Tujina

'Osvežilec prostora' nov hit med drogami

Split, 14. 08. 2011 10.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.Še./M.R.
Komentarji
93

Uporabniki mehkih drog v Splitu so odkrili novo drogo. T. i. Herbal Mix v trgovini prodajajo kot osvežilec zraka, bil naj bi dvakrat močnejši od marihuane, stane pa 13 evrov za pet 'džojntov'.

Substanca naj bi bila dvakrat močnejša od marihuane.
Substanca naj bi bila dvakrat močnejša od marihuane. FOTO: Reuters

Prebivalci Splita, ki uporabljajo mehke droge, so ponoreli za novo drogo na tržišču. Ta je celo legalna, tako da ne tvegajo težav z možmi v modrem. V eni od trgovin v mestu namreč prodajajo tako imenovani ''Incence Herbal Mix''.

Šlo naj bi za legalno 'travo', čeprav na deklaraciji piše, da gre za osvežilec prostora. Kot je za hrvaški časnik Slobodna Dalmacija dejala ena od uporabnic, pa 'zadane' celo dvakrat bolj kot navadna marihuana in še ceneje je. ''Nisem mogla kupiti marihuane, ker mojega preprodajalca trenutno ni v Splitu. Zato sem se odločila poskusiti Herbal Mix,'' je dejala.

Ko so novinarji časnika sami preverili v trgovini, ni bilo nobenih težav. Prodajalki sta pojasnili, da prva vrečka, iz katere se lahko zvije pet 'džojntov', stane 13 evrov, naslednja pa pol manj. Prav tako sta pojasnili, da bo tega artikla na voljo še na pretek. ''Nabavljamo v velikih količinah. Vsi so ponoreli za tem,'' je pojasnila ena od prodajalk.

Ko je novinar kupil zavitek, mu je prodajalka prijazno še spisala račun. ''Evo, še račun, da ne boš imel težav s policijo. Če te kaj vprašajo, jim samo pokaži račun,'' je dejala prodajalka, ki je še dodala, da na vrečki piše, da je to osvežilec, kako ga kdo uporablja, je pa njegova stvar. ''Osvežilec za med ušesi,'' pa je v smehu dejala druga.

Predstojnik hrvaškega urada za preprečevanje zlorabe drog kriminalist Dubravko Klarić je dejal, da se pravzaprav skoraj vsak dan na trgu pojavljajo droge, ki niso na seznamu prepovedanih, imajo pa enako močan učinek in lahko privedejo celo do smrti.''Samo lani smo dodali 20 novih substanc, za katere se je izkazalo, da so droge,'' je pojasnil.

''Če je proizvod deklariran kot osvežilec prostora, ga lahko nekdo kupi 500 vreč in reče, da ima velik hangar, ki ga želi osvežiti. Vse dokler se kemijsko ne dokaže, da so v proizvodu tudi druge kemijske spojine in ne le tiste, navedene na deklaraciji, ga ne more nihče kazensko preganjati,'' pojasnjuje Klarić.

Bodo pa policisti sedaj v spremstvu inšpektorjev preverili, ali morda ne gre za prodajo z namenom zlorabe, kar pa je kaznivo. Državni organi imajo tudi pravico do zaplembe proizvoda, če je njegova prihodnost odvisna od kemične analize, navedbe kriminalista še povzema časnik.

