Tujina

Orkan Michael izbrisal Mexico Beach

Washington, 11. 10. 2018 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.K. / V.Š.
Komentarji
10

Pošastni orkan Michael, ki je zadel obalo Floride in povzročil opustošenje, je terjal najmanj dve smrtni žrtvi in skoraj popolnoma izbrisal kraj Mexico Beach. Prej idilično mondeno središče je zdaj videti kot apokaliptični kaos. "To je praktično točka nič," pravi Brock Long iz agencije za posredovanje v nesrečah.

Več videovsebin
  • Posledice orkana Michaela v Mexico Beachu
    03:31
    Posledice orkana Michaela v Mexico Beachu
  • Iz 24UR: Razdejanje na SZ Floride
    02:03
    Iz 24UR: Razdejanje na SZ Floride
Poglejte, kako je orkan Michael izgledal iz vesolja!

Orkan Michael je v kraju Mexico Beach pustil opustošenje, kakršnega v tem delu ZDA ne pomnijo. Tretji najmočnejši orkan v zgodovini ZDA, ki je dosegel kopno, je prej idilično morsko središče spremenil v apokaliptični kaos in ga praktično zravnal z zemljo.

"Mexico Beach je praktično izbrisan," pravi Brock Long iz Zvezne agencije za posredovanje v nesrečah. "To je praktično točka nič," dodaja Long.

Dve smrtni žrtvi, tudi otrok

Floridske oblasti so potrdile, da se je na hišo ene osebe podrlo drevo in je zato umrla, poroča BBC. V Georgii pa je umrla 11-letna deklica, potem ko se je na hišo porušil del garaže.

Michael je bil ob udaru na kopno tako močan, da je, čeprav je nekoliko oslabel, pri pomikanju v notranjost ostal kategoriziran kot orkan. Orkan se je hitro pomikal proti severu in do večera oslabel v 1. kategorijo s hitrostjo vetrov okoli 145 kilometrov na uro.

Michael je ruval drevesa, dvigal strehe, rušil električne daljnovode in na Floridi izklopil elektriko 192.000 odjemalcem ter poplavil ceste, ulice in dvorišča.

Ukaz za evakuacijo je dobilo 325.000 ljudi na najbolj ogroženih območjih, vendar pa se mu kot kaže večina ni odzvala in je orkan prevetrila doma.

Michael se je do poznega večera v sredo že premaknil iz Floride v Georgijo, pot pa ga nese naprej proti Južni in Severni Karolini, ki se še nista posušili od hudih poplav orkana Florence v septembru. Na Floridi so na delu ekipe za iskanje in reševanje, kakor tudi ekipe za popravilo električne napeljave.

Na Floridi, v Alabami in Georgiji je brez elektrike ostalo skupno skoraj 500.000 ljudi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Michael je najmočnejši orkan letos in tretji najmočnejši od leta 1851, ki je v ZDA dosegel kopno. Vetrovi dosegajo hitrost skoraj 250 kilometrov na uro. Moč orkana se je včeraj nevarno približevala 5. stopnji, neurje se je po udaru na kopno začelo pomikati proti notranjosti celine. Označili so ga za veliko pošast.

Orkan prinesel tudi politično neurje

Predsednika ZDA Donalda Trumpa so doletele kritike, ker je kljub nevarnemu orkanu izvedel še eno politično zborovanje, ki ga tokrat ni prenašala niti njemu naklonjena televizija Fox News, politični spori med demokrati in republikanci Floride pa so se v okviru kampanje za volitve 6. novembra odvijali naprej.

Prebivalci območij, ki jih je prizadel orkan, so, dokler so imeli elektriko, lahko na televiziji gledali napadalne oglase republikanca Rona DeSantisa, ki se poteguje za guvernerja proti demokratskemu županu Tallahasseeja Andrewa Gilluma, ki je bil zaposlen z izjavami, kaj vse dela za pomoč prizadetim območjem. DeSantis je Gilluma napadal zaradi domnevno prešibkega odgovora na orkan leta 2016.

