Tujina

Orban znova razburja: Vsi teroristi so v osnovi migranti

Budimpešta, 23. 11. 2015 10.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Madžarski premier Viktor Orban s svojimi izjavami spet razburja. Tokrat je dejal, da so vsi teroristi v osnovi migranti, zahodnim voditeljem pa očital, da to dejstvo zanikajo, ker se 'skrivajo' za politično korektnostjo.

Madžarski premier Viktor Orban je v pogovoru za tednik o evropskih zadevah Politico izjavil, da so vsi teroristi v osnovi migranti. V pogovoru je obenem naštel rešitve za težave Evrope, ki so nepredušna zunanja meja, nova ustavna konvencija EU, ki bo okrepila članice in oslabila Bruselj, ter normalizirani odnosi z Rusijo.

Madžarski premier Viktor Orban.
Madžarski premier Viktor Orban. FOTO: Reuters
Predsednik vlade Miro Cerar ne komentira Orbanovih izjav. Ponovno pa poudarja, da ne gre enačiti migrantske krize s terorizmom. Četudi je mogoče, da v tako obsežnem obsegu migrantov v Evropo lahko vstopi tudi kdo s tovrstnimi nameni. Tako je še toliko bolj pomembno, da zmanjšamo obseg migracij v Evropo in nadziramo prehode meja v Evropsko unijo. Slovenija si bo za slednje prizadevala še naprej, pri čemer pa premier znova poudarja, da je za obvladljiv nadzor migracij nujno treba vzpostaviti učinkovit nadzor prehodov zunanjih meja EU, so sporočili iz urada predsednika vlade.

"Seveda to ni sprejeto, a dejanska stvar je, da so vsi teroristi v temeljih migranti. Vprašanje pa je, kdaj so migrirali v EU," je Orban za spletni tednik povedal teden dni po smrtonosnih terorističnih napadih v Parizu.

Kot je pojasnil, obstaja "izjemno močna logična" povezava med terorizmom in premikanjem muslimanov v Evropo - tako v zadnjih mesecih kot v minulih desetletjih - ki je zanj in številne Evropejce "očitno dejstvo, pa če vam je to všeč ali ne".

"Večina naših voditeljev na Zahodu to dejstvo zanika," je dodal Orban. Zanikanje "očitnega", kar gre po mnenju madžarskega premierja pripisati politični korektnosti, ki se je snela z vajeti, pa "s povečevanjem razkola med voditelji in ljudstvom" destabilizira evropsko politiko.

Ob povezovanju terorizma in migracij je Orban poudaril, da je glavna naloga po napadih v Parizu "ubraniti meje in nadzirati, kdo vstopa". Članice Nata in EU so v vojni z islamisti na Bližnjem vzhodu in v Afganistanu, zato je po mnenju Orbana povsem logično, da si bodo sovražniki prizadevali poslati borce z migranti, ki prihajajo v Evropo.

Spričo pozivov o vnovičnem razmisleku o odprtih mejah v EU - peterica zahodnoevropskih članih trenutno vodi predhodne pogovore o bolj omejenem mini schengnu - pa je Orban poudaril, da si želi schengen rešiti.

"Radi bi ohranili svoboščine, vključno s svobodo gibanja znotraj EU." In kot najboljšo rešitev za utišanje pozivov k ustavitvi ali celo pokopu schengna je Orban predložil svoja trda stališča glede meja, vključno z ograjo, zaradi katere si je Madžarska pred časom prislužila kritike.

Za odziv smo prosili tudi predsednika Boruta Pahorja. Iz urada predsednika države so nam sporočili, da predsednik Orbanovih izjav ne želi komentirati. Je pa med včerajšnjim obiskom hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović poudaril, da je ključno zmanjšanje števila migrantov na balkanski poti v luči želje Slovenije, da na svoji schengenski meji čim prej vzpostavi normalni red.

Orban je v pogovoru še povedal, da minulo težavno leto - od Grčije do migracij, od terorizma do morebitnega izstopa Velike Britanije - terja celosten razmislek o EU. Povezava "se samo odziva od krize do krize, namesto da bi imela koncept," je dejal. Na vprašanje, ali bo EU čez 10 let še obstajala, pa je odgovoril: "To je odprto vprašanje."

Ob tem se je zavzel za novo konvencijo o prihodnosti Evrope, ki bi imela mandat spremeniti celo temeljno pogodbo EU, kar je povezava nazadnje storila pred desetletjem. Glede na reformo, ki jo predlaga Orban, bi se ravnovesje moči nagnilo nazaj k državam članicam in stran od voditeljev v Bruslju, ki "so zelo na stališču Združene države Evrope".

Kljub temu da v Zahodni Evropi Orbana v veliki meri vidijo kot voditelja, ki je obrnil hrbet liberalni demokraciji in se obrnil k ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, pa je sam vztrajal, da želi rešiti EU in Nato. "Mesto Madžarske je na Zahodu," je poudaril.

Ko gre za odnose s Putinom, je madžarski premier poudaril, da je to človek, s katerim lahko sodeluješ. "Ni enostaven človek. Ni človek, katerega osebnost je znana, tako da si ga ne predstavljate kot zahodne voditelje," je dejal.

Kot je poudaril, evropskih in ruskih načel ni mogoče harmonizirati. "Treba je na stran postaviti načela, ideologije in razmisliti o interesih ter najti skupne dogovore realpolitike. To je madžarski pristop," je pojasnil madžarski premier.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3