Uvoznik: Produkt ni namenjen uživanju

Ivor Visković iz podjetja, ki uvaža omenjen produkt, pa je zatrdil, da oni uvažajo osvežilec prostorov, na katerem jasno piše, da ga človek ne sme zaužiti. Hkrati ni želel imenovati trgovin, katerim ta produkt prodajajo. Je pa ta izjava nekoliko dvoumna, saj Klarić pravi, da je skoraj nemogoče, da osvežilca prostora človek ne bi vdihaval. "Imamo vse potrebne certifikate, proizvod je šel prek vseh nadzorov na carini, zato gre za legalno prodajo," pojasnjuje Visković, ki še trdi, da mu ni znano, da bi lahko njihov proizvod uporabljali tudi v druge namene. Ob tem pa za Jutarnji list ni znal pojasniti, zakaj bi nekdo plačal 13 evrov za razmeroma majhno vrečko osvežilca.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (93)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pametni009
22. 04. 2013 19.07
+2
Definicija droge - A chemical substance such as a narcotic or a hallucinogen that affects.... Že v prvih treh besedah lahko razberemo da trava ne spada pod kategorijo droga...chemical substance, chemical substance...
mor
12. 10. 2011 16.16
haha grivič haha ja mene tut zanima kje se kupi to zadevo u sloveniji
secufin
29. 08. 2011 10.04
G. Zdolšek! Nimate niti pojma o pojmu!
Jure Grivic
22. 08. 2011 14.35
Kje se to kupi? Samo v Trstu in Splitu? Še kje bližje Celju mogoče?
bracc
16. 08. 2011 13.28
ni treba it v Split kupovat to prodajajo tudi v Trstu in zadene kot hudič je pa vse legalno ...majhna vrečka in polno strupa notri :)
drolja69
15. 08. 2011 15.19
+3
hvala in res upam da bojo ljudje mal prebarl tole in se dejansko zavedal kaj jim hočemo povedat, rad bi pa podal še tale argument za vse tiste ki ste še zmeri proti: vaš sin ali hči zboli z astmo, zdravnik pa predpiše travo na recept; boste takrat tut tok čivkal? pomoje ne, pa veste zakaj, ker takrat vam bo koristna in upam da se boste takrat zavedal da niste nič drugačni od naših materjalistu na stolčkih;) @TRESELEA: čestitam in naj vam bo v vzor, namesto da je posegel po tabletih za koncentracijo je segel po naravni medicini in prihranil par let življenja:)
TRESELEA
15. 08. 2011 14.53
+2
@drolja69 prebrav sem use tvoje poste in lahko ti rečem samo SVAKA TI ČAST!!!!!! mislim da ljudje resnično mislijo da trava samo škoduje in nikoli ne pomaga....sam sem imew težave pri učenju in koncentraciji pri delu....celo osnovno in še dva letnika srednje sem komaj narediw skozi...ko sem pa začel konzumirati travo, so se zadeve temeljito spremenile....namreč končal sem sredno šolo z praudobrim uspehom sedaj delam fax in gre mi zelo odlično, koncentracija pri učenju se je očitno izbolšala....hvala bogu da obstajajo taki ljudje kot ti @drolja69 ki razumejo konzumiranje trave na čisto drugačen način kot nekateri ki si pač mislijo da trava samo uničuje....
drolja69
15. 08. 2011 10.33
+2
@Gregor Zdolšek Takole ti bom povedal, delno imaš prav, sem na lastne oči videl kako človeka obrne po enem skajenem jointu in kaj takem svetuješ....NE KAD TRAVE! vsaka stvar ima na človeka drugačne učinke, zato nemoreš vsega in vseh metat v isti koš, kar se pa tiče teh tvojih sivih celic in da ljudje ratujejo zabiti, se pa vidi da v življenju po mojem mnenju nisi skadil niti enga jointa, osebno poznam ljudji ki so kadili celo srednjo šolo, fax in danes dokončali še magisterij;)trava odpira misli, drugače vidiš stvari oz. drugače jih sprejemaš in dejansko se vidi koliko ljudji ima sprane možgan od politike ne pa od trave, zato pa imamo tako stanje v slo. . Pa prosim ne metat tiste ljudji ko skadijo 1 joint zvečer in mularijo ki skadijo po 20 na dan v isti koš, ker pol žal nisi nič drugačen od ostale polovice ljudji in dokler bomo mel take v slo. se bo našemu Pahorju še dolgo smejalo. Žal je pa tako da si ti nam podal 3-4 negativnih dejstev, jaz ti pa lahko podam najman 100 pozitivnih, če pa uzamema v roke navadno tableto proti glavobolu, npr. lekadol mi ti lahko našteješ 1 pozitivno stvar, jaz ti pa 100 negativnih, malo se zamisli nad tem. Konoplja je in bo zmeri bla čudežna rastlina žal jo pa taki ljudje ki imajo podobno prepričanje kot ti zaničujejo, vendar na konc koncu sami sebe pustite zastruplati iz farmacevtske strani. P.s. ni vse črno in belo imaš tudi SIVO stran ;)
nesramnež
15. 08. 2011 04.18
kaj to na veliko uporablja naša politična srenja za osvežilec zraka med ušesi???
blinx88
15. 08. 2011 03.54
+1
