Tujina

FOTO in VIDEO: Tla v Italiji še naprej nemirna: Stanje je tako kot po bombnem napadu

Rim, 30. 10. 2016 08.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.Z./STA/N.Š.
Komentarji
101

Osrednjo Italijo je stresel nov močan potres z magnitudo 6,5. Smrtnih žrtev ni zahteval, je bilo pa poškodovanih več deset ljudi, velika je tudi gmotna škoda. Prebivalci zaradi pogostega tresenja tal živijo v strahu.

Po jutranjem močnem potresu, ki je stresel osrednjo Italijo, so na območju zaznali številne popotresne sunke. Med njimi je bil najmočnejši sunek ob 14.34 z magnitudo 4,5, ki je imel žarišče med mestom Norcia in krajem Castelangelo su Nera, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Močan popotresni sunek je med prebivalstvom sprožil paniko. Mestno središče Norcie so izpraznili, saj po navedbah civilne zaščite obstaja velika nevarnost zrušenja stavb. Številni sicer niso hoteli zapustiti domov.

Jutranji potres z magnitudo 6,5 in žariščem v bližini kraja Norcia v osrednji Italiji je bil najmočnejši na Apeninskem polotoku od 80. let prejšnjega stoletja. Smrtnih žrtev ni zahteval, je pa bilo po navedbah civilne zaščite poškodovanih 20 ljudi. Vodja italijanske civilne zaščite Fabrizio Curcio je popoldne za italijansko tiskovno agencijo Ansa povedal, da ne pogrešajo nikogar več.

Potres je povzročil tudi precejšnjo gmotno škodo. Najhuje je v Norcii, kjer so od zgodovinske bazilike sv. Benedikta iz 14. stoletja ostale le ruševine. Gre za znano romarsko središče, ki ga vsako leto obišče 50.000 vernikov. Od tam prihajajo tudi posnetki, na katerih nune in župniki klečijo na kolenih pred ruševinami cerkve. "Stanje je tako kot po bombnem napadu," so sporočile tamkajšnje oblasti. Iz ruševin so rešili šest preživelih. V potresu je bila poškodovana tudi tamkajšnja mestna hiša. "Zrušilo se je celo mesto," je dejala Giuseppina Perla.

V današnjem potresu so se med drugim zrušile zgradbe, ki so bile poškodovane v sredinih potresih ali v potresu 24. avgusta. Župan Arquata, ki ga prizadel že avgustovski potres, Aleandro Petrucci, je sporočil, da je kraj uničen. "Arquate ni več," je dejal.

Popolnoma uničena je tudi gorska vas Ussita, ki je bila močno poškodovana v sredinem potresu. "Vse se je podrlo. Povsod vidim samo stolpe dima, to je katastrofa. Spal sem v avtu, in kar sem videl, je pekel!" je dejal župan Ussite Marco Rinaldi.

V kraju Amatrice, kjer je avgustovski potres zahteval številne smrtne žrtve, pa je današnje tresenje tal podrlo še tiste stavbe, ki so tedaj kljubovale potresu, med njimi stolp iz 13. stoletja.

Predsednik dežele Marke Luca Ceriscioli se boji, da je po potresih brez strehe nad glavo ostalo več deset tisoč ljudi, število tistih, ki bodo potrebovali pomoč, pa bi se lahko povzpelo do 100.000. Po ocenah civilne zaščite je po potresih brez električne energije več kot 15.000 ljudi, težave pa so tudi v oskrbi s pitno vodo.

V Rimu je zaradi ugotavljanja morebitne škode po potresu zaprtih več cerkva in turističnih znamenitosti, med njimi Kolosej. Rimska županja Virginia Raggi je na družbenem omrežju Facebook sporočila, da bodo zaradi varnostnih pregledov v ponedeljek zaprte šole v italijanski prestolnici. Dodala je, da del podzemne železnice v Rimu, ki so ga zaprli kmalu po potresu, znova deluje. Sicer pa so strokovnjaki v Rimu na več zgradbah po današnjem potresu odkrili razpoke, med drugim na baziliki sv. Pavla.

Tako so gasilci v Norcii pomagali nunam iz bazilike Sv. Benedikta na varno:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Civilna zaščita v pokrajini Umbrija je prebivalcem svetovala, naj ne skušajo priti v Norcio ali druge kraje blizu žarišča potresa, saj je veliko cest porušenih ali pa so v njih zaradi tresenja tal nastale razpoke.

V pokrajini Rieti so tamkajšnje cerkvene oblasti po potresu preventivno zaprle vse cerkve, dokler ne bodo strokovnjaki preverili, v kakšnem stanju so.

Spodnji videposnetek je iz Rima:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Renzi obljubil obnovo zgradb, porušenih v potresu

Italijanski premier Matteo Renzi, ki je zaradi potresa odpovedal vse obveznosti, predvidene za danes, je prebivalcem najhuje prizadetih območij obljubil pomoč. "Vse bomo obnovili: hiše, cerkve in trgovine," je obljubil na novinarski konferenci v Rimu.

Napovedal je tudi, da se bo v ponedeljek sešla italijanska vlada, ki bo razpravljala o ukrepih po potresih. Pri odločanju o tem naj bi upoštevali tudi mnenje vodstva prizadetih dežel in civilne zaščite. Odločali naj bi tudi o dodatni pomoči za prizadete v potresih, potem ko je vlada v Rimu za prizadeta območja ta teden namenila 40 milijonov evrov nujne pomoči.

Zagotovil je še, da bodo ljudi, ki so zaradi potresov ostali brez strehe nad glavo, zaradi mraza namestili v hotele in ne v šotorska naselja. "Ker je zima pred vrati, šotori niso rešitev," je poudaril. Italijanske politike pa je pozval, naj se izognejo prepirom in vnašanju razdora med ljudi zaradi potresa.

Tresenje tal smo čutili tudi pri nas

Potres je bilo čutiti po vsej Italiji, pa tudi v delih Avstrije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine in Sloveniji. Poklicali so nas bralci iz Kranja, Ljubljane in Maribora, ki so v višjih nadstropjih blokov čutili tresenje tal.

Urad za seizmologijo in geologijo na Agenciji za okolje ocenjuje, da intenziteta potresa v Sloveniji ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici.

Sredin potres terjal eno smrtno žrtev

Po poročanju medijev je bil davišnji potres najmočnejši na Apeninskem polotoku od 80. let prejšnjega stoletja. Katastrofalen potres, ki je leta 2009 prizadel mesto L'Aquila in zahteval več kot 300 žrtev, je imel magnitudo 6,3.

Potresi z magnitudami od 4,6 do 5,9 so osrednjo Italijo stresli že v sredo in povzročili znatno gmotno škodo ter posredno zahtevali eno smrtno žrtev; umrl je 73-letni moški, ki je med potresom doživel srčni napad. Sredinim potresom je sledilo še več sto popotresnih sunkov.

Osrednjo Italijo je že 24. avgusta prizadel katastrofalen potres z magnitudo 6, v katerem je umrlo 298 ljudi, 3000 pa jih je ostalo brez strehe nad glavo. Po oceni vlade je bilo škode za najmanj štiri milijarde evrov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja