Tujina

Otrok, ki se je razstrelil v Turčiji, s seboj pokopal še 29 vrstnikov

Istanbul, 22. 08. 2016 12.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Število žrtev sobotnega samomorilskega napada na poročnem slavju v Turčiji je naraslo na 54. Med žrtvami je kar 29 otrok, policija pa še vedno išče moška, ki sta na slavje prišla s samomorilcem in nato pobegnila.

V sobotnem napadu na kurdskem poročnem slavju v mestu Gaziantep na jugovzhodu Turčije blizu meje s Sirijo je umrlo kar 29 otrok. Skupno število umrlih je sicer naraslo na 54, doslej so jih identificirali 44. V napadu, v katerem se je razstrelil 12 do 14 let star fant, je bilo ranjenih 69 ljudi, 17 kritično.

Gaziantep ima 1,5 milijona prebivalcev in leži približno 40 kilometrov od meje s Sirijo.

Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je v današnji izjavi za javnost sicer dejal, da je treba območje Turčije ob meji s Sirijo v celoti očistiti džihadistov skrajne sunitske skupine Islamska država (IS). "Naše meje moramo očistiti IS. Naša naravna pravica je, da se doma in v tujini borimo proti terorističnim organizacijam," je dejal in ob tem napovedal aktivno vlogo Turčije v boju proti IS.

Turčija bo zavezniškim silam dovolila uporabo vojaške baze na jugu države kot izhodno točko za letalske napade na položaje ekstremistov.

Cavusoglu je danes dejal, da je Turčija glavna tarča IS, ker je turška vlada "osušila" njihove vire tujih borcev s tem, ko je prepovedala vstop v državo 55.000 članom IS ter deportirala 4000 osumljencev. "S tem smo IS zadali največji udarec," je dejal turški zunanji minister.

Odgovornosti za sobotni napad na poročnem slavju sicer ni prevzel še nihče, turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa je v nedeljo dejal, da gre najverjetneje za delo IS. Preiskovalci so na prizorišču napada našli ostanke samomorilskega jopiča.

Eksplozija v Turčiji
Eksplozija v Turčiji FOTO: AP

Turški mediji danes poročajo, da je bil napad v Gaziantepu povračilni ukrep IS zoper Turčijo zaradi napada opozicijskih upornikov, ki jih podpira Ankara, na položaje džihadistov v Jarablusu na severu Sirije.

V zvezi s tem napadom je Cavusoglu danes dejal, da lahko Turčija podpre "kogar koli, še posebej zmerno opozicijo, ki se bori proti IS". "Do konca se bomo borili proti IS in podpirali države in sile, ki se borijo proti njim," je dejal, podrobnosti pa ni želel izdati.

Turčija si je dolgo zatiskala oči ob vzponu IS v Siriji. Po letošnjih napadih v Turčiji, ki so jih izvedli borci IS, pa je začela aktivno delovati proti tej organizaciji in med drugim v celoti zaprla mejo za njihove posle.

Samomorilski napadalec, star naj bi bil vsega 12 do 14 let, se je pomešal med svate in se razstrelil. Turške varnostne sile zdaj iščejo dva moška, ki naj bi na slavje prišla skupaj z napadalcem, po napadu pa sta pobegnila s prizorišča.

Eksplozija v Turčiji
Eksplozija v Turčiji FOTO: AP

Prokurdska Ljudska demokratska stranka (HDP) je sporočila, da je šlo za poroko enega njenih članov. V izjavi je HDP ocenila, da "sovražni govor vladajoče stranke, diskriminacija ter njen razdvajajoči odnos na političnem parketu spodbujajo take napade". HDP je turško vlado v zadnjem času večkrat pozvala k obnovitvi mirovnih pogovorov s prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK), a je turška vlada te pozive zavrnila.

Erdogan je po sobotnem napadu v Gaziantepu znova poudaril, da ni razlike med gibanjem klerika Fethullaha Gülena, ki po trditvah Ankare stoji za julijskim spodletelim vojaškim udarom v Turčiji, prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK) in IS. "Naša država in naš narod imata le eno sporočilo za tiste, ki nas napadajo: Ne bo vam uspelo," je poudaril.

Zadnji napad je obsodil ves svet, Evropska komisija in Rusija pa sta ob tem Turčiji obljubili solidarnost in okrepljeno sodelovanje v boju proti terorizmu. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1