Tujina

Otroci zaradi gripe ostali doma

Zagreb, 04. 11. 2009 09.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.Š./U.Z.
Komentarji
4

Tudi na Hrvaškem je prišlo do epidemije gripe. Obolelo je že 1100 ljudi, do konca leta pa naj bi zbolelo 100.000 ljudi. V Karlovcu v šolo ni prišlo 35 učencev.

Gripa
Gripa FOTO: Reuters

Eden od vodilnih infektologov na Hrvaškem Ilija Kuzman je danes poudaril, da se je tudi pri naši sosedi začela epidemija gripe. Do sedaj je že obolelo 1100 ljudi, po predvidevanjih strokovnjakov pa naj bi do konca leta zbolelo že 100.000 ljudi.

Prejšnji teden so v hrvaškem Centru za rehablitacijo potrdili, da se je dvajset ljudi okužilo z virusom H1N1. V torek in danes pa v Osnovno šolo Banija v Karlovcu ni prišlo 35 učencev.

Prva žrtev na Hrvaškem

Prejšnjo soboto je na oddelku za intenzivno zdravljenje v Splitu umrl 61-letni optik, ki se je okužil z virusom H1N1. V bolnišnico so ga sprejeli pred desetimi dnevi z visoko temperaturo, oteženim dihanjem in pljučnico. 61-letnik je umrl v bolnišnici zaradi odpovedi organov. Zaradi zdravstvenih težav je bil hospitaliziran že 21. oktobra. Ves ta čas je bil na oddelku za intenzivno nego, njegovo zdravstveno stanje pa je bilo iz dneva v dan slabše.

Prva žrtev tudi v Sloveniji.
Prva žrtev tudi v Sloveniji. FOTO: Blaž Garbajs

V Sloveniji pa je bolnica, ki so jo v petek zaradi zapletov pri novi gripi sprejeli na kliniki za infekcijske bolezni in vročična stanja v Ljubljani, umrla v torek. "Njeno stanje se je slabšalo kljub intenzivnemu zdravljenju. Umrla je ob 12.30. Vzrok smrti je bil zaplet osnovne bolezni ob dokazani okužbi z novo gripo," je povedal lečeči zdravnik Matjaž Jereb.

Žrtve tudi v Srbiji in v BiH

V torek je za posledicami nove gripe umrla 32-letna ženska, ki ji navkljub zdravljenju ni uspelo premagati bolezni. Bolnica je umrla pri prevozu iz zdravstvenega centra v Kruševcu v Infekcijsko kliniko v Beogradu.

Cepljenje proti novi gripi
Cepljenje proti novi gripi FOTO: Jani Dolinšek

V bosanskem mestu Tuzla je bil pri treh srednješolcih potrjen sum okužbe z virusom H1N1, V Črni gori pa so zaznali 28 okužb z virusom nove gripe.

V Avstriji umrla 11-letna deklica

V Avstriji je umrla 11-letna deklica iz Italije, ki je bila zaradi okužbe z virusom A H1N1 od 23. oktobra na zdravljenju v bolnišnici v Innsbrucku. Deklico so v bolnišnici zadržali po tem, ko je zaradi simptomov gripe obiskala zdravnika. Več dni je bila v resnem stanju, po odpovedi pljuč so jo morali med drugim priklopiti na respirator.

V Ukrajini sprejeli nove ukrepe

V Ukrajini je za gripo zbolelo že več kot 450.000 ljudi, od katerih so pri 11 osebah potrdili okužbo z novo gripo. Vsega skupaj je od oktobra do danes za gripo umrlo 81 ljudi. Poleg tega zdravniki v osrednji provinci Kijev preučujejo dva nova morebitna primera okužbe z virusom A H1N1. Če bosta potrjena, bo to pomenilo, da se je virus iz zahodnih provinc države, kjer so doslej zabeležili večino primerov, preselil na območje ukrajinske prestolnice.

Od aprila, ko je v Mehiki izbruhnila nova gripa, je v Evropi zaradi bolezni umrlo več kot 317 ljudi, po vsem svetu pa 6153.

Ukrajinska premierka Julija Timošenko je zato napovedala, da bo država sprejela nove ukrepe za nadzor nad širjenjem bolezni in za boj proti pomanjkanju zdravil proti gripi ter zaščitnih mask. Vlada naj bi v tednu dni pripravila načrt za verigo trgovin v lasti države, s katerimi bodo poskusili preprečiti kopičenje zdravil in goljufanje pri njihovih cenah v zasebnem sektorju.

Pri boju proti širjenju gripe bo Ukrajini pomagala tudi EU. Sporočili so, da so številne države članice ukrajinskim oblastem pripravljene nuditi logistično in zdravstveno pomoč – Avstrija, Madžarska in Slovenija bodo poslale razkužila, cepiva in respiratorje.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

naven
04. 11. 2009 23.14
mislim za hrvasko mi dov visi... tk da ja v sloveniji pa bo itak najvec ljudji zbolelo v lj mb pa takam vlkam mestam =)
Exodus
04. 11. 2009 12.56
carsko
04. 11. 2009 12.07
... kot da je naša edina soseda
cebelca25@hotmail.com
04. 11. 2009 10.30
Mislim kaj to hitr priredite po svoje...napište izjavo tko kot so rekli ne pa neki po svoje obračat. Evo pa primerjite vaš prevod ... .Do sedaj je že obolelo 1100 ljudi, po predvidevanjih strokovnjakov pa naj bi do konca leta zbolelo že 100.000 ljudi. U Hrvatskoj je potvrđeno 313 slučajeva gripe H1N1, a bilježi se, nažalost, i jedan smrtni slučaj. Računa se da je stvarno oboljelih barem četri, a možda i pet puta više, što znači da ukupno možda ima više od 1200 oboljelih.