedala pravici, da bi poklicala svoje priče, njihovi odvetniki pa so imeli samo sklepno besedo.

Po oceni obrambe je bila obtožnica na trhlih nogah, zmanjševala pa je tudi vlogo OVK kot "gibanja prestrašenih albanskih civilistov, ki je nastalo iz vaških in družinskih skupin". Trdili so tudi, da vloge vodje OVK ni mogoče primerjati z vlogo vodje konvencionalnih oboroženih sil.

Srbija obsodila oprostitev


Srbska vlada je obsodila oprostilno sodbo, ki jo je haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije danes izreklo nekdanjemu kosovskemu premieru in enemu od poveljnikov Osvobodilne vojske Kosova (OVK) Ramushu Haradinaju. Vlada je oprostitev označila za škandalozno in katastrofalno.

Srbski premier Vojislav Koštunica je ocenil, da je to "mračna odločitev haaškega sodišča". Po njegovih besedah je očitno, da gre za sodišče, ki je, med drugim, ustanovljeno zato, da zločincem, kakršen je Haradinaj, izdaja potrdila, da so nedolžni. "S tem je zagrešen nov, velik zločin, kar Srbija sporoča javno in nedvoumno," je bil odločen Koštunica. Dodal je, da se haaško sodišče s tem posmehuje pravici in nedolžnim žrtvam, ki so trpele zaradi Haradinaja.

"To je katastrofalna odločitev haaškega sodišča, ki bo imela politične, moralne in pravne posledice za pravico ter za mir in stabilnost na Kosovu," je dejal srbski minister za Kosovo Slobodan Samardžić na novinarski konferenci po seji vlade. Ob tem je dodal, da mednarodne pravice, ko gre za zločine, storjene na ozemlju nekdanje Jugoslavije, pravzaprav ni.

"Obstaja možnost, da bomo na Kosovu imeli vojnega zločinca, ki se bo začel ukvarjati s politiko. To daje še večjo težo prizadevanjem, ki jih moramo imeti glede ohranitve Kosova kot dela Srbije," je dejal Samardžić in dodal, da je ta odločitev haaškega sodišča le še prilila olja na ogenj glede kosovskega vprašanja.

