Tujina

Orban v slogu Donalda Trumpa neomajen v misiji: Madžarska na prvem mestu

Budimpešta, 19. 02. 2018 10.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Nad Evropo se zgrinjajo temni oblaki zaradi priseljevanja," je opozoril madžarski predsednik Viktor Orban, ki je v svojem govoru pred volitvami znova napadel humanitarne nevladne organizacije. "Če ne bodo ustavile svojih nevarnih dejanj, jih bomo preprosto nagnali iz države," je bil jasen in v Trumpovem slogu obljubil, da bo zanj Madžarska vedno na prvem mestu.

Madžarski premier Viktor Orban je v nedeljo še zaostril svojo protimigrantsko retoriko in opozoril madžarske volivce, da so oni zadnji branik pred invazijo Evrope. Pozval jih je, naj ga na aprilskih volitvah izvolijo še za tretji mandat, v maniri predsednika ZDA Donalda Trumpa pa je obljubil, da bo zanj vedno "Madžarska na prvem mestu".

Napovedal je, da bo državo ubranil nevarnih poskusov iz Zahoda, zlasti politikov iz Berlina, Bruslja in Pariza, da bi Madžarsko naredili za deželo priseljencev. "Nad Evropo se zgrinjajo temni oblaki zaradi priseljevanja," je dejal vodja desne stranke Fidesz v Budimpešti v svojem letnem govoru o stanju v državi. "Države bodo prenehale obstajati, Zahod bo padel, Evropa pa še zdaj ne dojema, da je sredi invazije," je dejal in dodal, da bodo velika evropska mesta kmalu večinsko muslimanska.

Hkrati je napadel madžarsko opozicijo, češ da je z nasprotovanjem vladnim ukrepom za zaprtje meja pred migranti popolnoma brez stika z realnostjo in da ji ni pomoči. "Opozicija ne razume, v kakšnem obdobju smo," je dejal.

Viktor Orban nabira politične točke pred aprilskimi volitvami.
Viktor Orban nabira politične točke pred aprilskimi volitvami. FOTO: AP

"Kazenski" davek organizacijam za pomoč beguncem

Znova je napadel tudi humanitarne nevladne organizacije, ki pomagajo beguncem in prosilcem za azil. "Če ne bodo ustavile svojih nevarnih dejanj, jih bomo preprosto nagnali iz države, ne glede na to, kako vplivne ali bogate so," je poudaril.

Orban je danes v bolgarski Sofiji ponovil svoje nedeljske izjave, ko je pozval Evropsko unijo, naj bolje varuje svoje meje, kot pa da se ukvarja z azilanti. Kritiziral je program relokacije beguncev, češ da bi se morale države same odločiti, koga želijo ščititi. Ob tem je napovedal, da bo Madžarska predstavila svoj program, piše nemška tiskovna agencija dpa.

"Migracije ogrožajo našo varnost, naš način življenja in krščansko kulturo," je opozoril in dodal, da bodo ob takšnih trendih države EU postale muslimanske. "Narodi bodo izginili, Zahod po padel, medtem ko se Evropa niti ne zaveda, da se jo prevzema," je ponovil po srečanju z bolgarskim kolegom Bojkom Borisovom.

Madžarski parlament bo sicer v torek začel obravnavo zakonskega paketa, ki naj bi podrobneje opredelil - predvsem pa zaostril - možnosti delovanja nevladnih organizacij na področju pomoči beguncem in migrantom. Tako bodo na primer uvedli "kazenski" davek v višini 25 odstotkov na vso materialno pomoč iz tujine. Prav tako bo sodelavcem nevladnih organizacij prepovedano zadrževanje na območju meje.

Vse civilne organizacije, ki bodo želele pomagati beguncem in iskalcem azila, bodo za to morale dobiti dovoljenje notranjega ministrstva. Če se ne bodo držale novih pravil, pa jih bodo lahko doletele visoke denarne kazni in tudi ukinitev.

Za zakon, ki bi omogočil tudi prepoved delovanja kake nevladne organizacije, vlada potrebuje dvotretjinske večino v parlamentu, ki pa je Orban zdaj nima. Računa na to, da jo bo dobil na volitvah 8. aprila, nato pa bi sprejeli ta zakon ali po možnosti cel zakonski paket glede delovanja nevladnih organizacij.

V ozadju sprejemanja te zakonodaje je sicer predvsem boj proti ameriškemu filantropu Georgeu Sorosu, ki da s financiranjem nevladnih organizacij spodkopava prizadevanja Orbanove vlade pri zapiranju vrat migrantom. Tudi Orban je ta zakonski paket poimenoval Stop Soros. Zakonodajo sicer že preučuje Evropska komisija, ker naj bi bila v nasprotju s temeljnimi načeli evropskega prava.

Medtem je luksemburški zunanji minister Jean Asselborn danes označil Orbana zaradi njegovih nedeljskih izjav za "diktatorja". V pogovoru za berlinski časnik Tagesspiegel je dejal, da bi takšno razmišljanje prisodil diktatorju, "ki mu je pomembneje obdržati moč, kot pa kakršenkoli politično moralni nazor". Ob tem je pozval EU, naj Madžarski odvzame glasovalno pravico.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1