T. i. Herbal Mix pa pomoje čisti strup ! To je ostvaril človek ! Canabis je pa ustvaril bog ! In ker nekateri nemorejo biti srečni v tej naši revni državi ! Tako pač povem,ker se že pošteno čuti pri nas ! Srečo in sprostitev vidijo v tem ! Ne bi raje davke zmajnšali in plače dvignili!?!?!?! Kdaj bo to ? Bi uvedli legalizacijo ! Pa se denar prenese v gospodarstvo in turizem ! Po mojem bi zlaufalo to gospodarstvo in turizem pa še zmajnšali bi kriminal ! Sam spet problem naša vlada! Kar hočemo je v tej naši prelepi deželici in je absolutno sprememba vlade in nekaterih zakonov! Hvala za razumevanje !
Gregor Zdolšek
15. 08. 2011 00.32
Pa še komentar timeringu BOGI SI TI DEČKO RAZGLEDAN PA PRAV TOLIKO, KOT JE FILTER SKOZI KATEREGA VLEČEŠ
Gregor Zdolšek
15. 08. 2011 00.31
-4
@ToxicWolf defenitivno ne odpravlja depresije, pa pa jo POVZROČA. če ne verjameš pojdi pogledat v kakšno psihiatrijo koliko je obolelih zaradi manične depresije.... pa še za glupost, da ti odgovorim...Kajenje marihuane povzroča ubijanje celic v možganih (tudi pitje alkota) in če te celice odmirajo tudi folk ne razmišlja kot bi razmišlja, če ne bi kadil marihuane in celice se ne obnavljajo... Vem da vas je veliko zagovornikov trave in kako ne škoduje in lajša bolečine, sem pa na lastne uči videl mladeniča, ki se nebo več v lajfu zasmejal, v tako depresijo je padel in to izključno zaradi razmer ki jih je imel ter prekomernega kajenja marihuane....
voyozastonj
28. 11. 2014 09.33
ha ha ha depresija zaradi trave :) :) :) tudi v primeru prekomernega uživanja skoraj ni mogoča mogoče 1 promila pa še to težko. Lahko se zgodi kakšna epizoda ampak to pride zaradi mešanja z drugim substancami kar je zelo zelo redko ampak v tem primeru se poveča za kako promilo ali 10 ampak to kratkotrajno. Se pa lahko posameznik sam odloči da bo do konca življenja obiskoval psihiatra in bil pod vplivom njega in tablet ter tako/posledično celo življenje manično depresiven, FARMACIJA in to je vedno vzrok za tako bolezen in ne trava. Verjemi mi če bi človek ki se sooča z tako vrsto bolezni spremeni in živel drugačno življenje bi se tudi njegovo psihično stanje spremenilo... Lahko je prodajati bučke, ker jih vsi prodajajo ampak bi namesto bučk kupil ananas? Noben ga ne prodaja zato ga nebi kupil čeprav je užiten isto kot bučke? S tem mislim na mnenja ki se delijo če ne poznaš neke stvari še ne pomeni da ni stavr uredu...npr. nedelgo nazaj so znanstveniki menili da ima Limona največ vitamina C kar še zdaleč ni res in podobne zablode...
Gregor Zdolšek
15. 08. 2011 00.13
-2
@Samantha Herega ko si že toliko poučena v marihuani ter kdo vse nasprotuje, da ni legalizirana, nisi pa povedala kako vpliva na psiho in počutje in da zaradi kajenja trave, nekateri padejo v močne depresije, ki pa na žalost ni več ozdravljiva in je treba posegati po antidepresivih do konca lajfa, samomorih, avtomobilskih nesrečah, ter dolgoletnega kajenja dokazljivo, da postanejo kadilci veliko bolj glupi, kot so bili pred kajenjem..... Verjemi vsaka zadeva, ki ima očinek boljšega/zadetega počutja ima stranke učinke......
blinx88
14. 08. 2011 23.42
Me zanima kaj bodo tokrat rekli pri nas ! Hm tako obdobje pa to mogoče je pa čas ;) ,da postane to legalno pri nas ! Če je država res tako požrešna na denar in ga drugim državam deva pa nevem kaj vse ! Mi pa sami nimamo ! Pa itak kdo pa še posluša našo vlado in kdo ji vrjame ! ? ! ? ! Mogoče tepci ! ! ! Bo treba kar krepko stopit korak proti njim pa izraziti želje , pravice in pogoje ! Mogoče na kakšen drugačen način ,ker ne gre na lep način ! Mislim,da bi bil čas,da bi bil konec s policijsko državo na tej stopnji ! ;]
KakovostenSmeh
14. 08. 2011 23.27
pa filtre nej nekak zrihta sej to ni taka panika... sam rabm se west blue ce ma kdo... al pa nej kr uleti bomo pure navil sej ni panike... jack denials mej seboj k drgac nisi dobrodosu sam travo lahk pa useen se prneses... to j to... brate
KakovostenSmeh
14. 08. 2011 23.20
pa dve rizle mi se dj ce glih mas... hvala
KakovostenSmeh
14. 08. 2011 23.20
+1
¸A MI LAHKO KDO TO KUPI PROSIM LEPO????
Miklav?i?
14. 08. 2011 23.08
kje se prek neta to nabavi?
ales68
14. 08. 2011 22.17
+1
pri nas se ga da kupiti v mullerju in res ful zadane
spacepan
14. 08. 2011 21.59
le te neoatik prbje pol veš da drži;) eh kdaj bojo začel zbirat podpise za legalizacijo marihuane, treba predlagat zakon; vsak lahko zase poskrbi z 2-3 bilkami