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

falco1
04. 07. 2008 13.15
Spet eden izmet mnogih ki potrjuje, da zmagovalci vojn pišejo zgodovino in si po svoje razlagajo mednarodne zakone o bojevanju.Še posebi to velja za paravojaške enota na albanski strani, ki pa seveda brez kakršnekoli vojaške izobrazbe pozabijo na mednarodne konvencije, ko se pa kaj zgodi nim znajo pa vsak člen un in ženevske konvencije v svoj prid izrabit.Sramota dvojna merila
ales6m
04. 07. 2008 07.27
nerynerka
03. 07. 2008 14.56
HARADINAJ BO SEDAJ PO VSEJ VRJETNOSTI ZUNANJI MINISTER NA KOSOVU, SRBI SE GA ZE PROV VESELIJO...BANDA SHIPTARSKA...A VI 24UR, VI MASTE ZIHR SHIPTARA , KI JE ODGOVOREN ZA VASO SPLETNO STRAN
budda
05. 04. 2008 01.57
res je, nekdo mora burek backat. oprosti, ampak kdo so vsi to? pa saj imate celo radio in televizijo SHIQPTAR. si mogoče kje opazil mojo izjavo, da bi bili vsi neumni in da sem edino jaz pametn? ne, tko da ne zmišljuj si stvari. glede perila, vsi ne, velika večina vas se pa zgleduje;) star sem šele 13 na žalost ja. glede miloševića... kako, da niso napadl. še danes napadate s politiko razmnoževanja. trenutno bo na udaru makedonija in potem tako naprej. celo pri nas se vidi vedno več kvadratastih glav. se mogoče ne misliš več ukvarjat z mano, ker nimam pojma? ali pa samo zato, ker veš, da boš ta kratko potegnil?
niko.a@volja.net
05. 04. 2008 00.37
Kako to, da nekateri komentarji kar izginjajo, pa je v njih samo resnica. Se pravi, da POP TV izvaja ostro cenzuro in dopušča samo tisto, kar je njim všeč. Banda novinarska.
t.m.s.
04. 04. 2008 22.24
Če ste že tako različni. šiptarji in kososvski šiptarji. albanci ste obojni. tu je debata končana. ista umazanija se vidi ob cestah na obeh straneh gora
branka19
04. 04. 2008 22.22
Seveda so ga oprostil, ker mora šibat direktivac u Albanijo mahat z zastavo Bushmanu, zavezniku, bratu po orožju.
t.m.s.
04. 04. 2008 21.58
Lep pozdrav vsem Eno vprašanje. Svobodno Kosovo. Zakaj hudiča na vsaki bajti visi albanska zastava? Kosovska pa na vsaki petindvajseti. Priča smo drugačni vrsti okupacije. Razmnoževanje brez meja. Sprašujem se kdaj se bo to isto zgodilo nam SLOVENCEM
justsomeone
04. 04. 2008 20.04
BUDDA: nismo tiho zaradi tega ker tko hočemo ampak ker mamo pametnejše delo kot da smo 24ur na netu! očitno so vsi neumeni, ki nam pravijo albanci ti pa si edini pameten in zate smo šiptarji! reče se kosovski albanci! samo itak je brez veze kaj govorit ker si tko neumen da ti bo šlo v eno uho not v drugo pa vn! aja glede mojih kopalk oziroma tistega komentarja.....če ti ne menjuješ spodnjega perila ne pomeni, da se vsi zgledujemo po tebi! kolko si star? si premišljeval da bi se naroču na kakšen pregled glave! aja...kako je lahko miloševič branu svojo državo če jo albanci sploh niso napadli?so šli mogoče u srbijo in pobijali otroke?njihove matere?so rezali ženskam otroka iz trebuha? so folku rezali vrat??? lej bodi tiho ker nimaš pojma!! nič lepo se mej...ker se ne mislim ukvarjat stabo!
budda
04. 04. 2008 18.12
ocitno so kvadratasta glava in njegovi somišljeniki utihnili... Molk mi veliko pove...
Svoboda narodu
04. 04. 2008 16.08
vrnil se bo to njm ko bumerang... go budda
boksim
04. 04. 2008 13.42
Mi Šiptarji smo zares heroji:koljemo ,siljujemo,malo drogo prodajamo,potem priče pomorimo(šok Tito nam je bil Kum).Višji zločinci smo od Amera.Oni nam se dive in nas zato podpirajo!Tisti ki tega ne vidi je bolaan ali totalj neumen.
budda
03. 04. 2008 23.12
