Tujina

Osumljenci spektakularnega ropa v rokah policije

Stockholm, 28. 09. 2009 14.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Švedska policija je aretirala šest ljudi, ki jih sumijo vpletenosti v spektakularen sredin rop v Stockholmu. Srbi pa opozarjajo, da bi Švedi rop lahko preprečili, če bi upoštevali njihova opozorila.

V nedeljo popoldne so švedski policisti aretirali šest ljudi, ki jih sumijo sodelovanja v spektakularnem ropu, ko so s pomočjo helikopterja vdrli v trezor podjetja za varovanje.
''To je rezultat solidne kriminalistične preiskave,'' je povedal tiskovni predstavnik nacionalnega kriminalističnega preiskovalnega oddelka Arne Andrersson. Potrdil je, da so osebe aretirali v številnih racijah, ki so jih izvedli v okolici Stockholma v nedeljo.

Med osumljenci so 34-letnik iz mesta Norrtälje, 38-letnik iz Stockholma, 36-letnik iz Enskede v južnem Stockholmu, 31-letnik iz mesta Hägersten in 29-letnik iz mesta Norsborg. Policija pa je prijela tudi 21-letnika iz mesta Bagarmossen, ki naj bi tudi sodeloval pri ropu.

Vsi tisti, ki so jih pridržali, so osumljeni ropa ali sodelovanja pri njem. ''Aretacije so izvedle naše specialne enote,'' je še sporočil Andersson, ki ni želel izključiti možnosti, da bi lahko prišlo še do kakšnih aretacij.

Kraja trezorja v Stockholmu v sredo zgodaj zjutraj bo zapisana v anale švedske kriminalne zgodovine. Potem ko so sabotirali policijske helikopterje, so roparji vlomili v zgradbo tako, da so se iz ukradenega helikopterja spustili na streho podjetja G4S. Nato so skozi strešno okno vdrli v trezor, povzročili niz eksplozij in ukradli denar. Z izkupičkom so se nato spet povzpeli na helikopter in izginili.

Kot je na Švedskem sicer v navadi, je oškodovano podjetje za vsakršno informacijo, ki bi pripeljala do aretacije ali najdbe ukradenega denarja, ponudilo nagrado v višini enega milijona dolarjev. Po podatkih policije pa nedeljske aretacije niso bile posledica akcije zaradi kakršnega koli namiga, ampak delo starega policijskega preiskovanja.

Roparji so pobegnili z ukradenim helikopterjem.
Roparji so pobegnili z ukradenim helikopterjem. FOTO: Reuters

Odvetnik, ki so ga dodelili enemu izmed osumljencev, aretiranih v nedeljo, je povedal, da je njegov klient državljan Švedske, vsakršno vpletenost v rop s pomočjo helikopterja pa zanika. Po poročanju švedskih medijev je osumljenec eden izmed 552 ljudi registriranih pri švedski transportni agenciji, saj ima licenco za letenje s helikopterjem in je prebivalec regije Roslagen, ki je severno od Stockholma. Helikopter, ki so ga uporabili pri ropu, pa so ukradli helikopterskemu podjetju v regiji Roslagen, ki poučuje pilotiranje helikopterja.

Medtem pa srbski Press poroča, da bi švedska policija rop stoletja, kot ga imenujejo, lahko preprečila. Srbska tajna policija naj bi v začetku septembra Švedom poslala vse podatke o skupini, ki načrtuje rop 100 milijonov evrov. Srbi naj bi namreč avgusta prejeli informacijo, da skupina nevarnih kriminalcev z Balkana, med katerimi naj bi bili tudi pripadniki 'rdečih baretk', načrtuje rop na Švedskem. Informacije srbske policije pa so Švedi ignorirali, piše Press.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cemkcku4
29. 09. 2009 10.49
Srbija je veliko bolj uspešna pri razkrivanju kriminala kot večina evropskih držav.Žal jih vsi podcenjujemo namesto, da bi se učili od njih.Je pa verjetno res, da pri nas večino kriminalnih dejanj NE SME biti razkritih.Ker smo majhen narod, ima že skoraj vsak organ pregona in sodstva sorodnika na drugi strani.Pa tudi zaradi malega trga z narkotiki morajo pustiti vse prekupčevalce pri miru, da vsak dobi vsaj nekaj podkupnine.Ne govorim v prazno.Na policijsko postajo LAŠKO je neka ženska poklicala in povedala, da vidi kje se prodajajo narkotiki.Odgovor iz policijske postaje LAŠKO:Mi nismo kompetentni za ukvarjanje s temi vrstami kriminala. Očitno so kompetentni, da samo pobirajo kazni za prometne prekrški.Morda bi bilo bolje, da bi se preimenovali v INKASANTE:
DropBear
29. 09. 2009 06.54
@bostjan: so bili Srbi tokrat, rdeče beretke so bile srbska specialna enota. Če bi Balkanci vložili toliko truda v poštene posle kot vložijo v kriminal, bi bil Balkan najrazvitejša regija na svetu.
marko.peser@gmail.com
28. 09. 2009 15.08
že za tak trud ki so ga vložili v rop bi jim morali dat polovico denarja lol
bostjan@kocevje.com
28. 09. 2009 15.00
so bli spet kosovarji vmešani?
acim
28. 09. 2009 14.49
Tudi Slovenija je ignorirala srbsko pravosodje in policijo v primeru Silvota Pluta.Žalostno je le to da nihče ni odgovarjal za šlamparijo ki je pripeljala do tragičnih posledic in umora.