Politični zavezniki guvernerja Ricka Scotta in demokratskega senatorja Billa Nelsona so prikazovali kritične oglase o enem ali drugem kandidatu za zvezni senat, Scott pa je ob vsakem orkanu v boljšem položaju, ker je guverner in je na televiziji z opozorili, navodili, ukazi in razdeljevanjem pomoči. Na Floridi je sicer doslej v času orkanov vladalo politično premirje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Trump se je na orkan sicer že odzval in se reševalcem zahvalil za njihovo požrtvovalnost in pomoč žrtvam orkana.

Gre za najmočnejši orkan, ki je dosegel kopno po orkanu Andrewu, ki je leta 1992 udaril ob južno obalo Floride. Na spletu so se kmalu potem, ko je orkan zadel celino, pojavili prvi posnetki uničenja – hiše so popolnoma uničene in pod vodo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janezblagi
12. 10. 2018 09.05
Res potrebujejo WC papir je rekel TRUMP. Potrebno jim ga je poslat se strinja Berluscconi.
Bofur
11. 10. 2018 21.06
+3
Odpihnilo Ciudad de Mexico (Mexico City), ki je na Floridi ??? Geografija moja doma
Nanuk
11. 10. 2018 14.55
+0
če pride takšen orkan v Slovenijo potem bodo hiše izgledale popolnoma enako....res je enostavno lape gonit.....najvišja povprečna polurna hitrost vetra v Sloveniji je bila izmerjena oktobra 1998 na Kredarici, in sicer 115 km/h..... pri teh orkanih je ponavadi 24-urno povprečje 280 km/h
26277
11. 10. 2018 10.46
+6
Po slikah, bi človek mislil, da gre za revno, zelo revno državo...npr. Liberijo.
26277
11. 10. 2018 10.44
+3
Ma zelo zanima, kako poteka postopek za pridobitev grad...dovoljenja v naj...razviti državi na svetu? A kdo ve?
Da se mene pita..
11. 10. 2018 08.27
+12
Zemlja se bo ocistila sama,udarila je najprej ,po zanikovalcih podnebnih sprememb.
Christi Miles
11. 10. 2018 07.02
+26
Pol folka tam živi v nekih barakah, katero odpihne že majhna sapa, ne pa orkan. Kot da bi gledal kakšen indonezijski otok, ne pa Florido. Važno, da je Jeep parkiran zunaj
nikhrast
11. 10. 2018 16.10
-3
Sploh veš kako se gradi v Severni Ameriki? Pa posebno na Floridi, vse plava v pesku, polno sink holes, nobeden nima kleti. Pa na milijone penzionsitov ki pridejo dol za zimo, precej jih ptiprljr dol avtodom za zimo. Ljuba teta, če bi vlival plato bi se ti vsi smejali.
Ramzess
11. 10. 2018 16.18
+2
Veles_zaš?itnik
11. 10. 2018 20.34
+4
Ne verjamem, Hrast, da bi se Američani smejali nekomu, ki betonira ploščo. Gre predvsem zato, da je pač ameriški način gradnje hiš drugačen kot pri nas. In ker v Ameriki pač so tiste slabo grajene in slabo izolirane hiše, ki pa ponekod (lokacija, lokacija, lokacija) stanejo pravo bogastvo. Bil sem v Ameriki in bil sem v Kanadi, ob tem sem imel priliko videti, kako izgledajo stanovanja in hiše recimo temu "srednjega sloja". Slabo stavbno pohištvo (naša povprečna plastična okna so ameriški nadstandard), predelne stene iz mavca (gips), debeli tapisoni po tleh (tega pri nas skorajda ni več),... Edino kar je vredno posnemanja ameriškega opremljanja domov so velike vgradne garderobne omare. Okoli zasmehovanja našega načina gradnje pa lahko to počne le umsko omejena oseba.