slivov knedl čaki mal, ti si začeu govorit o potomcih, to sem ti razložil, nisi pa govoril kdo šofira zadevo. če bi to omenil, bi ti z grenkobo odgovoril, da židje. z grenkobo pač zato, ker se ne strinjam z njihovo "politiko". kar se tiče pa RKC in balkana ti je pa že infidel okvirno povedal. Sprašuješ se kaj je to prava vera? za nekatere je to lahko katolištvo, itd (se mi ne da naštevat)... spet zate je lahko denar svet, kakor za koga... zakaj se pa pravoslavna vera imenuje pravoslavna, pa menim, da iz zgodovinskega razloga. Saj tudi sam veš, če že ravno ne spiš pri urah zgodovine, da pred razkolom leta 1054 je bila to skupna vera. od te letnice naprej pa je šlo katolištvo svojo pot. pac takrat se niso mogli zmenit, kdo bo glavni, vzhod ali zahod, sploh pa so zahodnjaške spremembe kot so politična nasprotja med papeževimi zavezniki Franki in bizantinskim cesarjem, filioque, vprašanje papeževega prvenstva, gregorijanska reforma. vendar dokončen razkol se je zgodil ob invaziji Latinov na Konstantinopel in njihovemu ropanju, kar se je zdelo Grkom nezaslišano...uglavnem dozt zgodovine za te, upam, da sm ti dal misliti ali pa, da sem vzbudil v tebi negativna čustva, če nisem uspel nič od tega, ti pa tko in tko ni pomoči. justsomeone prvić: reče se šiptarji, ker prebivalec kosova ni albanec, saj to ni albanija. kosovar zame ni beseda. drugić: potem je milošević tudi heroj, saj je branil svojo državo proti barbarom kvadratastih glav. uf kako smrdijo ta tvoja dvojna merila, skorajda toliko kot tvoje kopalke katere nosiš namesto spodnjega perila, kajti če se slučajno umažejo, da se ne vidi toliko. BALKAN bo vedno žarišče mnogih vojn in temu se ne da izogniti. Ne pozabimo Balkan je poseben košček zemlje in mi smo del tega like it or not!
SMARTBOY75
03. 04. 2008 23.00
justsomeone albanci??? Če se ne motim so ti tvoji albanci v Albaniji na Kosovu pa ŠIPTARJI shqiptare!!
SMARTBOY75
03. 04. 2008 22.57
Zahvaljujem se uredništvu portala za ekspeditivno odstranjevanje mojega komentarja! Najbrž ste veliki simpatizerjji....čestitke! Za justsomeone shkërdhej ju!
justsomeone
03. 04. 2008 22.32
Prvič:reče se albanci in ne šiptarji drugič:haradinaj sploh ni zver ampak je heroj, ki je branil svojo državo in svoj narod! nič ni naredu v primerjavi s tem kar so srbi nardili albancem! čestitam haradinaju! urime
Infidel
03. 04. 2008 22.09
@slivov knedl Kolk si star, da mi razlagaš, da so Američani potomci... Res je, da Ameriko vodi židovski lobi. To ve vsak, ki je vsaj malo razgledan in ne bere samo 24ur. Ko si tako brihten mi prosim povej zakaj so ameri na Kosovu? Kar se tiče vere!! Preberi si kako deluje RKC in kako pravoslavna cerkev. Za začetek RKC ima sedež v Vatikanu, pravoslavna cerkva pa... Če razumeš angleško, lahko iz mojga vzdevka predvidevaš, da nisem veren in se strinjam s teboj, da je versko sovraštvo eden glavnih problemov današnjega sveta. Pozanimaj se, če ti je do znanja, o RKC in njenim vplivom na Balkan.
slivov knedl
03. 04. 2008 21.24
budda,grom&co@:No,no,bo potrbno obnovit osnovno izobrazbo,z poudarkom na zgodovini!Ameriko šofira Židovski kapital,Pravoslavci (Pravoverni - kaj pa je prava vera?)so pa ravno tako Kristajani,samo,da si vse skupaj malo drugače razlagajo,končni rezultat je pa isti.Je pa versko sovraštvo povzročilo največ gorja na zemlji,več kot vse "ekonomske" vojne skupaj.
bravo slivov zmedl,ti če se pogledaš v ogledalo,začneš sovražit vse okoli sebe.Zakaj menda veš.
budda
03. 04. 2008 20.55
ameri so potomci latinosov, črncev, pekinezerjev + ostala bagra kot so nemci, angleži itd... kaj so te počeli z domorodci ti je pomoje že jasno in zakaj? zato ker so želeli biti bogati. je danes kaj drugače??? CILJ OPRAVIČUJE SREDSTVA! tako načelo imajo oni. kar se tiče pa tega, da so se srbi tako zamerili američanom je pa to, da ne plešejo kakor bi oni hoteli. plus to, da so pravoslavne vere, kar gre še najbolj v nos VATIKANU, zatem so pa takoj muslimani. srbi so sposoben in svojeglav narod in zato jih je treba vedno bremzat si mislijo američani + ostala bagra. zato, so pa vedno vojne in zato se vedno dol začnejo, ker se očitno srbi ne pustijo met za hlapce... za razliko od koga?